Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Pomoć oko prvog akvarijuma - apsolutni početnik Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Milan.B
Akvarista

Registrovan: 07 Avg 2015

PorukaPoslao: Sre Avg 12, 2015 12:09 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da, ima 1x1 metara za 1.600 din ali stvarno mi ne treba toliko, meni treba dva od 15x10 cm... Tj, da li se stavlja samo jedan red tog plavog sunđera ili više?

Aha, znači tome služi... Pojma nisam imao ni šta sve sleduje uz pumpu, odlično onda, trošak manje, nema potrebe za vazdušnom pumpom Smile

Taj "ventilčić" za štelovanje protoka nema teorije da pomerim, da li da reklamiram, ne znam šta da radim, nema teorije da se šteluje protok na to... Ili da probam sivonjski da okrenem, plašim se da ne slomim Confused
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Sre Avg 12, 2015 12:09 am Snimi Poruku Nazad na vrh

nesa69
Urednik
Urednik

Registrovan: 01 Feb 2013

PorukaPoslao: Sre Avg 12, 2015 1:53 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nemam pojma, ovaj kod mene je okrenut na pun protok, nisam ga dirao.
Ja stavim sunđera onoliko koliko može da stane pa i više od toga Smile Imam bar tri reda po 5cm debljine u jednom.
Milan.B
Akvarista

PorukaPoslao: Uto Avg 18, 2015 10:22 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Stigao akvarijum Very Happy Very Happy Very Happy

Akvarijum kao po planu:
Image
Image

I filter kao po planu:
Image

Ima dva poklopca sa strane za hranjenje:
Image

I ceo akvarijum je prekriven staklom iz dva dela i ima otvore za kablove za pumpu i grejac:
Image
Milan013
Akvarista

Registrovan: 18 Jul 2014

PorukaPoslao: Uto Avg 18, 2015 12:39 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Meni ovo deluje skroz OK! Smile
Bice ovo odlican akvarijum!

Ako nije tajna koliko je kostala izrada?
Milan.B
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Avg 19, 2015 1:36 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

3840 din ali sam trazio da mi silikonom zacrni filter pa smo zaokruzili na 4000 din.

Filter masa:
Image

Zemlja terra magma:
Image
Image

Preko koje je isla crna mrezica za komarce i preko koje je isao crni sljunak:
Image

Gore se vidi kuda pumpa izbacuje vodu:
Image

Ubacena pumpa, nakacen regulator protoka i ono sto ubacuje vazduh:
Image

Sipana voda, gore se vide mehurici koje ubacuje pumpa:
Image
Milan.B
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Avg 19, 2015 8:02 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

P.S.
Juce bio u potrazi za kamenjem, doneo xy kila kamenja i od nekih 30-ak kamenja samo 3 najmanja nisu sustala kad sam polio sircetom. Blage veze nemam kakvo kamenje da trazim i gde...

I ne znam da li neko u NS prodaje panj vinove loze da ubacim u akvarijum?
Milan013
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Avg 19, 2015 9:38 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Mislim da je to pristojna cena za ovakav akvarijum.

Jel ti ovo perlon vata oko keramike? Nema potrebe tu da je stavljas, ona je gusta, lako se prlja a nije bas neka povrsina za nastanjivanje bakterija... bolje bi bilo da je jos sundjera. Inace je sve drugo ok.

I trebace ti mnogo vise sljunka, ovo je tanko, neces moci biljke da sadis, odnosno dok ih ti zasadis vec za 5 minuta ce isplivati jer ce ih neka ribica capnuti, zakaciti, muljati oko njih i nerviraces se Smile

Ja termometar volim da stavim sa strane Smile da mi ne kvari frontalni pogled.

Planiras neku haubu?

Sta planiras od zivog sveta?
Milan.B
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Avg 19, 2015 11:02 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da, cena je skroz pristojna.

Od gore prema dole:
- Perlon vata
- Tamno plavi biosundjer
- Perlon vata
- Keramicke perle
- Perlon vata
- Svetlo plavi biosundjer
- Biokugle

Daj mi predlog koje izmene da uradim po pitanju filter mase?

Sljunka trenutno ima 10 kila (napred je 2 do 2,5 cm a nazad 3-4 cm)
Koliko jos sljunka da dokupim?

Dobar predlog!

Da, imam u planu ali moram malo da istrazim od cega ljudi prave, kako itd.

Sto se tice biljki - pojma nemam. Ne razumem se uopste u biljke i meni je svaka biljka ista Very Happy
Sto se tice ribica - sve i svasta Very Happy
Ja cu napisati sta mi se sve svidja a posle cemo videti koje kombinacije su moguce.
Gupika, kraljevska neonka, platika, zebrica, black moly, ksifo, barbus, razbora, ramirez
Kod ribica bar znam koje su mi lepe pa cete mi vi reci "e ova riba sa ovom nema teorije da ide" a sto se tice bilja ja cak ne znam ni sta mi je lepo tu, sve mi je isto Very Happy
Milan013
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Avg 19, 2015 11:47 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Samo izbaci tu perlon vatu oko keramike i stavi umesto nje jos tog plavog sundjera.

Sljunka bi bilo pozeljno da imas oko 5cm tamo gde planiras da sadis biljke - veruj mi, uvek se pomalo iznerviram kad nece biljka da ostane na mestu a ovo bi trebao da bude hobi koji opusta Smile Imaj na umu da i ako imas neku visinsku razliku, sve ce to vrlo brzo da se izjednaci pa ti ne znaci mnogo da negde imas 5cm a negde 2cm jer ce se to svesti na istu cifru osim ako ne stavljas neke granicnike (providnu plastiku ili ogranicavas povrsine kamenjem).

Za biljke onda polako... Smile to cemo ti tek pomoci ovde. Smislicu neki predlog pa cemo pisati o tome Smile

Za ribice takodje razmisli, imas ok zelje, samo nisu sve ribice medjusobno kompatibilne pa treba napraviti neki izbor.

- Gupike, Ksifo, Plati i Moli su ti zivorotke, sto znaci da izbacuju zive mladunce i vrlo lako se razmnozavaju u akvarijumima - to znaci da ces ih imati gomilu vec za koji mesec i neces znati sta ces sa njima. Obicno ide po jedan muzjak na 3 zenke jer su muzjaci navalentni smaraci, pa ako imas samo jedan par smorice zenku i vrlo lako moze da se desi da ugine posle nekog vremena. Uvek mozes da se fokusiras samo na muzjake koji su obicno i atraktivniji (pogotovo Gupi i Ksifo, a Moli i Plati mi nikad nesto nisu bile zanimljive).
- Neonke su super, imas vise varijateta a kraljevske su i meni najlepse. Drze se u jatu i tada dolaze do izrazaja. Inace su prilicno staticne. 20 komada je nesto sto bi lepo delovalo kod tebe (ako nije prenastanjen akvarijum drugim ribicama).
- Zebrice takodje imas u razlicitim bojama, prilicno su aktivne, moje su smarale ostale ribice (uglavnom manje od sebe) pa sam ih poklonio. Imao sam "glow-fish" varijantu, pink boje, kada se ukljuci plavo nocno svetlo one su svetlele u mraku. Smile
- Barbusi su ti tek ludi, znaju da budu i agresivni ali ako su u jatu od barem 6 komada onda se medjusobno jure pa ne smaraju mnogo druge ribice. Zavisi opet i koje barbuse bi uzeo - recimo Titeja je lepa riba i mirnija od Tetrazona... Ne bih ih drzao sa svim ostalim pomenutim ribicama.
- Razbore su fine mirne ribe, ja pogotovo volim male Microrasbora Galaxy ali su one pre za manje akvarijuma, kod tebe se mogu "izgubiti" u toj litrazi.
- Sa Razmirezima nemam iskustvo i nisam mnogo citao pa to bolje da kaze neko drugi Smile

Treba takodje da razmisljam o korisnim a ne samo o lepim ribicama Smile komunalzima. Tu ti preporucujem ancistruse (na tamnu pozadinu i podlogu bi najlepse isli crveni i albino), 2-3 komada, dobri su algari. Potom mozes uzeti manje koridorase, mozda pande, 5-6 komada da budu u jatu, oni ce muljati po dnu i jesti ostatke hrane.
Od algara mozes uzeti jos i Otocinkluse (nekad ih je malo teze naci, ali vrede), Frenatus ili Bikolor (atraktivne su, pogotovo frenatus sa svim crvenim perajima ali uzmi samo jednu jer su teritorijalne ribice).

Razmisljaj i o puzevima komunalcima - nesto iz porodice Nerita, velike tropske nerite su na ceni, ali im je dobra alternativa domaca dunavska nerita.

Kozice? Smile
Milan.B
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Avg 19, 2015 12:05 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Znaci da ne bude perlon vate ni iznad a ni ispod keramike?

Da ubacim jos nekih 5 kila sljunka?

Poceo bih sutra da sadim biljke, citao sam negde da je okej treci dan posaditi...

Onda gubi, ksifo, plati, moli, jato kraljevskih neonki, razbora
Mozda zebrice i ramirez
Barbuse necu

Naravno, razmisljao sam i o tome.
Verovatno albino ancistrus, koridorase, panda mi je isto lepa...
Nisam skontao da li moze i otocinklus i frenatus i bikolor ili ipak mora samo jedna od tih vrsta?

Videcu i neke puzeve, sto da ne...

Da, razmisljao sam i o njima Very Happy
Milan013
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Avg 19, 2015 12:37 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da, izbaci tu perlon vatu a stavi sundjer.

Stavi sljunka toliko da bude ok za sadjenje, tih 4-5cm, kao sto rekoh. Da li je to jos 5kg ne znam Smile

Ancistrusi, Otocinklusi, Koridorasi Pande (ili bilo koji drugi Kori) mogu zajedno i u vise "primeraka" i sa svim drugim ribicama. Frenatus/Bikolor ako stavljas stavi samo jednog i on moze sa svim ostalim ribicama...

Sto se biljaka tice, baci pogled po slikama drugih akvarijuma pa reci sta ti se svidja da ti kazemo koje su to biljke, koliko su zahtevne i gde bi bilo ok da ih stavis.

Generalno biljke ti se dele po mestu sadnje:
- biljke prednjeg plana - one koje stavljas napred do stakla
- biljke srednjeg plana - one koje su srednjeg rasta pa su ok da idu u sredinu ili pozadi u manjim akvarijumima
- biljke zadnjeg plana - one koje stavis skroz uz zadnje staklo, rastu do povrsine vode i cesto se koriste da se kamufliraju neke cevi/filteri...
- biljke koje se ne sade, na primer plutajuce biljke (drezga, pistija, duck weed, ricija...) ili koje se vezuju na grane ili kamenje (mahovine, nane, opet moze ricija i slicno).

Imas manje zahtevne i vise zahtevne biljke, posto imas zemlju za cvece mozes i zahtevnije biljke da stavljas, samo im daj dovoljno osvetljenje.

Manje zahtevne biljke, na primer Nana, Valisnerija, Drezga, Duck Weed, ce uspevati i sa slabijim svetlom i bez ubacivanja hemikalija...

Crvene biljke za koje se uglavnom odmah pocetnici zalepe su obicno i teze za odrzavanje. Ludwigia Repens Rubin je medju njima mozda i najlaksa ali zbog nedovoljnog gvozdja u vodi zna da postane prilicno zelena umesto rubin boje Smile

Ja bih na tvom mestu stavio valisneriju ispred filtra, ona je kao "obicna trava na poljani" Smile dugacka i vitka. Stavio bih je tik uz filter po jedan struk jer ce se sama brzo rasiriti.

Stavio bih jednu vecu nanu na nekom panju ili kamenu u jedan od uglova ili ako je manja nana onda negde u srednji plan.

Sve zavisi kakav ces "hard scape" da postavis, gde ce biti kamenje a gde grane. To je trebalo pre punjenja vode da osmislis i isprobas.

p.s. kad budes sadio biljke isprazni vodu barem do pola, lakse ces ih saditi Smile i iskljuci pumpu da bi ostalo vode u filteru.
Milan.B
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Avg 19, 2015 12:59 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Dokupicu jos tamno i svetlo plavog sundjera pa cu dodati.

Vazi, dokupicu i sljunka.

Odlicno, iskombinovacu nesto Smile

Da, znam za podelu ali kazem ti da nemam nekog ukusa za biljke u smislu sta mi se svidja, prosto nemam neki ukus oko biljaka tako da je meni sve to isto na oko... Very Happy Koji god akvarijum da pogledam i koju god biljku da vidim ja sam u fazonu "moze, sto da ne" Very Happy

Bacicu oko na sve te biljke, hvala na savetima!

Ma nije nikakav problem isprazniti pola vode ili malo vise pa namestiti panjeve, kamenje... Vodu sam sipao cisto da bih video da li pumpa dobro radi i da li ubacuje mehurice kroz ono crevce i cisto da pokupi sitnu prljavstinu iz zemlje...

Jdeno pitanje oko cikliranja... Cikliranje ne moze da se zapocne ako nema nekog zivog sveta u akvarijumu... Kada ubaciti prvu pilot ribicu i koju?
Milan013
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Avg 19, 2015 2:11 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Cikliranje ti je vec pocelo ali verovatno dosta sporo za sada. Treba ubaciti malo hrane za ribice da bi se od tog raspadanja hrane bakterije hranile i sirile a cirkulacija vode im pomaze da se nastane u filteru, inace te korisne bakterije se nalaze svuda a ne samo u filteru...

Nikada nisam skapirao tacan biohemijski proces, sta raste, sta opada, kada se stabilizovalo... Smile

Inace ja sam pristalica koriscenja preparata za ubrzavanje cikliranja (hemija u kojoj se vec nalaze bakterije i hemija za stabilizaciju/ciscenje vode). Tako sam formirao svoj akvarijum za par dana i nisam radio prirodno cikliranje (priblizno je to bilo ovako prvi dan hemija, drugi dan neke biljke, treci dan pilot ribice i nadalje sam samo dodavao biljke i ribice). Nisam imao nikakvih problema.
MiB
Akvarista

Registrovan: 02 Jun 2009

PorukaPoslao: Sre Avg 19, 2015 3:03 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Za biljke zadnjeg plana podloga slobodno deblja od 5cm. Nekih 7 minimum, do 10cm je idealno. Plus ako napraviš tu visinsku razliku u podlozi koja kreće postepeno od 5 do 10 cm kako se krećeš od prednjeg ka zadnjem staklu stvoriće se optička iluzija da je akvarijum dublji.

Ja perlon vatu ne bi potpuno izbacivao (ako sam dobro razumeo Milan018 i niej to predložio). Naravno, izbaci je oko keramike, a stavi preko poslednjeg sunđera. Ona se lako prlja, ali lepo skuplja pprljavštinu. I bitno je da bude dostupna da se kad se zaprlja izbaci i zameni novom. Nemoj samo mnogo da je sabijaš, ume zbog toga da u nekim slučajevima zaguši protok vode.

Za biljke možda možeš na Rainforestovom sajtu da izfiltriraš biljke za početnike i od tih jednostavnijih biljaka kreneš sa izborom.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
Vladimir95
Akvarista

Registrovan: 20 Jun 2012

PorukaPoslao: Sre Avg 19, 2015 3:26 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Jedan od akvarijuma koji mi se najvise svideo do sada, mislim na kompletan izgled kao i na filter koji je na odlicnom mesto i odlicno odradjen. Svaka cast Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Formiranje akvarijuma Sp@L3 Početak u akvaristici 3 Sre Jun 05, 2024 10:02 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Potpuni početnik i moj prvi akvarijum Popac86 Početak u akvaristici 1 Čet Mar 07, 2024 9:37 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako sa jednim grijacem grijati dva a... Luka2907 Grejanje i hladjenje 1 Uto Jan 09, 2024 10:53 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako sa 1 grijacem grijati 2 akvarijuma Luka2907 Grejanje i hladjenje 0 Uto Jan 09, 2024 10:53 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka 200 litara - početnik od nule :D sloboradov Akvarijumi 25 Uto Maj 02, 2023 1:46 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker