| Autor |
Poruka |
nikouro
Urednik

Registrovan: 14 Feb 2010
|
| mezzano :: |
| Nista zahtevno. Posto nemam hranljivu podlogu, vec samo sljunak, uzecu neke nezahtevne biljke. O tome cu vec videti sa RF-om. |
Sobzirom da nista zahtevno nece biti u akvarijumu, ti to mozes da resis i sa obicnim neonkama ... za pocetak. Najbitnije za sada jeste da ti imas mogucnosti da kasnije ugradjujes, menjas ili sta vec sa armaturama i osvetljenjem. Mislim da je glupo sada bacati pare i juriti ka necemu zasta nemas potrebe. |
|
|
|
    |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
mezzano
Akvarista

Registrovan: 28 Nov 2010
|
Mozda imas pravo. Da kupim 2 armature, i dve daylight, a ostavim mesta za jos jednu, pa onda da, eventualno, ubacim jednu grolux? Kupio bih neke malo bolje, Philips ili Sylvania, recimo. |
|
|
|
   |
 |
nikouro
Urednik

Registrovan: 14 Feb 2010
|
Postavis tri armature . Svaka zasebno. Jedna gro lux ( eto cisto onako da ti isijava crvenu svetlost, mada nemas potrebe ) , i jednu obicnu neonku. A kasnije ..... u zavisnosti od potrebe tragas za naj idalniju kombinaciju ( philips, silvanija ....... ). |
|
|
|
    |
 |
fgf89
Akvarista
Registrovan: 23 Feb 2010
|
Mozes da stavis dve neonke i dve stedljive sijalice... T5 rasveta ti je skupa i koliko sam video ne zelis da gajis neke ozbiljnije biljke. Najjeftinija ti je ova kombinacija jedna prigusnica obicna ili elektronska 2x18 w (za dve obicne neonke) i dva sijalicna grla za dve stedljive sijalice od po 6500k. Probaj da nadjes stedljive sijalice od 36w.. Ja sam sa ovakvom rasvetom gajio malo zahtevnije biljke u akvarijumu od 90 litara... |
|
|
|
   |
 |
mezzano
Akvarista

|
Juce sam kuci nasao jedno sijalicno grlo, pa sam odlucio da ga postavim, i na njega montiram jednu stednu, koju sam, isto, imao kuci, i resio da kada kupujem materijal, kupim jos jedno sijalicno grlo za stednu i jednu armaturu za neonku, na koju cu montirati grolux ili neku drugu akvaristicku neonku.
Ako treba pose, mogu da dodam jos jednu neonku, ali mislim da ce za pocetak biti ok 2 stedne + 1 akvaristicka neonka. Ako stavim po 20w stedne i neonku od 18w, to ce biti 58w, a akvarijum ima neto zapreminu od oko 61-62l.
Sta kazete, jel ok to?
Evo kako trenutno izgleda, sa jednom stednom.
SDC13365 by zarko.stamenkovic, on Flickr |
|
|
|
   |
 |
Fiber
Akvarista

Registrovan: 21 Avg 2011
|
Bice ok, mozda cak i previse za pocetak, ako ne pazis pojavice ti se alge. Najbolje da jacinu regulises prekidacima. |
|
|
|
   |
 |
mezzano
Akvarista

|
Mislio sam da svaku povezem na poseban prekidac, pa da, recimo, palim jednu stednu, i neonku. Ili da uzmem slabije stedne? |
|
|
|
   |
 |
Fiber
Akvarista

Registrovan: 21 Avg 2011
|
Ako ces da koristis prekidace onda ti ne treba slabija. |
|
|
|
   |
 |
mezzano
Akvarista

|
Hvala.
Koja je razlika izmedju ove 2 neonke
Sylvania Gro-Lux 600mm - 18W
Sylvania Gro-Lux NP 600mm - 18W
a po cemu se razlikuje Sylvania Aquastar 600mm - 18W od prethodne 2, i koja bi bila bolja u kombinaciji sa 2 stedne od 6500k?
Taman sam odlucio da kupim gotovu armaturu, kad sad procitam ovo.
| nemanjask :: |
| Nije problem što cevi kondenzuju, problem je što je ovo, pretpostavljam kupljena gotova armatura koju samo uključiš u struju a ona u sebi ima elektronsku prigušnicu koja je osetljiva i na naj maju vlagu pa ti je mnogo važnije da zaštitiš spojeve na armaturi nego samu sijalicu. Zbog toga ja baš i ne ljubim ove kompakt armature. Takođe, mislim da bi bilo bolje da napraviš neki reflektor ili senilo za ove lampe da bi ih više iskoristio (folija, ogledalo....) ima u DIY temama |
Sta da radim? Da li da kupujem ili ne?
Koliko vidim, nisu bas jeftine, oko 850 din. |
|
|
|
   |
 |
nemanjask
Urednik

Registrovan: 29 Nov 2010
|
Što se tiče cene, nećeš jeftinije proći ako kupiš posebno prigušnice i sve ostalo, poenta je koliko će ti trajati. Naravno, ako plaćaš da ti to neko uradi onda je računica 100% na strani gotovih armatura. Sam odluči šta ti je preče! |
|
|
|
   |
 |
mezzano
Akvarista

|
Ma sigurno necu placati. Sam cu sve odraditi. Nije to neka kvantna fizika, pa da ne umem da povezem 2 ili 3 zice. Naravno, necu to raditi "odokativno", nego cu se prvo dobro informisati o tome.
Gotovu armaturu sam hteo iz razloga sto bi me postedelo muka da se petljam oko kupovine delova, sastavljanja, povezivanja... A i lepse mi nekako izgleda. Ali ako su rucno sklopljene stvarno toliko dugotrajnije, onda sigurno necu davati pare za gotovu. |
|
|
|
   |
 |
fgf89
Akvarista
Registrovan: 23 Feb 2010
|
Fiber je u pravu. Obavezno Postavi prekidace i to da jenim prekidacem plais neonku i jednu od stednih sijalica, jer ce ti se za veoma kratko vreme poceti da se javljaju alge koje ces posle tesko da iskorenis.... |
|
|
|
   |
 |
|
|