| Autor |
Poruka |
mezzano
Akvarista

Registrovan: 28 Nov 2010
|
Napravio sam haubu za Akvarijum, podstaknut Nikourovim tutorijalom. Evo kako to izgleda, trenutno.
Treba mi pomoc oko rasvete. Sirina haube gde treba da montiram rasvetu je 20 cm.
Dimenzije akvarijuma su 65x27x40(sa filterom 80x27x40).
Dakle, ukoliko stavljam neonke, stavio bih od 60cm. Pitanje je koje i koliko mogu da stanu na 20cm sirine?
Ili da idem na stedne?
Sa RF sam se (na Kupindu) konsultovao oko biljaka i on mi je predlozio da stavim stedne sijalice, od 6500k.
Ima li razlike izmedju neonki i stednih sijalica? Ako se ne varam, neonki ima raznih vrsta, cak i onih koje su namenjene akvaristici, specijalno, dok kod stednih to ne postoji.
Dalje, kako da povezem da se sijalice (ili neonke) pale nezavisno jedna od druge? Pretpostavljam da treba da kupim onu plasticnu stvarcicu, sto dodje kao neka vrsta razvodnika, do nje dovedem kablove od svakog sijaicnog grla, i onda s druge strane povezem kabal za napajanje. Naravno, stavio bih prekidac, onaj sa 2 tastera (valjda se bese zove serijski). |
|
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
nikouro
Urednik

Registrovan: 14 Feb 2010
|
Tri neonke od po 18w ( 54w ) na 70-tak litara dodje negde oko 0,7 - 0,8 w/l . Svaku neonku vezi na posebnu prigusnicu ili pak dve na jednu trecu neonku na jednu kako bi mogao da kontrolises jacinu osvetljenja u slucaju pratece problematike ( koje su neizostavne u pocetku ).
Cetvrtu neonu ces tesko ugurati ali nije nemoguce ...normalno ako imas potrebe za njom. |
|
|
|
    |
 |
mezzano
Akvarista

|
Znači, ti misliš da su neonke bolje od štednih siljalica?
Pošto nemam nikakva iskustva sa povezivanjem neonki, malo me buni to što ima, em različitih vrsta neonki, em različitih vrsta konstrukcija za njih. Sad da odem u radnju elektro opreme, nemam pojma šta bi sve trebalo da kupim. Jednom sam na pijaci pitao šta sve treba, i čovek mi je pokazao neku konstrukciju koja se, kaže, samo poveže na 220V. Ona u sebi ima sve što je potrebno.
Koliko je to kvalitetno, dobro?
Jel postoje razlike u markama (pretpostavljam da da, ali koje su najkvalitetnije).
Ako ti nije problem, daj mi spisak šta sve treba da kupim. Recimo, išao bih na 3 neonke. |
|
|
|
   |
 |
Fiber
Akvarista

Registrovan: 21 Avg 2011
|
Najjednostavnije ti je da kupis tu "konstrukciju" (ne mogu da se setim kako se to naziva pa cemo ga nazvati konstrukcija ), ona se samo poveze na 220v i radi bez problema. Mozes naci konstrukcije za jednu, dve, a mozda i vise sijalica, sto ti dodatno olaksava posao, al onda postoji mogucnost da neces moci da gasis sijalice naizmenicno (to je najbolje da se raspitas kod prodavca, na licu mesta). Sto se samih sijalica tice, mozes da uzmes recimo jednu akvaristicku neonku (npr. Sylvania grolux) i dve "obicne" neonke (npr. Philips aquarelle).
Tako bih ja uradio kod sebe, a ti sacekaj da ti neko da jos neki savet pa biraj sta ti najbolje odgovara. |
|
|
|
   |
 |
mezzano
Akvarista

|
Hvala Fiber.
Tako bi mi najvise odgovaralo.
Da ne znas mozda kako se krecu cene? |
|
|
|
   |
 |
Fiber
Akvarista

|
Pa na jednom mestu sam tu konstrukciju video za oko 1500dinara, mada mozda negde ima i jeftinijih.
Najbolje je da vidis od prodavnice do prodavnice, ako imas mogucnosti pa da vidis kako se krecu cene.
Neonke su ti oko 600-700 dinara po komadu.
Nadam se da ovo ne spada u reklamiranje, ja se unapred izvinjavam adminima ukoliko sam prekrsio pravilo. |
|
|
|
   |
 |
Blue
Urednik

Registrovan: 21 Jul 2009
|
Ta 'konstrukcija' se zove armatura...
U nekom momentu sam kupio nekoliko tih 'konstrukcija' za T8 od 60cm u Tempu za neke smesne pare, reda 400 dinara sa sve lampom. Ne znam kako sada stvari stoje, ali obidji malo po gradu, nije nemoguce da ces naci jeftinije celu armaturu nego da kupis sve pojedinacno i sam da sklapas. |
|
|
|
   |
 |
mezzano
Akvarista

|
Hvala ljudi. Procunjacu malo po radnjama pa cu videti kakve su cene. Vise bih voleo da kupim tu gotovu armaturu, nego da sam sklapam.
Citajuci ovde na forumu, dosao sam do nekog zakljucka da su bolje T5 neonke od T8? |
|
|
|
   |
 |
nemanjask
Urednik

Registrovan: 29 Nov 2010
|
T5 je naravno mnogo bolja rasveta ali isto tako i značajno skuplja, takođe, T5 je predviđena isključivo za elektronske prigušnice dok T8 može i na klasične elektro magnetene sa starterom. Moraš da se odlučiš pre kupovone šta želiš da uzgajaš pa prema tome kupuj i rasvetu. |
|
|
|
   |
 |
mezzano
Akvarista

|
Nista zahtevno. Posto nemam hranljivu podlogu, vec samo sljunak, uzecu neke nezahtevne biljke. O tome cu vec videti sa RF-om. |
|
|
|
   |
 |
nemanjask
Urednik

|
Onda stavi T8 18W i kombinuj "boje" tj. kelvinažu. Ako kupuješ gotove armature, one imaju u sebi elektronske prigušnice koje su osetljive na vlagu pa bih te savetovao da ih na spojevima zadihtuješ tankim slojem silikona, takođe moraš da vodiš računa, kada neonka oslabi moraš da je menjaš odmah jer ako čekaš da pregori, pregoreće ti i prigušnica u 90% slučajeva. To je mana ovih gotovih armatura, ali ako to ispoštuješ, radiće ti super! Potrudi se da napraviš i reflektujuću površinu (senilo) da bi imao veće iskorišćenje neonki (imaš u DIY delu foruma) |
|
|
|
   |
 |
mezzano
Akvarista

|
A reci mi koja je razlika u ceni između T8 i T5. Nisam nešto puno čitao, ali sam negde video da je životni vek T5 sijalca duži, a i manjih su dimezija (uže).
Što se vlage tiče, hauba nema zadnju stranu, tj. otvorena je pozadi, a planiram da stavim stakleni poklopac. Doduše, spoljni filter će mi biti nepokriven, ali ne bi trebalo da se stvara puno kondenzacije. |
|
|
|
   |
 |
nemanjask
Urednik

|
Što se tiče cene, skuplje su nekih 50 % što mu dođe na isto u pogledu veka trajanja, ali nije lako baš uvek ih naći dok T8 ima skoro u svakom pet shopu. Da živimo negde drugde sigurno bi T5 bio pravi izbor! Odluči sam, T5 je na početku dosta veći izdatak, ali se na kraju isplati dok je T8 je dostupnija u svakom pogledu. |
|
|
|
   |
 |
mezzano
Akvarista

|
Ok. Jedna dilema je resena.
Uzimam T8 neonke, verovatno 3 komada. Gotovu armaturu.
E, sad, kelvinaza. |
|
|
|
   |
 |
Fiber
Akvarista

|
Bitno je da ti kelvinaza ne bude manja od 6000k. Mada ima jos faktora koji su bitni kada je osvetljenje u pitanju, a to je najbolje da procitas po forumu, dosta se pisalo o tome.
Gledaj uvek da ti barem jedna sijalica bude akvaristicka i to ona koja je proizvedena specijalno za rast biljaka. Te sijalice valjda imaju izrazeniji spektar plave i crvene boje koje pogoduju rastu i cvetanju biljaka. |
|
|
|
   |
 |
|
|