Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Platidorasi crvenilo i ubrzano disanje, hitno Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
mnedel
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 20 Jul 2012
Poruke: 4
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Pet Jul 20, 2012 8:50 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Moram da priznam da sam zadnih nekoliko meseci zapustila akvarijum, dugo nije ciscen. Filtere sam ocistila pre tri nedelje, ali sam pre nedelju dana primetila da jedna multispinoza ima naduven mehur i ne moze da odrzava ravnotezu. Promenila sam trecinu vode, sipala easy life i pocela tretman myxazinom http://www.waterlife.co.uk/seaquariums/myxazin.htm
Danas je peti dan tretmana. Multispinoza se nije oporavila, a jos jedna je u medjuvremenu pocela da pokazuje blage simptome problema sa mehurom, ali glavni problem je sto su odjednom platidorasi jako lose. Juce su bili u redu, a danas je jedan muzijak mrtav. Ostao je jos jedan muzijak i cetiri zenke. Oni svi leze, jako ubrzano disu i imaju crvene skrge i crvenilo po telu, izmedju krljusti. Sve su odrasle ribe, kod mene su 6 godina.
Negde u secanju mi je da sam procitala da platidorasima tokom parenja pocrvene skrge i koreni peraja i da muzijaci postaju medjusobno agresivni, ali nisam sigurna za ovo.
Akvarijum ima 720 litara. Imam vecinski ciklide i botie. Imam 15 multispinoza.
Sta mislite sta treba da preduzmem, i za platidorase i za multispinoze. Ostale ribe su dobro.
Pozdrav i hvala
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Pet Jul 20, 2012 8:50 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

mnedel
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 20 Jul 2012
Poruke: 4
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Pon Jul 23, 2012 2:44 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Evo update stanja. Danas su uginula tri platidorasa, 1 muzijak i dve zenke. Ostala su jos dva koji leze na dnu, jako brzo disu, mada se crvenilo malo smanjilo. Oni su svi bili oko 15 cm, debeli, jaki. Do sada, za 6 godina nikad nisu bili bolesni ili imali bilo kakav problem. Prosto mi nije jasno sta je moglo tako brzo da ih sve pokosi. Niko nema ideju sta bi ovo moglo da bude?
Multispinoze se nisu oporavile, nije im se ni pogorsalo stanje, pa pretpostavljam da im je stradao mehur zbog loseg hemizma vode, a ne zbog zaraze. Ovo je naravno iskljucivo moja krivica. Ne znam da li vremenom moze doci do kakvog poboljsanja.
Pomislila sam da myxazin nije mozda toksican za platidorase, ali nisam nasla nista o tome na netu, a sve botie koje imam u akvarijumu su i dalje dobro pa pretpostavljam da nije to u pitanju.
Promenicu vodu jos jednom, staviti easy life i ne znam sta jos pametno da uradim.
Sve ostale ribe su dobro.


Poslednji izmenio mnedel dana Pon Jul 23, 2012 2:45 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Zola
Urednik
Urednik



Registrovan: 30 Maj 2009
Poruke: 255
Lokacija: Užice

PorukaPoslao: Uto Jul 24, 2012 1:02 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zaista nisam cuo za ovaj lek niti znam da ima kod nas u prodaji. Mozes li malo da opises promene kod tog "oboljenja mehura", konkretno me interesuje detaljniji izgled riba. Sto se platidorasa tice trobanje amonijakom i njegovim raspadnim produktima moze da prouzrokuje cijanozu i krvne podlive, ali takodje i pojedine bakterijske infekcije. Manje mogu da posumnjam na trovanje, jer su amazonske ribe poprilicno otporne na povecane koncentracije azotnih produkata u vodi. Samo onda imamo problem multi-infekcije bakterijama, jer ono sto si opisala kod multispinoza, ne prouzrokuje promene koje imaju platidorasi. Najidealnije bi bilo da fotografises ribe, pa da pogledamo kako to izgleda.
Inace sada neka druga terapija ne dolazi u obzir, jedino da se akvarijum potpuno ocisti od tog leka koji je upotrebljen i to pomocu aktivnog uglja, najmanje 1kg, najmanje dva dana, ali postavljen tako u filteru da sva voda prolazi kroz njega. Ne znam cak ni sta je taj preparat, ali po svemu nabrojanom, izgleda da je u pitanju neko dezinfekciono sredstvo i ne deluje na sistemske infekcije. U medjuvremenu da vidimo fotke, pa da razmislimo o nekom poznatijem leku.


Poslednji izmenio Zola dana Uto Jul 24, 2012 1:04 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
mnedel
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 20 Jul 2012
Poruke: 4
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Uto Jul 24, 2012 2:34 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Myxazin je lek protiv bakterijskih infekcija. Proizvodi ga Waterlife, engleska firma. Kod nas ih nisam videla, kupila sam ga u Engleskoj. Oni bi trebalo da imaju dobre, profi preparate. Koristila sam njihove lekove par puta ranije i vrlo dobro su se pokazali.
Platidorasima se povuklo crvenilo, ali i dalje leze nepomicno i jako brzo disu. Par puta kao da su imali grc.
Multispinoze imaju problem sa ravnotezom. Kao da se mehur pomerio ka repu. Zadnji deo tela je postao naduveniji, a prednji spljosten. Kada miruju preteze im prednji deo tela i zauzimaju vertikalni polozaj sa repom na gore. Kada aktivno plivaju onda mogu da odrzavaju pravilan polozaj tela i imaju apetit. Probacu da slikam sutra.
Trbalo bi da je myxazin preciscen iz akvarijuma. Danas sam uradila promenu trecine vode , a pise u uputstvu da je izrazito biodegradabilan i da promena vode i nije neophodna.
Dodatan problem je sto ja putujem u petak i vracam se za tri nedelje. Brat ce brinuti o ribicama i davace im on lekove po uputstvu, ali do tada moram da odredim sta da se koristi.
Mislila sam sutra da im dam paragon, isto od waterlife. To je opsti tonik koji poboljsava stanje vode i deluje dezinfekciono na bakterije, parazite i gljivice, polako, na duze vreme.
http://www.waterlife.co.uk/waterlife/paragon.htm
http://www.waterlife.co.uk/waterlife/myxazin.htm
Pozdrav
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
mnedel
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 20 Jul 2012
Poruke: 4
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Čet Avg 30, 2012 10:03 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Samo da javim kako se zavrsilo. Dva platidorasa su prezivela, jedna multispinoza i dalje ima problema sa odrzavanjem ravnoteze ali ima apetit, aktivno pliva i zivahna je. Tako da mislim da su se platidorasi otrovali lekom. Mozda zato sto su stalno na dnu, a tu je sigurno koncentracija najveca. Leku nije bio prosao rok, ali je dugo stajao kod mene.
Multispinozi je mehur verovatno stradao zbog loseg hemizma vode. Nadam se da ce joj vremenom biti bolje. Ne znam kako bih mogla da joj pomognem. Sve ostale ribe su dobro.
Pozdrav
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Japanka jede rep od drugih japanki (m... Boki2000 Početak u akvaristici 3 Uto Nov 17, 2020 11:52 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Problem sa crnim cupkastim algama na ... djilepfc1970 Alge 59 Ned Avg 09, 2020 9:46 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Problem sa crnim cupkastim algama na ... djilepfc1970 Alge 8 Ned Avg 09, 2020 9:29 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Problem sa Gupy HITNO potrebna pomoc buki989 Bolest 6 Sre Jan 15, 2020 12:51 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Malci ramireza u zajedničkom akvariju... Totia Razmnožavanje 6 Sub Jan 11, 2020 1:21 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License