Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 OptiWhite Laguna Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
acabgd
Akvarista



Registrovan: 21 Dec 2011
Poruke: 97

PorukaPoslao: Čet Okt 11, 2012 2:01 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Posle manje ili vise uspešnog ulaska u morsku akvaristiku i akvaristiku uopšte (za vas koji možda ne znate reč je o nano akvarijumu od 26 litara) došlo je vreme za povećanje.

Dugo sam se premišljao kako bi to trebalo da izgleda, pre svega imajući ponovo u vidu ograničavajući faktor a to je mesto. Uz to, želja mi je bila da akvarijum bude sasvim "otvoren" pošto može da se gleda sa tri strane i da sve te tri strane imaju šta da "ponude". Iz tog razloga, kao i zbog činjenice da sam prelistavao mnoge forume i gledao fotografije drugih akvarijuma, odlučio sam se za akvarijum bez ikakvih ojačanja, odnosno "braceless" i "rimless" dimenzija 95x50x45.

Odmah posle određivanja dimenzija došao je izbor i za staklo. Jasno je bilo da zbog izostanka ojačanja akvarijum mora da se pravi sa duplim dnom i od 10mm stakla, a još ranije mi se razlika između običnog i OptiWhite stakla učinila kao nešto što ne smem da propustim. S obzirom da se akvarijum gleda sa tri strane, te tri prednje strane su odrađene od OptiWhite stakla, dok su pozadina i dno odrađene od "obične desetke".

Image
Razlika između običnog i OptiWhite stakla je bila očigledna čim je ono stiglo - dok kroz obično staklo sve izgleda zeleno, OptiWhite ostaje belo i pod najvećim uglom. Smanjena količina gvožđa u samom staklu je glavni "krivac" za ovako dobru providnost, a ukoliko neko nije ubeđen u razliku, evo još jednog drastičnog primera.

Image
Nije uopšte teško zaključiti da se levo nalazi obično, a desno OptiWhite staklo i tu postaje jasno zašto se isplati "pojuriti" ovo staklo koje daje gotovo potpunu providnost i na najbolji način ističe sve što imate u akvarijumu.

Sledeće što se postavilo kao pitanje je naravno bilo sump - da ili ne, ali je to relativno brzo rešeno. Sve prednosti sumpa, odnosno prostora shvatio sam mučeći se sa mojim nanom od 26 litara, gde gotovo ništa ne možete da uradite i nikakvu dodatnu opremu ne možete da stavite. Sve to je sa sumpom moguće, nudi mnogo prostora za dodavanje koječega, a takođe i povećava ukupnu količinu vode u sistemu, samim tim povećavajući stabilnost.

Gde je sump, tu je i povratak u glavni akvarijum, pa se postavilo pitanje kako i to odraditi. Imao sam nekoliko predloga ali se meni najviše svideo X-Aqua sistem sa običnim prelivom sa rešetkom, a koji uz pomoć povratne pumpe stvara talase prilikom vraćanja vode u akvarijum. X-Aqua je italijanski proizvod i upravo su ga otkrili i Amerikanci, koji su željno pokušali da otkriju u čemu je "tajna" i kako povratak stvara talase bez ikakvih pokretnih delova.
Image
Tajna možda i nije tolika ili je meni nebitna, ali je znatno veći problem bio izbušiti rupe koje su potrebne. Naime, reč je o za nas nestandardnim veličinama od 28 i 42mm, a takve bušilice je gotovo nemoguće naći kod nas. Posle malo raspitivanja pronašao sam firme koje rade bušenje water-jet tehnologijom, odnosno jakim vodenim mlazom pod pritiskom i koje mogu da buše rupe proizvoljne veličine.
Image
Jedna firma na Bežanijskoj kosi koja se time bavi pokazala se ne samo raspoložena da to odradi, već je i ceo posao završila ekspresno i na moje veliko zadovoljstvo. Momci su se stvarno potrudili, lepo su obradili rupe i bili su veoma prijatni za saradnju, dok je cena takođe bila veoma pristupačna. Milina.

Pošto je bušenje uspešno odrađeno došlo je vreme da se akvarijum i zalepi, naravno crnim Soudalom, osim dna koje je lepljeno providnim.
Image
Prvi put da sam učestvovao u lepljenju akvarijuma pošto je moj prethodni nano bio već gotova kocka spremna za upotrebu. Ovog puta i nisam bio od neke posebne pomoći osim one najgore šegrtske, gde sam dodavao alat i držao stranice da se ne razlepe.

Dok se silikon sušio počela je da pristiže i prva oprema. Uglavnom je sve kupovano polovno preko e-Bay, što je omogućilo da se za male pare dođe do dobre opreme. Za povratnu pumpu sam se odlučio da uzmem Tunze od 2.400l/h, pošto je maksimum za X-Aqua 2.600l/h.
Image
Image

Stigla je i polica, pa je ostalo još da se nalepi crna pozadina. Iz nekog razloga prva folija je odreagovala sa nečim, da li sredstvom za čišćenje stakla ili sredstvom za pranje suđa kojim je premazana podloga, tek posle pola sata pojavile su se bele fleke na pozadini i ceo posao je propao. Sreća pa mi je radnja koja ima i folije bukvalno ispred kuće tako da je brzo doneta druga folija koja je ispala još bolja, odlično se zalepila i nije ostavila baš nikakvu fleku.
Image

Nakon toga usledilo je nameštanje X-Aque koja je odlično sela na svoje mesto. Rupe su izbušene perfektno, u milimetar!
Image

Ne treba da zaboravim ni sump koji je dimenzija 60x40cm i podeljen je na dva dela. U prvom će se nalaziti skimer i još jedan oblik filtracije koji do sada nije primenjivan kod nas i o kome ću pisati opširnije kasnije, dok se u drugom delu nalazi povratna pumpa i ATO (auto top-off).
Image

Izbušene su i rupe na polici za creva koja vode u sump - ovog belog creva naravno ima još samo nije bilo celo provučeno unutra.
Image

Došlo je nakon toga i vreme za prvu probu. Akvarijum je postavljen na policu, odnosno prvo na penu kao podlogu pa zatim na policu, instalirana je X-Aqua i bio je red da se isproba.
Image

Nakon što je akvarijum napunjen do vrha, odnosno do preliva, ispostavilo se da se raširio za 1mm što mu dođe kao prihvatljivo, a naravno puštanja i curenja nije bilo, sve "dihtuje u p.........", znate već kako kaže Radovan III :6r:
Usledilo je praženjenje, poslednje doterivanje i razmišljanje kako sad prebaciti sve iz ovog nanoa u novi akvarijum.

Malo je komplikovano zbog aklimatizacije i nove vode i soli, što živuljke da ih ubacim "tek tako" ne bi baš najbolje podnele. Zato sam rešio da ubacim prvo 20 litara nove vode i da to ubacim u novi akvarijum. U tome mi je pomogla nova pumpa koja je stigla u pravi čas, jer nisam imao čime da mešam toliku vodu - sve pumpe koje imam su za ovaj dosadašnji nano i slabe su da uopšte pokrenu 20 litara vode odjednom. Međutim, poštar me je obradovao baš danas sa novom NewJet pumpom. Moram da napomenem da je ovde reč o originalu, pošto je NewJet prebacio proizvodnju u Kinu i od tada su se žestoko pokvarili. Ova koju sam ja uzeo je Made in Italy, a inače je vlasnik ove firme koja pravi pumpe Aquarium Systems koji prave poznatu Instant Ocean morsku so.
Image

Uz pomoć nove pumpe lako sam smućkao 20 litara nove vode i ubacio u akvarijum. Stavljen je grejač i jedna mala pumpica da vrti tu vodu, a nivo vode sa tih 20 litara jedva da je omogućio da grejač i pumpa budu ispod površine vode.
Image

Sutra sledi prebacivanje vode iz nanoa u novi akvarijum, a onda aklimatizacija živuljku na tu novu "kombinovanu" vodu i nakon toga i stavljanje u novi akvarijum. Posle toga plan je da se dodaje po 10 litara nove, sveže pripremljene vode svakog drugog dana u prvih par dana, a zatim svakog dana dok se akvarijum ne napuni, posle čega će u pogon biti pušten i sump. Ovo bi trebalo da omogući koralima i ribama da se dobro prilagode novoj vodi i da nema većih problema sa aklimatizacijom.

U početku će samo isti kamen biti u akvarijumu koji je bio i kod mene u nanou, a količina će se dodavati vrlo postepeno, kako se ne bi preopteretio sistem da dovede do novog cikliranja. S obzirom na minimalno biološko opterećenje akvarijuma, minimalan broj organizama, to ne bi trebalo da predstavlja problem.

Novo svetlo sa DreamChipovima još uvek nije stiglo, tako da ću preurediti postojeću haubu sa Cree LED diodama da može da se stavi na novi akvarijum i to će biti privremeno rešenje. Iako je visina novog akvarijuma gotovo dvostruko veća u odnosu na nano, ne bi za početak trebalo da bude problema sa svetlom pošto ga ionako sada ne vozim na maksimumu, pa može da se još pojača, što bi trebalo da bude dovoljno za početak.

Uskoro treba da stigne još neka oprema ali o tome kada dođe vreme. Za sada toliko, nova avantura počinje...Web Page NameNano
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Čet Okt 11, 2012 2:01 am Snimi Poruku Nazad na vrh

zuja
Akvarista



Registrovan: 25 Jan 2011
Poruke: 156
Lokacija: Mladenovac

PorukaPoslao: Čet Okt 11, 2012 8:21 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Vrlo detaljno prikazano , svaka cast. Zahvaljujuci tvojim postovima o morskoj akvaristici sve cesce hvatam sebe kako i ja razmisljam o postavljanju jednog morskog .
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Zhorz
Akvarista


Opomene: 1
Registrovan: 15 Sep 2012
Poruke: 907
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Čet Okt 11, 2012 1:02 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zeljno cekamo nastavak
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
acabgd
Akvarista



Registrovan: 21 Dec 2011
Poruke: 97

PorukaPoslao: Čet Okt 18, 2012 1:48 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Evo uspeo sam nekako da odradim prenos u novi akvarijum! Odradio sam prvo izmenu 5 litara vode u nanou, ali izvadjenu vodu nisam bacio, vec sam je ubacio u novi akvarijum, a u nano je naravno usla sveza slana voda. To je vec trebalo malo da pomogne nekom prilagodjavanju, a onda sam izvadio jedan kamen koji je bio bez korala i prebacio ga odmah u novi akvarijum.

Poceo sam prvo da vadim malo po malo vode, sve do vrhova korala i onda sam prebacio i kamen sa koralima, kao i ostale "pojedinacne" korale koji su bili po kamenu ili dole na pesku.
Image

Onda je usledilo prebacivanje klovnova - uhvatila ih je zena u providnu staklenu posudu jednog po jednog, a cerka je imala cast da ih ubaci u novi akvarijum. Samo hvatanje je proslo lakse nego sto sam ocekivao, providno staklo je pomoglo jer se nisu plasili i mnogo bezali. Naravno i nizi "vodostaj" je pomogao.

Treci kamen koji sam imao u nano akvarijumu nisam prebacio u ovaj jer je on bio gotovo zatrpan pod peskom i pored toga imao je jedan deo od recimo 10x15cm kalcifikovanog peska "zakovan" za sebe. Kada sam taj kamen podigao izaslo je ispod njega sve i svasta, a voda se zamutila u sekundi.
Image

Pohvatao sam jos neke bristle worms, nekoliko brittle stars i par stomatella puzeva i prebacio i njih u novi akvarijum, a ovaj ceo mulj sam ostavio. Ni ostatak vode od jedno 7-8 litara nisam prebacio u novi akvarijum jer je voda u trenutku postala neupotrebljiva, ko zna sta ima u njoj i sta se sve diglo iz tog mulja.
Image

Pohvatao sam kasnije jos neke zivuljke iz ovog malog akvarijuma - recimo spaghetti crve i jos nekoliko puzeva, obicnih malih i stomatella a oni su super puzevi cistaci.
Image

Jedini mali problem koji sam imao je glupi Juwel digitalni termometar. Uzeo sam novi grejac od 150W posto sam imao samo mali od 50W za nano. Ovaj veliki je navodno ugrejao vodu u novom akvarijumu, mada je meni na dodir delovalo dosta hladno. Malo sam ga pojacao, stavio na 27C i onda prebacio sve. Kada sam prebacio i termometar on mi je pokazao 23C!! Ja reko ovo je hladno mnogo, a opet voda mi je tad vec delovala topla. Ostavio sam tako dva dana ali mi djavo nije dao mira pa sam otisao da kupim obican stakleni termometar. Stavio ga u akvarijum - 30C!!!!!
Pa kad nisam poludeo! ispada da je ovaj digitalni riknuo totalno jer mi pokazuje sobnu temperaturu od 17C, a na kucnom termometru imam 23C, bas kao i na ovom novom sto sam uzeo za akvarijum. Nije mi preostalo drugo nego da radim "pazuh test" i - zaista - ovaj stakleni pokazuje 36.5, kucni pokazuje 36.5, znaci tacna su oba, samo ovaj digitalni brljavi.

Tako ispada da sam "kuvao" zivuljke jedno 2 dana na temperaturi od 30C, ali osim jednog dela zoantusa koji su nesto zatvoreni ovo drugo se nije za sada bunilo.
Image

Jedino sto jos nisam resio na pravi nacin je svetlo. Ovo sa nanoa je dobro za sada za ovako malu kolicinu vode,samo sto nisam nasao pravi nacin da ga fiksiram (lenj sam, znam...) pa mi stoji na cosku akvarijuma i samo cekam da zvekne unutra i napravi kurslus i karambol Smile
Bice valjda ok, a i smislicu neko resenje dok ne dodju novi ledovi koji ce biti stalno resenje.
Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Anboy
Urednik
Urednik



Registrovan: 16 Feb 2011
Poruke: 1311
Lokacija: Becej

PorukaPoslao: Ned Nov 04, 2012 5:25 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Vauuu!!! Procitao sam prvo predhodnu temu pa sad ovu. Hvala ti sto ovo sve delis sa nama ima bas dosta toga da se nauci. Cekamo dalje fotke i razvoj akvarijume. Dobra ti je ova zadnja fotka Smile


Poslednji izmenio Anboy dana Ned Nov 04, 2012 5:25 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
No 1
Akvarista



Registrovan: 17 Avg 2009
Poruke: 3517
Lokacija: Belgrade

PorukaPoslao: Ned Nov 04, 2012 8:30 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Srecno s morskom, i ja se pridruzujem cestitkama za poslednju fotografiju extra je ! Very Happy Kako si samo uspeo ! Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
acabgd
Akvarista



Registrovan: 21 Dec 2011
Poruke: 97

PorukaPoslao: Uto Nov 06, 2012 9:53 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

E pa hvala momci... Mislio sam da niko ne cita ovu temu posto nije bilo odgovora pa nisam ni apdejtovao nista, iako je bilo promena u medjuvremenu. Posto ipak ima citalaca onda je red i da javim sta ima novo.

Posto sam ono najbitnije odradio, odnosno prebacio sve iz malog u novi akvarijum ostalo je da se pozabavim sumpom i njega pripremim za rad. U medjuvremenu sam dodavao po 5 litara nove vode dnevno, nisam smeo vise da ne bih "sprzio" postojece korale i ribe". Sveze smuckana slana voda je "agresivna" i nije bas pogodna da se odmah ubacuje u akvarijum u velikoj kolicini. Kako sam ja krenuo sa jako malom kolicinom iz starog nanoa, nisam ovde smeo da idem sa vise od 5 litara.

Zato sam imao dovoljno vremena da se pozabavim samim sumpom. Instalirao sam ventilator visokog kapaciteta koji sluzi za izvlacenje vlage iz sumpa. Uzeo sam digitalni higrometar koji meri vlaznost i pali ili gasi uticnicu koju ima na sebi u zavisnosti od zadatog parametra. Poceo sam sa recimo 65% vlaznosti ali kada sam kasnije posle jednog dana otvorio sump delovalo je kao da sam u dzungli, pa sam spustio trenutno na 48% i super je. Ventilator je gotovo necujan, a pali se na po 30-ak sekundi po 2-3 puta na sat.
Image

Posle toga na red je dosla i struja. Izbusena je jos jedna rupa za provlacenje kablova i ispod ventilatora su instalirane uticnice.
Image

Struje naravno nikad dosta bas kao i mesta za stekanje, pa je odmah morao da dodje jos jedan produzni, a za koji dan cu morati da dodam jos jedan.
Image

Bio sam vredan pa sam se cak potrudio i da obelezim za sta je koji kabl Smile

Nakon par dana dolivanja po 5 litara dodao sam jos zivog kamena, pa sam dva dana dolivao po 10 litara vode. Posle jednog dana pauze poceo sam da dolivam po 20 litara vode, pa je to pocelo ovako da izgleda.
Image

U medjuvremenu mi je stiglo i novo svetlo, pa je i na tome trebalo da se poradi. S obzirom da je rec o apsolutnom unikatu mogu stvarno da se pohvalim da eto i mi u Srbiji pratimo ne samo najnovije trendove, nego nesto sto jos nije ni uslo u proizvodnju, posto je rec o prvom prototipu DreamChip-a. Rec je o hibrid ledu sa pet kanala:

Kanal 1: Belo 10.000K
Kanal 2: Plavo 455nm
Kanal 3: UV 430nm
Kanal 4: RoyalBlue 445nm
Kanal 5: Belo 15.000K
Image

Ukupna snaga svih kanala je 260W, dakle dva cipa daju oko 520W snage. Izmerena jacina PAR je 1750 na 30cm ispod leda (u vazduhu), naravno snaga je manja kada svetlo prolazi kroz vodu.

DreamChip je razvijen od strane samih akvarista, skupilo se nekoliko nas iz SAD, Svedske, Juzne Afrike i ja iz Srbije i cilj je bio da se na jednom cipu nadju svi najvazniji izvori svetla za rast korala. Pored toga, zelja je bila da iako se sve nalazi na jednom cipu, svi kanali budu odvojeni kako bi posebno mogao da se kontrolise intenzitet svakog svetla ponaosob. Neko voli da mu akvarijum ima vise plave, neko vise bele boje, ali je naravno presudan faktor da svetlo moze da se adaptira sto boljem rastu korala.

"Mali" problem ovakvih high-power ledova je njihovo hladjenje, posto 260W svetla na tako malom prostoru pravi izuzetno mnogo toplote, pa i hladjenje mora da bude adekvatno. Ali i to smo resili...
Image

DreamChip sam povezao na drajvere, svaki od 5 njegovih kanala na poseban drajver i sve to zajedno na napajanje.
Image

Drajveri su podeseni na 700mA, odnosno na samo pola ukupne snage leda pre svega kako bi se sprecili eventualni problemi sa grejanjem.
Image

I onda na kraju - let there be light! Mnogo vise belo nego sto sam ocekivao, posebno u odnosu na neonke na drugim akvarijumima, bar na prvi pogled.
Image

Akvarijum je nov i jos nije akvaskejpovan tako da ne zamerite na izgledu. Kada se pazljivije pogleda svetlo ipak daje plavu nijansu koja na ovoj slici vuce u ljubicasto - nisam radio whitebalance.
Image

Ostaju jos dve stvari, a to je da se instalira i drugi led koji ce ici na iste drajvere, a zatim da se prati rast korala i kako im prija ovakvo svetlo.

U medjuvremenu je naravno proradio i sump, tu je skimer kome je trebalo 4-5 dana da pocne da izbacuje konkretno neko djubre ali sada lepo radi. Stiglo je i par novih korala, slikacu to narednih dana pa cu postaviti.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
acabgd
Akvarista



Registrovan: 21 Dec 2011
Poruke: 97

PorukaPoslao: Uto Nov 06, 2012 9:54 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

No 1 ::
Srecno s morskom, i ja se pridruzujem cestitkama za poslednju fotografiju extra je ! Very Happy Kako si samo uspeo ! Very Happy

Veruj mi da se vise pitam kako su klinci uspeli da ne sruse sve tokom tih nedelju dana koliko je stajalo ovako Rolling Eyes
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
chikavili
Koristan akvarista



Registrovan: 10 Sep 2012
Poruke: 2151
Lokacija: Zemun/Novi Beograd

PorukaPoslao: Uto Nov 06, 2012 10:10 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

acabgd ::

"Mali" problem ovakvih high-power ledova je njihovo hladjenje, posto 260W svetla na tako malom prostoru pravi izuzetno mnogo toplote, pa i hladjenje mora da bude adekvatno. Ali i to smo resili...
Image

A zato sam ja 7 dana cekao na EVO 212 da mi stigne Very Happy


Sala mala. Samo ti nas update-uj, znam da dosta ljudi prati ovu temu ali ne komentarise posto nema sta pametno da kaze (npr. ja) Wink
Pogledaj samo broj pregleda.


Poslednji izmenio chikavili dana Uto Nov 06, 2012 10:11 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Bojan
Vlasnik
Vlasnik



Registrovan: 25 Feb 2009
Poruke: 6720
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Uto Nov 06, 2012 10:42 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pratim redovno temu posto mi je kao i vecini morska akvaristika interesantna:wink:
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji emailPoseti sajt autora
acabgd
Akvarista



Registrovan: 21 Dec 2011
Poruke: 97

PorukaPoslao: Ned Nov 11, 2012 2:28 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Konacno sam nasao vremena da napravim aquascaping kakav sam zeleo. Planirao sam da napravim dva "ostrva", mada se ona ovde i ne vide najbolje jer jos uvek nema peska na dnu. Izbacio sam nesto zivog kamena i prebacio ga u sump, a za redjanje ovog i konacan izgled trebalo mi je skoro dva sata dok sam nasao polozaj koji je stabilan i koji se meni svidja.
Image

A sve to sam "morao" da sredim zbog novog stanovnika koji je danas stigao... Juhu!
Image

Malisa se brzo prilagodio i vec posle sat-dva poceo je da jede alge sa dna i sa kamenja.
Image

Evo jos malo aktuelnih slicica...
Image

Image

Image

Image

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
chikavili
Koristan akvarista



Registrovan: 10 Sep 2012
Poruke: 2151
Lokacija: Zemun/Novi Beograd

PorukaPoslao: Ned Nov 11, 2012 11:15 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Lepo napreduje, svidja mi se skejp Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Anboy
Urednik
Urednik



Registrovan: 16 Feb 2011
Poruke: 1311
Lokacija: Becej

PorukaPoslao: Ned Nov 11, 2012 12:35 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Predivno izgleda i jako je sve zanmljivo i zelim jednog dana morski akvarijum da imam al oko kablova i ostale tehnike pojma nemam. Zato sto vise stvari podeli sa nama pogotovo oko sumpa! Hvala Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
acabgd
Akvarista



Registrovan: 21 Dec 2011
Poruke: 97

PorukaPoslao: Uto Nov 13, 2012 2:22 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Evo ga i jos jedan tek pristigli malisa (Six-line Wrasse). Slika nije mogla da bude bolja jer je malisa mali i mnogo brz...
Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Zhorz
Akvarista


Opomene: 1
Registrovan: 15 Sep 2012
Poruke: 907
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Sre Nov 14, 2012 1:37 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

divimo se mi bez komentara tako da slobodno update kad god mognes da pobegnes od te lepote
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Optiwhite u Srbiji - da li postoji? m.vlacina Ostala oprema 9 Ned Okt 28, 2018 4:03 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka ReefrooM morski akvarijum Vracar (200... ReefrooM Servis Akvarijum Studio ReefrooM 3 Pet Okt 23, 2015 4:27 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License