Autor |
Poruka |
nikouro
Urednik
Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.
|
Ovde cu pokusati da vam objasnim kako se priprema cokot za aq. Treba imati na umu da nemoze svako drvo u aq, jer su neka otrovna za zivi svet unutar akvarijuma. Medju tim otrovnim se nalaze : Orah, Kleka, Oleander, Tisa, Sabina kao i sve vrste cetinara (... u ovu grupu spada i Vinova loza ukoliko je tretirana sa pasticidima i ostalim hemikalijama i zato treba voditi racuna gde uzimate cokot ili koren vinove loze ). Takodje treba izbegavati i Hrast, Dud, Kesten jer suvise boje vodu bez obzira na sve radnje tokom pripremanja. Pored vinove loze za sada se zna za jos par vrsta koje mogu u akvarijum a to su : Vrba, Ruza, Grab ( ako neko ima iskustva sa jos nekom vrstom neka napise ... )
Pre nego li krenemo sa pripremom cokota ili korena vinove loze, moramo biti sigurni da taj cokot ( citaj ; ili koren ) nije u zadnjih dve do tri godina bio tretiran sa hemikalijama tj pesticidima koji su stetni za nas aq. Znaci, najbolje je odabrati cokot iz vinograda koji se neradi u tom periodu ili pak zapusteni vinogradi koji se gase.
Posto odaberemo zeljini oblik cokota koji bi trebao pored oblika ( za koji mislimo da je interesantan ) da ispuni jos jednu stavku , a to je da bude dovoljno star ( barem par godina ), sa prosusenom korom kako ne bi kasnije imali problema tokom ciscenja a i u samom aq.
Prvo sto uradimo jeste skidanje kore sa cokota. Ima i onih koji ovo nerade ali kasnije moze da nam se javi problem u aq tj da nam se filter zapusi usled odpadanja kore sa cokota, zato je pozeljno ocistiti koru. Koru skidamo pomocu noza ili skalpera, stim sto cemo se podrudita da ostavimo sto manje oziljaka od noza po cokotu kako bi nam cokot izgledao sto prirodnije. Pozeljno je pored kore ocistiti i sve trule delove cokota kako nam ta trulez ne bi zapusila filter ili prelivne cevi.Posto smo ocistili cokot isti cemo staviti u rerni ( moze i mikrotalasna ali treba voditi racuna o bezbednosti) na 90-100 stepeni kako bi smo se osigurali da nam cokot bude suv a ujedno i sterilisali sam cokot. Jedan od problema koji mogu da nam se jave kasnije ako nam cokot nije dovoljno suv jeste da nam se pojavi budj ili plesni u akvarijumu sto nije nimalo prijatno ni pozeljno ( za plesni i nije strasno ukoliko imamo Ancistruse jel su se tu pokazali veoma odlicni u uklanjanju plesni a ujedno i sam plesni im dodje kao poslastica ). Cokot " pecemo " barem par puta od po pola sata na 90-100 stepeni ( nije strasno ako malo naprsne ili dobije braon boju ).Posto smo " ispekli " cokot, sada cemo isti oprati celicnom zicom pod mlazom mlake - vrele vode kako bi smo ostranili i poslednje niti kore .
Dobro bi bilo ostaviti cokot nekoliko dana u vodi kako bi se natopio sa vodom i ujedno oslobodio se tanina ( tamni vodu u tamno braon boji ) a moze da se desi i da se pojavi plesan ili budj. Vodu menjamo po potrebi tj posto ce cokot ispustati tanin pozeljno je barem svaki drugi dan zamennuti vodu u posudi.
Sud u kome cemo kuvati cokot mora pored dubine i sirine da bude i star jel ce tokom kuvanja cokot ispustati ponovo tianin koji ce vam obojiti sud.
Da bi smo se resili i preostalih mikroorganizama i gljivica koji su stetni za nas aq, cokot cemo kuvati u slanoj vodi. Mera tj odnos soli i vode je sledeci : na 10 l vode stavicemo pola kile soli. Za ovu priliku mozemo koristiti bilo koju so odnosno pored kuhinjske mozete koristiti i stocnu ili onu za posipanje puteva. Cokot kuvamo barem dva sata u kljucaloj vodi i to barem par puta. Ako nam cokot pliva po povrsini vode dok ga kuvamo, onda mozemo posle prvog kuvanja cokot potopiti odmah u posudi sa hladnom vodom na par min. (ovo izvodimo sve dok se cokot ne zadrzi na dnu posude ). Ovim postupkom ( toplo - hladno ) cemo obezbediti da se cokot sutra nedize u akvarijumu a ujedno i oslobodicemo se tanina. Zadnja voda u kojoj kuvamo cokot ne bi trebala da bude posoljena. Posto smo zavrsili ovaj proces ostavicemo posudu da se ohladi a potom cemo cokot jos jednom isprati pod mlazom mlake vode i ocistiti eventualne necistoce koje se jave tokom kuvanja.
Ovako pripremljen cokot ohladimo u vodi iz koje mozemo da prebacimo u akvarijum.
Nazalost ja kad sam pripremao svoje cokote nisam slikao, tako da .... a i nisam se pridrzavao svih saveta starijih akvarista, pa mi se posle par dana pojavila plesni ( jel cokot nije bio dovoljno suv ) sto sam resio sa jednim Ancistrusem. Inace plesni nije opasna po zivi svet u aq ( sem sto je ruzno za oko ) i ako eventualno imate neku ribicu koja ima ostecenja na kozi gde bi mogla plesni da se zalepi ( sto nije pozeljno )
Evo kako izgleda Plesi po cokotu ...
|
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
Sale
Akvarista
Registrovan: 19 Maj 2010
Poruke: 165
Lokacija: Novi Sad
|
|
|
|
deak
Urednik
Registrovan: 13 Maj 2010
Poruke: 1533
Lokacija: Becej
|
Pa bogami bas se mucim sa jednom veeeelikom granom , iskuvao sve odradio i vec mi je dva meseca u vodi i jos uvek bezi gore tako da cu mozda morati ponoviti celu proceduru. Tako da hvala Nikouro. |
|
|
|
|
nikouro
Urednik
Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.
|
dosta napisanih reci za proces koji traje par sati ( aktivnih ). inace sve bi ovo bilo dosta pojednostavljeno da ima fotki . najbitniji proces jeste sama sterilizacija cokota a najduzi jeste ciscenje cokota ( ujedno i najdosadniji ).
a da cokot ne zavrsi na povrsini obavezno ponavljanje " toplo - hladno " sve dok cokot neostane na dnu posude. da bi ovo uspelo ( mislim da je i presudno ) da cokot pre potapanja bude suv .... |
|
|
|
|
Sale
Akvarista
Registrovan: 19 Maj 2010
Poruke: 165
Lokacija: Novi Sad
|
Moj cokot vinove loze smrdi, a taj smrad me potseca na sumpor. Jel to normalno? |
|
|
|
|
nikouro
Urednik
Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.
|
ne i da sam na tvom mestu ja se ne bih dalje trudio .... |
|
|
|
|
Nigros
Akvarista
Registrovan: 28 Feb 2010
Poruke: 1214
Lokacija: Novi Sad/Indjija
|
U plavom kamenu ima sumpora (CuSO4), ja ga ne bih stavljao u akvarijum. |
|
|
|
|
nikouro
Urednik
Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.
|
Kao i sto je napisano u gornjem tekstu .... Cokot uzimajte samo iz onih vinograda koji nisu aktivni tj koji se gase pa tako da ste sigurni da ih vlasnik nije prskao pesticidima i ostalim hemikalijama ( to vazi i za sve ostalo sto ulazi u akvarijum )....
Citat: |
Medju tim otrovnim se nalaze : Orah, Kleka, Oleander, Tisa, Sabina kao i sve vrste cetinara (... u ovu grupu spada i Vinova loza ukoliko je tretirana sa pasticidima i ostalim hemikalijama i zato treba voditi racuna gde uzimate cokot ili koren vinove loze ). |
|
|
|
|
|
vlada
Akvarista
Registrovan: 01 Maj 2010
Poruke: 164
Lokacija: Zrenjanin
|
Kad kazhesh cokot pecemo par puta na 90-100c mislish li na rernu? |
|
|
|
|
Sale
Akvarista
Registrovan: 19 Maj 2010
Poruke: 165
Lokacija: Novi Sad
|
Ali taj cokot je izvadjen pre godinu dana. Bas sam ga dugo drzao u vodi, ispirao, kuvao... Nisam ga ranije mirisao ali sad mi se cini da ima jak miris (smrad). Vidim da je ona "srz" loze dosta mekana, kao da je trula. Drugo, zar je plavi kamen opasan za biljni i zivotinsjki svet u akvarijumu? |
|
|
|
|
nikouro
Urednik
Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.
|
|
|
|
FEK@
Akvarista
Registrovan: 23 Nov 2009
Poruke: 534
Lokacija: Niksic
|
ja sam uzeo nekoliko cokota vinove loze i drzao sam ihmjesec dana i svaki drugi dan mijenjao vodu jer se bas mutila
onda sam ako vjerujete 14 puta prokuvavao i konacno ubacio u aq |
|
|
|
|
nikouro
Urednik
Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.
|
ja sam moj drugi cokot posle dva otkuvavanja ubacio u aq ... ( i jedno pecenje ), ali vinograd se neradi vec tri godine ( preminuo gazda i sad nema ko da odrzava taj vinograd tako da je gazdarica resila da povadi ceo vinograd ) ..... |
|
|
|
|
Filip:)
Akvarista
Registrovan: 03 Dec 2009
Poruke: 211
Lokacija: Sombor
|
ja ovo danas pocinjem primenjivati na jedan panj sto sam nasao kod neke reke ne znam tacno od cega je ali cim je bio skoro pa skroz u reci onda je verovatno i to drvo raslo sa korenom u vodi... |
|
|
|
|
darko.potic.33
Akvarista
Registrovan: 31 Mar 2010
Poruke: 206
Lokacija: Srbija, Nis
|
Ja imam problem sa cokotom vec 3 nedelja mi je potopljen u vodi kako bi ispustio tanin, vodu menjam na 2,3 dana i nikako da se izbistri,ne vidim kraj. Koliko vemena treba da prodje! Napomena cokot je ociscen,skinuo sam mu staru i trulu koru. |
|
|
|
|
|