Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 RO sistemi Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
chikavili
Koristan akvarista



Registrovan: 10 Sep 2012
Poruke: 2151
Lokacija: Zemun/Novi Beograd

PorukaPoslao: Sre Jan 09, 2013 9:55 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Sve ispod 8 ti je meka voda. Zato se i mesa RO voda (0) sa obicnom tvrdom.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Sre Jan 09, 2013 9:55 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Zhorz
Akvarista


Opomene: 1
Registrovan: 15 Sep 2012
Poruke: 907
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Pet Jan 11, 2013 3:32 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

chikavili ::
Nista ja tebe sad ne razumem. Sta tebi u stvari treba?
Za sta ce ti tvrdoca 0???

...KH should be maintained around 0-1 with trace elements provided by mineral rocks, GH should be around under 4.

eto zasta mi treba Shocked
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
chikavili
Koristan akvarista



Registrovan: 10 Sep 2012
Poruke: 2151
Lokacija: Zemun/Novi Beograd

PorukaPoslao: Pet Jan 11, 2013 3:50 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja pricam o ukupnoj tvrdoci vode (GH). Sve ispod 8 je meka voda. Ispod 4 je izuzetno meka voda, a GH 0 koliko znam, ne treba nikome u akvarijumu.
Zeljenu tvrdocu dobijas mesajuci RO vodu bez tvrdoce i obicnu vodu. Odnos odredjujes sam po potrebi. Testiras, probas...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Srky Boy
Akvarista



Registrovan: 28 Okt 2012
Poruke: 155
Lokacija: Velika Greda (Vršac)

PorukaPoslao: Pet Jan 11, 2013 4:36 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Jel sa meksom vodom biljkama lakse da usvajaju hranljive materije (mikro-makro).
Znaci ne interesuje me mrest riba, vec uticaj meke vode (voda iz RO pomesana u odgovarajucem odnosu sa cesmusom), na rast biljaka?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
GoranVrsac
Akvarista



Registrovan: 28 Jan 2012
Poruke: 156
Lokacija: Vrsac

PorukaPoslao: Pet Jan 11, 2013 5:40 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja mesam RO vodu sa cesmovacom kao sto kaze chikavili. 70% RO 30% cesmovaca i dobijem KH 5 GH 5 PH 6. Svi u akvarijumu su bili jako zadovoljni. Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Pet Jan 11, 2013 11:39 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Evo ja imam RO i da podelim par iskustava sa vama. Prvo vrlo je bitno sta tj od koga kupujete. Bitna je dostupnost rezervnih delova, stabilnost firme koja ih distribuira, da su uljudni i da hoce da vam izadju u susret sa vasim ''glupim'' pitanjima vezanim za ovu za nas novu tehnologiju. Bitana vam je i ucinak uredjaja. Koliki pocenat ciste vode daje. Recimo meni su za moj uredjaj rekli da daje 20% ciste vode. Kada sam ga ja malo testirao pa ponovo pitao bilo je da daje max 15% i to u nekim idealnim uslovim temp 25°C, mrezni pritisak 4,5bar-a. Navodno da ne zavisi od kvaliteta ulazne vode ali naravno zavisi i od toga. Ako imas tvrdu vodu manji je procenat iskoriscenja nego kod meke. I od tih 15% ja imam procenat iskoriscenja od 1-2% sto kad se preracuna znaci da za 10l preciscene vode potrosim jedan kubik vode koji kosta 60-70din, zavisi kako gde. Sve u svemu nije to mnogo skupo, 10l - 70kinti, ali jbg uredjaj kosta 220E i nije vecan ima tu ulaganja na svakih 6 meseci, plus ako mi rikne membrana ima da se ubijem ili da ubijem nekoga. Zalio sam se firmi od koje sam kupio da mi je procenat iskoriscenja mali i oni kazu da je to nemoguce i da nesto nije u redu pa sada treba da im saljem aparat da ga provere. Poprilicno su stalozeni i nataj nacin umanjuju moju dusevnu bol i bes sto nesto sto sam platio 220E ne radi kako treba. Sve u svemu tesko sranje ali sta da se radi. Eto vam iskustva pa povedite racuna pri kupovini.

Sto se jonoizmenjivackih smola tice imao sam jednu jako kiselu, regenerisala se sonom kiselinom i izgledala je isto kao na prethodnoj slici. kasnije sam iz HPV-a dobio jos dve smole jako i slabo baznu ali ih nisam ni koristio pa se ne secam kako su se regenerisale. Bas sutra idem kod drugara da uzmem vecu kolicinu sve cetiri vrste smola. Jako i slabo kiselu i jako i slabo baznu. Njemu vise ne trebaju pa cu sad ja malo da se bakcem sa njima. Prednost smole nad RO uredjajem je sto nema bacanja vode i sto se zadrzava u vodi sve od suve materije a smanjuje se tvrdoca. takvoj vodi samo nastelujes pH kombinacijom smola. Ali treba napraviti neke kolone za smolu ili neko bure gde ces sve to da mesas pa psle to treba vuci u akvarijum...muka ziva, sa te strane RO je keva.

Ch.e.d.a. ::
*Redzinald Znam ja na kom principu radi RO,nego moje pitanje u vezi temperature vode je bas vezano za RO sisteme kojima je preporucena minimalna temperatura ulazne vode 0-5°,a nisam siguran ali mislim da je ovih dana cesmusa u minusu..


Mislim da voda u cevovodu ne moze da bude, tj nije u minusu jer da jeste zaledila bi cim je zatvoris i ostavis zatvorenu neko vreme, recimo tokom noci. Ali kao sto sam gore naveo distributer mi je naglasio da sa opadanjem temperature od idealnih 24°C nanize naglo opada i ucinak RO uredjaja. Mislim da je nemoguce da padne ispod ove tacke koja je trenutno kod mene a to je 1-2%.

Redzinald ::
Nema koja druga smola da bude u pitanju osim mesavina anjonske i katjonske smole , evo necu se vise uplitati u ovu temu mislio sam da pomognem jer sam je regenerisao stotine puta i probao razne varijante na sistemu mnogo vecem od ovoga . Jos jednom pardom malo sam se zaneo .... kraj.


Upozorenje!!! Isto ovako izgleda jako kisela smola koju sam imao, regenerisala se sonom kiselinom. Sad koju on smolu ima moze lako da utvrdi tako sto ce izmeriti pH vrednost vode koja iz nje izadje, ako je to vrednost ispod 6pH znaci da ti nisi u pravu a ukoliko je iznad toga onda...jesi:))))
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Pet Jan 11, 2013 11:56 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Novak ::
Pazite,smole samo omeksavaju vodu sto je idealno za mrest.Tebi teodos se mreste ramirezi,na primer za neonke koje su bas zahtevne treba bas meka voda,tako da kada sam njih probao mesao sam malo cesmuse za vlasinskom rosom ali onda nisam znao da mora da im bude mrak pa nisam uspeo.
E sad sto se tice omeksivaca ja sam se samo sretao sa velikim industrijskim.Oni imaju "glavu"na tom sudu gde su smole i u nju se ukucaju zeljeni parametri mekoce vode i on radi sam,kad se zasiti ukljuci regenerizaciju preko soli i to je to.Ove male nisam imap prilike da se bakcem ali princip je verovatno isti.Posle merenja tvrdoce,ako nije koju smo hteli,znaci da se zasitio.Trebalo bi samo krz njega da se pusti slana voda,ispere i ponovo u pogon.


Ramovima je potrebna cista RO voda, meni nisu hteli da se mreste u mesavini 80%-20% RO-cesma. Ako su neonke zahtevnije onda se ni one nece mrestiti cak ni u rosi a kamoli u kombinaciji rosa-cesma. Ne znam koliko stepeni karbonatne tvrdoce ima rosa ali sam ubedjen da to nije 0 vec negde 4-5°kH.

Zhorz ::
U vezi RO vode:
nadjoh ovaj tekst u vezi jednog RO i njegovog rada pa nek korisnici isprave ako nesto nije po tekstu:

...Nakon izlaska vode u iz treće kolone postoje dve mogucnosti, jer postoje dve slavinice.
Prva je da dobijemo česmensku prečišćenu vodu, koja je i dalje približne tvrdoće kao na česmi, tako što odvrnemo prvu slavinicu , a drugu koja vodi vodu na membranu zatvorimo.
Tu vodu možemo koristiti i za akvarijume gde nije potrebna meka voda i to bez bez bilo kakvih preparata za pripremu vode.
Tu vodu koristimo i tamo gde nam je potrebna meka voda tako što je u željenom odnosu mešamo sa demineralizovanom vodom koju skupljamo nakon prolaska kroz membranu.
Ova voda može se koristi i za piće.
Kada zatvorimo tu prvu slavinicu, a otvorimu slavinicu iznad, onda voda ide na membranu koja je postavljena iznad predfiltera. Na izlasku iz membrane postoje dve cevke. Iz jedne izlazi otpadna voda i nju puštamo u kanalizaciju, a iz druge cevke izlazi demineralizovana voda sa tvrdoćom nula i tu vodu sakupljamo u neki kanister za vodu.
Tako dobijena voda nije ni za kakvu akvarističku upotrebu dok se ne pomeša u nekom delu sa nekom mineralnom vodom, onom sa česme ili onom koju smo dobili ispuštanjem na prvu slavinicu.
Taj odnos mešanja zavisi od naših potreba.


E sad koliki je taj DEO VODE koji mesamo sa vodom dobijenom iz Ro....tu ne razumem matematiku....


RO uredjaj ima predfiltere koji mogu biti raznovrsni a kod mene su neka dva mehanicka cija se gustina meri u miktonima i jedan sa aktivnim ugljem. Pesnik iz gornjeg citata je hteo da kaze da ti vodu mozes da tretiras samo tim predfilterima i da je onda koristis za sta hoces, dobio bi cistu vodu bez hlora i nescistoca kojoj nisu uklonjene soli i iste je tvrdoce kao cesmovaca. ukoliko ti nije dovoljno onda je pustis kroz RO i dobijes povrh toga odstranjenje soli, teskih metala zapravo svega sto je krupnije od otvora na membrani. kazu da cisti sve do 95 pa i vise %, sto ce reci da propusta samo molekule vode.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
TeoDos
Akvarista



Registrovan: 30 Dec 2011
Poruke: 1014
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sub Jan 12, 2013 12:17 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Baia, ti me sad skroz razbi sa ovim izlaganjem!
Hocu reci da mi sad nista tek nije jasno. Kazes da se Ramirezi mreste samo u cistom RO, da li to mislis konkretno na to kad bacaju ikru ili mislis na uspesnost izleganja ikre i odrastanje malaca?
Vec sam naveo kakva je kod mene kombinacija filtracije i dodavanja RO vode. Konkretno sad sam poceo sa dodavanje RO vode na neka 4 dana i to po otprilike 50 litara sa dodavanjem pola kafene kasicice mineralne soli u tu vodu. Ostatak od takodje nekih 50 litara dodajem cesmovacu koja je takodje jako dobrog kvaliteta odnosno nije previse tvrda. Namerno ne navodim koji su parametri jer mi ovaj tester uopste nije pouzdan tj. verovatno ga ne ocitam kako treba.
Napominjem da to sve ne radim zbog mresta vec zbog da kazem sto idealnijih uslova za rast Diskusa jer sam sve podredio njima (jbg. usli pod kozu totalno).
Kad vec niko ne navodi necu ni ja, moj RO uredjaj je poreklom iz firme koja se bavi iskljucivo preparatima za filtraciju vode. Jedan od sponzora foruma ga ovde reklamira kao njihov proizvod ali ipak nije vec je pre par godina kupljen direktno od "proizvodjaca" tj. uvoznika. Nije mu cena koju si ti naveo (dosta niza) i ima sve potrebne rezervne delove, od filter materijala do membrane.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Sub Jan 12, 2013 12:30 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

TeoDos ::
Baia, ti me sad skroz razbi sa ovim izlaganjem!
Hocu reci da mi sad nista tek nije jasno. Kazes da se Ramirezi mreste samo u cistom RO, da li to mislis konkretno na to kad bacaju ikru ili mislis na uspesnost izleganja ikre i odrastanje malaca?


Nisam se dobro ''odrazio''. Mislio sam da ne mogu da izvedem mladj u mesavini vec moram da koristim cistu RO parametara 1kH i mozda 2gH a mozda je i gH na 1 ali je ne mogu da razaznam boje serinih testova. Ikru bacaju u dosta tvrdjoj vodi.

Nije da krijem sta imam, evo slike sa kutije a ako nekoga zanima gde sam kupio javicu na pp naravno. Pa nismo mala deca!!!

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
TeoDos
Akvarista



Registrovan: 30 Dec 2011
Poruke: 1014
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sub Jan 12, 2013 12:38 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kako shvatam, imao si uspesnost sa odgajanjem Ramireza. Reci mi da li su odrasli u totalno cistoj RO vodi?
Nemoj da mislis da te nesto propitujem vec zelim da ucim i ako moze nesto naucim ako nije tajna. Vec dva puta pominjem mineralne soli ali niko na to ne reaguje tj. ne znam da li je to pogresno ili ne?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Sub Jan 12, 2013 12:50 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nisam uspeo da izvedem mladj do prelaska na tvrdu vodu. Gubim ih prilikom premestanja iz malog u veci akvarijum i to se desava za jedno vece iako se trudim da parametri budu identicni. Ne znam gde gresim. Sledeci pokusaj ce biti sa mrestom u vecem akvarijumu da izbegnem to premestanje posle 3 nedelje starosti. trenutno pauziram od ramireza jer su me jako umorili. jednu turu sam odrzao cak do 6 nedelje i pola pola RO-cesma. Isto su mi pocrkali za vece...Sad izvodim jedno leglo furukata i jedno leglo galaxy-a. Cim ih prevedem u zajednicki vracam se ramovima, pa nisu oni uporniji od mene....

Kao sto vidis, na mom RO uredjaju imam mineralizator, u stvari ne vidis ali evo ja ti kazem. Voda posle mineralizatora nema povecanje tvrdoce tako da ne vidim sta je lose u dodavanju minerala. Nekog dubljeg iskustva ili analize sa mineralima nemam.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
TeoDos
Akvarista



Registrovan: 30 Dec 2011
Poruke: 1014
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sub Jan 12, 2013 12:56 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala ti na otvorenom odgovoru.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Sub Jan 12, 2013 1:14 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Evo par slika sam nasao tog legla koje je najduze opstalo. Prvo slicie uspesnog izvaljivanja malaca, taj put je bilo neverovatno na prste sam mogao da nabrojim propale ikre.

Image

propala ikra:

Image

Malci neposredno pre premestanja, nedelju ili dve recimo, vec su bili dovoljno veliki za artemiju.

Image

Image

Premesteni u drugi akvarijum, napredovali su lepo vec im se nazirala forma odrasle ribe. Nazalost ubrzo su stradali.

Image

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
TeoDos
Akvarista



Registrovan: 30 Dec 2011
Poruke: 1014
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sub Jan 12, 2013 1:18 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nadam se da neces odustati od njih, verovatno je tu neka "mala" caka koju trebas da provalis.

p.s. Opet skrecemo sa konkretne teme. Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
krcko
VIP



Registrovan: 14 Avg 2010
Poruke: 416
Lokacija: novi beograd

PorukaPoslao: Sub Jan 12, 2013 1:19 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

RO uređaj koristim od 2006. Osnovna namena, pomenuli ste, je desalinizacija vode i, dobra membrana ima učinak od 98% desalinizacije. U zavisnosti koju RO membranu imamo, uz nju ide i podatak o odnosu dobijene čiste vode( 1/3, 1/4) 1000l iz vodovoda 333l ili 250l RO vode. Reversna osmoza ne čini vodu" mrtvom ", takva je samo voda dobijena u Laboratorijskim destilatorima, i korist se samo u Medicinske-Farmaceutske svrhe. Sve ostale, kojih ima u prodaji pod nazivom Dsetilovana su samo demineralizovane.
Karakteristike same membrane , ili koliko u procentima i šta uklanja iz vode
Sodium 85-94% ,Sulfate 96-98%, Calcium 94-98%, Potassium 85-95%,
Nitrate 60-75%, Iron 94-98%, Zinc 95-98%, Mercury 95-98%, Selenium 94-96%,
Phosphate 96-98%, Lead 95-98%, Arsenic 92-96%, Magnesium 94-98%,
Nickel 96-98%, Fluoride 85-92%, Manganese 94-98%, Cadmium 95-98%,
Barium 95-98%, Cyanide 84-92%, Chloride 85-92%.
Procenti mogu varirati u zavisnosti od tipa membrane, pritiska vode, temperature i ukupne tvrdoæe ( TDS)
Podatak koji kontrolišem je TDS, i iznosi~15-17ppm, što je nešto manje od 1 GH, Nemakih stepeni generalne-ukupne tvrdoće. KH ima sličnu vrednost.
Uređaji sa Post filterom, koji ima Baia, posle kompletnog procesa, imaju ulogu da vrate ukus vodi na onaj koji smo navikli da imamo pri ispijanju vode sa česme. Rade se od najfinijeg aktivnog uglja dobijanjem iz Kokosovih ljuski. Pitanja o ovome i proširenja, kada šta i kako mešati, kontrolisati, menjati...kao nastavak. Pozdrav
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka ReefrooM Akvarijumi i Akvarijumski Si... igoRR Akvarijum Studio ReefrooM 1 Ned Okt 27, 2013 3:58 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka CO2 sistemi: kupovni ili DIY WoodyAllen Početak u akvaristici 6 Sub Jul 06, 2013 3:58 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License