Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Zoohigijena i preventiva u akvaristici Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Zola
Urednik
UrednikRegistrovan: 30 Maj 2009
Poruke: 255
Lokacija: Užice

PorukaPoslao: Sub Sep 01, 2012 11:05 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ovu temu sam zamislio kao deo foruma u kome se bavimo problemima nastanka bolesti i sprečavanju pojavljivanja oboljenja. Zoohigijena je široka naučna disciplina, izučava veliki broj oblasti kao što su higijena vazduha, vode i zemljista; sve vezano za objekte za držanje i uzgoj svih vrsta životinja i higijenske aspekte u vezi sa držanjem životinja i još puno toga. Iz tog razloga ovde ću pisati tekstove po delovima (neće biti poređano po određenom redosledu, već samo sa posebnim naslovom na početku svakog posta), jer oblast koju zoohigijena ubuhvata u akvaristici je ogromna. Zapravo može se reći da je zoohigijena osnova svakog akvarijuma. Počev od dimenzija i materijala za izradu akvarijuma, preko podloge, dekoracije, osvetljenja, hemizma vode, filtracije, ... pa do akvarijuma kao eko-sistema, sve je zasnovano na zoohigijeni.

Pored bolesti riba, ribarstva i ihtiologije, zoohigijena predstavlja još jednu naučnu disciplinu koja usko povezuje akvaristiku sa veterinarskom medicinom. Stoga se može reći da su jedino veterinari kompetentni da se u pravom smislu te reći bave problemima vezanim za akvaristiku. Samo se u okviru veterinarske medicine izučavaju sve navedene nauke. Da bi akvaristika postala ozbiljna naučna disciplina i u našoj zemlji, neophodno je da se ozbiljno ophodimo prema njoj, a to podrazumeva edukaciju što većeg broja stručnjaka kojima akvaristi mogu da se obrate za svaki problem, baš kao i vlasnici pasa, mačaka, ptica, reptila i insekata. Trenutno je situacija poprilično loša, ali moramo svi težiti ka tome da akvaristika postane priznata naučna oblast poput kinologije i felinologije, jer i pored toga što predstavlja u Srbiji, kao i u svetu, treći hobi po pobularnosti, nepravedno je zapostavljena i podcenjena. Ovo se može postići samo pomocu vas akvarista i jedino zajedničkim zalaganjem možemo unaprediti akvaristiku u našoj zemlji.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
AquaShop
Sponzor


PorukaPoslao: Sub Sep 01, 2012 11:05 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Zola
Urednik
UrednikRegistrovan: 30 Maj 2009
Poruke: 255
Lokacija: Užice

PorukaPoslao: Sub Sep 01, 2012 11:07 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Preveniranje bolesti kod akvarijumskih riba

Kao i kod drugih živih bića bolesti kod riba mogu izazvati virusi, bakterije, gljivice i paraziti. Pored toga bolesti mogu biti prouzrokovane i nekim metaboličkim poremećajima, a bez prisustva navedenih uzročnika. Uzrok poremećaja funkcionisanja organizma pa i smrti mogu biti i razne vrste trovanja.

Najbitnije je sprečiti pojavu oboljenja akvarijumu, odnosno unošenje štetnih noski (uzročnik oboljenja) bilo da se radi o abiotičkim ili biotičkim. Najveći broj bolesti prenosi se preko već zaraženih riba. Na prvom mestu treba voditi računa da sve novonabavljene ribe budu zdrave. Prilikom kupovine treba dobro posmatrati kako ribe koje planirate da kupite, tako i ostale stanovnike u akvarijumu. Uslovi u kojima se ribe drže u toku prodaje znatno utiču na zdravstveno stanje. Trebalo bi izbegavati kupovinu ribica koje se drže u zapuštenim akvarijumima, sa bolesnim i/ili uginulim. Trebalo bi posmatrati boju ribe, kako se kreću, da li imaju neke promene na telu i po obliku odgovaraju standardu za tu vrstu ili odgajeni varijetet. Zatim da li se normalno ponašaju (za ribe dna je normalno da uglavnom budu na dnu, ali ne i za ribe koje uglavnom plivaju u serdnjem sloju vode). Opšte stanje riba prilikom kupovine je veoma bitno, naravno u nekim situacijama pojedine ribe mogu da se ponašaju neuobičajno, ali da nisu obolele od kontagioznih bolesti. Recimo zbog poremećaja ili pucanja ribljeg mehura ne mogu da odrzavaju željenu poziciju u vodi. Takođe ukoliko je doslo do slučajnog udaranja o staklo akvarijuma, dekoraciju i sl. mogu se javiti otežano ili neuobičajno plivanje. U početku ne možemo razlikovati da li neka riba ima zarazno oboljenje ili neki ovakvom sličan poremećaj, pa je najbolje izbegavati kupovinu. Samo ako ste sigurni da nije u pitanju oboljenje koje se preko drugih riba u akvarijumu može preneti na vaše, možete kupiti novog ljubimca. Ribe koje imaju neki deformitet ne znači da su obolele, takve mane mogu biti urođene. Ovakve ribice ne bi trebalo kupovati, jer na kraju krajeva nikada nećemo kupiti neki feleričan uređaj. Prodavac je dužan da prodaje zdrave ribe u svakom smislu te reči, a to znači i da kupljenu ribu mozemo odgajiti i razmnožavati u sopstvenom akvarijumu.

Najveći problem predstavljaju kliconoše (ribe koje nose uzročnika, ali nisu obolele) i ribe kod kojih je bolest u početnoj fazi pa još uvek nemaju vidljive znake oboljenja (npr. kod ihtioftirijaze bele tačkice jos nisu dovoljno vidljive, ili se paraziti razvijaju na škržnim listićima, pa ne možemo primetiti promene, a pri tom se riba ponaša sasvim normalno). Iz ovog razloga najidealnije bi bilo nove ribe držati u karantinskom akvarijumu 10 do 15 dana pre ubacivanja u zajednički.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Zola
Urednik
UrednikRegistrovan: 30 Maj 2009
Poruke: 255
Lokacija: Užice

PorukaPoslao: Sub Feb 16, 2013 12:07 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Karantinski akvarijum

Karantinski akvarijum služi za kontrolu zdravstvenog stanja riba, ali i za sprovođenje terapije. Može se koristit i za privremeno držanje riba. Simptomi pojedinih oboljenja nisu odmah uočivi. Ukoliko primetimo da je riba obolela po ubacivanju u zajednički akvarijum, tada već može biti kasno da se lečenje sprovede samo kod obolelih primeraka, jer postoji mogućnost da su i druge zaražene. Stoga je preporučljivo sve nove ribe prvo držati u karantinskom akvarijumu, naročito zbog kliconoša i obolelih riba bez vidljivih simptoma bolesti. Prilikom lečenja se strogo treba pridržavati uputstva za doziranje leka, jer se najčešće radi o maloj zapremini vode pa malo povećanje doze može imati ozbiljne posledice.
Karantinski akvarijum ne bi smeo da ima zapreminu ispod 20l, a za velike vrste riba svakako mora biti veći. Uvek mora biti spreman za upotrebu i moramo obezbediti mesto gde za kratko vreme mozemo instalirati sve što je potrebno za njegovo funkcionisanje. Za karantin se čak ni ne mora uvek koristiti stakleni akvarijum, takođe možemo upotrebiti i neku drugu posudu ili plastičnu kantu. Ipak najfunkcionalniji je stakleni akvarijum jer u svakom trenutku imamo uvid u to kako se ribe ponašaju, kako napreduje lečenje i da li ima nekih poromena ili ne. Neophodno je obezbediti grejač i unutrašnji filter i/ili raspršivač. Ukoliko koristimo filter, trebalo bi ubaciti samo materijal za fizičku filtraciju (sintetička vata i sunđer), koje nakon upotrebe treba baciti. Filter nije porebno čistiti, osim ako nije vidno zaprljan ili kada lečenje traje duže od dve nedelje. Osvetljenje nije potrebno, dovoljno je i dnevno svetlo ili svetlost od stalnog akvarijuma, ako je karantinski pored njega. Pogodno je da mesto za karantinski akvarijum bude u blizini stalnog kako zbog osvetljenja, tako i zbog vazdušne pumpe koju privremeno mozemo koristiti i za njega. Karantinski akvarijum mora imati poklopac, kako bi se sprečilo iskakanje riba.
Vodu bi trebalo pripremiti od 2/3 akvarijumske vode i 1/3 vode koju inače koristimo prilikom redovne zamene jednog dela u zajedničkom akvarijumu. Voda se menja jednom nedeljno ukoliko se vrši kontrola zdravstvenog stanja novonabavljenih riba i to 1/3 zapremine akvarijuma. Zamena se može vršiti češće ili ređe prilikom lečenja u zavisnosti od vrste leka koji se koristi i tretmana bolesti. Kod pojedinih tretmana je neophodno zameniti veću ili manju količinu vode, a ponekad i celokupnu zapreminu. Temperaturu treba podestiti da bude identična onoj koja je u stalnom akvarijumu ili na određenu koja je neophodna u toku lečenja. Obavezno je obezbediti neki zaklon za ribe (saksija, ljuska kokosovog oraha i sl.), biljke (npr. mahovine), a mogu se koristiti i veštačke biljke. Podloga nije potebna, ali akvarijum treba staviti na tamnu povrsinu, jer ukoliko je isuviše svetla podloga ribe će biti izložene stresu. Mora se voditi računa o broju i veličini riba koje ubacujemo u karantinski akvarijum. Najbitnije je da ribe budu što manje izložene stresu, ovo svakako neće biti moguće ako ribu koja ima 20 cm, držimo u akvarijumu od 5l. Takođe ako u malom akvarijumu držimo veliki broj riba, ili nekompatibilne vrste. Osnovna svrha je da se ribe osećaju što bolje u uslovima koji su veoma slični onim u zajedničkom akvarijumu (pre svega se misli na fizičke i hemijske karakteristike vode). Ribe bi trebalo hraniti jednom dnevno, malom količinom hrane koju inače koristimo za ostale ribe. Nikako ne sme biti ostataka hrane na dnu akvarijuma.
Za vreme boravka riba u karantinskom akvarijumu svaki dan se kontroliše zdravstveno stanje. Kada smo sigurni da su ribe zdrave ubacujemo ih u zajednički akvarijum, uveče nakon gašenja svetla. Po završetku upotrebe akvarijum treba oprati i dezinfikovati, takođe treba oprati i dezinfikovati filter, raspršivač, grejač i predmete koje smo koristili kao zaklon za ribe, ali i druge predmete koje smo koristili naročito prilikom lečenja riba.
Za dezinfekciju akvarijuma može se koristiti rastvor hipermangana. Rastvorom bi trebalo dobro isprati svaki deo akvarijuma, kao i opremu koja je podesna za dezinfikovanje. Treba imati u vidu da će ovo dezinfekciono sredstvo obojiti plasticne predmete, sunđere i sl. pa bi o tome trebalo voditi računa. Staklo se neće obojiti kada se tretira ovim sredstvom. Nakon dezinfekcije sve predmete treba isprati čistom vodom, akvarijum odložiti ali da bude dostupan za brzu instalaciju kada je potrebno.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Jos jedan povratnik akvaristici fobos Početak u akvaristici 2 Čet Jun 11, 2020 2:07 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pocetak u akvaristici tigar Početak u akvaristici 2 Pon Nov 04, 2019 1:49 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Prvi biljni akvarijum, povratak akvar... boskonet Akvarijumi 18 Ned Dec 30, 2018 3:37 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Početnica u akvaristici Milica_-_ Početak u akvaristici 0 Pon Jan 30, 2017 9:31 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pocetak u akvaristici, drugi put stanislav Upoznavanje 1 Pon Dec 05, 2016 8:20 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 
eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License