Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 corydoras - problemi Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
mrva
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 01 Apr 2010
Poruke: 7

PorukaPoslao: Ned Sep 22, 2013 9:50 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav!

U poslednje vreme imam problem sa corydoras-ima.

Kako kupim novu ribicu ona ugine za par dana.Ranije sam pokusavao sa pandicam ali sam na kraju odustao jer mi definitivno nije islo...Ili one imaju kratak vek ili radim nesto pogresno?!U prodavnici ribica su mi savetovali da uzimam one "najobicnije" (nadam se da znate o kojim corydoras-ima pricam) jer su najotporniji.I sa njim sam imao srece.Ziveo je oko 2 godine...

Uginuo je pre neka 2 meseca.Iz cista mira.Nisam pimetio nikakvu promenu samo sam ga jednog dana nasao izvrnutog(samo da napomenem da sam u medjuvremenu opet pokusavao sa pandicama ali bez uspeha).

Od tada sam promenuo 4,5 corydoras-a.Ali prosto kako ih ubacim oni uginu posle par dana.Juce sam opet kupio dva i jutros jednog nadjem mrtvog...

U prodavnici mi rekose da je zbog prisustva NO3 ili NO2?!Kazu da moram da usisavam dno ali ja to UVEK radim.Kad god menjam vodu prilicno je "zamutim" tako sto dobro promesam podlogu da se talog podigne.Vodu usisam dokle je moguce(ostavim oko 5-10 cm vodenog stuba )i ubacim novu.To cak nekad ponovim po dva,tri puta...Cistim ga npr. jednom mesecno(retko cesce ali se desava).

Jednom prilikom sam cak vadio kompletnu podlogu i prao je (tako reci postavljao akvarijum na pocetak).

Treba li opet da uradim isto i treba li cesce da vadim i perem podlogu ili da probam nesto drugo?

Akvarijum je od 50l.Podloga je sljunak granulacij od 1-3 mm recimo.Imam pumpu sa kisnim nastavkom.Hranim ih 1,2 puta u toku dana sa onim listicima koje sve prodavnice imaju.Od ostalih ribica imam gupy i po neku zivorotku...Sa njima nemam vecih problema.Desavaju se uginuca ali smatram da je sve u dozi "normale".

Ako sam nesto propustio pitajte.Ako sam izlupetao gluposti oprostite Smile

Hvala!
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Ned Sep 22, 2013 9:50 am Snimi Poruku Nazad na vrh

Srky Boy
Akvarista



Registrovan: 28 Okt 2012
Poruke: 155
Lokacija: Velika Greda (Vršac)

PorukaPoslao: Ned Sep 22, 2013 10:09 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ribice se hrane jednom dnevno, i daje im se hrane toliko da mogu da je pojedu za 3 min. Lisnata hrana, nije najbolji izbor za ribe dna. Njima treba neka granulirana hrana koja pada na dno. Na koliko menjas vodu, trebalo bi bar jednom nedeljno 50%. Ribe ne umiru zbog NO3 (nitrata) jer u tom slucaju bi meni ovog trenutka sve crkle. S druge strane problem NO2, treba da resi dobra filtracija i zamena 50% vode, bar jednom nedeljno.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Ned Sep 22, 2013 10:54 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Koridorasi su osetljivi na amonijak NH3 koji se formira u i na samoj povrsini podloge. Ribe se njim otruju kao sto se covek otruje Ugljenmonoksidom...dakle ni ne primeti da mu nesto smeta i onda ugine. Amonijak je cesta pojava u novooformljenim, nezacikliranim akvarijumima, takodje moze se pojaviti i u starim akvarijumima ukoliko se mnogo uzburka podloga a pre toga je nismo odrzavali mesecima. Ukoliko primetis da koridoras cudno pliva, da je dezorjentisan i da se sam od sebe prevrce, muci da uhvati pravac, kao da je pijan to ti je zasigurno trovanje amonijakom. Kao sto Srki rece, odmah zamena 50% vode, ciscenje filtera i razmisljanje o pojacanju filtracije. Kod ciscenja filtera deo za biolosku filtraciju cistimo akvarijumskom vodom a ostalo cesmovacom.

Prelistaj teme koje su vezane za CIKLIRANJE, FILTRACIJU, cisto da sam uvidis gde si gresio i sta je pravi problem kod tvog akvarijuma.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Salvatoree
Akvarista



Registrovan: 30 Jun 2012
Poruke: 342
Lokacija: Indjija

PorukaPoslao: Ned Sep 22, 2013 11:06 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Sto kaze Srky jednom dnevno hranis, kad menjas vodu ujedno i sifoniras dno, nzm kako si ti menjao vodu, za akvarijum od 50l malo je da uzmes jednog ili 2 korija, oni su najsrecniji u grupama od 5-6 jedinki ili vise, (ja imam 4 akv. 38l i uvek je zanimljivo kad krenu grupno da pretrazuju dno)...

Kad uzmes tako da peres podlogu ili menjas svu vodu, moras ili da ponovo cikliras akvarijum ili da uzems jedan deo stare vode.

Ja ne bih sa sigurnoscu mogao da ti kazem od cega umiru, ali predpostavljam da je amonijak u pitanju, posto zbog amonijaka ribe dna prve nastradaju. Nisi rekao kakva ti je filtracija i koliko cesto peres filter? Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autoraYahoo Messenger
jovica
Urednik
Urednik



Registrovan: 13 Maj 2012
Poruke: 2547
Lokacija: Smederevo

PorukaPoslao: Ned Sep 22, 2013 3:22 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

mrva ::
Kad god menjam vodu prilicno je "zamutim" tako sto dobro promesam podlogu da se talog podigne.Vodu usisam dokle je moguce(ostavim oko 5-10 cm vodenog stuba )i ubacim novu.To cak nekad ponovim po dva,tri puta...Cistim ga npr. jednom mesecno(retko cesce ali se desava).

Jednom prilikom sam cak vadio kompletnu podlogu i prao je (tako reci postavljao akvarijum na pocetak).

Evo tvog problema. Resetujes svakih mesec dana sistem, posle pocrkaju koriji, kupis druge, opet dodje vreme menjanja vode, pa ispocetka. Jel tako?
Napisi sta imas od filtracije.
Potrebno je da na 7 dana zamenis 1/3 vode, ne vise. 50% vode se menja u nekim drasticnim slucajevima kada se desi neki problem ili posle tretmana nekim od lekova za ribe. Istoci nekih 15l na sedam dana, uz obavezno usisavanje dna. Pre toga je potrebno da 24h pre zamene natocis vodu sa cesme u balone kako bi ti izasao hlor, i pre sipanja proveri temperaturu vode u balonima. Ne bi trebalo da bude visa ili niza od 2 stepena u odnosu na temperaturu vode u akvarijumu. Istoci vodu iz akvarijuma (celokupnu kolicinu izvlacis pri dnu gde je koncetracija amonijaka najveca), naspes lagano novu vodu, ribe hranis umereno, ne slazem se sa prethodnim kolegom "kolicina hrane koju pojedu za tri minuta", jer bi ribe, narocito gupi popucale za tri minuta! Smile prstohvat hrane, jednom dnevno ili koliko pojedu za 10-15s. Kupi i spirulinu, lakse tone i koriji je vole. Bolje je da malo budu gladne dok ti se sistem ne ustali. ne treba komplet cikliranje, ali je sistem narusen i potrebno je vreme da se ponovo obnovi.
Napisi ili jos bol;je slikaj i okaci kakva je filtracija na tih 50l.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
mrva
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 01 Apr 2010
Poruke: 7

PorukaPoslao: Ned Sep 22, 2013 3:47 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hu...
Recimo da sam shvatio...Smatrao sam da obzirom da menjam na mesec dana vodu (savet ljudi iz prodavnice) treba daq izvucem sto vise.I uvek sam izvlacio skoro 80 % vode a ocigledno da ne treba tako.Probacu tako kako ste mi rekli.Po manje a cesce pa da vidimo sta ce biti( mada mi nije jasno kako mi je jedan kori izdrzao skoro 2 godine sa tim tempom?Ali aj...)

Sto se tice pumpe imam Atman pumpu sa kisnim nastavkom kapaciteta 350l/h.Pored toga imam i onaj rasprskivac vazduha.

Hvala vam na brzim odgovorima!

P.S. Kupio sam u medjuvremenu hranu u granulama pa cu da kombinujem...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
mrva
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 01 Apr 2010
Poruke: 7

PorukaPoslao: Ned Sep 22, 2013 3:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Jos samo da dodam...

Neko me je pitao da li primecujem da plivaju cudno pre uginuca?

Ne, ponasaju se potpuno normalno.Nikakve promene ne primecujem.Samo moram da napomenem, ako je to bitno da cesto isplivavau na povrsinu.Nekad cak stalno plivaju na sredini akvarijuma a skoro redovno "odmaraju na listovima biljaka.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
bolan970
Akvarista



Registrovan: 20 Dec 2012
Poruke: 691
Lokacija: Zemun

PorukaPoslao: Ned Sep 22, 2013 4:07 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da se i ja priključim temi.
Ako ti često isplivavaju na površinu , to je znak da im na dnu ne prija. Koriji su ribe dna. I meni se to dešavalo, i redovno sam posle par dana našao uginule korije.
Meni je pre neki dan uginuo jedan (i to onaj obični), koji je sa zebrama celo vreme plivao na površini. Doduše nabavio sam ga pre mesec dana, i dosta je mlad primerak.

I ja sam kao i ti imao problem sa pandama. Imao sam 6-7 komada i svi su uginuli u razmacima od po par nedelja. Kod mene je problem bio krupan šljunak , jer su pande kod mene ostale bez njihovih karakterističnih brkova.
Situacija se malo smirila kada sam postavio šljunak sitnije granulacije.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Salvatoree
Akvarista



Registrovan: 30 Jun 2012
Poruke: 342
Lokacija: Indjija

PorukaPoslao: Ned Sep 22, 2013 4:22 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Voda se menja na nedeljnom nivou i ne 80% neko 1/3 vode se zameni u nekim slucajevima i vise nekim manje i to vode koja je odstojala (posto je cesmusa hlorisana voda), ovako odrzavas akvarijum inace:

http://www.akvarijum.org/forum.....t1681.html
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autoraYahoo Messenger
WoodyAllen
Akvarista



Registrovan: 28 Maj 2013
Poruke: 498
Lokacija: Novi Beograd

PorukaPoslao: Ned Sep 22, 2013 4:42 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Inao sam i ja problema sa Korijima.
http://www.akvarijum.org/forum.....r%20korija
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Flojd
Akvarista



Registrovan: 30 Maj 2012
Poruke: 460
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Ned Sep 22, 2013 5:36 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Svaka vrsta koridorasa izlece na povrsinu da udahne vazduh,jer im je to potrebno.Tako se i u divljini ponasaju.I to nije znak da nema dovoljno kiseonika,ili ima previse rastvorenog amonijaka ili sumpora,ali jeste ako se stalno nalazi na povrsini.Ako dodje do pijanog plivanja(dezorijentacije) uginuce i ostale ribice.
Pandama obicno teze ide privikavanje na uslove akvarijuma u koji ih ubacujemo u odnosu na one iz kojih su potekli.Zato ti treba dobra filtracija,i dobra higijena,a posebno dna(podloge).Pandice jos zahtevaju i ubiljene akvarijume,a pogotovu pri mrestu.Sitnija podloga,sto rece Bolan je uvek bolja,mada ja imam i krupan sljunak do velikog kamenja,pa im nista ne fali(pomalo me prati sreca rekao bih).
Pozdrav i srecno za u buduce.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
mrva
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 01 Apr 2010
Poruke: 7

PorukaPoslao: Uto Sep 24, 2013 11:14 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da se javim posle par dana...Stanje je nepromenjeno.Kori je jos nekim codom ziv ali i dalje "nece na dno".Sve vreme je na vrhu grejaca ili pri vrhu pumpe.Pomeri se samo kad ga neka od riba "cimne". Samo da napomenem da i dalje ne primecujem nikakve promene u smislu da cudno pliva, obrce se i sl.Dakle potpuno normalno izgleda ipliva ali nikad nije na dnu.Ono sto mi je zanimljivo je da dva algara koja imam veliki deo vremena provode upravo na dnu("zvacu" kamenje po dnu) pa mi nije jasno kako njima ne smeta amonijak???!!!

Odmah psto ste mi napisali prve dve, tri poruke sam zamenuo 1/3 vode(vodu uvek drzim da odstoji pre sipanja).Ovog puta nisam mesao dno da podignem talog vec sam samo usisavao po dnu.Ubacio sam i aerator...Sta jos treba da uradim da barem smanjim kolicinu NH3?Malo sam citao slicne teme.Vidim da spominjete zeolite i aktivni ugalj ali ja nemmam uslove da ih stavim(barem ne taj aktivni ugalj) jer nemam spoljni filter vec onu pumpu sa sundjerom.

Dakle koja je preporuka?Kako da se resim amonijaka?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Flojd
Akvarista



Registrovan: 30 Maj 2012
Poruke: 460
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Sre Sep 25, 2013 8:12 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Na osnovu cega znas da je rec o amonijaku?
Da je to u pitanju imao bi problem sa svim ribama u akvarijumu.
Inace istog se resavas dobrom filtracijom,aeracijom i zamenama vode.

Pozdrav
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Salvatoree
Akvarista



Registrovan: 30 Jun 2012
Poruke: 342
Lokacija: Indjija

PorukaPoslao: Sre Sep 25, 2013 9:07 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja sam rekao da je najverovatnije to posto ribe dna prve nastradaju od njega al sad ne znam sta je problem, da l' je problem pet shop u kome kupujes ribice, ili si to sto si tek sad ubacio aeraciju, ako sam dobro razumeo nisi imao pumpu pre? Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autoraYahoo Messenger
Flojd
Akvarista



Registrovan: 30 Maj 2012
Poruke: 460
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Sre Sep 25, 2013 9:34 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Mislio sam da je nekako namerio taj visak.Ostaje mu onda da poboljsa filtraciju,da usisava dno i da redovno menja vodu.I ako hoce da gaji C. pande onda treba da zna sledece:
1)uslovi iz kojih dolazi riba nisu isti kao uslovi u nasim akvarijumima.To znaci da ih treba duze prilagodjavati pre pustanja u akvarijum.Naime upravo je tu rec o razlicitim nivoima amonijaka i nitrita(nitrati se lakse gube razmenom gasova) izmedju dve vode.
2)rec je o malo meksoj ribi,ali ako se lepo prilagodi uzivanje u njoj ce biti vanredno.Ipak ova riba je daleko od onih problematicnih.Primera radi lepo "uspeva" i mresti se u novosadskoj vodi sa cesme.
3)ovoj ribi su potrebni sitni zakloni i bilje;u takvom se okruzenju oseca sigurnom.
4)treba da ih je vise u jatu(barem cetiri,a vise je jos bolje).
Na kraju,ako moze slika tog korija,bilo bi od pomoci.Lako je moguce da je nesto drugo po sredi.
Pozdrav
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Problemi sa Limunom sloboradov Početak u akvaristici 2 Pet Nov 10, 2023 3:07 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Corydoras black Venezuela Tibor Ribe 2 Sub Dec 12, 2020 2:02 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Corydoras Pygmaeus, sakura red, malez... Veverac Tražnja 5 Uto Nov 10, 2020 8:13 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Problemi sa rasvetom i barbusima. IvanBo Rasveta 16 Ned Sep 27, 2020 10:31 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Corydoras pygmaeus Veverac Arhiva Malih Oglasa 1 Čet Apr 30, 2020 9:46 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License