Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Trichogaster trichopterus Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Miroslav95
Akvarista



Registrovan: 09 Mar 2010
Poruke: 943
Lokacija: Kikinda

PorukaPoslao: Sre Mar 24, 2010 8:30 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Image

Trichogaster trichopterus

Familija:Osphronemidae

Prvi opis:(Pallas, 1770)

Sinonimi:Trichogaster trichopterus
Labrus trichopterus
Trichopodus trichopterus
Trichopus trichopterus

Ime (eng):Three Spot Gourami

Ime (srp):Trihogaster
Gurami

Poreklo:Jugoistočna Azija, Tajland, Kambodža, Vijetnam, uneta na Afrički kontinent

Ekosistem:Pirinčana polja, močvare, potoci, vodene sredine gusto zarasle vegetacijom.

Temperatura:22-29 °C

pH:6-82

DH:5-20

Dužina:do 15cm

Životni vek:do 8 godina

Ishrana:Svaštojed, prihvata sve vrste suve hrane. Često se preporučuje kao riba koja može da reši problem javljanja hidri u akvarijumu. U prirodi su mu osnovna hrana zglavkari i njihove larve.

Izgled:Visoko spljošteno telo svetlo plave boje. U korenu repa i sredini tela ima po jednu mrlju dijametra nekoliko milimetara. Ove su tačke postavljene po središnoj liniji tela i zajeno da sa očima vidimo tri crne mrolje sa svake strane. Otuda mu englesko ime. Još jedna vrlo markantna osobina su duga trbušna peraja preobražena u niti koje koriste kao čula za ispitivanje okoline.Razlike među polovima javlajaju se sa odrastanjem negde oko 6 meseci starosti.Mužjaci su nešto veći, a polni dimorfizam podrazumeva i nešto izmenjen oblik glave, koja je šira i zaravnjena sa leđne strane. Svakako najjasnija polna odlika jeste špicasto završeno leđno peraje koje je i do dva puta duže nego kod drugog pola. Ženke su izrazito trbušaste, glava nastavlja liniju leđa i nose leđno peraje koje je kraće i završava se polukugom.U vreme mresta i udvaranja često dobijaju tamne vertikalne pruge preko celog tela.

Ponašanje:Ovo su društvene ribe koje je poželjno držati u grupama. Međutim valja imati na umu da odrasli mužjaci umeju da budu agresivni prema konkurenciji ili čak i prema drugim labirintovkama.

Akvarijum:Minimum 100cm dužine i 40cm širine. Gusto zasađen akvarijum. Ukoliko je svetlo jako, poželjno je smanjiti intenzitet plivajućim biljkama. Podloga tamnija uz drugu dekoraciju koja obezbeđuje zaklon ovim ribama. Kvalitet vode nije presudan dok je u odgovarajućem intervalu. Ukoliko se planira mrest valja držati ribe na temperaturi 25-26°C.

Mrest:Mreste se vrlo lako. Potomstvo je brojno i po paru može iznositi i preko 1000 potomaka. Akvarijum može da bude od neki i manji od 30-50l vode. Ali dubina ne bi trebalo da pređe 35cm.
Poželjna temperatura vode je od oko 27-29 °C. Voda bi trebalo da je osvežena pred mrest. Mužjak pravi gnezdo, koje može biti značajnih dimenzija. Kada se taj deo okonča i ženka prihvati partnera kreće mrest koji je vrlo lep prizor u kojem se ribe postavljaju u liniji ispod gnezda. Mužjak svojim leđima stimuliše ženku u zoni abdomena i lagano se obavija oko nje. Kada je potpuno obuhvati repom i glavom sa druge strane tela, počinju da drhte i da se okreću stomacima ka gnezdu. Ženka konačno pušta nekoliko desetina sitnih jaja koja plivaju po površini dok ih oplođuje mleč mužjaka. Ženke umeju da jedu ikru, a ponekad to rade i mužjaci čak i tokom mresta.Po završetku parenja najbolje je obe ribe ukloniti. Mlađ će se izvaliti na višim temperaturama već posle 16 sati i plutaće pri površini. Vrlo su sitni ali tamni, tako da se lako primete. Posle nekih tri dana od mresta mora se početi sa hranjenjem, odnosno kada ribice počnu da plivaju.Kako je potomstvo malo i brojno potrebno je spemiti infuzorije, ciklopse ili hranu od kuvanog žumaca. Prihvati će i mikronske granulacije veštačkih hrana.Rastu brzo i več posle nedelju dana hranjenja morali bi da prihvate artemiju, a mikrocrve čak i ranije. Oko treće nedelje počinju da koriste atmosferski kiseonik. Od mresta pa sve dok ime se ne razvije koštani lavirint za disanje potrebno je držati pokriven akvarijum ili povećanu vlažnost u prostoriji. To sve traje do nekih 5 nedelja starosti.
Dok su mali osetljivisu na kvalitet vode i trebalo bi svakodnevno čistiti posle hranjenja i menjati deo vode. Takođe nedostatak hrane ume da ih desetkuje.

Varijeteti:Postoji podvrsta koja nosi ime T. trichopterus sumatranus ili trihogaster cosby koji su kod nas takođe poznati pod imenom mramorni trihogaster. Kod ove podvrste tačke uglavnom nisu vidljive jer u središnjem delu tela su pojačane vertikalne tamne linije koje se međusobno spajaju.
Zlatno obojene ribe su poslednjih godina takođe česte i karakteriše ih odsustvo crnih tačaka po telu, a često imaju intenzivno crvene dužice, što ih čini vrlo lepim.

Napomena:U nekim delovima Azije ova riba je konzumna, a koristi se sveža ili usoljena.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Sre Mar 24, 2010 8:30 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Crayfish :)
Akvarista


Opomene: 1
Registrovan: 02 Maj 2011
Poruke: 92
Lokacija: Beograd - Karaburma

PorukaPoslao: Pet Maj 06, 2011 5:50 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Rodjak Gold Gourami ili zlatna varijacija kod mene poprilicno ima i crne tufne Smile . .

http://www.fishoutlet.com.au/p.....il/492.php

imam 5 i odlicno se slazu sa svim ostalim stanovnicima (doduse jos su mladi . . oko 4 cm) . .
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Soundwave
Akvarista



Registrovan: 09 Okt 2011
Poruke: 46

PorukaPoslao: Sre Okt 09, 2013 12:57 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Interesuje me,jer Gold GOurami PRIRODNA boja ili vestacki dobiena verzija? Osven Pearl & Blue Gourami,koj se prirodni verzii od ovie?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Trichogaster - agresivna ženka SavaNS Ribe 0 Uto Dec 06, 2022 5:00 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Trichogaster leeri Dare021 Arhiva Malih Oglasa 0 Sub Maj 20, 2017 8:35 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka 200L za Trichogaster kale Akvarijumi 21 Sre Mar 01, 2017 7:52 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Trichogaster Cosby na poklon Svarog Arhiva Malih Oglasa 1 Čet Jul 02, 2015 12:14 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Trichogaster leeri denmla85 Arhiva Malih Oglasa 0 Pet Okt 11, 2013 2:48 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License