Autor |
Poruka |
jasnadok
Akvarista
Registrovan: 08 Okt 2013
|
To mi u mnogome olakšava, jer ako bih palila svetlo i ubacivala hranivo pre posla onda nikada (osim vikendom) ne bih ni videla osvetljen aq. A ako fotoperiod počne po mom povratku - to je previše kasno...
Nove biljke su u drugom aq i tamo dodajem samo easycarbo. A ovde gde su stare biljke, tu stavljam easycarbo i hranivo. Jer tu su već vidljivi problemi. |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
dundee
Akvarista
Opomene: 1
Registrovan: 08 Dec 2012
|
inace easycarbo je optimalno dozirati malo prije paljenja rasvjete, ili u ranoj fazi fotoperioda.
imaj u vidu da mu je vrijeme poluraspada 8 sati, i da je toksican za faunu. dakle nije dobro stavljati easycarbo u drugoj polovini dana, a jos manje dobro par sati prije gasenja rasvjete. ako jutarnju dozu nisi aplicirala radije taj dan preskoci, nece se nista lose desiti |
|
|
|
|
jasnadok
Akvarista
|
@dundee, hvala na pojašnjenju. |
|
|
|
|
rainforest
Akvarista
Registrovan: 04 Jan 2011
|
dundee :: |
imaj u vidu da mu je vrijeme poluraspada 8 sati, i da je toksican za faunu. d |
E sad mene zanima sire objasnjenje da potkrepi ovo sto si izneo. Koi je sastav easycarba, zasto tako kratko traje, i zasto je toksican za faunu |
|
|
|
|
dundee
Akvarista
|
za početak ćemo pretpostaviti da je aktivna supstanca tečnih đubriva koja "nadomješćuju CO2" u biti glutaraldehid, trivijalnog naziva pentandial, što je vrlo vjerovatno tačna pretpostavka (ni Seachem ni EasyLife ne otrkivaju tačan sastav). za njega je poznato da je u vodenoj soluciji koja je osvjetljena nestabilan, i da mu je vrijeme poluraspada u takvim uslovima 8 sati. po mom misljenju to nije kratko, jer biljke uspiju iskoristit 3/4 aktivne supstance za vrijeme fotoperioda dok preostala 1/4 propada.
mehanizam trovanja faune zaista ne bih znao objasniti, ali ako uzmemo u obzir da se u medicini koristi za dezinfekciju (iskljucivo alata) onda mislim da otrovnost ne treba uopste dovoditi u pitanje. |
|
|
|
|
rainforest
Akvarista
|
za početak ćemo pretpostaviti da je aktivna supstanca tečnih đubriva koja "nadomješćuju CO2" u biti glutaraldehid, trivijalnog naziva pentandial, što je vrlo vjerovatno tačna pretpostavka (ni Seachem ni EasyLife ne otrkivaju tačan sastav). za njega je poznato da je u vodenoj soluciji koja je osvjetljena nestabilan, i da mu je vrijeme poluraspada u takvim uslovima 8 sati. po mom misljenju to nije kratko, jer biljke uspiju iskoristit 3/4 aktivne supstance za vrijeme fotoperioda dok preostala 1/4 propada.
mehanizam trovanja faune zaista ne bih znao objasniti, ali ako uzmemo u obzir da se u medicini koristi za dezinfekciju (iskljucivo alata) onda mislim da otrovnost ne treba uopste dovoditi u pitanje. |
Kažeš da je easycarbo u stvari rastvor glutaraldehida, ja takođe mislim da je tako i to oko 2% rastvor, to sam negde pročitao.
Sa svim drugim se samo delimično slažem.
Pa kaže:
"The pseudo-first-order half-life of catabolism, based on the loss of glutaraldehyde from the water phase, was 10.6 h aerobically and 7.7 h anaerobically. In contrast, under sterile conditions at pH 5 or 7, no appreciable degradation of glutaraldehyde was observed over a 31-day period"
(izvor: http://cactiexchange.ipc.tsc.r.....lltext.pdf)
Logično, inače bi na kutiji pisalo: rok trajanja 8 sati. Što će reć, ne raspada se on sam od sebe pa ko ga dovati-dovati dok ga ima, već upravo zivi svet i svetlo utiče na njegovu biodegradaciju. Krajnja faza raspada je CO2, zanimljivo, najpre je otrov za alge, pa kad potruje alge, raspada se u CO2 i hrani biljke. Biodegradacija drastično opada u nedostatku svetla (sam si to spomenuo) pa slobodno moze da prenoći i da čeka jutro (ili početak fotoperioda) i tako lepo cele noći da tamani alge a kad se sijlice upale da se onda lepo razloži u CO2 i nahrani biljke.
Ako je koncentrovan rastvor u boci 2% onda u svakom ml rastvora ima 20mg glutaraldehida. Dozira se najviše 2ml/50L znači da u akvarijumu ima kocentraciju 40mg/50L tj 0.8ppm (mg/L). U toj koncentraciji nije otrovan za ribe , NOEC (No Observed Effect Concentration) iznosi oko 3ppm, a počinje da bude toksičan iznad 5ppm (izvor: http://www.quicerwater.com/pdf/Ecotoxicology.pdf )
E sad rekao bih da je on vise algicid nego izvor ugljenika. Ako ga doziramo 0.8ppm, to znači da dajemo 0.5ppm C-a u vodu ( C-a ima 60% u glutaraldehidu). Isto toliko C-a damo i kad doziramo 1.8ppm CO2 u vodu, što i nije bog zna šta. |
|
|
|
|
jasnadok
Akvarista
|
Zaključak: ipak je bezbedan. Ali ostade mi nova nedoumica: da li doziram dovoljno easycarbo (1 ml/dan) što je donja granica?
S obzirom da imam malo biljne mase i da su u pitanju anubie nane i mahovine, aq 50 l sa max dubinom od 30cm, osvetljenje čine dve neonke: RX-T8-20W i FSL T8 18W/765, obe 8h/dan i od hraniva sam sad počela da dodajem mikro i makro po 5 ml/dan. |
|
|
|
|
dundee
Akvarista
|
rainforest :: |
Kažeš da je easycarbo u stvari rastvor glutaraldehida, ja takođe mislim da je tako i to oko 2% rastvor, to sam negde pročitao.
Sa svim drugim se samo delimično slažem.
Pa kaže:
"The pseudo-first-order half-life of catabolism, based on the loss of glutaraldehyde from the water phase, was 10.6 h aerobically and 7.7 h anaerobically. In contrast, under sterile conditions at pH 5 or 7, no appreciable degradation of glutaraldehyde was observed over a 31-day period"
(izvor: http://cactiexchange.ipc.tsc.r.....lltext.pdf)
Logično, inače bi na kutiji pisalo: rok trajanja 8 sati. Što će reć, ne raspada se on sam od sebe pa ko ga dovati-dovati dok ga ima, već upravo zivi svet i svetlo utiče na njegovu biodegradaciju. Krajnja faza raspada je CO2, zanimljivo, najpre je otrov za alge, pa kad potruje alge, raspada se u CO2 i hrani biljke. Biodegradacija drastično opada u nedostatku svetla (sam si to spomenuo) pa slobodno moze da prenoći i da čeka jutro (ili početak fotoperioda) i tako lepo cele noći da tamani alge a kad se sijlice upale da se onda lepo razloži u CO2 i nahrani biljke.
Ako je koncentrovan rastvor u boci 2% onda u svakom ml rastvora ima 20mg glutaraldehida. Dozira se najviše 2ml/50L znači da u akvarijumu ima kocentraciju 40mg/50L tj 0.8ppm (mg/L). U toj koncentraciji nije otrovan za ribe , NOEC (No Observed Effect Concentration) iznosi oko 3ppm, a počinje da bude toksičan iznad 5ppm (izvor: http://www.quicerwater.com/pdf/Ecotoxicology.pdf )
E sad rekao bih da je on vise algicid nego izvor ugljenika. Ako ga doziramo 0.8ppm, to znači da dajemo 0.5ppm C-a u vodu ( C-a ima 60% u glutaraldehidu). Isto toliko C-a damo i kad doziramo 1.8ppm CO2 u vodu, što i nije bog zna šta. |
osim u vremenu poluraspada ja ne vidim da se ta studija u mnogome razlikuje od onoga sto sam ja rekao, a to sam prezentovao laičkim riječnikom iako mogu i stručnim pa bi me osim tebe možda još par njih razumilo (što naravno nije cilj ovog hobističkog foruma).
i kada sam rekao da je 8h vrijeme poluraspada aktivne supstance to se odnosilo na uslove u kojima se aplicira, a ne na stabilnu sterilnu soluciju koju kupimo u kanisteru.
takođe, kada kažem: "za njega (glutaraldehid op.a.) je poznato da je u vodenoj soluciji koja je osvjetljena nestabilan" to se isto odnosi na akvarijumsku vodu.
tumačenje studija i poznavanje činjenica po ovom pitanju nam se donekle razlikuju što ne znači da je neko od nas u zabludi, a isto tako ne znači ni da nismo obojica. ja sam se sa glutaraldehidom susretao u drugim poljima primjene, konkretno u tehnološkim procesima gdje se 50% solucija koristila kao biocid, stoga je moje poznavanje njegove primjene u akvaristici donekle ograničeno. |
|
|
|
|
rainforest
Akvarista
|
Obrni, okreni, kao što rekoh sve što se ne potroši preko noći dočekaće jutro. |
|
|
|