Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Skalari jedu biljke? Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
markovu
Akvarista



Registrovan: 21 Feb 2014
Poruke: 10
Lokacija: Beograd, Mirijevo

PorukaPoslao: Uto Mar 25, 2014 2:07 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav,

U akvarijumu (http://www.akvarijum.org/forum/moj-prvi-ozbiljniji-akvarijum-110l-t17812.html - link gde je predstavljen akvarijum) od 110l 80x40x35 imam sledeće stanovnike:

9 kraljevskih i 7 plavih neonki koje su od kada su stigle u akvarijum (2 nedelje) formirale zajedničko jato i još uvek se ne razdvajaju.
5 coryja
2 ancitrusa
5 mladih skalara (planiram da sačekam da mi se izdvoji par ako budem imao sreće i njih da zadržim, a ove ostale poklonim).

Skalare sam ubacio pre tri dana i prosto je neverovatno, bar meni kako su se brzo oslobodili i dali do znanja ko je gazda u akvarijumu. Sat-dva su stajali u jednom ćošku akvarijuma i nakon prvog hranjenja potpuno su se oslobodili.
Ono zbog čega sam otvorio temu jeste što sam primetio da imaju pik na neke od biljaka. To su pre svega Valisnerija na zadnjem zidu akvarijuma i biljka u žbunastoj formi koja je prilično nežna. Bio bih vam zahvalan ukoliko neko može da mi kaže ime ove biljke pošto ne mogu da je pronađem na netu.
Neki od skalara često prilaze Valisneriji i grickaju je , primetio sam da na nekim listovima ima dlakava alga ali baš vrlo malo pa ne znam da li je to razlog? Ostale ribice ne diraju ali kada se neki od ancitrusa "vere" po valisneriji oni znaju da ga upozore, za sada lepo ništa preterano agresivno. Jutros sam primetio 5,6 listova valisnerije na površini akvarijuma i više iskrivljenih u akvarijumu, kao i dosta listića na površini od onog žbuna. Sve ribe su ok.

Hranim ih dva puta dnevno (umereno) za sada samo kupovnom hranom (sera vipan, sera listići za tropske ribe, proteinska hrana sa osušenim crvićima).

Da li je ovo normalno za skalare i to mogu očekivati i u budućnosti ili treba nešto da menjam u ishrani, možda spirulinu da ubacujem, neku hranu na bazi algi? Svaki savet je dobrodošao jer sam početnik.

Pozdrav
Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Uto Mar 25, 2014 2:07 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Maksimovici
Akvarista



Registrovan: 07 Jan 2013
Poruke: 73
Lokacija: Užice

PorukaPoslao: Uto Mar 25, 2014 2:43 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ako se radi o žbunastoj biljci desno, čini mi se da je HM u pitanju, ali ne mogu baš dobro da vidim na slici koja je priložena...Sa skalarima nisam imao problema u pogledu biljaka, tako da Rolling Eyes
Ako su na biljkama vidljive promene, a kažeš da jesu, onda se bolje pozabavi razlogom. Pojačaj filtraciju, zamena vode u malo agresivnijem tempu, pranje filter mase bi bilo poželjno, naravno u vodi iz akvarijuma. Za crnu dlaku je i period osvetljenja veoma bitan, iskusio na ličnom primeru. Igrao sam se malo više sa foto periodom, i na kraju došao do rešenja. Crna dlakava je prvo počela da gubi boju, a posle par mehaničkih uklanjanja skoro da se i ne primećuje više. Zanimljiva je bila u periodu promene boje, tada su svi živi stanovnici kidisali na nju ( moli, plati, anci), a najmanje puževi.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
markovu
Akvarista



Registrovan: 21 Feb 2014
Poruke: 10
Lokacija: Beograd, Mirijevo

PorukaPoslao: Uto Mar 25, 2014 2:58 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Promenio sam i ja fotoperiod, sada mi je 4-2-4, tj. ukupno osam sati svetla pa ćemo videti. Inače što se tiče održavanja svakog vikenda menjam oko 20-25% vode, filter masu sam jednom prao s'obzirom da sam pre nepunih mesec dana formirao akvarijum.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Tajchili
Akvarista



Registrovan: 16 Jan 2014
Poruke: 135
Lokacija: Novi Beograd

PorukaPoslao: Sre Mar 26, 2014 1:42 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja sam imala sličan problem sa Skalarem, s tim da je moj grickao uglavnom limun (vidim da ga i ti imaš) i to uvek noću kad se pogase svetla. Ne bih ni znala da je Skalar, da nisam videla tragove listova u izmetu.
S obzirom da i ja imam male ribe pored njega jednog i da su sve brže (neonke, zebrice, par gupija), stekla sam utisak da se ne najede dovoljno, pa da grickanjem lišća pokušava da nadoknadi razliku. Onda sam počela da ga izdvajam na stranu. Svim ribicama dajem hranu na jednom mestu, a njemu dajem posebno iz ruke ili sa prsta, malo više nego drugima.
Moram da priznam da mi čistove više ne dira. Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Nensi
Akvarista



Registrovan: 22 Jun 2013
Poruke: 681
Lokacija: Beograd,Mirijevo

PorukaPoslao: Sre Mar 26, 2014 1:49 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ovo zaista prvi put čujem.Ja Skaleta imam,sad će 4 godine,premešten je konačno u veći dom,kroz akvarijume u kojima je bio prošlo je brdo i brdo biljaka...Ukratko : Anubie,Kripte,Ehinodorusi,Sagitarija,Valisnerija,Ludvigija,Rotala,Lisimahija,Eh. Tenelus,Parvula,Windelow,Limun,razne mahovine,Riccia,Nomaphila,Bacopa,Miriofilum..........Bilo ih je mnogo.Jedina biljka koja je stradala u mom akvarijum je Riccia,gde se Skale sa bandom crnih molija udružio i raskupusali su Ricciu za 2 dana,banditi jedni Laughing Zaista,Skale nikada nije jeo biljke.Pored toga,imala sam još jednog Skalara,koji je doduše bio kod mene samo 3 meseca,ali ni on nije jeo bilje...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
markovu
Akvarista



Registrovan: 21 Feb 2014
Poruke: 10
Lokacija: Beograd, Mirijevo

PorukaPoslao: Sre Mar 26, 2014 9:37 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala na odgovorima, pratiću pa ću videti šta se dešava. Mada evo četvrti dan kako su kod mene i primetio sam da skalari već zauzimaju poziciju pri vrhu vodenog stuba čim se približim akvarijumu (čekaju hranu - stalno bi jeli Smile).
Da li mi možete reći čime hranite vaše skalare. Ja sam planirao komercijalnu suvu + DIY varijantu. E sad me interesuje šta od komercijalne i šta iz moje kuhinje?

Pozdrav,
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Biljke za Južnoamerički biotop akvarijum BlackRaven Biljke 0 Sre Apr 10, 2024 10:44 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Neke crvene biljke nasdvoje Na poklon 0 Pet Dec 08, 2023 3:32 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Biljke bez podloge sloboradov Akvarijumi 4 Sre Maj 03, 2023 1:59 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Primio bih biljke na poklon Shark Na poklon 6 Čet Mar 30, 2023 12:36 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kolise i skalari Gustav777 Početak u akvaristici 2 Ned Jan 29, 2023 5:03 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License