Autor |
Poruka |
vorens
Akvarista

Opomene: 1
Registrovan: 03 Apr 2012
|
ma nikako ne mogu da se slozim sa tobom..no3 od 5-30 ppm je prosto ne zamislivo,dali znas sta bi se dogodilo ako bi svukao nitrate na 10 ppm ili ih podigao na 30 ppm??naravno ti ces sad da guglas i trazis odgovor za ovim pitanjem..ali ja mogu sa sigurnoscu da kazem da nisi ubacivao no3 preko 25 ppm u onaj tvoj akvarijum koji sam video..podrazumeva se da co2 mora biti u fulu i svetlo uz ovaj ei sistem,ali ove ciljane vrednosti sto si napisao su daleko od dobrih..poredis Toma i sebe ili bilo koga od nas,a ja ti kazem da smo svi mi smesni za toma i za cika amana,i da mi uradimo kako oni savetuju da ne bi sigurno dobili takav kvalitet biljaka kao sto vidimo u njihovim akvarijumima..nije tu stvar samo o co2 za koji si se ti uhvatio kao da je otkrovenje,nije ni u hemiji,ima tu dosta faktora koje se moraju ispuniti da bi imali akvarijum kao ove dve akvaristicke legende..sam ei sistem je vise elemenata nego sto je potrebno za biljke,sto ne znaci da treba ubaciti no3 30 ppm da bi imali predoziranost..postoje trikovi koje skejperi koriste da bi dobili sto jace boje za biljke i to rade nekih 10 tak dana kroz hemiju radi slikanja,kad uslikaju oni vracaju na standardno doziranje..a to ti ostavljam da otkrijes o cemu se radi,moras da platis foru...  |
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
petar87
Akvarista
Registrovan: 26 Okt 2013
|
A da li bi neko mogao da mi malo vise pojasni metodu ppp siste i taj Ei, nov sam u akvaristici, a zeljan za ucenjrm. |
|
|
   |
 |
Bugiman
Akvarista

Registrovan: 12 Mar 2014
|
Posto je Heteranthera Zosterofolija prerasla moja ocekivanja resio sam da je prebacim u zadnji plan akvarijuma a ispred nje stavim Limophilu aromaticu.
Akvarijum je pre prebacivanja Heteranthere izgledao ovako:
Nakon prebacivanja izgleda ovako...
E sad, ostala mi je supljina ispred limophile aromatike kao sto se vidi na slici.
Posto mi je ovo prvi akvarijum i sa vecinom biljaka se prvi put srecem voleo bih da me posavetujete sta od biljaka da stavim na prazno mesto?
Unapred hvala svima na pomoci.  |
|
|
   |
 |
riziko
Akvarista

Registrovan: 27 Nov 2012
|
Mogao bi da staviš Lobeliu cardinalis recimo. jako lepa biljka. |
|
|
   |
 |
nesha barajevac
Urednik

Registrovan: 20 Sep 2012
|
Ja mislim da si dobrano pogrešio u rasporedu biljaka, u izboru biljnih vrsta a i u broju vrsta. |
|
|
   |
 |
Bugiman
Akvarista

|
Sto se tice lobelie cardinalis svidja mi se jako ali nemam gde da je nabavim.
Sta je po tebi greska Neso i sta bi mi predlozio da zamenim i sa kojom biljkom? |
|
|
   |
 |
nesha barajevac
Urednik

Registrovan: 20 Sep 2012
|
Nisam se ozbiljnije bavio ovim stilom pa tako ovo shvati kao neko razmatranje i predlog a ne kao iskustvo.
Od biljaka zasadjeno:
-Alternathera roseafolia,
-Eleoharis parvula,
-Heteranthera zosterofolia,
-Hemiantus micranomoides (HM),
-Limofila aromatica,
-Higrophila polisperma,
-Rotala rotundifolia,
-Hidrocotile disecta,
-Marselea hirusta,
Dužina akvarijuma je 80 cm tako da bi uz zadnje staklo moglo ići 4 ili 5 žbunova. Npr. Higrophila polisperma, Rotala rotundifolia, neka od ludwigia, Limofila aromatica pa možda i Heteranthera zosterofolia.
To mu dođe 15-20 cm dužnih prostora za svaku vrstu. Heteranthera zosterofolia je lepa biljka i ja je imam i sviđa mi se, mnogi je i koriste u dutch postavkama, ali jednostavno se mnogo širi i brzo raste. Možda bi se i uklopila u nekom ćošku.
Ispred tog zadnjeg reda bi išla Alternathera roseafolia, Hemiantus micranomoides i Hedyotis salzmannii. Roseafolia svakako ne bi trebala biti ispred rotale jer će i rotala kasnije dobiti crvenkaste vrhove pa će obe biljke izgubiti na kontrastu i dopadljivosti.
Za prednji plan ostaviš to kako ti je. Ja se lično prednjim planom ne bih opterećivao ali kada već imaš posađene biljkice neka ih. Kada se biljke rašire i porastu doći će do toga da će zaklanjati one ispred sebe. Zadnji plan srednji, a srednji prednji. Tako da računaj i na taj momenat. |
|
|
   |
 |
Bugiman
Akvarista

|
Evo konacno sam danas uhvatio malo vremena da slikam akvarijum. Biljke se lepo razvijaju, algi za sad nema.
Stanje akvarijuma nakon malo vise od dve nedelje izgleda ovako.
 |
|
|
   |
 |
Bugiman
Akvarista

|
Evo da ubacim malo slika i od danas. Palo je trimovanje i ubacivanje par novih biljaka.
 |
|
|
   |
 |
Bugiman
Akvarista

|
Malo detalja biljaka....
Imam malo problema sa cijanobakterijom u eleoharisu ali za sad se veoma lako skida kad prodjem pincetom kroz biljku. |
|
|
   |
 |
Bugiman
Akvarista

|
Ne zamerite zbog loseg kvaliteta slika jer je slikano telefonom. Uskoro bi trebalo da nabavim nekog digitalca pa ce biti i boljih slicica.  |
|
|
   |
 |
|