Autor |
Poruka |
presretach
Akvarista
Registrovan: 03 Maj 2014
|
Pozdrav,
akvarijum sam uzeo kao rođendanski poklon ženi, kupljen je u Bazaru kod Beogradskog sajma.
Prvo što mi je skrenulo pažnju je zaobljeno staklo koje daje optičku dubinu akvarijuma i saznanje da nije potrebno često pranje filtera. Dogovorena je litraža, gde će drvo da stoji...., akvarijum isporučen na kućnu adresu,uradili ljudi šta je bilo tada potrebno za prvo "startovanje" akvarijuma i posle je ostao nama u milost i nemilost .
Došao je i red da se kupuju ribice, sećam se da mi je tad stigla i sestra od tetke, žena i ona pod ruku i na prvu pijacu da kupe ribice.
Moja zamisao je bila da od stanovnika u akvarijumu budu samo skalari, ali po povratku sa posla saznao sam koje sve ribice mogu da se kupe u lokalnoj pijaci .
Te nedelje je bilo zanimljivo u akvarijumu, jurnjava, borbe... jednom rečiju gladiatorski akvarijum, falili smo samo mi da spuštamo i podižemo palac .
Ko je preživeo, preživeo je uz moju malu pomoć počeli su skalari da dominiraju.
Krenule su obaveze deca, posao.... akvarijum i ribice su stavljene u drugi plan, posle osam ili devet godina zapostavljanja akvarijum izgleda ovako
To Be Continued.... |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
Stefan062
Akvarista
Registrovan: 03 Avg 2010
|
iskreno ove anubije su pojele akvarijum po nekom mom misljenju, ja bih prvo uzeo i nih izvadio, da vidim sta imam od prostora na raspolaganju da malo taj akvarijum ulepsam, inace akvarijum je na prvi utisak pocetnicka faza .poz i sve najbolje u hobiju |
|
|
|
|
presretach
Akvarista
|
Hvala Stefane na nazivu biljke, to je jedino opstalo.
Moram da pohvalim kako je urađen akvarijum, toliko godina unazad menjane su samo neonke i jednom ležište, možda 3-4 puta voda.
Ostalo je sve lepo funkcionisalo, voda je uvek bistra i nismo imali problema sa algama.
Radili smo po sistemu "narani prasići i ne diraj dugmići".
Početkom godine na internetu naletim na "moonlight" osvetljenje za akvarijum i oduševim se kako to lepo izgleda.
Kupim moonlight osvetljenje sa 9 led dioda, stavim ali nije to to, odem da kupim još jedno prodavac mi skrenu pažnju da je dovoljno jedno i moguće da su biljke problem.
Tako je sve počelo, sa generalnim sređivanjem akvarijumom.
Prvo i logično rešenje je bilo google i tako sam došao do foruma akvarijum.org i tu kreće gomila informacija.
Pokušavam da nađem neko rešenje na brzinu, ali shvatam da je najbolje generalna da se uradi.
Prva faza, veđenje riba i stavljenje u plastično korito gde borave 24h, druga faza izbacivanje vode iz akvarijuma, pesak i biljke.
Žena priprema akvarijum za podlogu i novi pesak, treća faza uabacivanje zemlje i peska i to je izgledalo ovako
To Be Continued.... |
|
|
|
|
presretach
Akvarista
|
Po protokolu spremio vodu, vratio ribice i najveci zez naručim biljke preko KP i tako navučem puževe (dan danas se pojavljuju).
Kad se sve smirilo i sleglo akvarijum je izgledao ovako
Kako su biljke porasle, izbacio sam pumpu za vazduh.
To Be Continued.... |
|
|
|
|
crvić
Akvarista
Registrovan: 14 Dec 2013
|
Puno je lepše nego ranije, akvarijum izgleda dosta veći nego sa prošlom postavkom |
|
|
|
|
presretach
Akvarista
|
Hvala!
Mada mislim da sam ponovo preterao sa pozadinskim biljem.
Evo trenutnog izgleda akvarijuma
Kako su rasle biljke, kratio sam ih i posle sadio odma pored.
Mislim da sam opet "zatvorio" akvarijum.
Zanima me Vaše mišljenje, da li da ostavim ovako ili da proredim pozadinsko bilje i malo pojačam srednji plan....
Svaki predlog je dobro došao.
Hvala unapred. |
|
|
|
|
presretach
Akvarista
|
Kako da se rešim zelene i crne alge?
Već izmiču kontroli, pokušavao sam sa 4 dana bez svetla i hrane, vodu menjam jednom nedeljno.
Da se zadržava na kamenu bilo bi ok, nego kreće crna akga da se lepi na biljke.
|
|
|
|
|
Icethunder
Akvarista
Registrovan: 17 Jun 2013
|
Postoje različiti faktori koji mogu doneti pojavu algi,tipični primeri
1.Loše metode CO2 inekcije
2.Loša distribucija protoka u akvarijumu
3.Loše održavanje akvarijuma,odnosno nečišćenje filtera i nagomilavanje đubreta nanosa u akvarijumu.
4.Prehranjivanje riba
5.Preterani poremećaj podloge
Uz sve ovo dodaš intezitet svetla(koji direktno određuje potražnju biljaka za C02 i hranljivim materijama) i žurka bez prestanka |
|
|
|
|
|