Autor |
Poruka |
gabrielsid
Akvarista
Registrovan: 21 Jul 2012
|
Ja sam u akvaristiku ušao kao totalni početnik. Nisam ništa znao o formiranju podloge pa sam nasuo otprilike 2cm peska dunavca i sada šta god želeo dodati viri mi korenje. Jel se podloga ikako može dodati u već formiran aq? |
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
CTale
Akvarista

Registrovan: 28 Jul 2010
|
Može - uslovno rečeno, tj. ako si spreman na to.
Pripremi količinu koju želiš da dodaš (dobro je isperi ili prokuvaj), a onda lagano dodaj. Najbolje da sačekaš termin sledećeg menjanja vode.
Isključi sve što radi na el. energiju pre nego što počneš rad.
Odlij 30-50% vode iz akvarijuma. Za dodavanje podloge ja bih preporučio da nabaviš parče cevi većeg prečnika, odgovarajuće dužine. Postavi cev u akvarijum na mesto gde želiš da dodaš podlogu i lagano dodaj određenu količinu podloge preko već postojeće.
Pomeranjem cevi ćeš dodati podlogu na ostale pozicije bez većeg zamućenja vode.
Posle ovog dodaj vode koliko treba i uključi filter i ostalo. |
Poslednji izmenio CTale dana Pet Jul 27, 2012 9:15 am, izmenjeno ukupno 1 puta
|
|
   |
 |
Aleksandar99
Akvarista

Registrovan: 17 Avg 2012
|
Kolko je tesko pakovanje od 4 biljka. |
|
|
   |
 |
blenki
Akvarista

Opomene: 1
Registrovan: 28 Jan 2013
|
Imam pitanje kod nas biljke dobijes u saksiji ali nisu u podlogi nego u sundjeru koji je nabijen sa biljkom u saksiju. Pitanje ako bih hteo praviti podlogu za te biljkice od cega i kojih sastojaka da napravim podlogu ya bilje. Prijatelj mi je rekao da stavim humusa u saksiju i zasadim biljku. sta ciniti kako se pravi podloga. |
|
|
    |
 |
spaske1
Akvarista

Registrovan: 09 Maj 2013
|
Tek planiram formiranje akvarijuma a početnik sam i do sad nisam imao biljke, pa me zanima dali uopšte treba stavljati hranjljivu podlogu(zemlju) ili samo kvarc pa posaditi ovako sa saksijicom?
Odnosno dali će biljke imati dovoljno hrane za neki duži period? |
|
|
   |
 |
nzivkovic
Akvarista

Registrovan: 02 Feb 2013
|
Sve zavisi koje biljke hoćeš da sadiš. Prelistaj forum, sve lepo piše. |
|
|
   |
 |
carpforever
Akvarista

Registrovan: 25 Maj 2012
|
spaske1 :: |
Tek planiram formiranje akvarijuma a početnik sam i do sad nisam imao biljke, pa me zanima dali uopšte treba stavljati hranjljivu podlogu(zemlju) ili samo kvarc pa posaditi ovako sa saksijicom?
Odnosno dali će biljke imati dovoljno hrane za neki duži period? |
Ako kupujes biljke od RF u saksijama sa hran. podlogom ne treba nista vise osim peska.Mislim da kod nas samo on ima ovaj sistem.Za sve ostale situacije trebao bi postaviti hran. podlogu pa pesak |
|
|
   |
 |
spaske1
Akvarista

Registrovan: 09 Maj 2013
|
Hvala na pomoći, oko biljaka ću još da vidim verovatno neke manje zahtevne jer je ovo prvi put da ću imati biljke u akvarijumu i početnik sam u tome. |
|
|
   |
 |
jasnadok
Akvarista

Registrovan: 08 Okt 2013
|
Nisam iz ovog svega razumela, da li se ostavlja ta 'vata' ili se ona skida? |
|
|
    |
 |
Cvrc
Akvarista

Registrovan: 10 Jul 2011
|
|
    |
 |
jasnadok
Akvarista

Registrovan: 08 Okt 2013
|
OK, hvala. Ali o kakvoj onda hranljivoj podlozi se ovde govori, ja sam iz RF dobila biljčice u saksiji sa tom vatom koja je prožeta korenom biljke. |
|
|
    |
 |
Cvrc
Akvarista

Registrovan: 10 Jul 2011
|
To je bilo pre, promenio je nacin sada je to u kamenoj vuni koja li je. Skines je, malo properes koren od svega toga i onda sadis. |
|
|
    |
 |
MiB
Akvarista

Registrovan: 02 Jun 2009
|
Imam formiran akvarijum, sad polako ga ubiljujem ponovo. Podloga je samo šljunkovita, planiram da naručim više bilajka iz Rainforesta. Da li je škodljivo u ovim uslovima da koristim kontejnersko presađivanje?
To mi deluje kao odličan način da unesem i deo hranljive podloge u akvarijum. Ali vidim da ovde ima nekih nedoumica, pa bolje da pitam da li je to uopšte dobra ideja.
p.s.
u akvarijumu imam i ribice |
|
|
    |
 |
Bojan
Vlasnik

Registrovan: 25 Feb 2009
|
|
     |