Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Kako proveriti da li je kamen pogodan za akvarijum - VIDEO Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
spaske1
Akvarista

Registrovan: 09 Maj 2013

PorukaPoslao: Sub Nov 01, 2014 11:41 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Znam za ovaj način provere kamena ali me zanima dali isto važi i za akvarijume sa Malawi ciklidima?
Jer oni vole tvrdu vodu a i siga koja se koristi u tim akvarijumima često, je krečnjačkog porekla.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Sub Nov 01, 2014 11:41 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

DeMoNoiD
Akvarista

Registrovan: 11 Jul 2013

PorukaPoslao: Ned Nov 02, 2014 5:26 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nabavih ovo kamenje proverio sa sircetom nema nikakve reakcije....sa ovakvim kamenom se jos nisam sustretao bas je specificno a i nevideh ga da ima ovako neko nesto u akvarijumu...da li zna neko koja je ovo vrsta kamena?

Image
Flojd
Akvarista

Registrovan: 30 Maj 2012

PorukaPoslao: Ned Nov 02, 2014 7:41 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Možda ti ovo pomogne:

Link

Bilo bi bolje da si slikao kad je stena suva.
Pozdrav

Poslednji izmenio nesa69 dana Ned Sep 13, 2015 2:18 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
vlada_va
Akvarista

Registrovan: 29 Mar 2015

PorukaPoslao: Ned Sep 13, 2015 1:08 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Bio sam malo u lovu na kamenje, nasao sam nekoliko zanimljivih supljikavih komada ali na njima ima i zemlje i mahovine i ko zna cega jos posto je planinski kamen u pitanju Smile interesuje me kako da ih pripremim? Koliko puta da prokuvam i koliko vremenski? Da li je potrebno da dodajem so dok se bude kuvao kamen i koju kolicinu?
Doksas
Akvarista

Registrovan: 11 Jun 2015

PorukaPoslao: Pet Nov 06, 2015 9:38 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ti si vec ubacio kamen Smile , mada ono, preporucuju jedno kuvanje uz dodavanje soli i jedno bez soli, po oko pola sata.

Interesuje me da li neko zna koji je ovo kamen?

Testirao sa sonom kiselinom i nema reakcije osim na pojedinim mestima gde je prljavstina.
Takodje probao i sa magnetom da vidim da li ima nekih metala, nista se ne desava...

Image

Image

Takodje me interesuje cime bih mogao malo da obradim ivice kamenja jer su ostale ostre od lomljenja na manje komade?
Sone_bg
Akvarista

Registrovan: 09 Feb 2016

PorukaPoslao: Pet Feb 19, 2016 4:05 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Malo mi je nešto nejasno pa da priupitam, ako posle posipanja sone kiseline kamen peni, to samo znači da će biti dosta tvrdja voda ili znači da kamen i nije baš poželjan za akvarijum?
Serene Sky
Akvarista

Registrovan: 13 Nov 2013

PorukaPoslao: Pet Feb 19, 2016 6:17 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da ni je bas pogodan za akvarijum, pogotovu ako ne znaš od čega je sastavljen. Posipanje kiseline služi da ustanoviš da li će se taj kamen restvarati vremenom u vodi i time povećati količinu rastvorene materije u vodi tj TDS.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Sone_bg
Akvarista

PorukaPoslao: Pet Feb 19, 2016 10:48 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

A ako peni onda ce se sigurno rastvarati? U svakom slučaju onda tražim neke koje ne pene, imam već neke, sutra ide isprobavanje, nadam se da neće biti pene Smile
Sone_bg
Akvarista

PorukaPoslao: Uto Feb 23, 2016 1:18 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Imam jedno pitanje vezano za pripremu kamena, posto si mi ti tamo odgovorio na forumu, pa da te priupitam, danas sam bas testirao kamenje sa sonom kiselinom i neko kamenje koje sam ubacio, nista se nije desavalo, to super, ta su dobra Smile e sad bilo je kamenja koja su penila, al mi je to kamenje iz nekog obliznjeg potoka, ja sam ga ribao, al izgleda ne dovoljno i koliko sam skontao penila je ta prljavstina koja je ostala na kamena, koliko sam primetio i kada je skinem, kamen na tim delovima ne peni, sutra cu da kupim novu sonu kiselinu da ponovo probam, raspisa se ja, al glavno pitanje je dal taj kamen mozda valja ili? Ako npr primetim da ne peni ceo kamen, nego samo ti mali delovi gde je prljavstina, dal je on ok ili ne?
Serene Sky
Akvarista

Registrovan: 13 Nov 2013

PorukaPoslao: Uto Feb 23, 2016 2:21 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kiselinu možeš slobodno da razblažiš sa vodom ako hoćeš da skineš kamenac i zemlju sa i iz njega. Nema potrebe da puniš kantu sa 20% kiselinom do vrha.

Ako pene sitne bele šare to nije strašno, ako nisu bele već druge boje onda ne valja za AQ. Onaj japanski seiryu stone (al pravi) ima šare od kalcita po sebe pa se opet svi grabe za njega kad se pojavi.

Kamen možeš u rernu kratko da staviš ako nisi siguran dal je 100% biološki čist. Samo nemoj vreo da ubacuješ u akvarijum Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
nikouro
Urednik
Urednik

Registrovan: 14 Feb 2010

PorukaPoslao: Uto Feb 23, 2016 5:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pre nego li se poigrate sa kiselinama treba da se priupitate : Da li mom zamisljenom biotupu tj organizmima treba tvrdja voda ?
Ako planirate akvarijum sadiskusima ... onda imate dovoljno znanja ( ili samo novca ) da takav biotop i sredite. Nece vam pasti na pamet da kamen testirate.
Ako vam je potreban biotop u kome moze takav kamen da doprinese boljem rastu, zasto se truditi oko kiselina i ispitivanja ?
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Filteri i pumpe za akvarijum ilijaucz Akvarijumi 0 Uto Dec 03, 2024 5:11 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Akvarijum bolni pocetak! bogida Akvarijumi 0 Čet Okt 10, 2024 8:11 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Akvarijum bolni pocetak! bogida Akvarijumi 0 Čet Okt 10, 2024 6:55 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako nabaviti nesto zivo sa moje loka... minimalist Morska Akvaristika 3 Pon Avg 19, 2024 7:28 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Manji akvarijum (20l) Likann17 Početak u akvaristici 0 Čet Apr 18, 2024 11:31 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker