Autor |
Poruka |
cojke90
Akvarista
Registrovan: 24 Nov 2014
|
Ljudi, da li sme da se sipa destilovana voda u aq? Razmisljam nesto, vremenom voda isparava iz aq a kamenac ostaje. Da li bi, kada se menja deo vode, ponekad smela da se sipa destilovana voda? Nigde nisam mogao da nadjem nesto na ovu temu. |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
Nikolac
Akvarista
Registrovan: 08 Apr 2014
|
Zasto bi sipao destilovanu vodu? |
|
|
|
|
Looniz
Akvarista
Registrovan: 08 Dec 2012
|
Ispravite me ako gresim, zar nije destilovana nesto nalik RO vodi? Meka preciscena voda? |
|
|
|
|
Ciskela
Akvarista
Registrovan: 29 Okt 2013
|
naravno da sme ako imaš računicu... |
|
|
|
|
nesa69
Urednik
Registrovan: 01 Feb 2013
|
Destilovana je otprilike čist H2O u zavisnosti od kvaliteta aparature za destilaciju.
RO nešto uklanja, nešto ostaje u zavisnosti od tipa uređaja, RO samo reverzibilna osmoza pa RO sa "zaboravio skraćenicu" nekim mineralima, pa bez... Konfuzija meni lično.
U principu ti je dovoljno da sipaš omekšanu vodu, neka kupovna, ako ne menjaš puno ili kupiš RO ako menjaš puno.
Kamenac možeš da rešiš i sa česmovačom pomoću Top OFF sistema za održavanje nivoa vode. Lako se pravi a izgled je u zavisnosti od majstorskog umeća |
Poslednji izmenio nesa69 dana Čet Jan 29, 2015 1:29 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
|
|
|
|
cojke90
Akvarista
|
Mislio sam na taj nacin da omeksam vodu jer je moja cesnovaca tvrda, a gradsku ne bih sipao zbog hlora. A i cini mi se da su mi se pojavile braon ili smedje alge, citao sam da je jedino resenje oneksavanje vode i pojacavanje svetla. |
|
|
|
|
cojke90
Akvarista
|
A sta je tacno top off sistem? |
|
|
|
|
nesa69
Urednik
|
|
|
|
Looniz
Akvarista
|
cojke90 :: |
a gradsku ne bih sipao zbog hlora. |
Ukoliko ti je gradska voda ispravna samo te brine hlor, pri promeni vode sipas FFM od Easy Life-a i resio si pitanje stetnih materija koji se nalaze u vodi. Mislim da ti je to isplativije nego destilovana voda. A ima neki preparat ne secemas se naziva samo za hlor, koji je verovatno jeftiniji od FFM-a, tako da i tu moze da se ustedi. |
|
|
|
|
nesa69
Urednik
|
Pa zavisi od tvog džepa, tj. dubine istog a alge su druga priča i druga koncepcija, imaš da pročitaš u delu alge i mislim da nije baš to pominjano kao rešenje, ali nema veze, to tamo rešavaj.
Ne znam, neko ovako, neko onako, lično direktno sa česme, svake nedelje 20%. Nemam problem sa nivoom zbog kondenzacionih poklopaca. I Looniz ti je dao dobar savet, imaš i Aquatan i Aquasafe i još neke ... |
|
|
|
|
cojke90
Akvarista
|
Nesa69: Da , dobra je stvar top off sistem, samo jos da smislim kako da napravim a da ne bude ruzno;)
Looniz: Dobra je gradska, dodacu taj preparat pa cu nju sipatiu aq jer je sigurno boljeg kvalitega od lokalnog vodovoda. A destilovanu bih probao zbog omeksavanja vode zbog ovih dosadnih algi |
|
|
|
|
cojke90
Akvarista
|
Imam ja kondenzacioni poklopac i kamenac po staklu mi ne predstavlja problem jer ga lako skinem ziletom;)ajde ovako, da li se voda omeksava kada sipam destilovanu? |
|
|
|
|
Zhorz
Akvarista
Opomene: 1
Registrovan: 15 Sep 2012
|
a koliko destil sipas i koliko akvarijumske?
5lit na 150li je nista, 5 na 20 ce je meksati
...
preskupo..... |
|
|
|
|
cojke90
Akvarista
|
Naravno, bilo bi preskupo da se kupuje ali ja mogu da nabavim besplatno. A akvarijum je 140 litara. Mislio sam da sipam 1/3 destilovane. |
|
|
|
|
Looniz
Akvarista
|
Mislim da alge trebas da resavas na drugi nacin. Sumnjam da je uzrok algi tvrdoca vode. |
|
|
|
|
|