Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Prvi veci akvarijum, skalari u planu Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Ghandi_bl
Akvarista



Registrovan: 07 Nov 2011
Poruke: 59
Lokacija: Banja Luka

PorukaPoslao: Ned Avg 09, 2015 11:14 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav svima!
Kao sto sam naslov teme kaze planiram da pravim veliki akvarijum. Trenutno imam jedan akvarijum od oko 40l, u kom plivaju crne tetre, a on mi je premali za skalare (inace moje omiljene ribe), pa sam odlucila da se pocastim jednim malo vecim akvarijumom.
Zid uz koji ce taj akvarijum biti je dug 1,2m, pa u obzir dolaze ove dimenzije:
    100*50*50v
    100*50*60v
    110*50*60v
    110*50*60v

Od kojeg stakla se pravi ovakav akvarijum? (stranice ce biti lijepljene oko dna, zbog rasporedjivanja pritiska) Da li su potrebna ojacanja i kakva? Akvarijum je zamisljen kao zatvoren, sa haubom preko. Trebaju li mi kondenzacioni poklopci?

Akcenat treba da bude na skalarima, i njima ce biti podredjen akvarijum. Sa njima ce svakako ici ancistrusi i koriji (najvjerovatnije paleatusi), i jos neke ribe, ako mozete da mi preporucite sta bi islo uz skalare. Nisam pretjerano za neonke (izuzev gracilis), nisu mi nesto interesantne. Rado bih uacila jednog labeo bicolora (naravno ako moze sa skalarima), i moja zelja bi bili barbusi tetrazona, ako mogu (cula sam raznorazna misljenja, neki kazu da mogu neki kazu da ne, pa nisam sigurna da li da ih stavljam ili ne).

Kakav bi filter bio odgovarajuci za ovu litrazu i ove ribe? Naravno cijena i sigurnost mi tu igraju veliku ulogu. Dvoumim se izmedju spoljasnjeg staklenog, i DIY kanistera (citala na forumu temu za kanister od bureta), pa me zanima sta je bolje da radim, i sta je sigurnije (ove godine nam je pocesto nestajala struja u naselju, pa se bojim da ne bude poplava kasnije). I naravno, ako ima neko neku trecu opciju, otvorena sam za prijedloge.

Polica bi bila pravljena posebno za njega, isla bi metalna konstrukcija, maskirana ivericom. Sad, sto se toga tice, koliko treba da bude prostora oko akvarijuma na komodi? Razmisljala sam da mozda osiguram nekako sa strana da ne bi akvarijum skliznuo (imam malog brata i sestru, pa se bojim da ne bude incidenata). Na koji nacin osigruati akvarijum na polici, a da bude estetski ok?

Cikliranje cu svakako ispostovati, ribe vjerovatno nece doci do proljeca, ali ne zurim nikuda. Jedino me zanima da se akvarijum moze 'preciklirati'? (u slucaju da ne budem u mogucnosti da nabavim dio riba odmah nakon ckliranja, da li je problem ako akvarijum stoji prazan, u funkciji sve, samo bez riba?)

I jos jedno pitanje za kraj, moze li korijen ili granje masline da se ubaci u akvarijum? Imam na raspolaganju raznog korijenja i granja, pa da li da spremim to za akvarijum ili ne?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Ned Avg 09, 2015 11:14 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Ghandi_bl
Akvarista



Registrovan: 07 Nov 2011
Poruke: 59
Lokacija: Banja Luka

PorukaPoslao: Sre Avg 12, 2015 11:06 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Iko da odgovori?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Bojan
Vlasnik
Vlasnik



Registrovan: 25 Feb 2009
Poruke: 6720
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Sre Avg 12, 2015 11:46 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Staklo 10-ka.
Dimenzije koje bi ja izabrao bi bile 110x50x60.

Sto se tice grana sa pomenutim nemam iskustvo ali se ne secam da sam negde procitao da one nisu dobre, neka me ispravi neko ako gresim.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji emailPoseti sajt autora
HORUS
Koristan akvarista


Opomene: 2
Registrovan: 21 Avg 2012
Poruke: 2655
Lokacija: Bela Crkva

PorukaPoslao: Čet Avg 13, 2015 8:45 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pošto planiraš skalare, ja bih isto išao sa visinom od 60cm. Što se tiče filtera, ako ne planiraš neko pozadinsko svetlo onda možeš da ideš sa stakllenim spoljašnjim filterom, kojeg možeš da postaviš iza akvarijuma da se ne vidi. Grane i korenje masline ne bi trebalo da prave problem, pogotovo što znamo da je maslina kao drvo vrlo blagorodna. Bikolor, kada poraste, zna da bude dosta agresivan, Što se tiče barbusa, oni su takođe problematični, jer su uvek raspoloženi za igru, pa čupkaju peraja drugim ribicama. E sad, ja sam napravio jedan eksperiment. U školskom akvarijumu, koji ja sa mojim sekcijašima održavam, imamo skalare i jato barbusa tetrazonera. Nema nikakvih problema. Ali, važno je da imaš dovoljan broj barbusa da bi se oni međusobno igrali, a uvek su raspoloženi za rasplivavanje po akvarijumu. Nadam se da sam pomogao? Wink
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nesa69
Urednik
Urednik



Registrovan: 01 Feb 2013
Poruke: 2221
Lokacija: Pančevo

PorukaPoslao: Čet Avg 13, 2015 12:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Što viši i što veći to bolje.
Filter takođe, sa tim da ima što više filter materijala i protok oko 3-4 zapremine akavarijuma, više da naginje ka biološkoj filtraciji. Najbolje bi bilo da je sump i da ima komoru za puno treseta. Može i trokomorni unutra sa zazorom ili spoljašnji, ali opet što veći.

Takav akvarijum ni viljuškar ne pomera lako, tako da zaboravi taj momenat.

Ako želiš baš da bude kako treba, onda se drži Južne Amerike. Ancistrusi i koriji. Mogu neki patuljasti cklidi takođe (ramirezi, nanakare, altispinoze ...). Mogu i tetre ali računaj da su im hrana u prirodi. Možeš i geophaguse red head tapajos jedan par.

Imaš na netu slike uređenja takvih tankova, uglavnom dosta granja, echinodorusi i slabije svetlo.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
paja patak
Akvarista



Registrovan: 03 Maj 2013
Poruke: 288
Lokacija: Zemun

PorukaPoslao: Čet Avg 13, 2015 1:17 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

nesa69 je lepo objasnio, znaci vise da bude granja, manje biljaka, tipa ehinodorus, criptokorine, valisnerija, i to je otprilike to... skalari vole prostor da plivaju pa ne treba trpati puno biljaka, samo malo cisto esterski, slabije svetlo i bice to sjajan akvarijum, od ribica takodje nesa69 dao dobar izbor, mozes i tetrazone, i skalari su ciklidi pa su po prirodi prgavi i nece se dati tek tako... ja mislim da bi ti puno pomoglo ffm i easy start oko cikliranja, uvek sam koristio to i nikad nisam imao problem, raspitaj se, kako god zelis... i slobodno ubaci par ribica kad iscikliras, nece te kostati puno a bolje je kad ima nekog zivota u vodi i pomocice ti stabilizaciji sistema...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Ghandi_bl
Akvarista



Registrovan: 07 Nov 2011
Poruke: 59
Lokacija: Banja Luka

PorukaPoslao: Ned Avg 16, 2015 12:55 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala svima na odgovorima Smile

S obzirom da jos ne znam hocu li da mi staklar lijepi akvarijum ili cemo to u kucnoj radinosti, svakako bih prije provjerila ovdje, da li su mi potrebna ojacanja, i ako da kakva? Estetski mi ne smetaju ni poprecna, jer ce akvarijum imati haubu, nece biti otvoren.

Filter ne bih unutrasnji, ne zelim da mi smanjuje zapreminu akvarijuma. Najradje bih mozda DIY kanister stavila, manje mjesta ce mi zauzimati (spoljasnji stakleni trokomorni iza akvarijuma ce isturiti akvarijum u sirinu, a i ovako je poprilicno sirok, a imacu mjesta svaako ispod akvarijuma, gdje bi mogao stati kanister), naravno ako je dovoljno siguran? (zivim u kuci, a ispod sobe u kojoj ce akvarijum biti je poslovni proostor, pa ne bih ni da razmisljam o rizicnim solucijama gdje moze da dodje do poplave).

Odluka je definitivna da ce stanovnici biti iskljucivo ribe juzne amerike, mislim da je tako najbolje. Geophagusi mi se bas bas svidjaju, samo ne znam gdje da ih nabavim. Svakako ne zurim sa tim, pa cu vjerovatno da ih donesem iz Beograda kad budem dolazila. Rado bih sa njima i skalaria ubacila i altospinoze, naravno ako moze.

Ne bih koristila nista od preparata za start, pusticu da ide sve prirodnimm putem, s tim da cu vjerovatno dodati dio vode iz ovog 40 - litrasa sto vec imam, cisto da pospjesim cikliranje.

Mislim da nece biti blackwater biotopni akvarijum, ipak volim biljke. Pokusacu da nabavim sto vise biljaka juzne amerike, zavisi od toga sta nadjem ovdje u BL i okolini.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Manji akvarijum (20l) Likann17 Početak u akvaristici 0 Čet Apr 18, 2024 11:31 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Biljke za Južnoamerički biotop akvarijum BlackRaven Biljke 0 Sre Apr 10, 2024 10:44 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Novi akvarijum Onix21 Uradi Sam (DIY) 0 Uto Apr 09, 2024 3:38 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Potpuni početnik i moj prvi akvarijum Popac86 Početak u akvaristici 1 Čet Mar 07, 2024 9:37 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Filtracije vode u akvarijum Viktor Kotor Početak u akvaristici 2 Čet Dec 14, 2023 9:39 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License