Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Artemia salina Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
No 1
Akvarista



Registrovan: 17 Avg 2009
Poruke: 3517
Lokacija: Belgrade

PorukaPoslao: Ned Maj 23, 2010 11:08 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

ARTEMIA SALINA

Artemia salina je veoma kvalitetna hrana za riblju mladj ali samo u prelaznom periodu kada mladj ojaca i preci na drugu hranu. Ishrana artemiom i mogucnost zaraze riba skoro da i ne postoji.Znao sam mnoge odgajivace koji su uz pomoc artemije odhranjivali na hiljade komada mladji.
Najpoznatije svetsko stanište artemije -Veliko slano jezero (Great Salt Lake) u državi Juta (Utah), SAD, životni ciklus traje jednu godinu.
Pri tome je optimalan pH je između 7.5-8.5, neophodna je minimalna količina svetla za izleganje i dalji život artemije i voda bogata kiseonikom.
U slatkoj vodi artemija živi 3 do 5 sati tako da treba unositi samo onu količinu koja može biti pojedena u tom roku. Odrasla jedinka artemija dostiže u proseku 8mm, a u idealnim uslovima čak i cela dva santimetra dužine!
Artemiju je moguće dovesti do polno zrelih jedinki. To nije malo verovatan događaj u kućnoj akvaristici, ali jeste nedovoljno isplativ, pre svega zbog svoje zametnosti. Za ovakav poduhvat je dovoljno tek nekoliko litara slane vode i dobra aeracija. Međutim broj odraslih jedinki će biti minimalan, ali dovoljan da zadovolji radoznalost hobiste. I zaista jeste lepo posmatrati kako se mnogonogi akrobati lagano okreću kroz vodu.
Prihranjivanje artemije je vrlo delikatno jer lako može da upropasti čitav trud ukoliko se pretera sa veličinom obroka. Idealno je dodavati plankton odgajen u slanoj vodi na svetlom mestu. Mnogo lakše je dodati par kapi rastopljenog pekarskog kvasca, ali upravo i najopasnije.

Svoje licno iskustvo ,dugi niz godina predstavljam…

Uputstvo za izlezenje artemije saline…

Po meni je najbolje naci flasu od dve litre s a zaobljenim dnom , nekad je bilo da se kupe takvi sokovi ali danas nisam bas siguran. Iz razloga kada se ubaci crevo za vazduh iukljuci aeracija da se artemija ne bi nagomilavala u mrtve uglove. Jos jedna koristna stvar je ubaciti plasticnu cev od balona kojima se deca igraju i koji se dele na ulici u radnjama i slicno.

Uputstvo….

Jajasca artemije su sive boje i mnogo puta su manja od makovog zrna. Pakuju se u konzerve cuvaju se van domasaja vlage sto je veoma bitno za procenat izleganja.Jajasca artemije se jedino izlegaju u slanoj vodi. U 5.litara zapremine vode /obavezno/ dehlorisane pri temperature od 24 – 26.stepeni celzijusovih ,sipamo 4.litra vode, i dodamo 4. velike kasike soli. U takvu posudu najbolje je rekao sam Vam vec ubacite plasticnu cev i ukljucite pumpu za vazduh kako bi voda u posudi cirkulisala.Talasanje vode mora da bude veoma intezivno kako se ne bi stvorili mrtvi uglovi u kojima bi se artemija gomilala.Nakon toga ubacimo pola kafene kasicice artemije i nastavimo sa ,,buckanjem,, vode , gde obavezno napominjem ne smeju se pojaviti mrtvi uglovi gde bi se artemija gomilala i sam procenat izleganja bi bio mali. Sve ovo moze se raditi i u manjim kolicinama u zavisnosti koliko maladji imate.Posle 48.casova izleze se mlada artemija , zziva artemija , koja pliva u vodi.Ikljucimo pumpu za vazduh izvadimo crevo i stavimo posudu pored prozora tako da se artemija po obodu posude posle nekoliko minuta nagomila.Uzmemo crevo za vazduh i kao kad pretacemo rakiju izvadimo zivu artemiju u drugu posudu.Artemiju procedimo kroz veoma sitnu tkaninu moze predvostrucena maramica ili neka veoma sitna najbolje bela tkanina zbog vidljivosti i takva ziva artemija salina se ubaacuje u akvarijum s maldji koja je bukvalno prozdrljuje.Pri ovome voditi racuna da ne ubacujemo previse artemije u akvarijum s mladji jer ribice kad se najedu , nju vise ne diraju a ona muti vodu i nepotrebna je.

Kome nije jasno neka pita , a koga mrzi da se zeza sa ovim , moze da kupi dekapsuliranu artemiju , priblizno istog kvaliteta.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Ned Maj 23, 2010 11:08 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Miroslav95
Akvarista



Registrovan: 09 Mar 2010
Poruke: 943
Lokacija: Kikinda

PorukaPoslao: Pet Jun 11, 2010 5:00 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Gde mogu da se nabave jaja artemie?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
No 1
Akvarista



Registrovan: 17 Avg 2009
Poruke: 3517
Lokacija: Belgrade

PorukaPoslao: Uto Avg 10, 2010 12:16 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Jajasca artemije mogu da se nabave svuda po malo bolje snabdevenim radnjama, ima je cak i na pijacama u Beogradu. Treba obratiti paznju na kesici, ambalazi , na rok upotrebe. Jajasca artemije saline su osetljiva dosta na vlagu, pa ih treba cuvati u suvoj ,tamnoj, prostoriji ,na hladnijem mestu (ne u frizideru), gde ne bih bila u kontaktu s vazduhom ,vlagom. Svaki kontakt jajasaca,s vlagom, ogleda se u manjem broju izlezenih artemija iz jajasaca. Artemija salina se prodaje u kesicama , na kutije i na manja pakovanja ako ih vlasnik razdeli na merice. Preporucio bih kupovinu za pocetnike i one koji imaju mali broj ribica - kupovinu artemije u kesicama od po nekoliko grama ,ne znam tacno koliko ima. A za profesionalce kutije, koje nisam sigurn da mogu kod nas da se kupe ali mogu sigurno da se naruce, nekada se za kutiju artemije placalo i po 100.DEM . Sa artemijom mozete na stotine i hiljade malih ribica bez ikakvog problema da odgajate, dok se premosti njihova dob gde mogu da jedu krupniju hranu . Prikazacu Vam jedan najprostiji nacin ,pomocu vode , soli ,pumpe crevceta i nista vise kako se artemija izleze. Ja sam ovo radio odokativno .U flasu od 2.litre , dehlorisana voda, temperatura bih najbolje bila da je oko 26.stepeni, (posto i od nje zavisi procenat izleganja malih), vrlo bitno, ubacite 1.5 kasike kuhinjske soli. Ja sam ovo stavio zgog toga jel i slanija voda , ne smeta, ako je salanitet veci, podpomaze vecem broju izleganja malih artemija ,bez obzira sto sam koristio artemiju iz kesice u kojoj vec ima soli. Nekada se artemija kupovala , pa i ova koju spominjem u kutijama bez soli, sada je to vec sve pripremljeno ,ali ne smeta ako u flasu dodate jos malo soli - odokativnom metodom ,po osecaju. Zatim ubacite ,na slici , jednu kasicicu jajasaca od artemije, ubacite crevo za vazduh od pumpe ,ja sam koristio plasticnu cevcicu jednim delom u vodi, od decijih balona. Ovde je veoma bitno , da s vremena na vreme pogledajte, da se jajsca artemije ne gomilaju po uglovima flase, vrlo bitno ,jel ce biti manji procenat izleganja malih. i za 48.casova bice zivih malih .Kada artemija propliva, vrlo je sitna, roze-crvenkaste boje, ako dobro vidim. Izvadite crevce iz flase u kojoj se artemija ,,buckala,, i flasu stavite najbolje na prozor. Sva izlezena artemija ce krenuti na onaj kraj flase I tu ce praviti ,,roj,, gomilati se, odakle joj najvise svetlosti dopire. Zatim uzmete crevce I izvadite artemiju u poseban sud, flasu, sistem vadjenja rakije iz bureta. Zatim na vec postojecu flasu gde se artemija buckala stavite levak ,i sitnu tkaninu, moze maramica, i artemiju koju se odvadili u poseban sud ,samo vratite vodu u flasu ,da vam se artemija sakupi na maramici. Tako odvojenu artemiju dajete malim ribicama. Kasnije ukljucite ponovo pumpu ako ste je iskljucivali ubacite crevce za vazduh i koristite hranu, za naredni obrok.

Image

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
chicaan
Akvarista



Registrovan: 30 Maj 2010
Poruke: 400
Lokacija: Zemun, BGD

PorukaPoslao: Uto Avg 10, 2010 12:50 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

No 1, ovo je tako lepo objašnjeno pa se nadam u budućnosti, ako bude nekih malaca probaću sa artemijom na ovaj način. Bravo Bravo Bravo Još da ima ispod tvog nicka da kliknem HVALA....
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
No 1
Akvarista



Registrovan: 17 Avg 2009
Poruke: 3517
Lokacija: Belgrade

PorukaPoslao: Uto Avg 10, 2010 10:58 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Takodje imate i da kupite, nabavite, isto tako dobrog kvaliteta kao i izlezena artemija - dekapsuliranu artemiju. Mnogi akvaristi je koriste, za odgoj malih ribica. Evo slike..

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
djilepfc
Akvarista



Registrovan: 13 Mar 2010
Poruke: 191
Lokacija: Leskovac-Knjaževac

PorukaPoslao: Uto Sep 21, 2010 1:53 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

gde ima da se kupi ovakva izlezena artemija i koja je cena
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Miroslav95
Akvarista



Registrovan: 09 Mar 2010
Poruke: 943
Lokacija: Kikinda

PorukaPoslao: Pon Jan 10, 2011 3:29 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

E ovako,dali i koliko moze artemia ziveti u toj vodi u kojoj se izlegla? I dali 18gr artemijemoze ziveti 1-3 dana u 500ml vode?

Pozdrav
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
el_stupido
Akvarista



Registrovan: 05 Maj 2010
Poruke: 238
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Pon Jan 10, 2011 6:42 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

artemia je najhranljivija prvi dan izleganja jer tada ima zumancanu kesu i tada je nabolja za mladj ili odrasle ribe, moze ziveti dosta dugo u slanoj vodi ako se ostavi i hrani ali nevidim neki kvalitet u tome za akvarijumske ribe
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuMSN MessengerICQ broj
Miroslav95
Akvarista



Registrovan: 09 Mar 2010
Poruke: 943
Lokacija: Kikinda

PorukaPoslao: Uto Jan 11, 2011 3:38 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Dali flasa mora biti zatamljena?

Pozdrav
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
el_stupido
Akvarista



Registrovan: 05 Maj 2010
Poruke: 238
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Uto Jan 11, 2011 4:59 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

ne, pogledaj ovaj video

[youtube:6f98d75bd5]http://www.youtube.com/v/Y8sNx9zTOnQ[/youtube:6f98d75bd5]
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuMSN MessengerICQ broj
sale75bgd
Urednik
Urednik



Registrovan: 03 Nov 2009
Poruke: 2083
Lokacija: Fort Mill, South Carolina

PorukaPoslao: Uto Jan 11, 2011 5:00 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuMSN Messenger
el_stupido
Akvarista



Registrovan: 05 Maj 2010
Poruke: 238
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Uto Jan 11, 2011 5:07 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

ovo ti je najbolji nacin za artemiu zbog skupljanja posle izleganja, lepo se razdvoje ljuske od artemie i kroz crevo ga pustis i procedis, properes i hranis

[youtube:9f9ad82890]http://www.youtube.com/v/RGWMbOVsW9M&feature=related[/youtube:9f9ad82890]
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuMSN MessengerICQ broj
neca
Akvarista



Registrovan: 02 Dec 2010
Poruke: 287
Lokacija: BEOGRAD

PorukaPoslao: Sre Jan 19, 2011 1:05 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

kako odrzati slanitet vode i sve uslove da artemija odraste?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
neca
Akvarista



Registrovan: 02 Dec 2010
Poruke: 287
Lokacija: BEOGRAD

PorukaPoslao: Sre Jan 19, 2011 7:53 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

kako odrzati artemiju zivom?
cime je hraniti?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
deak
Urednik
Urednik



Registrovan: 13 Maj 2010
Poruke: 1533
Lokacija: Becej

PorukaPoslao: Sre Jan 19, 2011 9:47 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

@ neca
mislis ih drzati radi sebe i divljenja ili za hranu kod ribica?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Potrebna artemia za riblju mladj Ludimir Arhiva Malih Oglasa 0 Pet Apr 15, 2016 8:02 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Sera Artemia-mix Shika Ishrana 7 Uto Feb 09, 2016 10:33 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka artemija salina-rinfuz gupi-pet svet Gupi & Pet Svet 0 Čet Nov 05, 2015 3:20 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Sanders Artemia Premium Grade - 425g Aquashop Aquashop 1 Pon Apr 06, 2015 1:51 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka potrebna artemia Stefan993 Arhiva Malih Oglasa 0 Sub Dec 14, 2013 12:48 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License