Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 CO2 nedoumice Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
jajzy
Akvarista



Registrovan: 16 Avg 2011
Poruke: 68
Lokacija: Vlasotince

PorukaPoslao: Čet Feb 25, 2016 3:10 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ovako, konacno kupio CO2 bocu od 5 litara, odneo u vatro-otpor, proverili ljudi ventil i napunili. Cena gasa 230din po litru. Imam sledeci regulator pritiska
Image
Da li moze ova varijanta, da li neko ima iskustva sa ovakvim regulatorom, inace manometar pokazuje pritisak na izlazu, a ne u boci.
Iza ovog regulatora bi isao iglicasti.
Interesuje me sledece,
koliko je prakticno vazno da co2 ide samo preko dana. Teorijski mi je jasno zasto treba samo preko dana, ali koliko je to prakticno neophodno?
Planiram da kupim elektromagnetni, ali bi dok ne kupim(mozda prodje i mesec dana) povezao sistem da radi non stop.
Gde je najbolje staviti elektromagnetni ventil, na izlazu iz boce, iza regulatora pritiska ili iza iglicastog ventila?
Da li uzeti elektromagnetni na 220v ili na 24v?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Čet Feb 25, 2016 3:10 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

io
Akvarista



Registrovan: 26 Sep 2013
Poruke: 418

PorukaPoslao: Čet Feb 25, 2016 5:17 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

kada ne radi svetlo, i biljke kao i ribe koriste kiseonik iz vode (biljke su prethodno napravile kiseonik dok je bilo svetla u fotosintezi, jel da). ako co2 radi non stop, moze se desiti da ribe uginu, takoreci poguse. nekad sve, nekad pojedine samo, sve zavisi od kolicine co2 u vodi i velicine ribe i td . jednostavno kad ukljucis svetlo odvrni ventil, kad ugasis svatlo zavrni i ventil dok ne kupis elektromagnetni, nista nece biti za mesec dana ventilu. za to i sluzi, da se zavrce i odvrce.... ako nemas ribu ni jednu u akv, onda mozda mozes da drzis tako 24 h ukljuceno, mada iskreno ne znam kako ce biti biljkama od tolikog co2. kao da ih drzis u izvoru kisele vode .

cini mi se da elektromagnetnio ventil ide na izlaz iz boce, al nek neko iskusniji kaze koji je redosled, da li prvo on ili regulator. iglicasti ide poslednji u nizu svakako, jer sa njim podesavas bukvalno mehuric po mehuric co2, ako hoces jedan u sekundi ili 5, stelujes sam u zavisnosti od kolicine biljaka koje imas .....
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Doksas
Akvarista



Registrovan: 11 Jun 2015
Poruke: 585
Lokacija: Valjevo

PorukaPoslao: Čet Feb 25, 2016 5:33 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

E sad ima i ona druga strana, ukoliko gasis nocu co2 dolazi do vecih oscilacija Ph vrednosti vode sto ribe jos gore podnose Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Blue
Urednik
Urednik



Registrovan: 21 Jul 2009
Poruke: 2756
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Čet Feb 25, 2016 7:16 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Doksas, moja iskustva su da je oscilacija prakticno zanemarljiva, ima suvise promenljivih da bi to uzeo kao generalnu tvrdnju.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Serene Sky
Akvarista



Registrovan: 13 Nov 2013
Poruke: 790
Lokacija: Valjevo

PorukaPoslao: Čet Feb 25, 2016 8:29 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zato se poveća cirkulacija vode krož akvarijum i površina dodira koju voda ima sa vazduhom. Za sve akvarijume, osim za one najteže ubiljene, uz dobar način raspršivanja CO2 ovo dobar kompromis. Izgubi se malo CO2 al zato pH ne varira toliko i ne mora da se brine dal će se ribe pogušiti ili ne Cool
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Doksas
Akvarista



Registrovan: 11 Jun 2015
Poruke: 585
Lokacija: Valjevo

PorukaPoslao: Čet Feb 25, 2016 8:36 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Blue ::
Doksas, moja iskustva su da je oscilacija prakticno zanemarljiva, ima suvise promenljivih da bi to uzeo kao generalnu tvrdnju.


Tu su bas razlicita misljenja Smile

Recimo Edward koji je tvorac PPS sistema kaze da ne treba gasiti bas zbog oscilacija Ph, a Tom Barr tvorac EI sistema kaze da treba gasiti jer ribe lakse podnose kolebanje Ph nego previse Co2 tokom noci.

E sad, po PPS su i manje ciljane vrednosti kolicine CO2 samim tim i manje dodavanje u odnosu na EI pa ima smisla i jedno i drugo Smile

S tim sto sam ja za ipak za konstantno dodavanje ali u manjim kolicinama.

PS
Nemam licno iskustvo vec ovih dana jurim bocu itd pa sam procitao milion tekstova na tu temu i izvukao neki svoj zakljucak sto apsolutno ne mora da znaci da sam u pravu.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Dare021
Akvarista



Registrovan: 12 Maj 2013
Poruke: 185
Lokacija: Novi Sad, Srbija

PorukaPoslao: Čet Feb 25, 2016 8:45 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

mislim da je regulator sasvim ok,drugi manometar bi ti pokazivao pritisak u boci koji bas i mozes ali i nemoras da znas....
izlazni pritisak ces vec nastelovati prema vrsti rasprsivaca(atomizera-difuzora) koji ces koristiti... neki rade na vecem pritisku ali vecini je dovoljan pritisak od 1 bar.

ja licno nemam el.magnetni ventil,
co2 mi radi non-stop vec mesecima
izbacuje po 2 mehura u sekundi i nista za sada nisam zeznuo
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Gargi
Akvarista



Registrovan: 01 Dec 2015
Poruke: 29
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Čet Feb 25, 2016 9:11 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

moze taj ventil, nista mu ne fali. Kod mene je sledeca varijanta, regulator, iglicasti, pa onda elektromagnetni 220.
da ti dam savet, ne znam koliko para planiras da das, ali ja sam iglicasti ventil uzeo od plinske boce 450 dinara na Najlon pijaci, sa tim ventilom i regulatorom odes kod nekog strugara, ima ih sto su radili u Milos Dimanic, a i Vlasotince neje malecko. pa sad sede kuci, da ti nareze navoje posto nisu isti, jednu sipku, na jednu stranu navoj za iglicasti, a na drugu za regulator, i samo spojis. postavio bi sliku, ali ubi se i ne znam...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
jajzy
Akvarista



Registrovan: 16 Avg 2011
Poruke: 68
Lokacija: Vlasotince

PorukaPoslao: Čet Feb 25, 2016 9:18 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Uhh...dosta razlicitih odgovora, tako da naslov ostaje nepromenjen. Lepo je videti razlicite odgovore na jednom mestu. I ja sam iscitao brdo tekstova o doziranju CO2, ali najvise volim informacije iz prve ruke koje dobijam na ovom forumu. Valjda ce jos neko podeliti svoja iskustva, pa mozda, donesemo neki zajednicki zakljucak.
A mozda je pak biljna akvaristika i interesantnija, zbog cinjenice da nema univerzalnih resenja.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Doksas
Akvarista



Registrovan: 11 Jun 2015
Poruke: 585
Lokacija: Valjevo

PorukaPoslao: Čet Feb 25, 2016 9:37 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Poslednja recenica je kljucna Wink
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
mavejic
Akvarista



Registrovan: 09 Jan 2014
Poruke: 44
Lokacija: novi beograd

PorukaPoslao: Čet Feb 25, 2016 10:21 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kod mene u akvarijumu od 150l sa ribicama i u akvarijumu od 30l sa koyzcama, naravno oba su sa biljkama, co2 iz boce ide 24h, vec dve godine i za sada ribice se ne zale.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Icethunder
Akvarista



Registrovan: 17 Jun 2013
Poruke: 306
Lokacija: BEOGRAD

PorukaPoslao: Pet Feb 26, 2016 12:21 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Doksas ::
E sad ima i ona druga strana, ukoliko gasis nocu co2 dolazi do vecih oscilacija Ph vrednosti vode sto ribe jos gore podnose Smile



Evo citiraću samog sebe sta sam napisao ovde na forumu:
Icethunder ::
Imamo dosta empirijskih dokaza da koji pokazuju da ciklične promene ph ili brzr promene ph usled c02 ,,inekcije,,nije štetna.Mislim da je klučno pitanje ZAŠTO SE PH VREDNOST MENJA.Ako ph padne ili poraste brzo zbog oslobađanja toksičnog agensa u vodenom stubu,tada toksičnost će biti zbog efekta toksičnog agensa a ne zbog ph.Npr.ako imamo amonijak u vodi i ako je ph nizak onta to smanjuje toksičnost amonijaka zbog visokog odnosa manje toksičnog nh4 prema više toksičnom nh3.Ako bi se ph iznenada povećala dramatično onda bi promenili ravnotežu u korist nh3 pa stanje u vodi bi bio otrovan ali to je zbog povećanja nh3 i smanjenja nh4.
Nasuprot tome ako dodate jaku kiselinu u akvarijum to bi rezultiralo dramatičnim padom ph vrednosti,ali toksičnost će biti zbog toksične kiseline ne samo zbog ph.jaka kiselina distancira da se oslobodi ogromne količine h+ u vodenom stubu,ovo snažno kida elektrone iz orbitalne školjke molekula tkiva i to je razlog zašto su kiseline opasne,i to je razlog zašto se koriste za proizvodnju električne energije u baterijama itd.
C02 je veoma slaba kiselina osobađa u vodu h+ i njihova količina je veoma mala.ovo uzrokuje da će ph dramatično pasti ali ne čini štetu strukture tkiva.Zato na primer možete da jedete sirće koje je slaba sirćetna kiselina, ali bi ste dva puta razmislili o stavljanju kiseline iz baterije na salatu.Opasnost od trajno visokog c02 u vodi zavisi isklučivo od toga koliko je visok nivo.Efekat hiperkapnije(visok sadržaj c02)je da je visok parcijalni pritisak c02 u vodenom stubu,ograničava protok c02 iz krvotoka ribe u vodu tako da se koncentracija c02 gradi u krvi.Ovo izaziva da se krv zakiseli i postaje otrovan.visoka kiselost u krvotoku smanjuje sposobnost hemoglobina da zadrži kiseonik.Riba se bori povećanjem proizvodnje hco3 da smanji efekat kiseline ,međutim postoji prag pri čemu krvotok ne može da proizvede dovoljno hc03 da naprvi pufer u krvi.Kako nivo c02 i kiselosti u krvi raste efikasnost hemoglobina pada dramatično,i kiselost takođe utiče na funkciju nervnog sistema. i on postaje ugrožen.Ovo je najbolji tekst koji sam pročitao do sada.
Pozdrav
Uvek sam za to da ni za jednu stvar u životu ne budem isključiv,ali ovde je po sredi činjenično stanje i po meni nepostoji ni jedan valjani razlog zbog koga bi dodavali CO2 sistemom 24/7 osim da stresiramo ribu tokom noći!E sad što kod nas u Srbistanu nije takva situacija da neko lako može da izdvoji određenu sumu novca ne baš malu u današnje vreme za EM-ventil to je već neko drugo pitanje.Po meni EM ventil ima samo jednu ulogu a to je da zaustavi gas u datom momentu.Neznam sada kako je kod tebe na toj boci ,ali kod mene postoji sigurnosni ventil na vratu same boce iz tog nekog bezbednosnog razloga je dobro imati i onaj drugi manometar koji prikazuje pritisak u boci,da bi znao i koliko još ima gasa u njoj.Dobar igličasti(sa što manje oscilacija) je po meni najvažnija stvar u celoj priči.Poenta cele priče je da kada krenu svetla u vodi uvek bude dovoljna količina CO2 dostupnog na raspolaganju biljkama.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Doksas
Akvarista



Registrovan: 11 Jun 2015
Poruke: 585
Lokacija: Valjevo

PorukaPoslao: Pet Feb 26, 2016 1:40 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ok ubedio si me Smile
Reci mi jos tvoj stav po pitanju vazdusne pumpe uz dodavanje co2?
Paliti je nocu kada se prekida co2, ne gasiti je uopste, ne paliti je uopste ukoliko je fino talasanje vode tj razmena gasova plus osrednje ubiljen aq?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
reventon
Akvarista



Registrovan: 03 Jun 2012
Poruke: 2004
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo

PorukaPoslao: Pet Feb 26, 2016 1:43 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja bocu zavrnem kad gasim svetlo, a vazdušnu pumpu ne koristim uopšte. Nikakvih problema nemam. Naravno, pumpa nikada ne može da škodi.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Icethunder
Akvarista



Registrovan: 17 Jun 2013
Poruke: 306
Lokacija: BEOGRAD

PorukaPoslao: Sub Feb 27, 2016 12:02 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Doksas ::
Ok ubedio si me Smile
Reci mi jos tvoj stav po pitanju vazdusne pumpe uz dodavanje co2?
Paliti je nocu kada se prekida co2, ne gasiti je uopste, ne paliti je uopste ukoliko je fino talasanje vode tj razmena gasova plus osrednje ubiljen aq?

Kod mene pumpa radi po sistemu 24/7 uz solidnu povrsinsku agitaciju koja svakoko ,,izbija,, CO2 iz vode(kao kada promuckamo flasu od kisele vode,princip je isti gas ode napolje)ali sa druge strane mi daje mogucnost da dodam joj i jos gasa dok ta povrsinska agitacija drzi ribu na nekom bezbednom opsegu jer je gas jako opasan i ne treba ga nikako potcenjivati. Ono sto se kod mene u praksi pokazalo je da mnogo manje biljka trpi u dnevnim kolebanjima CO2 u visim opsezima nego u manjim.Od prilike svi pominju kao metu tih ciljanih 30ppm.Drop je dobar za svakog novajliju sa CO2,ali je jako spor(cilj je kada krenu svetla da on bude u svetlo zelenoj boji to bi otprilike bilo tih 30 ppm)mnogo je preciznija varijanta kh/ph tabela(pad od pola jedinice ph od prilike za nas koji imamo tvrdu vodu bi bio tih ciljanih oko 30ppm)mnogi hobisti idu i dalje pa koriste skupe igracka kao sto su ph kontroleri(oni zapravo kontroler podese na zeljenu vrednost ph i kad CO2 dovoljno ,,spusti,, ph,EM ventil zatvara dotok gasa,kako ph pocne ponovo da raste usled potrosnje gasa EM ventil ponovo pusta dotok gasa i na taj nacin odrzava konstantnim CO2 u zeljenom opsegu,jednostavno nekakva olaksavajuca okolnost.Ali sa druge strane on nemoze da utice na sam protok,cirkulaciju i distribuciju gasa.Ja jednostavno gledam reakciju biljaka a sa druge strane pazim na zdravlje riba,tezi nacin ali i mnogo jeftiniji nego recimo neko ko poseduje jako skupi CO2 metar.Ugljenik iz licnog iskustva zaista pravi najvece probleme.Ulaganje u CO2 opremu je svakako isplativo na duge staze.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Nedoumice na početku sunny Početak u akvaristici 12 Čet Feb 06, 2020 5:50 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Nedoumice vezane za top filter Igor1980 Uradi Sam (DIY) 7 Čet Mar 10, 2016 11:31 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Nedoumice u vezi filtera bettas Filteri i pumpe 7 Sre Okt 10, 2012 11:28 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License