Autor |
Poruka |
J-Bone
Akvarista
Registrovan: 12 Maj 2016
|
Zdravo.
Interesuje me gde bih mogao da nadjem neko kamenje za dekoraciju (ono koje prolazi test sa sonom kiselinom). Takodje me intereuje kako se priprema, da li se kuva, pece, ispire nekom kiselinom?
Hvala unapred |
Poslednji izmenio nesa69 dana Uto Jun 21, 2016 12:36 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Razlog izmene nesa69: Premešteno iz podforuma Bolest u podforum Podloga
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
HORUS
Koristan akvarista
Opomene: 2
Registrovan: 21 Avg 2012
|
U tvom kraju kamenje najčešće i nije krečnjačkog porekla. Teritorija oko Niša pripada staroj srpsko-makedonskoj masi, što znači da kamenje ne bi trebalo da bude krečnjačkog sastava. Kamen jednostavno samo prokuvaš, i on je spreman za ubacivanje u akvarijum. |
|
|
|
|
J-Bone
Akvarista
|
Bio sam danas na Suvoj planini, i sve sto sam naso su krecnjaci, tj ja mislim da su krecnjaci, reaguju sa HCl. Da li znas mozda koje vrste kamenja bih mogao da ubacim, znam za sad da mogu granitno, kvarcno i crveni pescar. |
|
|
|
|
Mark
Akvarista
Registrovan: 09 Dec 2015
|
Pogledaj na nekoj reci, inace pre testiranja isperi kamen i sacekaj da se osusi, jer hoce i prljavstina da reaguje.. takodje izbegavaj svetlucave kamenje, beli kvarc uvek moze, itd. Moja preporuka da pogledaj koliko tipovanja kamenja se tu nalaze, ja sam tako na reci naso 4 vrste koje se ponavljaju, uzeo i testirao i video sam da 2 reaguju, 1 povremeno tj cesto se desava da ima metala kroz njega. a 4 vrsta ne reaguje. Tako da sledeci put biras taj tip.. |
|
|
|
|
HORUS
Koristan akvarista
Opomene: 2
Registrovan: 21 Avg 2012
|
Ja u dolini reke Jošanice (podnožje Kopaonika) nalazim vrlo lep serpentinit. Mogu ostale magmatske i metamorfne stene. |
|
|
|
|
aleksandar1547
Slučajni Prolaznik
Registrovan: 17 Jun 2014
|
I ja kad sam bio pocetnik trazio sam na Suvoj planini doneo dosta toga ali nista nije odgovaralo ima dosta kalcita. Najbolje je pored reke da nadjes |
|
|
|
|
Shadz
Akvarista
Registrovan: 11 Apr 2016
|
Zar serpentinit nije štetan za ribe? Ima dosta metala u sebi? Iako je, fakat, prelep. |
|
|
|
|
|
nesa69
Urednik
Registrovan: 01 Feb 2013
|
|
|
|
DaNiJeL91
Slučajni Prolaznik
Registrovan: 14 Jun 2010
|
Da li si naso kamen, i meni treba pa da se konsultujemo ili da krenemo zajedno u potragu? |
|
|
|
|
J-Bone
Akvarista
|
Naso sam nesto, imas pored Nisave, crveni pescar, mada to je okruglo i jednostavno kamenje. Imas da kupis dragon stone u Lizzard shopu. Ja sam nesto kupio, a nesto sam naso, mada dragon stone ti je daleko lepsi
|
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
Registrovan: 13 Nov 2013
|
Interesuje me da li si probao da sipaš kiselinu na dragon stone? |
|
|
|
|
DaNiJeL91
Slučajni Prolaznik
Registrovan: 14 Jun 2010
|
kupio sam i ja pre neki dan dragon stone, sipao sam u kanti sonu kiselinu razblazenu vodu penilo je ali dosta manje nego na drugom kamenju, ali to je prljavstina najverovatnije penila, posto je neoprano bilo. |
|
|
|
|
jevra
Akvarista
Registrovan: 08 Mar 2012
|
[quote="J-Bone"]Naso sam nesto, imas pored Nisave, crveni pescar, mada to je okruglo i jednostavno kamenje. Imas da kupis dragon stone u Lizzard shopu. Ja sam nesto kupio, a nesto sam naso, mada dragon stone ti je daleko lepsi
Zemo koliko te je kostalo ako nije tajna ovo dragon stone kamenje i koje je velicine |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
Registrovan: 13 Nov 2013
|
DaNiJeL91 :: |
kupio sam i ja pre neki dan dragon stone, sipao sam u kanti sonu kiselinu razblazenu vodu penilo je ali dosta manje nego na drugom kamenju, ali to je prljavstina najverovatnije penila, posto je neoprano bilo. |
Dragon stone je ocvrsnuta glina |
|
|
|
|
J-Bone
Akvarista
|
Glina reaguje slabo bazno, ali moze u akvarijum slobodno. Nisam je testirao na hcl zato sto sam cuo od druga koji ima dragon stone da nema nikakvih problema. Treba samo da se dobro ispere i bas dobro ocetka, jer ima dosta zemlje u onim supljinama. Meni je trebalo oko sat vremena, mozda i vise
Ja sam kupio nekih 1,5kg, inace u lizzardu je kilo 450 din, sto je skupo, ali nigde nisam mogo da nadjem bolje kamenje, pa reko ajde... Uzeo sam 1 veci kamen dimenzija 20x5cm, otprilike (ovaj duguljasti sto sam napravio kao neku pecinu), i 4-5 manja okrugla, precnik oko 6-7cm.
Evo jos jedne slike, mada losa mi je kamera na mob, uzivo mnogo lepse izgleda |
|
|
|
|
|