Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Naš prvi biljni akvarijum :D :D Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Damir_&_Mimi
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 22 Feb 2015
Poruke: 7
Lokacija: Subotica

PorukaPoslao: Ned Avg 21, 2016 5:33 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh



Pozdrav svima. Došlo je krajnje vreme da vam predstavim svoj akvarijum nakon skoro 3 meseca od formiranja. Predstavljam akvarijum kroz slike od samog početka izrade haube pa do danas. Very Happy

Ukratko o mom bavljenju akvaristikom:
Kao dete sam još imao akvarijum, imao sam svašta pomešano, nisam ništa znao o akvaristici, imao sam izmešane svakakve vrste riba, npr. japanke i gupike itd Very Happy Takođe sam menjao svu vodu odjednom itd. I naravno nije išlo i ja odustao. Pre nekih 5 godina mi se vratila želja da opet imam ribice i nikako nisam krenuo ponovo u akvarističke vode. To sam spominjao i društvu i oni mi za rođendan kupe mali akvarijum od 10 litara sa 2 japanke i jednim sijemskim borcem. Ja naravno nastavio po starom, menjam svu vodu kada dobije boju i tako ostadoh bez borca i jedne japanke i onda da ja proguglam da vidim šta ne radim dobro i naiđoh na ovaj sajt i krenem da iščitavam teme i uvideo sam svoje greške i video sam predivne akvarijume. Very Happy U međuvremenu sam kupio veći akvarijum od 20 litara za preostalu jednu japanku i krenuo sam da pravilno hranim japanku i da održavam akvarijum i evo i dan danas je živa posle više od 4 godine. Smile Na slici ispod je ta japanka slikana danas. Gledajte japanku, dekoracija nije nikakva, to ću uskoro da sređujem i da uzmem malo veći akvarijum za nju. Very Happy

Image


Moj novi biljni akvarijum:
Od trenutka kad sam otkrio ovaj sajt, stalno sam čitao razne teme i video i predivne akvarijume koji su me inspirisali da i ja krenem ozbiljnije da se bavim akvaristikom. Počeo sam polako planirati kako ću izraditi akvarijum, koliko će biti litara, kojih dimenzija, šta ću koristiti od opreme, koji će mi delovi trebati i sve ostalo. Počeo sam polako prikupljati novac i postepeno kupaviti potrebne delove. Staklo mi je isekao i zalepio staklar, jer nisam nikada radio sa staklom i nisam hteo da se zezam sa tim da mi još procuri, da napravim poplavu u sobi. Haubu sam izradio sam, što ću vam predstaviti kasnije kroz slike.

Osnovni podaci akavarijuma:
1) Staklo (Dimenzije i zapremina) - Akvarijum je sledećih dimenzija, 70x32x40 cm, što dođe približno 90 litara. Debljina stakla je 10 mm
2) Hauba: DIY varijanta od lamperije, biće kasnije predstavljena kroz slike
3) Podloga: Prvi sloj je čarobna zemlja, debljine nešto manje od 1 cm. Na to dolazi mrežica za komarce, preko koje je ubačen kvarcni beli šljunak, granulacije 1-2 mm, a pri površini je ubačeno malo šljunka krupnije granulacije (1-4 mm). Debljina sloja u prednjem delu akvarijuma je 4-5 cm, a u zadnjem delu akvarijuma je 8-9 cm.
4) Dekoracija: Dragon Stone kamenje, Red Moor Wood panj
5) Filtracija: Atman Hang on - HF-0600, protok na maksimumu, kaseta sa ugljem je rastavljena, probušene su rupice za šivenje, ubačeni su keramički prstenovi, i na to je zašivena vata. Ubacio sam još jednu kasetu od filtera HF-0300 pre ove kasete u koju sam takođe ubacio keramičke prstenove i zašio vatu. U skorije vreme sam planirao uzeti kanister filter Atman EF-1 ili EF-2, za sada filtracija funkcioniše.
6) Rasveta: Arcadia Classica Natural Daylight (jedna od 18 W i jedna od 15 W), Arcadia Classica Tropical Sunlight (jedna od 18W i jedna od 15 W). 2 neonke od 18 W su spojene na prigušnicu od 36 W (2x18 W), druge 2 neonke od 15 W su spojene na prigušnicu od 30 W (2x15 W)
7) Grejač: Atman od 150 W
Cool Aeracija: Vazdušna pumpa Tetratec APS 150
9) CO2: Za sada još ne ubacujem, ali je planirano na sistem vode, šećera i kvasca. Cevi su već ubačene, i flaše su napravljene
10) Ribe:
- Kraljevske neonke - 12 kom
- Zebrice - 8 kom
- Coridoras Pande - 3 kom
- Ancistrusi - 3 kom
11) Biljke:
- Anubias barteri var. nana
- Bacopa australis
- Echinodorus ipica
- Nomaphila stricta compact
- Ludwigia repens rubin


Sklapanje haube i akvarijuma kroz slike:
Prvo sam pravio haubu. Osmislio sam u glavi i krenuo u realizaciju. Smile Napravio sam malo veću haubu, kako bi bilo više prostora u njoj, kako bi se prigušnice bolje hladile i kako se ne bi zagrevala toliko lamperija od njih. Inače i najviše mi se sviđaju akvarijumi sa haubama pa sam želeo baš ovakvu haubu. Very Happy Ram haube sam sastavljao od letvi 2x3 cm, koji drži prigušnice, rasvetu i koji sam kasnije obložio lamperijom. Nakon što je završena izrada rama, ofarban je sa vodootpornim lakom za čamce u dva sloja. Ram haube se može videti na slici ispod. Smile

Image

Image

Image


Nakon što je završena izrada rama, krenuo sam u izradu reflektora za neonke. Napravio sam od daske na koju sam ušrafio bočne strane, zatim sam izbušio rupe za nosače neonki i rupe za prihvat kablova. Nakon što je sve ušrafljeno i zalepljeno usledilo je farbanje.

Image


Kada se farba osušila, obložio sam unutrašnji deo reflektora sa aluminijumskom folijom, ušrafio sam nosače neonki i ubacio neonke kako bi isprobao da li je dobar razmak. Smile

Image


Kada sam napravio reflektor, počeo sam da krojim lamperiju za oblaganje rama. Prvo sam izradio prednju stranu, na kojoj sam napravio vrata za hranjenje ribica. Zatim sam izradio gornju stranu. Nakon gornje strane sam izradio zadnju stranu na kojoj sam urezao otvore za prekidače i konektor za priključni kabl za napajanje haube. Nakon toga sam izradio desnu stranu haube na kojoj sam isekao kružni otvor za kuler koji ubacuje vazduh u haubu. Kada sam izradio desnu stranu haube, preostalo je da još izradim levu stranu haube na kojoj sam izrezao otvor za kuler koji izbacuje topao i vlažan vazduh iz haube. Kada sam isekao sve delove, za svih 5 strana, prefarbao sam sve sa lakom za čamce u 2 sloja kako bi zaštitio lamperiju od vlage. Na slici dole se vidi prednja strana.

Image


Gornja strana

Image


Zadnja strana

Image


Desna strana

Image


Leva strana

Image


Kada su napravljene stranice za haube, napravio sam donji okvir akvarijuma, sa kojim sam prikrio stiropor na kome stoji akvarijum. Zatim sam i okvir ofarbao sa lakom za čamce. Na slici dole se vide delovi za donji okvir akvarijuma.

Image


Nakon rama sam krenuo sa montažom elektronike u haubu. Prvo sam montirao prigušnice za neonke. Prigušnica desno je od 36 W (2x18 W) na koju su vezane neonke od 18 W, a prigušnica levo je od 30 W (2x15 W). Prigušnice sam sa maticom odvojio oko 1-2 cm od daske iza koja nosi prigušnice, kako se drvo ne bi zagrevalo i kako bi vazduh koji uduvava kuler mogao da struji i iza prigušnice.

Image

Nakon montiranja prigušnica, montirao sam razvodne kutije. Kutija desno deli napojni kabl na tri kabela (jedan za prigušnicu od 36 W, drugi za prigušnicu od 30 W, a treći za ispravljač koji smanjuje napon na 12 V za kulere) koji vode do 3 prekidača na zadnjoj strani haube. Kutija levo deli nisko naponski kabl od ispravljača na kuler koji ubacuje vazduh i na kuler koji izbacuje vazduh iz haube.

Image


Kada sam montirao razvodne kutije, spojio sam prednju stranu za ram kako bi mogao montirati ostale delove elektronike a da se vrata mogu otvoriti.

Image


Nakon što sam spojio prednju stranicu, montirao sam i OG priključnicu za ispravljač i počeo sam uvezivanje kablova (meni najinteresantniji deo pravljenja haube Very Happy).

Image


Zatim je usledilo i lemljenje. Very Happy

Image


Nakon krojenja, lemljenja, spajanja i obeležavanja svih kablova izgledalo je ovako Very Happy

Image

Image


Zatim je i neonski reflektor montiran na ram haube. Smile

Image

Image


Kada je i to završeno, spojio sam i ostale stranice za ram haube.

Image

Image

Image

Image


Na slikama ispod se vide pozicije kulera. Ugradio sam ih tako da budu tačno u ravni sa prigušnicama, kako bi najjače strujanje vazduha išlo preko prigušnica. Na prvoj slici je kuler koji izbacuje topao i vlažan vazduh iz haube, a na druguj se vidi kuler koji ubacuje vazduh u haubu. Smile

Image

Image


Nakon što su montirane sve stranice haube, izradio sam ivice kako bi prikrio spojeve stranica. Kada sam ih izradio ofarbao sam ih sa lakom za čamce i spojio sa haubom.

Image

1 - Prekidač koji pali strujno kolo za neonke 2x18 W
2 - Prekidač koji pali strujno kolo za neonke 2x15 W
3 - Prekidač koji pali strujno kolo za uključenje ispravljača za kulere
4 - Priključak za napojni kabl

Image


Nakon završetka izrade haube sam spojio i delove za donji ram akvarijuma.

Image

Izgled haube iznutra. Smile

Image


Usledilo je dugooooooo očekivanooooo testiranje i sve je proradilo kako treba Very Happy

Image


Kada je završena izrada haube i kada sam pribavio sve potrebno za akvarijum krenuo sam konačno u uređenje akvarijuma. Prvo sam prepravio filter, na način koji sam objasnio na početku. Slika je uslikana tek nedavno, zaboravio sam slikati kad je prepravljen filter. Very Happy
1 - Prepravljena originalna kaseta od HF-0600, ubačeni keramički prstenovi
2 - Ubačena prepravljena kaseta od HF-0300 takođe sa keramičkim prstenovima

Image

Image


Nakon prepravke filtera isekao sam stiropor debljine 5 cm na mere akvarijuma, postavio akvarijum na stiropor i krenuo sam da slažem slojeve podloge. Prvo sam stavio čarobnu zemlju, u debljini nešto manje od 1 cm. Pazio sam da zemlja ne dođe do ivica akvarijuma. Ostavio sam oko 2 cm sa svih strana.

Image


Na to je došla mrežica za komarce.

Image


A na mrežicu je došao beli kvarcni šljunak, poslagao sam i kamenje i postavio koren. Zatim sam ubacio unutra i cevi i raspršivače za aeraciju i za CO2. Nakon što sam sve postavio, sipao sam vodu. To je izgledalo ovako.

Image

Image


Nakon nekih nedelju dana, ubacio sam i prve biljke.

Image

Nakon malo više od mesec dana, umesto Myriophyllum aquaticum-a, zasadio sam Echinodorus ipicu. Par dana nakon sadnje novog bilja stigli su i prvi stanovnici - 10 kraljevskih neonki. Smile Od 10 neonki mi je ostalo 7, 3 su uginule jer su dobile bolest belih tačkica. Nakon tretmana su izlečene ostale neonke. Na slici dole se vidi akvarijum mesec i po dana od formiranja. Na slici su obeležene i biljke:
1) Anubias barteri var. nana
2) Bacopa australis
3) Riccia fluitans
4) Echinodorus ipica
5) Nomaphila stricta compact
6) Ludwigia repens rubin

Image


Na slici ispod je akvarijum kako izgleda danas, 3 meseca od formiranja. Od stanovnika ima trenutno:
1) Kraljevske neonke - 12 kom
2) Zebrice - 8 kom
3) Coridoras Pande - 3 kom
4) Ancistrusi - 3 kom

Image

Image

Image

Image

Image

Eto, stigoh do kraja predstavljanja, akvarijum je predstavljen. Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Ned Avg 21, 2016 5:33 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

reventon
Akvarista



Registrovan: 03 Jun 2012
Poruke: 2004
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo

PorukaPoslao: Ned Avg 21, 2016 7:50 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Akvarijum izgleda odlicno, za pohvalu! 10mm staklo retko ko stavlja na akvarijume manje od 200l, al nema veze Very Happy
A sto se tice haube, skoro nisam video neku koja je toliko hi tech Very Happy. Steta samo sto nije malo lepsa, akvarijum je vrhunski! Samo napred!
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
senkasenkasenka
Akvarista



Registrovan: 22 Sep 2014
Poruke: 350
Lokacija: Vrsac

PorukaPoslao: Ned Avg 21, 2016 8:30 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ala si ga skockao druze..prelepo
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Damir_&_Mimi
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 22 Feb 2015
Poruke: 7
Lokacija: Subotica

PorukaPoslao: Pon Avg 22, 2016 9:56 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh



Citat:
reventon
Akvarijum izgleda odlicno, za pohvalu! 10mm staklo retko ko stavlja na akvarijume manje od 200l, al nema veze Very Happy
A sto se tice haube, skoro nisam video neku koja je toliko hi tech Very Happy. Steta samo sto nije malo lepsa, akvarijum je vrhunski! Samo napred!


Hvala Smile Znam, 10 mm staklo je predimenzionisano za 90 litara. Very Happy Imao sam prvo izrađen akvarijum od stakla od 6 mm, al sam bio vrlo skeptičan da li će izdržati staklo. Smile Računao sam preko raznih konvertera za debljinu stakla, čitao ovde razne teme ko je stavljao kakvo staklo na koju litražu i video da je 6 mm onako na granici. Visina vodenog stuba je nešto manje od 40 cm, a od 40-50 cm visine vodenog stuba je već predviđeno 8 mm staklo. Kad sam još i haubu izradio i video kolika je i da je dosta teška, poprilično sam se zabrinuo. Smile Na slici gde sam testirao haubu se još vidi staklo od 6 mm. Onda sam računao još podloga kad dođe, pa kamenje... I na kraju odlučio da neću da rizikujem, da mi pukne dno, pa još da poplavim sobu, ode mi i laminat i lamperija i eto štete. Pa sam hteo od 8 mm stakla da izradim, ali nije staklar imao tu debljinu stakla, nije mogao ni da nabavi u skorije vreme, pa sam se odlučio za 10 mm i sad mirno spavam. Onaj stari od 6 mm planiram rastaviti, skratiti koji cm od visine i koji cm od širine i da napravim bolji i lepši dom za japanku Smile Hvala i za haubu, planiram još možda u skorije vreme da ugradim i diode za mesečinu Very Happy


Citat:
senkasenkasenka
Ala si ga skockao druze..prelepo


Hvala druže Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Maxy xD
Akvarista



Registrovan: 26 Avg 2014
Poruke: 450
Lokacija: Kosovo,Zubin Potok,Kraljevo

PorukaPoslao: Uto Avg 23, 2016 12:29 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Svaka cast.. lep akvarijum Very Happy
Druze.. sto se tice tog od 6 mm ja bih mu ipak samo stavio duplo dno, da ga ne rastavljas.. a i mislim da ne bi trebalo ni tako nista da mu fali Very Happy
Ja imam 8mm na 200 l sa metalnim ramom (okvirom) i nema nigde stomak na 45cm visine Very Happy sve zavisi
Jos jednom svaka cast za ovaj aq. Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji emailPoseti sajt autora
Mark
Akvarista



Registrovan: 09 Dec 2015
Poruke: 259

PorukaPoslao: Uto Avg 23, 2016 1:24 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Inace ako ga rasklapas samo da bi imao manju visinu, ne moras uospte da to radis vec manje sipas vode, a gde je prazno mozes neku jednobojnu folinu ili da napravis haubu koja bi prekrila taj deo, mada ako imas vremena i zelje nije lose ni to da uradis.. a svakako vredi da imas jos 1 akvarijum kao karantin, ili za male, ili neki mrest itd.. mozes u njemu isprobavati i skejp. Jako lepo ti ovo izgleda, jedina mana po meni sto nisi te prigusnice koje najvise i greju izbacio iz haube, em manje mesta, manje greju i manje mesta zauzimaju..
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Damir_&_Mimi
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 22 Feb 2015
Poruke: 7
Lokacija: Subotica

PorukaPoslao: Pon Okt 31, 2016 6:48 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh


Citat:
Mark
Inace ako ga rasklapas samo da bi imao manju visinu, ne moras uospte da to radis vec manje sipas vode, a gde je prazno mozes neku jednobojnu folinu ili da napravis haubu koja bi prekrila taj deo, mada ako imas vremena i zelje nije lose ni to da uradis.. a svakako vredi da imas jos 1 akvarijum kao karantin, ili za male, ili neki mrest itd.. mozes u njemu isprobavati i skejp. Jako lepo ti ovo izgleda, jedina mana po meni sto nisi te prigusnice koje najvise i greju izbacio iz haube, em manje mesta, manje greju i manje mesta zauzimaju..


Hvala na savetima za budući akvarijum i hvala za ovaj akvarijum Smile Čim budem imao vremena, smisliću nešto da uradim sa tim drugim akvarijumom Smile Što se tiče prigušnica, fino rade, na dobro sam ih mesto pozicionirao, tamo je najveće strujanje vazduha od kulera pa se ne zagreva hauba Smile Dobro dođe i za zagrevanje vode preko dana kada radi rasveta i kada je u sobi 22-23 stepena, grejač se jedva i uključuje. Kad se već gubi energija na toplotu, da se bar deo te izgubljene energije iskoristi Very Happy

Citat:
Maxy xD
Svaka cast.. lep akvarijum Very Happy
Druze.. sto se tice tog od 6 mm ja bih mu ipak samo stavio duplo dno, da ga ne rastavljas.. a i mislim da ne bi trebalo ni tako nista da mu fali Very Happy
Ja imam 8mm na 200 l sa metalnim ramom (okvirom) i nema nigde stomak na 45cm visine Very Happy sve zavisi
Jos jednom svaka cast za ovaj aq. Very Happy


Hvala druže Very Happy Hvala i za savete za debljinu stakla Smile


Evo malo i da osvežim moju temu. Nomaphila stricta compact mi se poprilično razrasla pa sam odlučio malo da isprobavam druge biljke. Umesto nje sam stavio Echinodorus marble queen, prvi listovi su već krenuli da niču Smile Desno sam malo trimovao bacopu australis i gurnuo je u zadnji plan da nane mogu da dišu i da se bolje vidi koren Very Happy

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Damir_&_Mimi
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 22 Feb 2015
Poruke: 7
Lokacija: Subotica

PorukaPoslao: Pon Okt 31, 2016 6:51 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Evo i jednog video snimka da se lepše vidi Very Happy


Link


Poslednji izmenio nesa69 dana Pon Okt 31, 2016 9:23 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
jovica
Urednik
Urednik



Registrovan: 13 Maj 2012
Poruke: 2547
Lokacija: Smederevo

PorukaPoslao: Uto Nov 01, 2016 12:05 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Odlicno odradjen posao! Pedantno! svaka cast! Bravo
Nisam skoro video ovako detaljan opis sta i kako. Nadam se da imas pregradno staklo, jer ce leti biti isparenja. A i ove prigusnice greju mnogo.
Akvarijum mi se svidja, pazi samo na ovaj ehinodorus, krupna je to biljka, pojede akvarijum. Uostalom videces i sam kad se razraste.
Pande ubaci jos 3 komada minimum. Licno bih ubacio jos 5 pored ovih 3. Oni su manli rasto, a jatne su ribe i vole da su u jatu. 6-8 komada pandi na tvojih 90l mislim da bi bio pun pogodak.
Pozdrav! Bravo
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Ludimir
Akvarista



Registrovan: 20 Sep 2015
Poruke: 86
Lokacija: Subotica

PorukaPoslao: Uto Nov 01, 2016 7:04 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

E lepo je znati da imam jos jednog sugradjanina u ovom prelepom hobiju. Sretno sa akvarijumom.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Damir_&_Mimi
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 22 Feb 2015
Poruke: 7
Lokacija: Subotica

PorukaPoslao: Ned Dec 25, 2016 6:01 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Citat:
jovica
Odlicno odradjen posao! Pedantno! svaka cast! Bravo
Nisam skoro video ovako detaljan opis sta i kako. Nadam se da imas pregradno staklo, jer ce leti biti isparenja. A i ove prigusnice greju mnogo.
Akvarijum mi se svidja, pazi samo na ovaj ehinodorus, krupna je to biljka, pojede akvarijum. Uostalom videces i sam kad se razraste.
Pande ubaci jos 3 komada minimum. Licno bih ubacio jos 5 pored ovih 3. Oni su manli rasto, a jatne su ribe i vole da su u jatu. 6-8 komada pandi na tvojih 90l mislim da bi bio pun pogodak.
Pozdrav! Bravo


Hvala druže Very Happy Imam pregradno staklo, tako da mi ne isparava mnogo vode. Za sada se jos nije previse razrastao efinodorus, lepo se jos uklapa Smile Što se tiče riba sam zaboravio navesti trenutno stanje. Sada imam:
- Kraljevske neonke - 14 kom
- Zebrice - 8 kom
- Coridoras Pande - 6 kom
- Ancistrusi - 4 kom
- Rili shrimp kozice - 2 kom, od 3 koliko sam nabavio Smile ne mogu ovde u Subotici da nabavim lako kozice, imamo samo jednu radnju, a retko dobijaju kozice, a kad dobiju dosta je visoka cena, 300 i kusur dinara komad


Citat:
Ludimir
E lepo je znati da imam jos jednog sugradjanina u ovom prelepom hobiju. Sretno sa akvarijumom.


Hvala ti Smile E takođe je i meni drago da imam sugrađanina u ovom hobiju. Baš sam nedavno gledao tvoju temu gde si predstavljao tvoj akvarijum pa mi po imenu deluješ poznato Smile


Evo jedne slike trenutnog stanja akvarijuma.

Image

Trenutno imam problem sa biljkama koji ne uspevam da rešim. Na oba ehinodorusa mi probadaju listovi, najvise na Echinodorus marble queen. Pojavljaju se smeđi krugovi koji vremenom postaju sve veći i list propadne. Takođe i vrlo slabo rastu. Na Ludwigia repens rubin trunu donji listovi i otpadaju i mladi su dosta izobličeni. Čitao sam malo po forumu vezano za ovaj problem i našao sam da to može biti nedostatak fosfata i nitrata.

Image

Molio bih nekog ko je imao sličnih problema da mi kaže šta može biti uzrok ove pojave i kako je najbolje da ga rešim? Inače dodajem već duže vreme mikro i makro elemente od RainForest-a i ne vidi se nikakav napredak, još mi se pojavila i končasta alga. Smile Na slikama dole se vide kako izgledaju listovi.

Image

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
oldwolf
Akvarista



Registrovan: 13 Nov 2016
Poruke: 307

PorukaPoslao: Ned Dec 25, 2016 7:17 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da nije prejako svetlo, pa biljke .... ?!
Obavezno, redovno vadi (bacaj) odumrle delove biljki,jer vrše štetan uticaj na ostalo bilje,
(nešto slično kao sa korpom punom jabuka, ako je jedna trula i ostale vrlo brzo ..... ).
Poz.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Manji akvarijum (20l) Likann17 Početak u akvaristici 0 Čet Apr 18, 2024 11:31 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Biljke za Južnoamerički biotop akvarijum BlackRaven Biljke 0 Sre Apr 10, 2024 10:44 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Novi akvarijum Onix21 Uradi Sam (DIY) 0 Uto Apr 09, 2024 3:38 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Potpuni početnik i moj prvi akvarijum Popac86 Početak u akvaristici 1 Čet Mar 07, 2024 9:37 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Filtracije vode u akvarijum Viktor Kotor Početak u akvaristici 2 Čet Dec 14, 2023 9:39 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License