Autor |
Poruka |
Lenji Lisac
Akvarista

Registrovan: 08 Avg 2015
|
Kao sto naslov teme kaze domaćice su biljke koje se mogu naci po nasim vodama sto od reka, sto od jezera, bara, kanala, izvornih toplih voda koje se mogu prebaciti u akvarijum i da pritom ne propadnu zbog promene temperature i godisnjih doba, sto se mene tice pojedine izgledaju bolje nego "one preko".
Bilo je vise ovakvih tema ovde otvarano, ali ni jedna na zalost nema duzi zivotni vek, a ni objasnjenja kako je neko prebacio iz "divlje" u "pitomo" okruzenje vec samo nabrajanje nekih vrsta i ponegde gde je nadjena ili gde se mogu naci, tako da u ovoj temi necu navesti sve biljke koje se mogu naci na nasim podrucjima, vec kako koju prebacim u akvarijum i odrzim je u tim da kazemo toplim uslovima da pritom ne propadne, dobice malo objasnjenje kako i odakle je pelcer uzet i kako je prebacena, kako napreduje itd.. Na kraju ako se nekome svidi nije tesko podeliti je iz "sigurnog stanista".
Jedne od prvih koje su prebacene, za koje znam iz licnog iskustva, bile su biljke iz reke Kolubare jos '99 godine, koje su to biljke e to pojma nemam, iskreno, jer tad me to i nije nesto preterano zanimalo, draze mi je bilo da znam nesto vise o ribicama nego o biljkama koje su u akvarijumu, kao i svakom detetu.. Znam samo da ih je bilo cetiri vrste i kako su prebacene.. Rukovodeci se tim znanjem sad kad sam i sam poceo da se bavim akvaristikom pokusao sam da prebacim jos prosle godine Najas minor i jos par ali bezuspesno.. Ove godine citajuci i izucavajuci nase vode kako se ponasaju leti i zimi i na koliko mesta se moze naci ista biljka, da li cveta i kada, koji joj uslovi odgovaraju da ne propadne (stajaca ili protocna voda) i kada propada (mesec u godini) i jos mnogo parametara odlucio sam da se oprobam ponovo.
Krenucu od onoga sto najvise volim da vidim u akvarijumu, a to je mahovina - ne znam joj ime ni kojoj grupi/podgrupi pripada, a mislim da cu i teze saznati, nije da necu probati, jer samo mahovina na nasim podrucjima ima priblizno 700 vrsta koje su registrovane, a smatra se da ih ima oko 1500 vrsta..
Mahovina koju cu predstaviti je pronadjena u selu Sopot kod Pirota na samom izvoru koji ne ledi, tvrde mestani, ima je i leti i zimi. Pored nje na samom izvoru ima jos dosta biljaka koje se mogu prebaciti, ali nih nisam dirao, jer nije pravo vreme u godini za to. Mesec Septembar - pocetak.
Nacin na koji je mahovina prebacena je sledeci - preneta je u kesi sa malo vode, nije skinuta sa kamena na kojem je zakacena rasla. U toku transporta su kruti i truli delovi otpali. Ubacena je u lavor od 10L i sipana direkt cesmovaca sa hlorom, da bi organizmi koji zive u njoj izasli van gustog dela. Ostavljena na suncevoj svetlosti u manjoj dozi nego sto je bila na mestu kom je pronadjena i tokom nedelju dana je smanjivana sa prebacivanjem u tamniju senku. Druge nedelje je prebacena u manju posudu koja je stajala na prozoru tako da ima malo prirodne svetlosti u popodnevnim satima, a u vecernjim satima je bila pod vestackim svetlom, tokom tih nedelju dana provela je u blagom rastvoru Sera Bactopura. Trece nedelje je podeljena u tri razlicita akvarijuma kroz koje se prati stanje.
Akvarijum 1
Svetlo - ARCADIA Fresh Water i Original Tropical T8
Dubina - 30cm - postavljena na samom dnu
Potamnela i propala skroz, mozda ce se povratiti premestanjem na jace svetlo
Akvarijum 2
Svetlo - ARCADIA Classica Natural Daylight 8W
Dubina - 24cm - postavljena na samom dnu
Malo povratila boju na zeleno i polako raste, ali sigurno.
Akvarijum 3
Svetlo - ARCADIA Classica Natural Daylight 8W
Dubina - 20cm -postavljena blizu povrsine
Raste kao.. slika ce sve reci. Mozete da primetite perling iz mahovine iako nema CO2 vec samo rasprasivac za vazduh da gura malo vodu.
Sledeca mahovina je pronadjena na Dunavu, Ada Huja na Karaburmi, tacnije na dnu stepenistu keja. Ona mi je malo vise nejasna i ne mogu da odredim ni sta je da li je emerzna ili submerzna, jer se ponasa u vodi kao riccia dok u emerznom obliku ni malo ne lici na nju, raste malo sporije od pomenute i ima je kad se Dunav povuce.
Prebacena je u kesici za zamrzivac sve zajedno sa vodom u plasticnu posudu od 0.8L i stavljena na prozor da se navikne na nove uslove. U startu ubacena slaba doza Sera Bactopura. Kroz par dana je menjana voda po 0.5dL odstajale cesmovace. Sve vreme je stagnirala. Nakon dve nedelje je prebacena u akvarijum i ostavljena da pluta sa blagim talasanjem vode kao na mestu gde sam je nasao, zakacila se mikro korenom za drvo i od tada je ne diram i lepo se uzbunila. Kad voda opadne raste malo brze nego dok je u vodi.
Akvarijum
Svetlo - ARCADIA Classica Natural Daylight T8
Dubina - jos je na samoj povrsini, bice potopljena u buducnosti
Potamogeton lucens - Prozirni mresnjak
Biljka za koju znamo da je ima u skoro svim jezerima mada je ima i po kanalima i barama na nasem podrucju, pecarosi znaju o cemu pricam. Ovaj primerak je prenet sa Savskog jezera. Ova biljka poseduje veoma zanimljiv list i ima vise vrsta kod nas da se pronadju, meni licno najlepsi od njih je na Potamogeton coloratus, jer ima izrazenije zile na samom listu pa se mrezica jasnije vidi, jer kao sto i ime kaze nije zelene boje. Potamogeton coloratus sam uspesno prebacio u akvarijumske uslove prosle godine, nazalost sam ga bacio, pomislio sam da truli. Nisam imao nikakvog iskustva niti sam znao koja je to biljka, davala crveno/braon kao mlade listove i ja rekoh ne moze to i ode, nacice se ponovo. Nego da se vratim na Potamogeton lucens voli i stajacu i protocnu vodu, a sto se tice svetla je malo zahtevniji da bi rastao gusto pod vodom inace izlazi na povrsinu i njise se po njoj, dok joj je koren u zemlji, ali se moze i javiti na sredini biljke.
Kad je ubran stavljen je u kesicu za zamrzivac bez vode, predhodno opran u jezeru od algi koje su rasle po njemu. Ubacen u lavor od 10L i u startu ubacen Sera Bactopur malo jaca doza, tretiran je nedelju dana. Zatim je prosao kroz poseban tretman puzevima. Bez direktne sunceve svetlosti sa vestackim na 12h, sa smanjivanjem od po 20 minuta svakog drugog dana dok nije spusteno na 8h. Prebacen je samo u jedan akvarijum.
Akvarijum
Dubina - 25cm
Potamogeton crispus
Jos jedan mresnjak takozvani kod nas, gde ima lucensa ima i njega u lucensovoj hladovini. Ovaj primerak je prenet sa Savskog jezera. Nije neka primetna razlika u zahtevnosti izmedju ove dve sorte. Jedina razlika je sto crispus raste duplo brze i malo u promenjenoj formi gde je voda u stajecem polozaju u odnosu na protocnu.
Kad je ubran stavljen je u kesicu za zamrzivac bez vode, predhodno opran u jezeru od algi koje su rasle po njemu. Ubacen u lavor od 10L i u startu ubacen Sera Bactopur malo jaca doza, tretiran je nedelju dana. Zatim je prosao kroz poseban tretman puzevima. Bez direktne sunceve svetlosti sa vestackim na 12h, sa smanjivanjem od po 20 minuta svakog drugog dana dok nije spusteno na 8h. Prebacen je u dva akvarijuma.
Akvarijum 1
Svetlo - ARCADIA Fresh Water i Original Tropical T8
Dubina - 30cm
Nazalost nisu joj se svideli uslovi te je za nedelju dana propala..
Akvarijum 2
Dubina - 25cm
Dosta brzo raste kad pusti koren..
Sa vodom koja cirkulise u jacoj meri oko njega raste talasasto..
Sa manje svetla ima izduzene izdanke za koje jos nisam siguran da li ce da dobiju valove, inace ovaj deo akvarijuma je u jako slabooj cirulaciji vode..
Xiphophorusi ga obozavaju, od kako je ubacen samo oko njega se vrzmaju..
Najas marina
Biljka od koje svrbe prsti. Na svakom novom izdanku nalazi se trnje, jako je kruta. Ovaj primerak je prenet sa Savskog jezera. Divna biljcica koja je vise za kozicnjake nego za akvarijume u kojima su zivahnije ribice zbog mogucih povreda krljusti. Odlicna je za beg mladji, jer kad odrasla jedinka shvti da ne moze da pridje mlade plivaju bez stresa oko nje i kroz nju. Trazi srednje svetlo, nije nesto preterano brz rast, ali videcemo kad pusti korenje kako ce biti.
Kad je ubrana stavljena je u kesicu za zamrzivac bez vode, predhodno oprana u jezeru od algi koje su rasle po njoj. Ubacena u lavor od 10L i u startu ubacen Sera Bactopur malo jaca doza, tretirana je nedelju dana. Zatim je prosla kroz poseban tretman puzevima. Bez direktne sunceve svetlosti sa vestackim na 12h, sa smanjivanjem od po 20 minuta svakog drugog dana dok nije spusteno na 8h. Prebacena je samo u jedan akvarijum.
Akvarijum
Dubina - 25cm
NAPOMENA: Ukoliko ovo zelite i sami da radite, radite na svoju odgovornost, ako niste sigurni i strpljenja nemate, kao ni vremena da se posvetite eksperimentisanju koje zahteva malo vremena svakoga dana nemojte ni zapocinjati tj. nemojte brati sta stignete i gde stignete, jer je dosta biljaka zasticeno i nalazi se u crvenoj knjizi, ne dozvolite da predje u crnu. Obavezno se prvo raspitajte i naucite nesto o biljci koju ste danas videli pa se sutra, za nedelju ili mesec dana vratite pa uzmite pelcer ili dva nikako koliko mogu da ponesem. |
Poslednji izmenio jovica dana Ned Okt 23, 2016 11:18 am, izmenjeno ukupno 1 puta
|
|
    |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
|
|