Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Paraziti u akvarijumu Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
danicca994
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 10 Apr 2017
Poruke: 8

PorukaPoslao: Pon Apr 10, 2017 7:18 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da li neko moze da mi odgovori na jedno pitanje...imam akvarijum 280l sa skalarima,4 ancistrusa,2 somica, 3 koridorosa, i 2 barbusa...
Mislim da imam problem sa parazitima,redovno mi oboli po jedan skalar.
Pitanje je, receno mi je da sipam so u akvarijum da bih resio problem sa parazitima,ali svuda pise da so smeta ancistrusima,somicima,kosidorosima i barbusima.
STA RADITI???
Hvala unapred!
Puno bi mi znacilo vase misljenje... Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Pon Apr 10, 2017 7:18 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

amsterdamxxx
Akvarista



Registrovan: 12 Feb 2013
Poruke: 186
Lokacija: Smederevska Palanka

PorukaPoslao: Pon Apr 10, 2017 9:23 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

siroko polje..koji paraziti,jos neki detalj....
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
danicca994
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 10 Apr 2017
Poruke: 8

PorukaPoslao: Pon Apr 10, 2017 9:30 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Koji paraziti ne bih mogla da ti odgovorim...ali mogu da kazem simptome. Svaki skalar prvo odbija hranu, samuje u cosku, pocinje da mrsavi,onda pocinje retardirano da pliva i sve se zavrsi sa losim ishodom. S vremena na vreme to se redovno desava,uvek po jedan skalar. Citajuci po forumima predpostavljam da su u pitanju neki paraziti koji napadaju unutrasnje organe. Mogu jos da kazem kako odrzavam akvarijum ili da odgovorim na neko konkretnije pitanje...
Hvala.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
io
Akvarista



Registrovan: 26 Sep 2013
Poruke: 418

PorukaPoslao: Pon Apr 10, 2017 9:32 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

zavisi koje parazite imas u akvu. slika, opis izgleda parazita, opis obolele ribe, uslovi u kojima obitavaju ribe, da li je dodavano novo bilje ili nove ribe, hrana koja se koristi, jer ne mogu paraziti da padnu s neba, niotkuda, odjednom u akv. so bi mogla da pomogne ukoliko je ich u pitanju, za ostale parazite ne znam koliko je efikasna. ali, so najvise smeta koridrasima, i ne bi trebalo da se sipa u akv s njima. eventualno da se ustanovi koje je parazit u pitanju i cime se ubja pa da se to stavi, jer je lek predvidjen i za ribe osetljive na so.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
io
Akvarista



Registrovan: 26 Sep 2013
Poruke: 418

PorukaPoslao: Pon Apr 10, 2017 9:36 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

pa, riba moze da samuje i retardirano pliva i od upale ribljeg mehura, ne mora obavezno od parazita. paraziti moraju nekako da udju u akvarijum, preko necega.

da li kad sipas vodu pri menjanju vode, sipas potpuno hladnu vodu ili pravis pribliznu temperaturu kao u avu? posto upalu ribljeg mehura mogu dobiti ako se sipa ledena voda.

kakav im je izmet? u periodu dok jedu jos uvek, ne kad prestanu i smrsaju do smrti.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
danicca994
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 10 Apr 2017
Poruke: 8

PorukaPoslao: Pon Apr 10, 2017 9:42 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne znam kako bih mogla da opisem izgled parazita,jer ja nisam sigurna da li je to uopste parazit,to zakljucujem po simptomima ribice koje sam procitala sa interneta...ali opis skalara je - skalar pocinje da orbija hranu,samuje u cosku,mrsavi,pocinje retardirano da pliva,izvrce se,i posle par dana umire.
Bilje je staro godinu dana,nije ubivano novo,ubaceno je kamenje,koje je pre toga prokuvano. Filter je spoljni od 30L, sa 3 vrste sundjera,bio kuglama,akavrijum je 280,vodu menjam 30% na 20 dana. Podloga je kvarcni pesak,granulacija 1mm,kad menjam vodu usisavam i podlogu. S obzirom da na svakih par dana ugine po jedan skalar redovno ubacujem i nove skalare. Sto znaci jedino sto je novo to su uvek ribice Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
danicca994
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 10 Apr 2017
Poruke: 8

PorukaPoslao: Pon Apr 10, 2017 9:48 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Vodu uvek malo zagrejem pre nego sto je ubacim ,a izmet je normalan. Jedino sto sam primetila na dnu akvarijuma da neki izmeti imaju oko sebe kao neku sluz. Ali ne bih mogla da kazem kakav je izmet od skalara koji je oboleo tj. pre nego sto je oboleo. A sto se tice ribljeg mehura , da li je moguce da od ribljeg mehura ribica bolujee i po nedelju dana? Mislim na simptome kao sto sam gore vec navela..
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
danicca994
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 10 Apr 2017
Poruke: 8

PorukaPoslao: Pon Apr 10, 2017 10:09 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

a hranu koristim
karotinska, dzigerica sitnija i krupnija tj. crvena sitnija i krupnija
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Serene Sky
Akvarista



Registrovan: 13 Nov 2013
Poruke: 790
Lokacija: Valjevo

PorukaPoslao: Pon Apr 10, 2017 10:10 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Znam ja sta tebe muči. Ili sporadično hraniš ribe živom hranon ili u prodavnici ribe sporadično hrane lose dezinfikovanim tubifeksom. Promeni mesto gde uzimaš ribe.
Ja sad ribe uzimam samo od jednog čoveka koji se akvaristikom bavi profesionalno decenijama. Ni jedna njegova riba mi nije umrla. Uzeo sam bio ribe jednom u levom petsopu i uneo klicu u akvarijum, samo su mi ribe od tog uzgajivač preživele. Mnogo ima u tome kako se riba odgaji i pripremi za prodaju.
Nemoj ubacivati nove skalare. Sačekaj jedno mesec dana kad poslednji umre pa idi na neko drugo mesto i kupi skalare. Ako napišeš odakle si mozda ti neko predloži gde kvalitetnu ribu da kupiš.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Vukolic.Igor
Akvarista



Registrovan: 01 Mar 2015
Poruke: 68
Lokacija: Kostolac

PorukaPoslao: Pon Apr 10, 2017 10:27 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Odgovor na tvoje pitanje,riba moze da boluje od ribljeg mehura nedelju dana pa i mnogo vise,po mom iskustvu upravo sa skalarima.Borili se bar mesec dana minimum,uzimali hranu ali videlo se po plivanju da su gotovo.Tako da moze da bude.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
danicca994
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 10 Apr 2017
Poruke: 8

PorukaPoslao: Pon Apr 10, 2017 11:22 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Po tvom iskustvu vidim da moze da bude i mehur,ali sto se tice hranjenja apsolutno je upravu Serene Sky . Ribice hranim crvenom dzigericom i tubifeksom,to kombinujem 3 puta dnevno,ali rucak i vecera nisu uvek u isto vreme Smile ako to ima veze,sad sam kupila i zamrznutu hranu,receno mi je da ima dosta povrca i malo piletine. Ali istina je da ne znam kako bi po pravilu trebalo da se hrani,koliko i kojom hranom? Ovaj akvarijum imam skoro godinu dana i jedino sto znam je da lepo napreduju od ovog nacina hranjenja,a da li je to dobro po ribice , to nisam sigurna. Tako da bih volela da mi kazete kako,koliko i kojom hraom da ih hranim.
Ja mislim da jedino nisam probala sa onim zivim crvima ili glistama,malo su mi gadne Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
io
Akvarista



Registrovan: 26 Sep 2013
Poruke: 418

PorukaPoslao: Uto Apr 11, 2017 12:03 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

pod "crvena dzigerica" da li mislis na granulat kao sto je tetra diskus recimo? pa su granule u sitnijoj i krupnijoj varijanti ili stvarno ima nekakva dzigerica za ribe :s

mozda malo preterujes s hranom. ako oko izmeta ribe ima i bela sluz, znaci da jedu masnu hranu. a to je najverovatnije od tubifeksa, jer je od njega moze biti i masna voda, moze da se vidi na povrsini kako pliva mas' . ako ih hranis 3 puta dnevno, onda trebas bukvalno da im dajes po jednu granulu na ribu. odokativna metoda hranjenja je da riba u toku dana pojede u velicini svog oka. to znaci malo hrane. najbolje je hraniti ribe jednom dnevno, eventualno 2 puta ali po manje. moguce je da skalari umiru od prezderavanja masnom hranom. mislim, ok, zelis da ne budu gladni, al nisu to svinje pred bozic nego ribe, male akvarijumske. narocito sto oni u principu u akvarijumu ne plivaju ko besni kao u prirodi, ne beze od vecih riba , ne tragaju za hranom, manje se trose u akvu, samim tim ni ne moraju da zderu na svakih 6-8 sati. takodje, u prirodi sto se kaze, sta im zapadne, nije bas da jedu 3 puta dnevno masno pecenje i slaninu. mozda za pocetak da malo dijetalnije hranis ribe, jedno mesec dana, da se naviknu na fit stanje i da malo stabilizuju stolicu, da ne maste vise , jel. ne mogu oni toliko kaloricno da svare, ribe imaju kratak probavni sistem. a i crveni granulat i tubifeks je jaka hrana, kao koncentrat, pa jos 3 puta dnevno, uh. jednom dnevno im je taman dovoljno, u velicini oka dakle, sipas hrane onoliko koliko pojedu za 2 minuta i to je to.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Serene Sky
Akvarista



Registrovan: 13 Nov 2013
Poruke: 790
Lokacija: Valjevo

PorukaPoslao: Uto Apr 11, 2017 1:21 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ufff... živ ili onaj sušeni tubifeks. Ako je živ probaj da ga pročistiš. Tubifeks dolazi iz jako "čiste" okoline pa u sebi ume da nosi sve i svašta. Sasvim je normalno da riba koja nije jela nikad prljav tubifeks izgubi malo na stomaku i da se lomi al da svaka umire to nije. Samo ga treba davati jedno mesec dana svaki dan da riba ojača.

Ako nemaš drugu prodavnicu da kupiš skalare probaj da ih hraniš malo boljom običnom hranom(listići čipsići granule) pa polako uvod i nove hrane jednu po jednu. Dosta nove hrane odjednom napravi karambol u ribljem digestivnom traktu.

Ta zamrznta hrana za ribe povrće piletina to bi prijalo barbusima za skalare nisam siguran.

Iznutrice od domaćih životinja sa farmi izbegavaj razne hemije ima njoj nije mi jasno kako je uopšte dozvoljeno ljudima da je jedu.

Male gupike su zanimljiva hrana za skalare. Kuvan grašak pomaže ribama dosta, ima efekat laksativa, samo ga oljušti usitni. Beli luk isto pomaže oko parazita e sad da li će ga skalari jesti to je pitanje.

So je dobra samo za one vidljive parazite na koži ribe jer podstiče veće lučenje sluzi.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
io
Akvarista



Registrovan: 26 Sep 2013
Poruke: 418

PorukaPoslao: Uto Apr 11, 2017 10:48 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

pored 500 vrsta hrane za ribe i raznih proizvodjaca, cemu hranjenje riba malim gupikama? kuda ode akvaristika, odgajaj male gupike ne bi li ih jeli skalari, ja preko 20 godina imam akv i uvek su mi ribe jele kupovnu hranu pa ni skalarima i tetrama ni ramirezima koji su kao osetljivi a ni tanganjikancima nikad nista nije falilo, a ni cistacima, imam pleka preko 15 god, rodostomusi su mi poziveli 8 god, koridorasi po 10 god, tek sad imam drugu turu koridorasa, a jeli su tetra diskus i pro kolor i tetra min i uglavnom tu najuobicajeniju hranu. prvih nekoliko godina su jeli onu hranu za ribice sto je prepakovana u pet sopovima u providne kutijice bez nalepnice i icega i nikom nista nije falilo, a nit su jeli male gupike, nit luk i grasak. pre su bile larve od komaraca i suseni tubifeks u kao malim kockicama, to su takodje jeli. po meni, nema potrebe izmisljati sad neku ne znam kakvu hranu jer iz dosadasnjeg iskustva smatram da je za potrebe riba i njihovo zdravlje i dug vek obicna kupovna hrana potpuno odgovarajuca.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Serene Sky
Akvarista



Registrovan: 13 Nov 2013
Poruke: 790
Lokacija: Valjevo

PorukaPoslao: Uto Apr 11, 2017 11:24 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

io ::
Pored 500 vrsta hrane za ribe i raznih proizvodjaca, cemu hranjenje riba malim gupikama?

Zato što je zanimljivo. Uvek je zanimljivo videti kako jedan organizam pojede drugi organizam a da taj pojedeni organizam nisi ti ili neko koga voliš.
Kao što si rekao fabricka hrana je sasvim dovoljna.

io ::
Kuda ode akvaristika, odgajaj male gupike ne bi li ih jeli skalari.

To bi sad isto neko rekao za kozice. Njih sam zaboravio jedu skalari kozice.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Dve rasvete na jednom akvarijumu? Maridza Rasveta 1 Čet Jul 20, 2023 8:51 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Paraziti neki dulemali99 Bolest 2 Pet Jun 16, 2023 10:21 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Rasveta u akvarijumu 80*50*45 Valerija Rasveta 5 Ned Sep 12, 2021 4:40 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Letnje vreme, 30 stepeni u akvarijumu... Nikollo Ribe 2 Čet Jun 24, 2021 9:30 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Cijanobakterija u novom akvarijumu StefanPN Alge 0 Čet Mar 25, 2021 7:39 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License