Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Bolest kod ljudi, preneta iz akvarijuma. Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
IvanGrozni
Akvarista



Registrovan: 13 Jan 2013
Poruke: 85
Lokacija: Mladenovac-Priština

PorukaPoslao: Čet Maj 18, 2017 10:11 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Već duže vreme pokušavam da nešto napišem na ovu temu, ali nikako da nađem malo vremena.

Pa da počnem polako, a biće i par fotografija. Ne bi bilo loše da pročitate ovo moje iskustvo, a ne bi bilo loše ni da ga administrator istakne u nekom posebnom delu. Možda će neko prepoznati isti problem i kod sebe.

Davne, 2015. godine u Februaru mesecu, na nadlanici desne ruke između 3 i 4 zgloba pojavila mi se neka upala, za šta sam u početku mislio da je bubuljica. Kao sitna bubuljica, koja je gnojila. Ja sam to cedio misleći da je bubuljica. Međutim nije prolazila, već je počela da se uvećava, ne brzo, već polako, ali sigurno. Na svoju ruku popijem jednu kutiju antibiotika Palitrexa. Nije pomoglo. "Bubuljica" je nastavila da se uvećava, bolela je, ne nešto preterano, kao kada vas boli zanoktica, ali je bolo dosada i postao je neprijatan. Svaki put kada bih zavukao ruku u džep, osetio bih taj iritirajući bol.

Rešim zatim da odem kod lekara opšte prakse, koja mi je konstatovala infekciju. Dobio sam gentamicin mast, koristio je mesec dana i ništa. Infekcija se povećala. Nakon toga dobijem uput za kožnog lekara.

Od kožnog lekara u mestu u kome stanujem , dobio sam kortikosteroide u vidu masti, prvo Belogent, koji sam koristio mesec dana a nakon toga i Belosalic. Kada mi je prepisala Belosalic uputila mi je komentar "Pa šta ti Bog da". Napominjem da mi nije ni postavila tačnu dijagnozu. Nakon njenog komentara, promenio sam dermatologa i išao sam u jednu privatnu kliniku u Beogradu. Tamo mi je dermatolog prepisala takođe kortikosteroid mast, Clobestol ako se dobro sećam. Koristio tri meseca i ništa. Interesantno je da ni tamo nisu mogli da ustanove tačnu dijagnozu, te je radi reda upisala da je psorijaza. U to nisam poverovao. Džabe sam plaćao preglede.

Onda ponovo promenim dermatologa i odem u Kliniku za dermatovenerologiju u KCS. Tamo mi konstatuju FISH TANK GRANULOMA na prvom pregledu (bez bilo kakve analize) i dobijem antibiotike Klaritromicin 1x500mg i Rifampicin 2x300mg. Navodno je Fish tank granulom retka infekcija kod nas, a uzrok je bakterija Micobacterium marinum, koja se nalazi u akvarijumima, bazenima, jezerima, morima, rekama. Lekarka me je prvo pitala da li imam neki hobi, a moj odgovor da imam akvarijum samo je potvrdio njenu sumnju.

Ta dva antibiotika sam pio skoro punih devet meseci (malo mnogo) bez rezultata, a pored njih i probiotik i daktanol koji sam munjao po ustima. Probiotik i daktanol da bih sprečio negativne posledice dugotrajnog korišćenja antibiotika. Nakon dva meseca, lekarka mi je uradila biopsiju upaljenog dela kože, koja je potvrdila da granulom liči na Fish tank. Međutim, nakon primene antibiotika u trajanju od devet meseci ništa posebno se nije dogodilo. Nešto se malo smanjilo ali skoro neprimetno. Predočim lekarki da to boli i da iz toga izlazi nešto što liči kao gnoj, ali mi nije poverovala.

Onda sam odlučim da prekinem terapiju jer nisam mogao na kontrolni pregled, jer je lekarka te na odmoru te na specijlaizacije, a to se dešava krajem Maja, 2016. godine. Dakle godinu i tri meseca nakn pojave upale. Pored toga stalno sam radio analize Hepatograma i samo su jednom vrednosti bile povećane, nakon čega su se vratile u normalu. To je zbog toga što nakon duže upotrebe antibiotika može doći do poremećaja u radu jetre. Onda mi u Julu mesecu, 2016. godine, lekarka koja je bila na zameni predloži da ležim na Klinici radi neke "Agresivne" terapija, šta joj god to značilo. Tako da sam 09.08.2016g. otišao na drugo muško odeljenje i tamo ležao 9 dana. Kada nisam skrenuo tada, neću nikada, zbog atmosfere i svega ostalog. Prvo veče hteo sam da pobegnem iz bolnice. Promaja me ubila, oko i glava zbog toga boleli, a pored nisam spavao jer je jedan hrkao kao nosorog. Čulo se na 1,6km udaljenosti. Ponovo su mi radili biopsiju, gde ponovo daju sličan komentar, ali i da prisustvo Micobacterium marinum (koja izazvia Fish tank granulom) nije dokazano. Radili su mi i MIGIT test kao i Lowenstain analizu, koje nikako da stigne. Takođe su mi radili i PPDT test koji je bio pozitivan. Rentgen pluća i šake uredan. Iz bolnice sam izašao na sopstveni zahtev, jer su mi te analize radili jedan dan, dok sam sve ostale dane proveo zevajući u plafoni. A inače na toj klinici su uglavnom bolsnici koji imaju psorijazu, te moraju da se mažu nekim mastima, koje se ne mogu kupiti u apotekama, već ih ima samo na pomenutoj klinici i samo se tamo mogu koristiti.

Nakon napuštanja klinike, nekoliko puta sam išao po rezultat MIGIT i Lowenstain testa, ali ih nisam dobio. Svaki put još nisu gotove, nema ih itd. Verovatno su bili malo iritirani time što sam napustio kliniku na svoj zahtev. Ali mi je usmeno preneto da je MIGIT negativan. Čak su sumnjali i na tuberkulozu, jer je micobacterium marinum iz iste porodice bakterija koja izaziva tuberkulozu, micobacterium tuberculosis.

Priči nikad kraja. Uspem da zakažem na VMA, pregled kod dermatologa, na koji sam otišao 16.09.2016. Na prvi pogled i on kaže da je Fish tank granulom i nakon mojih memoara o problemu, propiše mi Dovicin 2x dnevno, ali mi i tamo urade biopsiju na atipične i tipične bakterije. Takođe me uputi i da uradim Quantiferon TB test (test na tuberkulozu), što sam i uradio u Belmedicu, jer se može uraditi tamo i u Klinici za plućne bolesti u Rifata Burdževića ulici. Inače se plaća, ne pokriva ga RFZO, te mi je ovamo bilo jeftinije. Stigne mi i stoji da sam zaražen tuberkulozom, mada ni to nije sa sigurnošću. A onda u glavi ringišpil. Da li sam zarazio suprugu i ćerku, koju sam dobio Novembra 2015. godine. Ma ludilo. Čim sam dobio rezultat tog testa odem na Kliniku za plućne bolesti, gde me smire i kažu mi da nemam tuberkuloz, već sam verovatno kao i oni bio u kontaktu sa nekim ko je ima i da to nije ništa strašno, da se tuberkuloza ne dobija tek tako.

Problemu nikad kraja. Međutim, nakon mesec dana od početka korišćenja antibiotika Dovicin, primetim da e upala smanjuje. Nakon mesec i po, primetim i da upala ne boli i da više nema gnoja.
Dovicin sam koristio tri meseca 2 puta dnevno, a nakon toga još dva i po meseca jednu tabletu dnevno. Išao sam redovno na kontrole i koristio probiotike.
Išao sam i kod pulmologa zbog sumnje na tuberkulozu, koji se na to samo nasmejao i kazao mi da ne brinem.
Trebalo je da ponovo odem na kontrolu na VMA, sa rentgenskim snimkom pluća, što nisam uradio. Te ne mogu da zakažem snimanje u mom domu zdravlja, te rentgen ne radi, a onda pulmolog nije tu, itd.

Upala je prošla, koža se povratila, još je malo crveno, ali mislim da mi je ostao ožiljak. Ipak je to dve godine stalne upale.

Evo kako to izgleda:
Image

Image

A evo kako izgleda danas

Image


Poslednji izmenio nikouro dana Sub Maj 20, 2017 2:45 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

Razlog izmene nikouro: Postabvio zapocetu temu kao Lepljivu.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Čet Maj 18, 2017 10:11 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

brankorad
Akvarista



Registrovan: 18 Jan 2015
Poruke: 90
Lokacija: Banja Luka

PorukaPoslao: Čet Maj 18, 2017 11:04 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Strašno šta te je snašlo. Najbitnije je da se dobro završilo. Znamo svi da neki rizici uvijek postoje. Treba biti informisan da bi se to lakše i brže prevazišlo.
Ovo treba negdje da stoji kao sticky tema.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
gotika
Akvarista



Registrovan: 14 Feb 2012
Poruke: 887
Lokacija: zemun

PorukaPoslao: Pet Maj 19, 2017 12:10 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

druze da se nadovezem na tvoju temu neponovilo se nikome ovako nesto !ali da razjasnimo akvarijum 100 l koji nalijemo vodom i nedodajemo nikakvu hemiju u njega je manje vise bezopasan posto je sad moderno sve na brzinu i sve i svasta se stavlja u akvarijum nazalost istina je ponekada i obicna bubuljica ranica na ruci moze da bude vrlo podesno mesto za ....... kako bi se reklo sto sejemo to i zanjemo !drago mi je da si sada ok
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
PAN
Akvarista



Registrovan: 30 Okt 2016
Poruke: 64
Lokacija: Pančevo

PorukaPoslao: Pet Maj 19, 2017 8:04 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pre nekih mesec dana ribice mi se zare i ja krenem da trazim sta ima je, čitam opise bolesti pošto nije bas standarno, mislim da je nešto bakterijski ali ne provaljujem šta i jos nisu se skroz oporavile. I čitanjem opise bolesti naišao sam na deo da neke od bolesti mogu da izazovu tuberkulozu i probleme na rukama kao što si ti opisao sa ozbiljnim posledicama, mislio sa ovo se desi jednom u milijardu. Ali posle čitanja tvog teksta sav se naježih. Dobro je što se dobro završi.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Ralke
Akvarista



Registrovan: 27 Feb 2016
Poruke: 187
Lokacija: Surcin/Novi Beograd

PorukaPoslao: Pet Maj 19, 2017 8:09 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pu pu daleko bilo... ne daj Boze nikom. Ipak, ta "bolest/infekcija", se vezuje za "zatvorene" vodene sisteme.. jezera,bazene, pa i akvarijume. Ko zna gde si to zakacio.. tako da ne mora biti vezana za akvarijum.
Od nas akvarista koji trpaju sve i svasta u ogromnim kolicinama - jedino ss tebi desilo, sto i daje plus ovoj prici da si to negde drugde pokupio.
Drago mi je sto si podelio iskustvo, treba se paziti.

P.s. sta se sve u Adi moze pokupiti, ne smem ni da pomislim...pored toliko pišača i ostalih...


Poslednji izmenio Blue dana Sub Maj 20, 2017 9:47 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Serene Sky
Akvarista



Registrovan: 13 Nov 2013
Poruke: 790
Lokacija: Valjevo

PorukaPoslao: Pet Maj 19, 2017 9:04 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Drago mi je da čujem da si se uspešno izlečio. Nisi prvi na forumu koji piše o istom problemu.

Da li su to rekli čime da dezinfikujes prostor oko akvatijuma?Riblja tuberkuloza je ekstrno otporan organizam. Nadam se da si sam akvarijum i sve od opreme bacio.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
IvanGrozni
Akvarista



Registrovan: 13 Jan 2013
Poruke: 85
Lokacija: Mladenovac-Priština

PorukaPoslao: Pet Maj 19, 2017 3:27 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Do infekcije je došlo najverovatnije krajem Januara meseca, 2015. godine, dok sam čistio akvarijum. Naime, tokom zime i hladnih dana, koža na rukama mi se osuši i popuca. Pretpostavljam da je to uz pad imuniteta, uzrokovalo da bakterija može da uđe u organizam kroz oštećenu kožu. Infekcija je lokalnog tipa, ne širi se na druge delove tela. Nije ni zarazna.

Ono što je nepovoljno u svemu tome je da većina dermatologa nije imala prilike da vidi ovakvu upalu. Ona nije česta, kod nase je retka, ali je ipak ima. Doduše u vidu statističke greške. Zbog toga, prva dva dermatologa, nisu mogle da konstatuju tačnu dijagnozu, a samim tim ni terapiju. Dermatolog na Klinici za dermatologiju je konstatovala tačnu dijagnozu, ali nije terapiju. Što nisu uradili ni dok sam ležao na klinici. Tek je dermatolog na VMA, dao odgovarajuću terapiju. Inače dok sam ležao na klinici, na kontrolu je došao jedan momak, kome je takođe konstatovana Fish tank granuloma, te me je lekara pozvala da vidim njegov slučaj. Momak je naravno imao kući akvarijum i navodno je kod njega upala počela da prolazi posle dva meseca i 10 dana od početka korišćenja antibiotika. Prva dva antibiotika uz probiotik, za period od 10 dana koštaju oko 1200 dinara. Jedan od antibiotika, sada se ne sećam koji, ne može da ide na recept, jer nije predviđen za tu šifru bolesti. Plus analize krvi, koje sam radio većinom u privatnoj laboratoriji, a nešto i u državnoj. Ponovo napominjem da je ta terapija trajala devet meseci. Na jutarnjoj viziti na klinici, drugi lekari i studenti koji su dolazili su bili zainteresovani za moj "slučaj", jer to nikada pre nisu imali prilike da vide (niti će u skorije vreme), dok druge bolesnike sa psorijazom i dermatitisom jesu.

Napio sam se tih antibiotika toliko, da me ni sida neće. Da me ujede zvečarka i ona bi se odmah prevrnula od antibiotskog šoka.

Ne znam da li je to riblja tuberkuloza, ali je bakterija iz iste grupe, na koje deluju isti antibiotici.

Infekcija je bila na desnoj šaci, pošto sam dešnjak i akvarijum sam čistio desnom rukom.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Serene Sky
Akvarista



Registrovan: 13 Nov 2013
Poruke: 790
Lokacija: Valjevo

PorukaPoslao: Pet Maj 19, 2017 3:42 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Druze mycobacterium marinum zbog gradje celijske membrane je jako otporan organizam na lekove i spoljne uticaje. Sat vremena u alkoholu nije dovoljno da dezinfikuje zarazeni predmet. Akvarijum moze mesecima na suncu da stoji i kad ponovo sipas vodu i stavis ribe zarazice ih.
Ima slucajeva da su ljudima amputirali udove zbog infekcije. Ti si dobro prosao.

Da se tako lako covek zarazi, a tako ispada iz tvoih reci, mnogi bi je imali. Ljudi ceo zivot provedu gajeci ribe ili kao ribolovci pa opet i ne znaju da bolest postoji. To je sve do organizma a i dosta do srece.
Ako nisi moj ti je savet da nadjes neki nacin da malo dezinfikujes prostor gde je bio akvarijum. Prelistaj teme ima vec je neko pisao o istom problemu pa stupi u kontakt sa njima.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
cyanogen
Akvarista



Registrovan: 07 Feb 2015
Poruke: 39
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sub Maj 20, 2017 10:51 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

najbitnije je da je kolega konacno ustanovio uzrok i zalecio se, a za nas veoma bitno i da nas je upozorio kako da umanjimo rizik ka nama samima ..

i meni cesto ispuca koza na rukama zimi, padne imunitet, a verujem da nisam jedini, takodje cesto imamo po rukama kojekakve ranice, zanoktice itd ... a akvarijume svi cistimo preko cele godine, tako da smo svi u potencijalnom riziku

nije lepo i ne treba da se svadjamo oko off topic gluposti kao sto je kupanje u adi .. ja se npr kupam u istoj od 92-e godine, secam se da je npr 2000 bilo prica da u njoj ima nekih bakterija groznih, kakogod i tad sam se kupao, i nikad nista nisam 'zakacio' tamo
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
Ralke
Akvarista



Registrovan: 27 Feb 2016
Poruke: 187
Lokacija: Surcin/Novi Beograd

PorukaPoslao: Sub Maj 20, 2017 11:18 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne svadjamo se. I ne treba da se kvari tema. Ako nesto ima privatno da se kaze - za to postoje privatne poruke.
Moja konstatacija za Adu je ispravna.
To sto se tebi nista nije dogodilo (a nije ni meni - srecom) ne znaci da se drugima nije dogodilo. To je ista prica kao i za kolegin nesrecni slucaj, dakle nekom jeste a nekom nije.

Sve to govorim jer su poznajem puno zdravstvenih radnika i iz njihovih iskustava prenosim reci - da su se nagledali svega i svacega na kozama ljudi koji su se kupali u adi. Ne kazem da ce svako nesto da dobije ali daleko od toga je ada cista..a uzrocnici su milion ljudi koji tu svasta radi i dolazi da se opere.
Sportski pozdrav
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Serene Sky
Akvarista



Registrovan: 13 Nov 2013
Poruke: 790
Lokacija: Valjevo

PorukaPoslao: Sub Maj 20, 2017 8:05 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nazad na temu: neke cesce bolesti koje se mogu dobiti od riba salamonela, crveni vetar, anisakis, nokardioza, vibro infekcije.
Ja sam bio prestravljen kad sam saznao da se sa ribica na coveka prenose bolesti tako da je dobar deo mog upoznavanja sa hobijem bio kako da ostanem zdrav.


Poslednji izmenio Blue dana Sub Maj 20, 2017 9:48 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Uros Kg
Akvarista



Registrovan: 29 Mar 2017
Poruke: 237
Lokacija: Kragujevac

PorukaPoslao: Ned Feb 04, 2018 3:15 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

E ovako da se nadovezem, mislim da i ja imam problema sa kozom zbog akvarijuma, naime na rukama do laktova mi izlaze kao bubuljice, za sad ima i vecih i manjih pa planiram ovih dana da posetim lekara, od preparata dodajem samo profito, jednom nedeljno dok sredjujem akvarijum, evo i pokoja slika

Image
Image
Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Kako sa jednim grijacem grijati dva a... Luka2907 Grejanje i hladjenje 1 Uto Jan 09, 2024 10:53 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako sa 1 grijacem grijati 2 akvarijuma Luka2907 Grejanje i hladjenje 0 Uto Jan 09, 2024 10:53 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Black moly bolest Sandra89 Bolest 0 Sub Dec 23, 2023 9:03 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Gupike bolest Dragutin96 Bolest 0 Pon Apr 24, 2023 11:07 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka formiranje novog akvarijuma thefezturtle Filteri i pumpe 0 Uto Apr 11, 2023 4:25 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License