Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Pocetnik (jos jedan :D ) Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Skybuffalo
Akvarista



Registrovan: 08 Maj 2017
Poruke: 161
Lokacija: Cacak

PorukaPoslao: Uto Jun 06, 2017 2:00 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav ljudi.Planiram da u skorije vreme formiram akvarijum po prvi put.Pre toga zelim kako se pojavi neki visak novca da kupujem potrebne stvari.

Sastavio sam listu citajuci forum sta mi treba otprilike ali bih voleo da mi iskusniji akvaristi pogledaju i kazu sta je visak, sta fali sta je ono pocetnicko preterivanje i slicne stvar.Takodje postoji velika sansa da nemam pojma o cemu pisem jer sam sve ovo teoretski prikupio pa mi oprostite ako brkam pojmove.Takodje ako ima forumasa koji su u okolini Cacka koristili bi mi saveti o dobavljanju opreme, prodavnicama u okolini i slicno.
Unapred se zahvaljujem na pomoci.

Dakle dimenzija akvarijuma koji planiram su 70x 40 x 40. Debljina stakla koju planiram je 8mm stranice i 10 mm dno.
Da li je to dovoljno i da li su potrebna neka dodatna ojacanja ili sta vec?


1. Atman EF 2 kanister filter
Da li je dovoljan i kakva su iskustva sa njima? Mislim znam da ne mogu da ocekujem ne znam kakav kvalitet ali da li mogu da sljakaju odredjeno vreme i da vrse svoj posao da mi ribice i bilje budu zadovoljni.


2.Aeracija Tetratec APS 150 i odgovarajuci kameni rasprsivac (ili neko crevo nisam siguran sta je bolje)

3.Grejac od 150 w, termometar


4.Co2 Ovde se dvoumim izmedju diy varijante (narucio bih kineski komplet sa manometrom koji se samo zasavi za flase i sera difuzor) ili da skupim pare i kupim Biom CO2 komplet 500 M kod sponzora sajta.
Nekako mi druga opcija deluje sigurnije iako bi odlozilo formiranje akvarijuma zbog novca.Svaki predlog je dobrodosao.Trazim najbolji odnos cena-kvalitet i lakoca dobavljanja.




5.Sto se osvetljenja tice koje me predstavlja najveci problem. Very Happy Planirao sam dve Arcadia Classica Tropical Sunlight T8 18w 600mm sijalice i dve Arcadia Classica Natural Daylight T8 18 w.
I ostavio bih mesto u haubi da kasnije dodam Arcadia T5 Plant Pro 550mm - 24W

Problem lezi u tome sto zleim da izbegnem diy varijante za armaturu jer iako znam da povezujem neonke nisam dovoljno strucan da to uradim za ovakvo osetljivo okruzenje a nalazenje nekog strucnijeg nije opcija iz odredjenih razloga.

Kupio bih nesto ovakvo Image ako mislite da je to dobro resenje a za ovu plant pro sijalicu cu se snaci jer je nestandardna pa ne verujem da cu naci gotovo.

Bilo kakvi saveti za jednostavnije resenje su dobrodosli.

6.Normalno dekoracija i potrosni materijal to cu po potrebi i zeljama.

Zelim da pokusam da odgajim izmedju ostalih i nekoliko crvenih biljaka (da ne navodim imena jer nisam siugran jos uvek koje tacno zelim )
Od ribica zelim (takodje ako mislite neke od ovih nece ici zajedno recite)

Ancistrus zlatni
Zebrice (voleo bih da najdme one crvenakste)
Blek moli
Kraljevske neonke


Unapred zahvalan na vasem vremenu. Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Uto Jun 06, 2017 2:00 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

reventon
Akvarista



Registrovan: 03 Jun 2012
Poruke: 2004
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo

PorukaPoslao: Uto Jun 06, 2017 8:01 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

EF2 je sasvim dovoljan za tu litrazu. Sto se tice aeracije, veruj mi da ce ti i APS50 biti i vise nego dovoljna. Tetrine pumpe su odlicne, i ja gore pomenutu koristim na jednom akvarijumu od 160l. Grejac slobodno moze biti od 100W, pogotovo ako je akvarijum zimi u prostoriji koja se greje. CO2 bi mozda mogao da dodas kasnije, a ne sada kada imas mnogo posla oko samog pocetka i formiranja.
Sto se tice rasvete, to ce ti uvek biti drndanje Very Happy Naravno, postoje razne fabricke armature, haube. Dobre su, ali su skupe, pogledaj i po oglasima, ima ih dosta. Ribe koje si naveo bez problema idu zajedno, dok bi crvene biljke takodje mozda mogao da ostavis za neki kasniji period, one su prilicno zahtevne.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
vlajko :)
Akvarista



Registrovan: 11 Apr 2017
Poruke: 45
Lokacija: Negotin

PorukaPoslao: Sre Jun 07, 2017 12:27 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Slazem se da se ne treba opterecivati sa CO2 u pocetku, jer imas gomilu stvari da naucis. Nije da te plasim, pocetnik sam i ja pa ti pricam iz iskustva, ali bas zbog toga je akvaristika zanimljiva, uvek imas neku temu za proucavanje. Smile Jedno po jedno, za pocetak gledaj da bude dobro osvetljenje jer to je osnova za biljkice, ubaci pola centimetra hranljive podloge ispod peska i to je sasvim dovoljno za pocetak. Sve u svemu samo polako i sto vise procitas ovde na forumu, manje ces gresaka da napravis u tvom akvarijumu... Wink
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Skybuffalo
Akvarista



Registrovan: 08 Maj 2017
Poruke: 161
Lokacija: Cacak

PorukaPoslao: Sre Jun 07, 2017 1:11 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

He, neplasim se ja tako lako. Very Happy Jedini razlog zasto bih uopste odmah i stavljao C02 jer se plasim kako ce kasnije dodavanje (i promena) uticati na sam akvarijum.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
reventon
Akvarista



Registrovan: 03 Jun 2012
Poruke: 2004
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo

PorukaPoslao: Sre Jun 07, 2017 8:53 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Tako je, ako planiraš neke iole ozbiljnije biljke, ne zaboravi i hranljivu podlogu. Kasnije dodavanje CO2 je sasvim moguće. Retko ko od nas ne startovao sa njim, većina ga je dodala kasnije i svi smo preživeli. Jedna po jedna stvar, ne žuriš nigde Wink
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Luvias
Akvarista



Registrovan: 18 Nov 2016
Poruke: 116
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sre Jun 07, 2017 9:39 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Evo neko moje misljenje

Taj akvarijum komotno od 6mm stakla ( mada bih ja uradio 90x45x45) jel je idealan za scaping
Filtracija-ako mozes uzmi ef3 ili jos bolje 4
Aeracija- ne potrebna imas spray bar koji je vise nego dovoljan
Na osvetljenju nemoj da zalis, moj savet fabricko osvetljenje
Co2 najbolje od samog starta, makar i u diy varijanti, pa kad budes mogao uzmi bocu

Ja sam misljenja da sto kvalitetnije krenes, to ces vise uzivati u ovom hobiju. Ako krenes od pocetka da fizikalises oko akvarijuma, pre ces bataliti isto.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Sone_bg
Akvarista



Registrovan: 09 Feb 2016
Poruke: 345
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sre Jun 07, 2017 9:49 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

1. Ja imam EF2, doduše na 80L, al mi odlično vrši posao, al čisto da budeš upoznat, jednom u nekih mesec ipo dana ćeš morati da čistiš creva, da bi pojačao protok, jer se creva zaprljaju, nemoj da ti pojedini prodavci iz naših akvarističkih radnji mažu oči da on može da radi tako par meseci da ga ne pipneš, može, sve može da radi, al neće posedovati isti kvalitet upotrebe filtera, a i to čišćenje nemoj da te zabrinjava, 10-15 posla, očistiš creva i rotor motora. U svakom slučaju ja ga preporučujem, ako se pažljivo rukuje sa njim i brine o njemu, može dugo lepo da te služi Smile

2. Što se tiče aeracije, po meni ti je nepotrebna, samo bezveze ubacuješ balončiće u akvarijum, nije vizuelno lepo, barem meni, namestiš da ti izlazna lula od EF2 talasa vodu i imaćeš dovoljno kiseonika, samo sam ja još lulu okrenuo naopačke od kako inače treba da stoji i to mi je savršeno, jer kad tako stoji uopšte ne bućka vodu, a dosta fino talasa površinu, ako te zbunjuje kako to naopačke, mogu posle da ti objasnim Smile

3. Za grejač se slažem da može da bude i od 100W

4. Što se tiče CO2, ja sam uvek za bocu, mogu da ti dam neke preporuke gde šta da kupiš, zavisi sa koliko novca barataš, al u svakom slučaju, CO2 može da čeka, što kaže Reventon, možda i bolje kasnije, dok se malo uhodaš i skupiš dodatni novac Smile

5. Što se tiče rasvete, ja bih odmah u startu odustao od Classica Tropical Sunlight T8 i Arcadia Classica Natural Daylight, nego bih uzeo 2 Arcadia Freshwater i jednu Arcadiu Plant Pro, pošto vidim da si svejedno planirao da je uzmeš, jesu malo skuplje Freshwater, al kad budeš shvatio koliko para daš na ovo na ono, pa na ribicu, pa ugine, pa biljku, pa propadne, a to sve košta, tako da se onda i isplati uložiti malo više u rasvetu, naravno ako imaš mogućnosti.

Što se tiče crvenih biljaka, dok ne počneš da ubacuješ CO2, nemoj ni da ih kupuješ, samo ćeš potrošiti pare, jer će ti uginuti, jedino ako uzmes neki crveni Echinodorus, to je nešto što ja znam da iole vuče na crveno, ako ima još neka, neka me neko ispravi Smile

Nadam se da ćemo ti biti od pomoći
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Skybuffalo
Akvarista



Registrovan: 08 Maj 2017
Poruke: 161
Lokacija: Cacak

PorukaPoslao: Sre Jun 07, 2017 1:14 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Bar sam krenuo. Very Happy Danas sam uzeo gvozdje za postolje pa cu kad budem imao vremena to izvariti i srediti.

Velicina akvarijuma je zbog prostora mada mi se ta tvoja velicina bas dopada ali sta cemo takvo je stanje kakvo jeste.

Debljinu uzimam zato sto sam paranoican, najbolje resenje koje sam nasao je staklar (radnje ne dostavljaju, a ovde i nema izbor koliko sma ja upoznat) .Dakle staklar je ne bavi se akvarijumima (viodeo sam u radnji da ih radi i zadovoljan sam ali opet...).Zato sam se malo obezbedio debljinom stakla i napomenom da koristi silikon cije sam ime zaboravio sada a vidim da ga koriste clanovi foruma.

Razlika u ceni izmedju ef3 i ef4 nije prevelika pa bih mogao da uzmem ako ce ribicama biti ugodnije.

Sto se ciscenje pretpostavio sam da je tako. Very Happy Very Happy


Co2 cu verovatno kupiti za pocetak ovakav komplet.Smatram da kad nesto treba da naucis ne treba odlagati, bolje krenuti pa sta bude. Very Happy

Image
A kasniej cu videti za bocu (sone ti ipak posalji preporuke kad budes imao vremena i volje).
Pih ja zapravo imam bocu za CO2 ali je premala.Bas mi olaksalo posao i otezalo novcanik Very Happy


RAsveta je i najveci problem.Ako imate neke predloge za fabricka resenja ili ljude koji vrse prepravke i pravljenje gotovih slobodno posaljite u privatnoj poruci ukoliko imate vremena i volje.
Stvar je sto ja mogu da napravim haubu ali bih izbegao da ja povezujem osvetljenje a nemam nekog kome bih mogao da dam da mi to poveze zato trazim ova neka zaobilazna resenja.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Skybuffalo
Akvarista



Registrovan: 08 Maj 2017
Poruke: 161
Lokacija: Cacak

PorukaPoslao: Sre Jun 07, 2017 1:24 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Izvinjavam se na duploj poruci.
Hvala na pomoci i dosta ste pomogli i do sada. Very Happy Kad se setim svog prvog akvarijuma kad sam bio osnovac i onda citam kako treba da se radi bude mi zao onih jadnih ribica. Embarassed
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Luvias
Akvarista



Registrovan: 18 Nov 2016
Poruke: 116
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sre Jun 07, 2017 5:27 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Sta ti znaci premala boca? Ako je 0,5 opet je dobra
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Skybuffalo
Akvarista



Registrovan: 08 Maj 2017
Poruke: 161
Lokacija: Cacak

PorukaPoslao: Sre Jun 07, 2017 7:21 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Image

Ovakva.Koriscena je za C02, i punjena do skora.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Sone_bg
Akvarista



Registrovan: 09 Feb 2016
Poruke: 345
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Čet Jun 08, 2017 8:27 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja preporučujem Altispinosu, dosta je mirniji i izdržljiviji od Ramireza, koškaće se sami između sebe, al bez posledica, a ostale ribe ne primećuju u akvarijumu, što se tiče Apistogramme, isto prelepa riba, možda malkice osetljvija, sve zavisi odakle je i kakvog je kvaliteta ribica Smile ja za sad imam i Altispinose i Cacatuides i super se slažu Smile

Ako naletiš na Leatecara Dorsigera ili Nannacara Anomala, ovo su ti isto super patuljasti ciklidi, nisu toliko zahtevni, pogotovo Leatecara, A Nannacaru je teško naći sada, al eto čisto da znaš šta još ima od lepih patuljaka Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Skybuffalo
Akvarista



Registrovan: 08 Maj 2017
Poruke: 161
Lokacija: Cacak

PorukaPoslao: Uto Jun 13, 2017 12:19 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Manje vise sam sve kompletirao,Samo da se sredinom sledeceg meseca otvori neko vreme da sklopim i izvarim postolje.




Ostao je jos problem CO2, ako neko moze da me uputi u pravom smeru gde je najpovoljnije nabaviti sta bio bih mu zahvalan.
Ono sto sam nasao po oglasima je oko 45 eura boca (3kg), 40 evra regulator, 40 evra elektromagnetni, oko dve hiljade iglicasti.

Iz vaseg iskustva jesu li to normalne cene ili bih mogao da prodjem povoljnije negde?

Difuzor bih uzeo tropiko 3 u jedan .
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Skybuffalo
Akvarista



Registrovan: 08 Maj 2017
Poruke: 161
Lokacija: Cacak

PorukaPoslao: Pon Okt 09, 2017 5:14 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Koje je najbolja hrana za ribice (imam crne tetre, neonke, kolisu, Ancistrusa, kori pande? Pretpostavljam da je domaca li posto cesto izbivam od kuce ne zelim da opterecujem ljude pravljenjem hrane i vadjenjem iz frizidera.Dakle samo ona u kutijama dolazi u obzir.Razmisljao sam o Tetra Pro Colour i Tetra rubin.Jesu li one dovoljno dobre i sta bih jos zbog raznovrsnosti mogoa da dodam da se ribice lepo osecaju?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Dare021
Akvarista



Registrovan: 12 Maj 2013
Poruke: 185
Lokacija: Novi Sad, Srbija

PorukaPoslao: Pon Okt 09, 2017 6:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

pošto već planiraš kanister filter ,kada budeš imao mogućnosti za co2 bocu onda ti preporučujem i atomizer

Image

što se tiče hrane ...što više mešaš hranu to bolje ...spirulina,proteinska u granulama,listići....
nevolimo ni mi istu hranu da jedemo svaki dan Very Happy Very Happy Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Pocetnik i neplanirana ljubav Boxer89 Upoznavanje 0 Pon Dec 19, 2022 6:40 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pocetnik - akvarijum sa biljkama Gardijan Početak u akvaristici 0 Pon Avg 15, 2022 1:52 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pocetnik 60L jeepwj Početak u akvaristici 27 Ned Mar 06, 2022 7:22 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pomoc u uredjenju akvarijuma , pocetnik BogdanM Početak u akvaristici 3 Čet Nov 25, 2021 12:23 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Plazma 120 70 17 pocetnik Vulebeograd Početak u akvaristici 49 Ned Sep 19, 2021 10:48 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License