Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Uzgajanje kozica za totalne pocetnike Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Veki




Registrovan: 30 Sep 2017
Poruke: 2
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Uto Okt 03, 2017 3:14 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Dobar dan svima, ja sam Ivan, novi sam clan foruma.
Totalni sam laik u akvaristici, zbog toga sam i otvorio ovu temu. Po onome sto sam citao i informacije koje sam ovde nailazio to deluje veoma prosto za nekog ko se vec bavi ovim.Od opreme ne posedujem nista, ali voleo bih da pocnem da uzgajam kozice,jer mi deluju zanimljivo kao nov hobi.
Zanimaju me sledece stvari. Sta je od opreme sve potrebno(bukvalno sve nabrojati),preparate, kako dobijate odredjenu PH vrednost vode, kako se tretiraju takvi akvarijumi, priprema akvarijuma, kako se odrzavaju, menjanje vode, usisavanja dna. Ne poznajem nikoga gde bih to mogo uzivo videti ili dobiti savete.Takodje bih mozda ubacio par neonkica(posto sam citao da bi oni mogli ici zajedno sa kozicama), da bi mi akvarijum bio sareniji(mada me zanima kako bi to uticalo na kozice, da li bi im bilo stresno da zive u okruzenju sa njima). sa kojim brojem kozica bi valjalo krenuti, ako bih ubacio neonkice, koji je broj neonkica je recimo minimalan za jedno drustvo. Da li bi valjalo drzati dva puzica helene preventive radi...itd.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Uto Okt 03, 2017 3:14 am Snimi Poruku Nazad na vrh

Serene Sky
Akvarista



Registrovan: 13 Nov 2013
Poruke: 790
Lokacija: Valjevo

PorukaPoslao: Uto Okt 03, 2017 3:47 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Potreban ti je akvarijum, za kozice netreba veliki, neki viseći filter i grejač. Za biljke je potrebno i neko svetlo.

Da bi se održavali prametre vode konstantni potrebni su ro uredjaj i testovi. Hemija dolazi posle kad obezbediš ro jer je u suprotnom presipanje iz šuljeg u prazno. Može li se znati žašto u startu želi da se igra sa hemijom vode?

Neonke će jesti kozice. Kuliji i ancistrusi su jedne retkih riba koje se njima ne hrane. Ako zeliš da ih razmozavas pozeljno je da ih hrania češče. Što više možeš da ubaciś to bolje.

Izmet kozica je lagan tako da ako je dobra cirkulacija a filter vuče vodu sa dna usisavanje je manje više nepotrebno. Mislim da na jutubu ima gomila snimaka kako ljudi usisavaju dno. Promena vode kad možeš i kako ti uslobi omogucavaju jer zeliš da se igraś sa hemijom. Jednom nedeljno nije loše akvarijum baš ume romantično da miriše.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Uto Okt 03, 2017 4:01 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ivane, Ivane... u 3 i 15 ujutru dobar dan.. Wink

Nego, da li je tebi do uzgajanja kozica ili do zajednickog akvarijuma u kome ces da uzivas?

Za uzgajanje je i dovoljna plasticna posuda sa sundjer filterom (zavisno od litraze akvarijuma/posude sa vodom) za pojedine vrste kozica. Za malo zahtevnije vrste par preparata za odrzavanje kiselosti kao i ph vode i opet kofa vode sa sundjer filterom.

Ukoliko zelis zajednicki akvarijum sa neonkama moze, jedan period, pa onda dolazi period u kome ne moze, sve zavisi kako ce ti neonke reagovati na kozice. Ima slucajeva gde ce ih raskomadati cim ih ubacis u akvarijum, dok u pojedinim ce nauciti tokom vremena da su kozice hrana, tj cim prva kozica zenka izbaci male, a neonke ih probaju kao hranu.

Prvo ti trebaju dimenzije akvarijuma da bi odredio broj jedinki u jatu (za bilo koju vrstu ribe).

Tako da prvo moras da odlucis sta ces: da uzgajas ili da uzivas...?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
oldwolf
Akvarista



Registrovan: 13 Nov 2016
Poruke: 307

PorukaPoslao: Uto Okt 03, 2017 5:50 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kreni najpre sa puno čitanja ovde na forumu, bilo šta da te interesuje.
Šta god da ti neko odgovori neće ti mnogo pomoći, nego steci osnovno
obrazovanje čitanjem, pa ćeš već formirati neko svoje gledište (a ima se dosta toga pročitati i naučiti).
jer šta god da želiš znati ,odgovor je tu već negde na forumu, samo kopaj.

Izabrao si liep hobi, uživaj.Srećno!
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Veki




Registrovan: 30 Sep 2017
Poruke: 2
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Uto Okt 03, 2017 12:34 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pa procitah negde ovde da mogu neonkice sa njima, ili mi se pomesalo , zato sam bas izabrao neonkice. Svrha je da bih zeleo kozice, ali posto one obitavaju po dnu, mislio sam mozda ribicu da pliva da ne zuji sredina akvarijuma prazna. Pa gledao sam na youtube pripreme akvarijuma i sve mi deluje kao neka reklama za neke preparate neke firme, neka bebi hrana na dnu u prahu, pa neki prah za razvijanje nekih bakterija, pa preko toga pesak, pa neki sundjeri sa baktterijama, pumpe itd...pa se ceka nekoliko nedelja, pa im opet tresne neki prah, pa onda provera vode itd...osim ako nemas vec razradjen taj neki filter pa ga uzmes iz drugog akvarijuma, kojeg ja nemam itd...sad ja nemam pojma koliko mi je sve to uopste potrebno.
Nisam razmisljao da ih razmnozavam u kofici, ili tegle i razne gluposti...nego vise da pokusam da napravim kao neki mali biotop, da sto prirodnije izgleda pa neka se razmnozavaju unutra. Naravno da je svima cilj da njihova kolonija bude zdrava, da se umnozava sto znaci da bih voleo i da uzgajam i da uzivam, ali pod uzgajanjem ne mislim na stancovanje kozica, vec da i ja mogu da se pohvalim izgledom akvarijuma i mog biotopa. Par biljkica tu bi isto morao da vidim sta bih uzeo da procitam malo vise forum kako old wolf kaze, jer i to je spansko selo za mene. Kasnije sam pronasao teme neke gde sam nasao odgovore neke na moja pitanja. Odabrao sam za pocetak da to budu red cheri posto sam video da su one za pocetnike, ali ne planiram da drzim samo jednu vrstu. Pokusacu da drzim par vrsta ali to kasnije, na osnovu one tabele koje kazu da mogu zajedno da se nece kombinovati koju sam pronasao ovde na forumu , kako bih pokusao da ocuvam cistocu linije i boja i bolji vizuelni ugodjaj za mene(jako sam se razocarao ka sam video da blue velvet,red chery i oni yelow ne mogu zajedno, jer sam zeleo tu kombinaciju Sad). Ja bih da to bude prirodnije, bez hemikalija...ali ja se ne razumem da li moraju da se tretiraju, i kako se smanjuje ph nivo recimo. Dosta puta sam naleteo na termin ubijen akvarijum ovde, ali ne znam sta znaci.Takodje znam da sto je sve brzo to je i kuso, ali voleo bih sto pre da krenem sa njima, pa pokusavam da hvatam precice ovde...Zaboravio sam da kazem da cu najverovatnije nabaviti mozda manji od 25 litara za pocetak. pa da li cu kasnije uzeti jos neki, veci ili cu ih menjati za vise manjih, kako bih mogao da drzim vise vrsta...to cemo videti u buducnosti.
Sad mi recite jel brojka od 10 red chery dobra da se startuje? Takodje ne znam koliko stare jedinke se pazare? Znam da treba da obratim paznju na genetske mutacije koje sam pronasao ovde. Na koliko bi trebalo dodavati nove jedinke da ne bi dolazilo do genetskih poremecaja? Za ribice cu jos razmisliti. one su mi trenutno zadnja stavka.
Hvala na svim odgovorima, svidja mi se sto je forum veoma aktivan i sto sam brzo dobio odgovore.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Uto Okt 03, 2017 1:27 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Odlicno, znaci hoces pristojan akvarijum da gajis kozce i u njemu da uzivas. Ukoliko su ti kozice same sa sobom perlijaju po celom akvarijumu, ukoliko ima riba znaju da se kriju mada i to u nekim slucajevima nema veze tj ukoliko su ti ribe oko 2 cm nesto kao muzjaci endler gupi, boraras ili amandae, galaxy, kubotai.. Na tjubu ovom onom svuda ces videti sve i svasta sto ti je vecina i nepotrebno ukoliko kreces sa nezahtevnimm vrstama kozica, tj ako kreces sa red cherry parametre vode ne moras ni da proveravas jer podnose sve i svasta. Posto si nestrpljiv posalji mi pp kad nabavis akvarijum. Do tada jos citaj, moze?

Veki ::
jako sam se razocarao ka sam video da blue velvet,red chery i oni yelow ne mogu zajedno, jer sam zeleo tu kombinaciju


Ko kaze da ne moze 3 akvarijuma u horizontali jedan pored drugog iliti jedan duzi podeljen u tri dela..

Image

*Slika preuzeta sa: https://www.tumblr.com/search/nano%20aquaria
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Biljcice za pocetnike Sanja Ignjatov Tražnja 0 Ned Mar 17, 2024 7:31 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Puz,kozica Vojche Arhiva Malih Oglasa 0 Čet Feb 06, 2020 8:15 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Menjam potapajucu i vazdusnu pumpu za... Dragan996 Arhiva Malih Oglasa 0 Sre Jul 17, 2019 5:51 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pomoc oko vrste kozica andrija88 Ostali Stanovnici 2 Ned Jun 10, 2018 5:04 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Ribe za pocetnike?? andrija88 Početak u akvaristici 4 Uto Apr 03, 2018 9:39 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License