Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Koralovo (100 Gallons) Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Nikolac
Akvarista



Registrovan: 08 Apr 2014
Poruke: 912
Lokacija: Beograd, Vracar

PorukaPoslao: Pon Okt 30, 2017 5:41 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Drugari akvaristi,
drago mi je da vidim da je podforum morski akvarijumi aktivan i da i novi akvarijumi stalno ,,niču", pa reko ajde i ja da predstavim svoj novi morski projekat na kome radim, uz veliku pomoć kolega sa ovog foruma, već dva meseca. Ovo bi na kraju trebao da bude moj ultimate reef. Znate da obično dok pravimo akvarijum već razmisljamo o sledećem, boljem. većem, sa ozbiljnijom tehnikom itd. U mom slučaju, to je to. U skorije vreme sigurno ne planiram da pravim novi tako da ovaj mora da ispadne savrsen. Mnogo planiranja i razmisljanja pa opet neke stvari ispadnu kilave i spore, ali šta da se radi. Delom je to i moja krivica. Ne znam da li mogu da kažem da je projekat na pola puta ali nadam se da će se malo ubrzati u narednom periodu pa da pre nove godine i zapliva nesto u ovom akvarijumu. Pisaću ovde kako bude napredovalo. Taman mi dođe korisno pošto ja volim kasnije da se vratim i da pregledam hronologiju sa sve slikama i evociram uspomene Very Happy
Mnogo sam težak čovek kad je estetika u pitanju tako da mi je izgled u ovom projektu bio od vitalnog značaja. Svašta sam ranije budžio i krpio pa sam resio da jednom udovoljim sebi i uradim sve onako kako sam oduvek želeo, a to se odražava na brzinu izvođenja radova a i novčanik bogami Very Happy

Dimenzije akvarijuma

125X50X55 (DxŠxv)
Naravno pravio bih ja to i veće ali je ovo nažalost najveći akvarijum koji može da stane.
Akvarijum je rimless, 12 mm optiwhite sa vidljivih strana. (Očekuje se da stigne uskoro)
Za početak sam odlučio da probam bez pozadine, nešto mi zapali za oko takvi akvarijumi. E sad videćemo kako će ispasti.
Preliv tek dolazi na red kad akvarijum sedne na policu i kad se montiraju cevi do sumpa. U svakom slučaju biće kutija iz jednog komada krilita sa laserski isecenim cesljem i rupom za povrat vode. Mislim da će vrlo lepo i diskretno da izgleda. Više o prelivu kad dođe na red.
Postolje je istih dimenzija radjeno od kutija 4x4, strane se kače na magnet. Sump 100X45X45, 3 komore sa rezervoarom za RO (30L)
Sump sam se trudio da bude što jednostavniji. Prva komora sa desne strane za čarape i skimer, srednja komora za sad refugium, i treća za povratnu pumpu. Prostora u sumpu ima dosta tako da ako se odlučim da dodajem još opreme kasnije mogu lako da promenim namenu komore. Posle toga je rezervoar za ATO.
Ostatak prostora u polici sam planirao da iskoristim za cable management, kontrolere, dozirku i rezervoare za elemente. Tome služi ova tabla koja deli unutrašnjost police, I bočna strana se skida radi lakšeg pristupa ali i o tome više kad dodje na red.

Image

Skimer ce biti Bubble Magus C7, a povratna pumpa za pocetak atman dok ne smislim konačno rešenje. Ako se atman pokaže dobro neću ga ni menjati pošto mi je povratna pumpa trenutno najmanja briga u životu, dokle god je tiha.

Rasveta za refugium će najverovatnije biti diy varijanta LED full spectrum. Planiram da se na refugium oslanjam dosta kad je u pitanju spuštanje nitrata i fosfata, pa će rasveta verovatno biti žestok overkill.
Dozirka će verovatno ići arka sa 4 kanala a za ATO još nisam ništa odlučio.

Rasveta
Odlučio sam da se oprobam sa takozvanim crnim kutijama. 2X165W full spectrum sa programiranjem dva kanala posebno. Plavi i beli.
Citao sam dosta o njima i mislim da im treba dati šansu i zbog toga što su povoljne i imaju dosta snage. Mislim da ce 50-60% biti max koji cu koristiti i za najzahtevnije korale.
Nisu nešto preterano lepe, ali su svakako bolje od svega što bih pravio u DIY varijanti, po ceni DIY.

Image

Cirkulacija

Odlučio sam se za novu Ice Cap 3K gyre pumpu. Sa njom nema mnogo iskustava pošto je relativno skoro izašla. Testiramo je u jednom većem akvarijumu i za sad mi se svidja. Kontroler je skoro identičan novoj generaciji koji dolaze uz gyre samo bez podrške za apeks i upravljanja više pumpi u isto vreme. Za moj ukus ima i previše opcija, ali ako mi bude dosadno mogu da podešavam veličinu i vremenski razmak izmedju talasa Very Happy

Image

Što se soli i elemenata za doziranje tiče odlučio sam se da idem na komplet Aquaforest. Možda sam malo pao na reklamu koju su ozbiljno uradili ali sigurno je da su dosta uložili u proizvode i da nude sve što ikad može da mi zatreba za akvarijum, pa i više od toga.

To bi bilo to otprilike za sad. Nastavak će nadam se biti vrlo brzo. Moram ovim putem da se zahvalim prijatelju Iliji koji je obezbedjivao logistiku za sve ovo i koji je učestvovao u svemu, od prolaženja carine do sečenja iverice i planiranja svega. Bez njega definitivno ne bih ništa uradio. Hvala naravno i Nzivkovicu i ostalim momcima iz TMD-a. što bi Žile rekao, pomeramo granice Very Happy

To be continued.. Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Pon Okt 30, 2017 5:41 am Snimi Poruku Nazad na vrh

Laki
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Jan 2014
Poruke: 1684
Lokacija: Makce (Vel. Gradiste)

PorukaPoslao: Pon Okt 30, 2017 6:43 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Bravo majstore,profi odradjeno.
A,taman sam se zabrinuo sto te nema da pises o kocki.
Domenzije su prave,to je to, i nemas potrebe za vecim-moze lepo da se skejpuje, npr vise odvojenih grebena,a opet da ima dosta mesta za plivanje.
Sump veoma osmiljeno sa dosta prostora pruza mesta za igranje u nedogled.
Neznam na koji si skimer msilio: NAC c7 ili curve c7 kako god oba su i vise nego zadovoljavajuca.
Strim je savrseno dobar da pokrije tu duzinu to ti govorim iz proverenih izvora, a i imaces prostora ite-kako za iganje.
Moji su saveti ako zelis pozadinsku foliju da je uradis odmah jer kasnije nista od toga kad napunis akvarijum,i drugo ulozi u dobru povratnu pumpu i visestruko ce ti se isplatini,jer kad vec ides kako treba i po ps-u (sto se kaze) nemoj da se sapletes o nesto tako jednostavno a ujedno mnogo bitno.
Za tu litrazu imas jebao pumpe koje bi te pokrile savrseno,nisu skupe a opet pouzdane ...,a o eheim ,tunze,aqua emic i ostalima da ne pricam -naravno ako se moze.
NApisi nam nesto vise o zivom svetu koji bi tu obitavao,kakvi su dalji planovi.......
Iskreno sam se obradovao tvom prosirenju...,bicu tu da te davim postovima kad god me obradujes necim novim...
Sto se aqua forest-a tice ja koristim reef salt i sad vec mogu da kazem nakon pola kible da je red sea coral pro majka svih soli (bar za mene) ,sto se ballinga tice tu cemo jos cekati za konacan komentar ( koristim program AF u fullu ).
Pozzz i samo hrabro.


Poslednji izmenio Laki dana Pon Okt 30, 2017 8:51 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
Dado87
Akvarista



Registrovan: 10 Okt 2017
Poruke: 100
Lokacija: Novi sad

PorukaPoslao: Pon Okt 30, 2017 6:56 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Neka je sa srecom. A bas gledam rasvetu slicna kao i moja 165w dim. Reci mi na koliko posto planiras da teras plavi a na koliko beli kanal?
Kod mene npr na 60l idem 30% plavo...20% beli kanal
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Nikolac
Akvarista



Registrovan: 08 Apr 2014
Poruke: 912
Lokacija: Beograd, Vracar

PorukaPoslao: Pon Okt 30, 2017 10:10 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala Laki na lepim recima. Ima jos naravno mnogo da se radi, nadam se da ce ispasti kako treba sve. I ja bih rekao da ima sasvim dovoljno prostora za ozbiljan greben odnosno dva grebena i dosta otvorenog prostora za plivanje. Zato sam isao na vecu dubinu, da mi ne bude do vrha popunjeno kamenom i koralima. Ideja mi je da iznad grebena plivaju jata antiasa i hromisa sa jos po nekim tangovima, kao sto i u prirodi rade. Mislim da sad imam prostora da postignem taj efekat. Ja bar tako zamisljam prirodni greben u svojoj glavi. Skejpu cu takodje dosta paznje da posvetim. Toliko da mi je ideja da umesto da odmah ubacim 30kg kamena i zatrpam akvarijum, uzimam po manje kolicine, recimo po 5-10 kg i onda polako slazem i lepim greben dok je jos prazan. Znas i sam sigurno kako je kad je akvarijum pun kamena a ti pokusavas da napravis skejp. Treba ti 10 ruku a ne dve. Bilo sta hoces da isprobas moras da ispomeras i povadis pola. Jako frustrirajuc posao. To smo radili kod Ilije i Nzivkovica, posle dva sata izgubimo zivce. Mukotrpan posao.
Suvi kamen bi dosta olaksao ceo ovaj proces ali bi posle oteglo samo startovanje i balansiranje akvarijuma. Tako da ja pretezem na stranu startovanja sa zivim kamenom iako je skuplja i teza opcija. Stedi vreme i smanjuje frustraciju algama.
Od zivog sveta planiram jatne ribe kao sto rekoh antiase i hromise, powder blue, plavog i zutog tanga. Bice jos nekih mozda riba, nekih klovnova, wrassova, demsela ali nista preterano egzoticno. Meni su i ove obicnije ribe lepe a provereno idu dobro u reef tako da meni odgovaraju.
Sto se korala tice, bice mixed reef, od svega po malo zato sto mislim da svaka vrsta korala ima svoju draz. Ne bih isao u neke full sps vode iako bi to bilo lakse nego pokusavati svima da udovoljim. Kod full sps mi fali kretanje mekih korala. Tako da ce biti svega.

Image

Evo ga, pristigao lepotan Very Happy

Dado, ne znam jos tacno sto se snage tice. U pocetku ga necu terati mnogo jako da ne bih imao problem sa algama. Kasnije cu po reakcijama korala pratiti i korigovati, a pasce i neko merenje para pa da budem siguran da dobijam idealne vrednosti. Mada korali vrlo jasno pokazu nezadovoljstvo kada im ne odgovara svetlo. E sto se odnosa tice to jos ne znam. Gledacu da ne bude mnogo plavo, ne prija mi oku. Mozda krenem sa 30-20 plavo-belo, mozda i 30-30.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Sone_bg
Akvarista



Registrovan: 09 Feb 2016
Poruke: 345
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Uto Okt 31, 2017 9:13 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Za početak zvuči da će da izgleda opasno bezobrazno Very Happy lepo odrađena komodica, vidim da kažeš za rasvetu da nije neka specijalna, al meni sve ovo ovako vrh izgleda Smile treba dočekati da se napuni vodom i da se ubaci kamen, e onda počinje žurka Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Nikolac
Akvarista



Registrovan: 08 Apr 2014
Poruke: 912
Lokacija: Beograd, Vracar

PorukaPoslao: Sre Nov 01, 2017 8:02 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nije nista specijalna kad pogledamo dokle je rasveta za more stigla. Ova definitivno nema ni jednu od fensi opcija sa skupih rasveta, samo daljinski i programiranje dva kanala. Meni je to u principu dovoljno pa sam se zato i odlucio za nju.
Tesko mi je bilo da opravdam kupovinu rasvete od 500+ ako ovo moze za upola cene da da zadovoljavajuce rezultate. To jos ostaje da vidim, mada sam prilicno siguran da hoce.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nzivkovic
Akvarista



Registrovan: 02 Feb 2013
Poruke: 1178
Lokacija: Beograd, Kumodraž

PorukaPoslao: Sre Nov 01, 2017 8:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Srećan početak. Čekamo preliv i da krene punjenje.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Nikolac
Akvarista



Registrovan: 08 Apr 2014
Poruke: 912
Lokacija: Beograd, Vracar

PorukaPoslao: Sub Nov 04, 2017 12:20 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala Zile. Evo ga preliv, jos cevi i pustamo u pogon. Voda se vec pravi Very Happy

Image


Image


Image


Image

Ko kaze mora pozadina zbog kablova Very Happy
Jedino ce gyre da se vidi, ali sta da se radi.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
No 1
Akvarista



Registrovan: 17 Avg 2009
Poruke: 3517
Lokacija: Belgrade

PorukaPoslao: Sub Nov 04, 2017 10:18 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Srećno s novim akvarijumom. Vrlo pedantno, i uredno, svaka čast. Čime si lepio, odnosno da li je u pitanju neki silikon, pregradni deo, preliv...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Laki
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Jan 2014
Poruke: 1684
Lokacija: Makce (Vel. Gradiste)

PorukaPoslao: Sub Nov 04, 2017 11:11 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Mene ineteresuje od kog materijala je izradjen prelivni saht(deluje dosta tanko ako je plastika),zar ne mislis da ce se vremenom pod pritiskom deformisati ili ,ne daj boze, napuci pod tolikim pritiskom vode.Zar nije bilo prakticnije raditi ga u staklu?!
Koliko prostora izmedju zida i pozadine ima?! Razmisljaj i o tome kako ces to staklo cistiti s vremena na vreme-obicno akvarijumi poluostvrvskog oblika se rade bez folije dok je bas iz razloga ciscenja preporucena folija na frontalnimalnim akvarijumima.
Naravno,ovo su samo sugestije i pitanja-ne i kritika.
p.s.
Cim ga napunis hocu da mi snimis jedan demo snimak sa mogucnostima lampe i kako sve to izleda pod razlicitim varijantama svetla koje lampa pruza - bas me interesuje rasveta koju imas.


Poslednji izmenio Laki dana Sub Nov 04, 2017 11:13 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
Gangster
Akvarista



Registrovan: 11 Nov 2010
Poruke: 446
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sub Nov 04, 2017 3:43 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nikolac svaka cast! Sjajno zamisljeno, a ni realizacija ne manjka... pre svega mi je drago da si ponovo aktivan na forumu Bravo
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Nikolac
Akvarista



Registrovan: 08 Apr 2014
Poruke: 912
Lokacija: Beograd, Vracar

PorukaPoslao: Sub Nov 04, 2017 11:00 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Lepio sam ga silikonom za akvarijum, e sad to definitivno nije najsrecnije resenje. I imas pravo laki, bice neizvesno sa ovim prelivom. Krilit je debeo samo 3mm i da se rukom deformisati. Mozda je trebalo ovo ipak malo bolje isplanirati. Nisam radio od stakla da bi bilo lepse i iz komada. Lepljenje od stakla podrzumeva budzenje ali je sigurnija varijanta.
Sad kad razmislim, mozda je bila bolja ideja da sam se manuo glupiranja i napravio od stakla ko sav normalan svet. Sta je tu je. U principu sama kutija ne bi trebala previse opterecenja da trpi. Da je prazna voda bi je gurala i na kraju verovatno izvalila posto silikon bas i ne hvata dobro za krilit, ali ce i u njoj biti voda sto ce smanjiti pritisak na zidove. U krajnjem slucaju ako se bude mnogo deformisalo i pretilo da popusti, mogu da izbusim jednu rupu na sredini kako bih oslobodio pritisak i izjednacio nivo vode. Ja nisam neki fizicar, mozda je ovo moje razmisljanje potpuno pogresno, ali mislim da kad bude voda u obe komore nece biti veci pritisak na spoljni zid od onog na unutrasnji, sto znaci da bi se bar po mojoj teoriji sile ponistile. Videcemo da li cu dobiti 1 iz fizike i ostati bez preliva Very Happy Ako bi ipak doslo do toga, mislim da imam plan Very Happy

Danas sam poceo sa mucenjem vode posto je prilicno veliko smaranje i treba dosta vremena.

Tu sam Gangsteru, pratim ja sta radis sa diskacima iz senke Very Happy Konstantno si pod prismotrom Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
No 1
Akvarista



Registrovan: 17 Avg 2009
Poruke: 3517
Lokacija: Belgrade

PorukaPoslao: Sub Nov 04, 2017 11:12 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja se pridružujem predlozima ako nije već kasno ili ako ne želiš da to izgleda drugačije. Iz svog ugla testirao sam lepljenje pregradne stranice od plexija na akvarijum i nisam bio zadovoljan čvrstinom koju silikon ima kao vezivno sredstvo izmedju stakla i plexsija. Tako da sam želeo da to izgleda lepo , da pregradno staklo bude u crnoj boji odnosno neprovidno. Moj predlog je ako želiš da zadržiš tu kutiju da je pod obavezno ojačaš sa lajsnicama od 1 cmm odnosno i manje ako staklorezac može da iseče.

Image

Image


Poslednji izmenio No 1 dana Sub Nov 04, 2017 11:20 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Nikolac
Akvarista



Registrovan: 08 Apr 2014
Poruke: 912
Lokacija: Beograd, Vracar

PorukaPoslao: Sub Nov 04, 2017 11:34 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Sa unutrasnje strane mislis?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
No 1
Akvarista



Registrovan: 17 Avg 2009
Poruke: 3517
Lokacija: Belgrade

PorukaPoslao: Sub Nov 04, 2017 11:46 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da,druze i sa spoljasnje i unutrasnje strane da nema mrdanja.Ucvrstices kutiju,tako,sam ja pregradnu stranicu.Stvarno se bojim da se to ne odlepi.Znam da si hteo da to izgleda lepo.Vremenom ce kutiju obrasti koralina i bice to ok.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   


Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License