Autor |
Poruka |
flopsky
Akvarista

Registrovan: 28 Okt 2012
|
Pozdrav svima, posle dužeg vremena
Danas sam radio redovan godišnji "remont" akvarijuma sa kompletnim pražnjenjem, i unutar unutrašnjeg filtera sam primetio malo kamenca. Da li postoji neki jednostavan i brz, pre svega bezbedan po ribe, način za čišćenje istog, ili je struganje neizbežno obzirom da sam pokušao abrazivnom stranom sundjera ali se veoma teško skida? |
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
oldwolf
Akvarista

Registrovan: 13 Nov 2016
|
flopsky :: |
Pozdrav svima, posle dužeg vremena
Da li postoji neki jednostavan i brz, pre svega bezbedan po ribe, način za čišćenje istog, |
....možda večeras natopiš filter sa sirćetom uz pomoć običnog parčeta sunđera,
ujutro se to olako opere uz pomoć tuša ... dobro ispere i to je to, najbezbednije po ribe. |
|
|
   |
 |
io
Akvarista
Registrovan: 26 Sep 2013
|
Ne moras da natapas nista sa smrdljivim sircetom, izvadis sve iz filtera i jednom polovinom limuna predjes preko kamenca, za najvise 1 minut sav kamenac nestane isperes i vratis sve kako je i bilo i gotov si za 10 min sve ukupno  |
|
|
   |
 |
Serene Sky
Akvarista

Registrovan: 13 Nov 2013
|
jači limun nego sona kiselina od 30% njoj treba nekoliko minuta da odvoji naslage iz slatkog a daleko više za naslage iz morskog. |
|
|
    |
 |
io
Akvarista
|
Za pocetak, limun 1000x manje smrdi kako od sirceta, tako i od sone kiseline. Meni se na poklopcima od akva hvata kamenac, bukvalno samo manem par puta polutkom od limuna i sve se skine, cak iako mesecima ne ocistim kamenac s coskova poklopca. A sto da se akam sa smrdljivim sircetom ili sonom kiselinom, kad mi za limun ni rukavice ne trebaju i kad ne moram da strepim dal da ispiram staklo 2 sata pod vodom il 3. |
|
|
   |
 |
oldwolf
Akvarista

|
io :: |
limun 1000x manje smrdi kako od sirceta, tako i od sone kiselineA sto da se akam sa smrdljivim sircetom ili sonom kiselinom, kad mi za limun ni rukavice ne trebaju i kad ne moram da strepim dal da ispiram staklo 2 sata pod vodom il 3. |
Hemijski sastav je u pitanju i nije reč šta nama više odgovara već ribama, nije isto limunska kiselina i ostale kiseline,
ali ako se dobro ispere onda ok. A što se tiče toga "ne smeta im" to je isto kao nepušača staviti u prostoriju za pušače
pa reći "ne smeta mu", živeće on i dalje ali ..... |
|
|
   |
 |
io
Akvarista
|
I gde pise da ribama ne smeta kiselina? Limun kad se ispere on odmah prestane sa smradom, instant , sto se za sirce i sonu kiselinu ne moze reci. Mnogo je manje poguban za ljudske ruke, posto ipak ljudi peru akv a ne ribe. Nigde ne pise da se akv sa sve ribama utapa u limun, a ako pises radi pisanja onda ok. |
|
|
   |
 |
oldwolf
Akvarista

|
I .... recimo voda je tvrda ,stvara kamenac, linija se poznaje itd,
i tako svake nedelje,svakog meseca .... onda neprekidno bi trebalo da praznimo akvarijum
da bi ga brisali korom od limuna. Pitanje je kako odstraniti kamenac (da se nevidi linija) a ne prazniti akvarijum?
Uopšte ne pišem da bih pisao,ne zapinje mi - već želim da pomognem možda nekome.Topla voda je odavno izmišljena.
Poenta priče je odstraniti kamenac a ne prazniti akvarijum, e .... sad ... šta će štetnije (i u kojoj meri)
delovati na ribe i biljke limunska kiselina ili sirće,ph - koji se traži (koje im dobro dođe u određenim situacijama).
Inače ,procedura je da se odlije par cm vode i sunđerom natopljenim sirćetom vući uvis preko kamenca (više puta),
na kraju ispirati sunđer i ponoviti postupak, i na kraju usuti zamensku vodu. |
|
|
   |
 |
igorce
Akvarista

Registrovan: 17 Jan 2015
|
Spravica za skidanje farbe sa stakla je odlicna za skidanje kamenca i nije skupa |
|
|
   |
 |
igorce
Akvarista

Registrovan: 17 Jan 2015
|
|
   |
 |
flopsky
Akvarista

Registrovan: 28 Okt 2012
|
igorce , ovde je pitanje o skidanju kamenca sa filtera, inače takav strugač farbe i ja koristim za skidanje kamenca sa stakla, efikasan a nisam primetio da grebe staklo.
Pokušao sam čišćenje filtera limunom, nije baš bio od pomoći, kombinacija sirćeta i sode bikarbone uz doooooobro pranje posle je dala rezultate donekle, al nije sjajno. Hvala svima na pomoći |
|
|
   |
 |
Serene Sky
Akvarista

Registrovan: 13 Nov 2013
|
Vocno sirce-ispiranje- alkoholno - ispiranje -vocno - ispiranje nema mirisa  |
|
|
    |