Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Zelena koncasta alga ili neka druga? Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Sub Dec 30, 2017 2:51 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Mladen82 ::
nemenjanje vode na dve tri nedelje po meni nije baš dobro. Treba je menjati na 7 dana.


Zavisi od akvarijuma do akvarijuma i od samog balansa u akvrijumu i koliko se voda sama po sebi odrzava [sto kroz bilje i korenje sto razmena bakterija (u dobrom filteru)], da ne pricam koliko riba, kojih velicina, koliko vrse.., koliko vrsta biljaka i u kom temperamentu rastu, koliko one preciscavaju organskog otpada (korenov sistem)... mnogo faktora utice na zamenu vode, ali nepisano pravilo koje se koristi vecinom u prici kod pocetnika je "u 7 dana ne vise od 30%" dok ne udju u stos sa zamenom i odrzavanjem vode tacnije da bi stekli naviku da menjaju vodu i da ga redovno odrzavaju kako vreme prolazi.

tina_ns ::
ne znam zasto su rekli da ne menjam vodu tri nedelje, oni su je testirali na sve i rekli su da je voda previse dobra, da treba da stoji . sta god to znacilo. sve cu da vas poslusam od jednom pa sta bude. dok su ribice zdrave sve je ok:)


Rekli, jer vise nisi pocetnik i misle da si usla u stos jer ocigledno brines za svoje ribe i trudis se da im napravis savrsen ugodjaj, sto je veoma pohvalno. Voda je dobra jer je dobar balans postignut u akvarijumu, dovoljan broj riba na zapreminu i filter obradjuje zadovoljavajucu kolicinu, kao i bilje, ukoliko bi sada dodala jos par riba moguce da bi se stanje promenilo, ali opet ima vise bilja tako da mozda i ne bi, opet moram da ponovim vise faktora utice na to, ali jedno mora da se uzme u obzir filter je uvek isti - u ovom slucaju (akvarijumu) -. Tako da je svaka promena sada "rizik" da se taj postignuti balans promeni.

Nemoj nikad nikoga da slusas nego odluci sta je po tebi najbolje i sta ti ima donekle logiku, jer jedino ti svoj sistem poznajes. Obavezno kad promenis nesto u sistemu prati ga da vidis ima li napredka ili se pogorsava ukoliko je bolje nastavi, ukoliko ide u drugom pravcu vrati se na staro postepeno i primeni neko drugo resenje posle par nedelja, da ne bi opterecivala sistem moze jos gore da se desi ukoliko se skace sa jednog na drugo resenje.

tina_ns ::
za biljke prehranu foziranje je nedeljno 10ml na 50l akvarijumske vode jedan cep ima 30ml. ja stavim jedan cep i zrnce.pise da se odmah stavi.


Pise za litrazu, ali da li pise za koliko ubiljen akvarijum, sve zavisi kolika je koncentracija bilja prisutna u akvarijumu... U ovom slucaju pojavile su se ove alge da je neki drugi proizvodjac moguce je da bi se pojavile neke druge alge, jer jedni imaju vise gvodzdja, drugi imaju vise magnezijuma, treci ima/nema mangan itd..

Npr.- Kod jednog proizvodjaca pise slabo ubiljen akvarijum - slika pola akvarijuma je zasadjeno. Kod drugog proizvodjaca pise slabo ubiljen akvarijum - slika 1/4 akvarijuma zasadjeno. (da je situacija jos zanimljivija na obe slike isto bilje)
Tako da uvek akvarista mora da vodi racuna koliko kada da dodaje, nikad ne veruj proizvodjacima, jer se uvek ogradjuju sa nekim "+ - 5-10% varira odnos u koncentraciji" tako da pitanje je koju trenutno koncentraciju unosis u akvarijum. Uvek kada se dodaje bilo koja prihrana je bolje krenuti sa 1/2 od preporucene doze ili sa jos manje tipa 1/3, 1/4 pa polako dodavati na nedeljnoj bazi, kad alge pocnu da se pojavljuju smanji se doza i narednih par nedelja ne ubacijemo djubrivo uopste da bi se te pocetne alge povukle i zatim se vratimo na ne prethodnu vec onu peredpredhodnu dozu.

Kad ne hranis ribe jedan dan u nedelji da li taj dan cupkaju bilje, grickaju krajeve? Konkretno mislim na trihogastere..
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Sub Dec 30, 2017 2:51 am Snimi Poruku Nazad na vrh

tina_ns
Akvarista



Registrovan: 30 Sep 2017
Poruke: 23

PorukaPoslao: Sub Dec 30, 2017 10:50 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

smanjila sam i hrane i sve ostalo. nego sad razmisljam o suncevoj svetlosti, upravo je sinulo sunce. sobzirom da mi jekvarijum na kraju dnevne sobe a prozori veliki na
drugoj strani ipak nesto dopire do njega. moj sin stoji i vidi se njegova senka, da nije to mozda uzrok mojih algi.
Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Sub Dec 30, 2017 5:23 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ukoliko ga vec obasjava sunce moze da se smanji fotoperiod. Moguce je da je to uzrok, ali moje misljenje je ipak da ima viska hranjivih elemenata. Mada, opet se dolazi do onoga ima vise biljne mase pa je moguce da se i same povuku (ima ko i da ih jede), a da se nastavi sa prihranom kao sto je i do sada.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
oldwolf
Akvarista



Registrovan: 13 Nov 2016
Poruke: 307

PorukaPoslao: Sub Dec 30, 2017 7:21 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zima je u toku i biće sve do polovine marte vrlo verovatno, tako da mu to sunce (koje do njega dopire tek
sredinom dana) neće naškoditi, već kao što reče Lisac ,alge pospešuje višak hranljivih elemenata, tako da možeš opušteno do aprila, e već kad počne da ga baš obasjava to nije poželjno.Do tada razmišljaj o mogućem rešenju,
a postoji mogućnost da se do tada sve stabilizuje pa mu i to prirodno osvetlenje neće smetati (imao sam priliku
da vidim akvarijume koji su izloženi i te kako sunčevim zracima - pa ništa, ali to je retkost, a zbog čega ....).
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Strahinja025
Akvarista



Registrovan: 17 Dec 2016
Poruke: 130
Lokacija: Apatin

PorukaPoslao: Sub Dec 30, 2017 8:16 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nemaju koncaste veze sa tim. Meni moj stoji u centru dnevne soba nikad problem.... Samo malo tackaste po staklu.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
oldwolf
Akvarista



Registrovan: 13 Nov 2016
Poruke: 307

PorukaPoslao: Sub Dec 30, 2017 9:42 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

oldwolf ::
to je retkost, a zbog čega ....).


Svaki akvarijum je priča za sebe , kao i svaki čovek, samo što postoje neke stvari koje se zovu
"bolje sprečiti nego lečiti", i samo zato što ja imam 99 godina a pri tome pušim , nebi trebalo
da svima preporučim pušenje ( možda nije krajnje adekvatno poređenje). Svima poz.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
tina_ns
Akvarista



Registrovan: 30 Sep 2017
Poruke: 23

PorukaPoslao: Sub Dec 30, 2017 10:14 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

leti imam zavese na terasi tako da sam leti svakako zamracena.vi ste spas inace bih visila non stop u radnji i dosadjivala sa pitanjima. ne bih da upropastim stvar, ipak je dosta love ulozeno u ovo cudo. e kad bi ribice jos i znale za ovaj trud:)
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Sub Dec 30, 2017 11:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Strahinja025 ::
Nemaju koncaste veze sa tim. Meni moj stoji u centru dnevne soba nikad problem.... Samo malo tackaste po staklu.


Drugi sistem, druge ribe, druga voda, drugo odrzavanje... Inace veliki faktor pojave algi i kog tipa igra i da li je sunce sa zapadne ili istocne strane, tj. jutarnje ili vecernje? Probaj da napravis eksperiment tacnije da postavis dva akvarijuma zapremine ~50L jedan pored drugog i jedan je osvetljen sa jutarnjim suncem 7-11h, dok drugi dobija vecernje sunce 16-20h, letnji period (ne preporucujem nikako od 11-16h da budu na suncu, jer u tom periodu ce samo koncasta i da raste). Odvojeni su 10cm i pregradjeni da nemaju direktnog svetla sem u tom periodu od po 4h inace osvetljeni su ceo dan (koliko sunce daje od izlaska do zalaska). Od zivog sveta po 20 gupi muzjaka u oba, isto kolicinski kao i tip bilja u oba, bez filtera (mini bara) samo vrsi zamenu vode isti dan istu zapreminu (bez sifoniranja, voda iz gornjeg dela akvarijuma). Da li ce biti iste alge i u jednom i u drugom akvarijumu?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
tina_ns
Akvarista



Registrovan: 30 Sep 2017
Poruke: 23

PorukaPoslao: Ned Dec 31, 2017 2:49 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

odgovor za lenjog lisca je da trichogasteri non stop nesto cupkaju, oni su non stop gladni. ne grizu da odgrizu deo biljke ali kao da kljucaju po njima, nevezano da li je posni dan ili ne. i po svemu ostalom. cim otvorim poklopac napravim zezu oni traze tabletu na mestu gde su je zadnji put jele, tableta koja je navodno za druge ribe.

sto se tice tecnosti za biljke ne pise nista drugo za doziranje samo fiksno koliko se stavlja.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Ned Dec 31, 2017 5:11 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Upravo to me je zanimalo to sto grickaju bilje u stvari kidaju i jedu te alge, ne bilje naravno (znaju trule listove da kidaju kao i iglicasto bilje), da nemas trihogastere ko zna koliko bi algi tih bilo. Probaj da ih ne hranis dva tri dana slobodno (ne bih ti rekao ukoliko bi bilo posledica kasnije po ribe, jer znam da ih volis) i prati stanje algi da li se smanjuje. Da su trihogaster cosby-ji (pogotovu zenka nosilja il jos bolje koja je tek ikru izbacila) odavno bi sve te alge nestale. Svastojedi su to, a mislim da znas koliko mogu da pojedu. Wink

Cudno mi da Dennerle ima ovakvo objasnjenje samo za zapeminu sad sam proverio i na njihovom sajtu. Ne znam sta da ti kazem sem opet da ponovim probaj malo dozu da smanjis pa kako bilje raste i siri se ti tako postepeno povecavaj dozu.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
oldwolf
Akvarista



Registrovan: 13 Nov 2016
Poruke: 307

PorukaPoslao: Ned Dec 31, 2017 8:11 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

tina_ns ::
trichogasteri non stop nesto cupkaju, oni su non stop gladni. ne grizu da odgrizu deo biljke ali kao da kljucaju po njima, nevezano da li je posni dan ili ne.


Riba je uvek gladna (bar većina) a trihogasteri su posebna priča, nemoj da te to zavara.Drži se utvrđenog programa ishrane da bi sistem ostajao pod kontrolom (mislim na alge, amonijak, zdravlje riba itd.)

Ako dobro razmislimo ,uostalom,mnogo više ljudi strada od hrane, a ne od gladi - tako je i kod riba.
p.s. kad pišem o ljudima ne mislim na one u Africi i krajnje siromašnim zemljama.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
andreja84
Akvarista



Registrovan: 18 Feb 2015
Poruke: 35
Lokacija: Kladovo

PorukaPoslao: Pon Jan 22, 2018 9:47 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Imam i ja jedno pitanje vezano za koncastu algu, akvarijum formiran pre desetak dana, hranjiva podloga 0.5 - 1 cm, preko toga recni sljunak 3 cm. Dimenzije 60x30x30(vodeni stub) tacnije 54 litara. Nekoliko biljaka sam usadio cim je krenulo cikliranje (bacopa australis) a ostale nedelju dana kasnije (nezahtevne biljke). Od rasvete trenutno imam jednu obicnu neonku T8 18W (GE Daylight) sto je 0,33 W/L sa reflektorom i fotoperiod 7 sati.
A pojavila mi se koncasta alga na Bacopi pre svega, mada je ima i na panju malo. Ne bih da smanjujem svetlo jos vise dok mi se ne ukorene pelceri biljaka. Sta da radim da bi se oslobodio napasti? Skidam ih mehanicki sa biljaka, ali malo malo i poneka se opet pojavi. Filtracija je dvokomorni spoljni, dimenzije filtracione komore su 20x10 i materijal je naredjan redom vata - sundjer - vata - JBL Cermec. Pumpa je atman at-302 450l/h
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
andreja84
Akvarista



Registrovan: 18 Feb 2015
Poruke: 35
Lokacija: Kladovo

PorukaPoslao: Pon Jan 22, 2018 10:05 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Evo kako ona ustvari izgleda
Image
A evo kako izgleda ceo akvarijum trenutno. Ima biljaka, imam i drezgu koja vuce hranjive materije iz vodene kolone, svetlo je slabo, a ona se mnozi.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
andreja84
Akvarista



Registrovan: 18 Feb 2015
Poruke: 35
Lokacija: Kladovo

PorukaPoslao: Pon Jan 22, 2018 10:07 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zamolio bih urednika da spoji poruke, greskom nisam postavio sliku u prethodnoj.
Izvinjenje.
Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Pon Jan 22, 2018 10:39 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Akvarijum ti je star svega 10tak dana. Potrebno je oko mesec nekada i vise da se filter oformi kako treba a još vise vremena da dodje sve u neki balans i ravnotezu.

3cm ti je malo podloge ako ceš da gajiš biljke za dobar koren treba ti 10tak do 15cm sve zavisi od biljke do biljke. Ako si koristio zemlju kao hranljivu podlogu imaćeš ogromnih problema sa tako tankim slojem krupnog sljunka.

Ubaci kokeg moija da gricka napasti koje ti se javljaju a i bolje ćeš isciklirati akvarijum. Ako prezive ti ih zadrzi pokloni baci vrati u petshop....
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka 4 zelena barbusa i dva kribenzisa xxxvelja Na poklon 1 Uto Maj 23, 2023 5:04 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Neka vrsta zelenih algi ViK Alge 1 Sre Okt 26, 2022 10:32 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka beli kisobran - alga?? pingvinpilence Alge 0 Sub Mar 26, 2022 8:29 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Druga vrsta puza u akvarijumu. IvanBo Ostali Stanovnici 12 Uto Nov 17, 2020 1:46 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Alga ili bolest Vecha Alge 7 Sre Sep 30, 2020 8:48 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License