Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Prvi akvarijum Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
kipo




Registrovan: 11 Feb 2018
Poruke: 1

PorukaPoslao: Ned Feb 11, 2018 2:00 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zdravo svima. Tema mi se učinila odgovoarajućom za prvi post, novajlija i apsolutni početnik.. Dakle, sklopljen je akvarijum kod akvariste koji zna šta radi (debljina stakla, odgovarajući silikon, ..), postavio sam ga prije 4 dana, stavio kvarcni pijesak, vodu i par biljki, stavio prstohvat hrane, te za 2-3 dana planiram staviti dvije ribice. Sad, kako to biva, javljaju mi se razni akvaristi i "akvaristi" sa brdom savjeta od kojih su mi neki nerazumni. Sve ću to da proučim ovde, ali za početak me najviše mori savjet da MORAM što prije da dezinfikujem akvarijum nekim hemijskim preparatom iz apoteke, koji akvarijum potpuno oboji u gusto crvenu boju koja se zatim izbistri nakon nekon vremena. Ja sam htio da guram što prirodnije mogu, ovo mi se čini kao prevelik šok, čak i u ovom trenutku? Hvala.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Ned Feb 11, 2018 2:00 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

oldwolf
Akvarista



Registrovan: 13 Nov 2016
Poruke: 307

PorukaPoslao: Ned Feb 11, 2018 3:32 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

kipo ::
ali za početak me najviše mori savjet da MORAM što prije da dezinfikujem akvarijum nekim hemijskim preparatom iz apoteke, koji akvarijum potpuno oboji u gusto crvenu boju koja se zatim izbistri nakon nekon vremena. Ja sam htio da guram što prirodnije mogu, ovo mi se čini kao prevelik šok, čak i u ovom trenutku? Hvala.


To o čemu govoriš je verovatno HIPERMANGAN.

Ovako, ja sam imao neka iskustva, ali uvek odokativnom metodom...kada se radi lecenje, kupka (30-45min) u restvoru koji je jedva obojen (rozikast), ili malo jaci, kupka od 15ak min..Duze drzanje u jakom rastvoru može ubiti ribu.Ali kada radim dezinfekciju stakla, drveta kamenja...onda ga ne stedim.

Dakle , ribicu ubaciš nekoliko sekundi (u mrežici), dok biljku možeš i malo duže da držiš. Inače, hipermangan se kupuje u humanim apotekama. Vodi računa...od njega ostaju fleke. Poz.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nesa69
Urednik
Urednik



Registrovan: 01 Feb 2013
Poruke: 2221
Lokacija: Pančevo

PorukaPoslao: Ned Feb 11, 2018 3:53 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Mislim da je pitao u vezi dezinfekcije novog akavrijuma, opreme i dekoracije. Ribe tek planira da ubaci, bar sam tako razumeo.

Može i tako, blag rastvor hipermangana, sve opereš, dezinfikuješ... i nakon toga strpljenje jer treba i cikliranje da se odradi.

Možda je najbolje za početak da pročitaš ovo:
http://www.akvarijum.org/forum.....t5845.html
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
kipo




Registrovan: 11 Feb 2018
Poruke: 1

PorukaPoslao: Ned Feb 11, 2018 3:54 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala na odgovoru. Neću zasad da nastavljam sa pitanjima, vjerovatno je većina već pojašnjena na forumu, pa ću prvo potražiti. Dok pohvatam nazive ovih biljki koje sam stavio i dr, nastaviću ovde. Svako dobro.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nesa69
Urednik
Urednik



Registrovan: 01 Feb 2013
Poruke: 2221
Lokacija: Pančevo

PorukaPoslao: Ned Feb 11, 2018 4:02 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Slobodno pitaj, uglavnom niko ne ujeda Smile

Dezinfekciju je poželjno odraditi u startu.
Pošto je akvarijum već u funkciji, razumem problem.
Ja uglavnom to ne radim, pranje topla-hladna voda svega što ide u akavrijum. Dezinfekciju uradim ako nisam siguran, na primer, u vezi neke polovne opreme.

Možeš i da nastaviš kako si krenuo, samo obrati pažnju na cikliranje i polako sa dodavanjem riba (uz pauze). Nije baš ni ovo neka raketna fizika Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
kipo




Registrovan: 11 Feb 2018
Poruke: 1

PorukaPoslao: Ned Feb 11, 2018 4:41 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da, odlučio sam da sad ne radim tu dezinfekciju. Sve što sam stavio je 100% čisto (2x prokuvano, sa pa bez soli, vrela pa hladna voda), tj kuvao sam samo taj kvarcni pijesak. Upravo sad kuvam kamenje koje sam danas pokupio na rijeci, a zatim ću i granu koja je suva već neko vrijeme, korišćena već u akvarijumu. Kako sam savjetovan, sumnjivo kamenje (šareno) sam provjerio sa sonom kiselinom da li pjeni, izgleda da je ok. Ribice sam mislio staviti za par dana (10-ak dana nakon što sam dodao vodu, 4 dana nakon biljki). Staviću dvije samo, Barbuse vjerovatno, i ostaviti tako 20-30 dana bar, da vidim šta će biti. Biljke su Valisnerija i "neka vrsta Cryptocoryne", grana je Red Moor.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
kipo




Registrovan: 11 Feb 2018
Poruke: 1

PorukaPoslao: Ned Feb 11, 2018 4:44 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Uostalom, ovako to trenutno izgleda. 80x30x50cm.

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
kipo




Registrovan: 11 Feb 2018
Poruke: 1

PorukaPoslao: Sre Feb 28, 2018 2:00 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

OK, naletio sam na prvi problem, djeluje ozbiljno. Stavio sam ribice, barbuse, 7 kom (zbog grupe) i sve je bilo ok do juče, kad sam primijetio da jedna ima kao bijelu opnu na sebi. Danas je vidno bijela, dok na drugoj takođe kreće bijela boja da se širi. Proguglao sam da je vjerovatno bolest kakva, pa mi frka. Takođe su sve blago letargične, što dosad nije io slučaj. Nisu u pitanju bijele tačke, već baš bledilo odvratno, i nisu im oštećena (kao izgrickana) peraja.

Akvarijum je čist, sve što je išlo unutra je prokuvano, samo par biljki imam, barbuse i čistača (koji izgleda ok). Biljke izgledaju ok, na dvije po jedan suv list, ali ostale se "razmnožavaju".

Možda je važno da napomenem da se ovo dešava par dana nakon druge izmjene vode, za šta sam iskoristio 20l pitke vode koja stoji možda 6-7 mjeseci, fabrički zapakovana, i takođe fabrički zapakovanih 10l vode netom kupljenih, ostalo sam dodao sa česme. SVA ova voda je 24h bila otvorena, za svaki slučaj da ispari ako šta ima ispariti. Prvi put sam svu vodu koristio iz česme.

Dakle, ima li spasa ovim oboljelim, s čim imam posla i kako da se borim? Hvala.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Potpuni početnik i moj prvi akvarijum Popac86 Početak u akvaristici 1 Čet Mar 07, 2024 9:37 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Filtracije vode u akvarijum Viktor Kotor Početak u akvaristici 2 Čet Dec 14, 2023 9:39 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Preporuka za led rasvjetu akvarijum o... brankorad Rasveta 2 Ned Okt 01, 2023 10:33 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Oprema za akvarijum srki.acs Ponuda 1 Uto Avg 08, 2023 4:47 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka fabricki akvarijum ljiki Akvarijumi 2 Uto Avg 01, 2023 7:57 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License