Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Akvarijum posle skoro 20 godina Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
denza025
Akvarista



Registrovan: 17 Feb 2018
Poruke: 22
Lokacija: Sombor

PorukaPoslao: Ned Feb 18, 2018 3:01 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pre svega, pozdrav svima! Juce sam se registrovao na ovaj forum ali proveo sam neko vreme citajuci teme. Dosta informacija sam prikupio odjednom pa sam vrlo verovatno i napravio neke glupe greske.
Jos '99 sam imao akvarijum od 25l i dok nisam krenuo da citam ovaj forum nisam imao blage veze koliko sam gresaka pravio tada. Doduse imao sam 10god pa valja oprostiti Very Happy
Uglavnom, zeleo bih ovde da predstavim svoj akvarijum pa bih voleo da podelite svoje kritike/sugestije/pohvale. Kao i svaki pocetnik imao bih i nekoliko pitanja i svojih "zapazanja".
Navodicu taksativno da bi bilo preglednije. Slike cu staviti na kraju posta.

- Akvarijum dimenzija 92.5*40*50 sa haubom, staklo 10mm. Rasveta Juwel MultiLux LED, pumpa Atman At-304, grejac Atman CH-100W. Namera mi je bila da se nista ne vidi u akvarijumu od opreme pa je zato odradjena "pregradna komora" (da se tako izrazim). Filter materijal sam slagao (od dole ka gore redom): biopur, keramika, sundjer, vata. Znam da sam citao negde da se vata baca, a ostalo se pere u akvarijumskoj vodi.

- Na pumpu sam pokusavao staviti ono dodatno crevo da bi se uduvavao vazduh, ali izgleda da ga nisam dobro spojio s obzirom da mi je kroz to izlazila voda. Trazio sam slike po google-u pa sam na konto toga pokusao spojiti i kao sto rekoh, neuspesno.. Vazduh sam hteo ubaciti jer sam negde video da ne moze skoditi.
Sad sam spojio drugacije ali pumpa mi deluje kao da je prejaka za ovu velicinu akvarijuma jer bas pravi dosta jako strujanje vode (vidim po povrsini a i bilje ne drugom kraju akvarijuma se pomera "kao na blagom vetru").
E sad, sta bih zeleo da pitam.. Da li da ubacujem regulator protoka pre ribica ili ne? U prevodu, da li ce ribicama smetati tako jako strujanje vode? (izbor ribica cu navesti kasnije u tekstu)

- Grejac me zavitlava nesto, nikako da ubodem pravu temperaturu ali kontam dok ne ubacim ribice - uspecu. Plan mi je da drzim na 22-25 stepeni.

- Svetlo bih drzao od 7h do 22h

- Ubacivacu EasyStart po upustvu sa bocice (1, 7, 14 dan po 25ml). Inace voda mi je jos uvek mutna (proslo je 24h od dodavanja EasyStart) ali nadjoh u nekoj temi da je to normalno dok se ne formira kultura bakterija u filter medijumu.

- Podloga: prvi sloj hranljiva podloga od Tropica (oko 2cm samo na delove gde sam planirao biljke), na nju od 3-7cm crnog peska (zeleo sam "aquascape" gde bi mi zadnji deo bio vislji)

- Dekoracija: Woodstone (nazalost mi je Seiryu preskup ali mi je prelep), Red Moor. E sad vezano za Red Moor. Receno mi je da je normalno da se pojavi sluz ako se suv ubaci u akvarijum (sto je kod mene slucaj) i da je ona bezopasna tj. da vremenom nestane. Mozete li mi dati link do teme da procitam ili da mi kazete nesto vise o tome, tipa da li ipak tretirati sa necim, posle koliko vremena ce nestati, koliko ce uticati na kvalitet vode itd?

- Biljke sam birao na konto zahtevnosti posto nemam u planu uvodjenje CO2 (mozda u daljoj buducnosti). Biljke sam uzeo u RainForest-u licno (posto sam i ja iz Sombora). Uglavnom uzeo sam sledece: Anubias Barteri var Coffeefolia, Anubias Barteri var Nana, Cladophora Aegagrophila (plan je bio da ide preko jednog kamena - vezana koncem i oko jednog dela RedMoor-a), Cryptocoryne Parva, Monosolenium Tenerum, Sagittaria Subulata. Mahovina za panjeve i crvena biljka na sredini akvarijuma ne znam kako se zovu. Uzeo sam ih uz konsulaciju sa zaposlenim u RainForest-u (vlasnik bio na putu).

- Videcete dole na slici da sam imao dva (toliko sam za sada nasao) neplanirana stanovnika. Nemam pojma sta je to, lici mi na stonogu ali krece se pod vodom bez ikakvih problema. Da li mi mozete reci nesto vise o tome? Uglavnom, obe sam izvadio napolje jer ne znam apsolutno nista o njima.

- Pre nego sto napisem izbor ribica, hteo bih da vam kazem na koji sam nacin dosao do tog izbora. Cilj mi je bio da su ribice: miroljubive, jatne, da ih mogu staviti mnogo, da su za pocetnike i da su male (do 5cm). Plan je da imam preko 40 ribica + kozice + puzevi. Svestan sam da nisu iz istog biotopa i da necu moci da ispunim maksimalne uslove za sve njih (npr plave neonke vole slabije svetlo). Trazio sam po netu neke osnovne parametre i ovoj kombinaciji odgovara PH do ~7.5 i temperatura ~26 stepeni. Zato bih hteo da drzim temperaturu vode na 23 stepena.
Kombinacija bi bila: Corydoras Panda ili Pigmejac sve zavisi koji mi bude dostupan (10 komada), Mikrorazbora Galaxy (10 komada) ili Brigite (10 komada), Razbora Espei (10 komada), Plava neonka (10 komada), Otocinklus (5 komada). Za Brigite i Otocinklusa kazu da ih je jako tesko naci u Srbiji.
Otocinklus bi bio izbor za algara jer je miroljubiv, ne naraste mnogo (mislim oko 5cm) i odlicno radi posao.
Ribice bih ubacio posle 15 dana (prvo 4 neonke) i ako je sve ok negde ~20-21 dan bi isla "prva tura" stanovnika. Posle "prve ture" bih dodavao svakih 7 dana po novu vrstu.

- Hteo bih da mi kazete sto se tice kozica i puzeva. Koje bi bile najkorisnije ali i primetne (npr citao sam da su Amano mozda i najbolje ali se slabo primete u akvarijumu).
Moj plan je bio: Red Rili (10-20 komada), a od puzeva samo Corona (ne znam koliko je pozeljno?).

To bi bilo otprilike to za ovu prvu kilometarsku poruku (dosta sam vas davio).
Hvala svima unapred,
Pozdrav Smile

Akvarijum

[img]https://ibb.co/cNnnkn[/img]
Image

Filter medijumi

[img]https://ibb.co/edA7kn[/img]
Image

"Stonoga"

[img]https://ibb.co/fMnWBS[/img]
Image


Poslednji izmenio nesa69 dana Pet Feb 23, 2018 4:58 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Ned Feb 18, 2018 3:01 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Mladen82
Akvarista



Registrovan: 16 Okt 2013
Poruke: 85
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Pon Feb 19, 2018 8:54 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

E pa Denza dobrodošao na forum. Lepu zamisao imaš ali imam i par sugestija. Naravno sačekaj i druge pa onda donesi odluku. Hajdemo redom.

-Dimenzije akvarijuma su ok. sličan je mom akvarijumu. Ovo je sve po meni ok.
-Što se pumpe tiče nisi postavio sliku da vidim o kojoj je pumpi reč. Ali možda ti ovo može pomoći http://www.akvarijum.org/forum.....25499.html
A protok ja ne bih smanjivao. Ima akvarijum dovoljnu dužinu. Aj na ovo nek drugi daju odgovor, ali mislim da je to sasvim ok.
-Temperatura od 22 je dosta niska ako planiraš neonke. po meni ne bi trebalo da ideš ispod 24.
- Svetlo moraš skratiti ako ne misliš da imaš problema sa algama. Mislim na period. Meni je redimo podešen od 11-22. Mada ni to ne bih preporučio drugima. Najbolje je nekih 8 sati. E sad neko to podeli na dva perioda od po 4 sata, ali to je već stvar režije.
-Voda je mutna i biće mutnna jedno vreme. Nemoj to da te brine. Ostalo je ok.
-Podloga je ok
-Sluz nemoj da te brine. Ubaci Ancintrusa (naravno tek kad formiraš akvarijum) i on će je pojesti kao desert. Sada ako ti baš za oko smeta možeš kada menjaš vodu da je crevom usisaš
-Što se biljaka tiče tu si već dobio informacije od stručnijih lica od mene. Nemam šta pametno da kažem
-Što se stonoge tiče one nisu akvaristička fauna tako da ih izbaci obavezno.
-E sad ribice. Prvo ako nadješ Otocinklusa negde obavezno da mi javiš. Ja ga jurim jako dugo o nigde ga nema. Pandice su odličan izbor. ja ih imam i treba još da ih ubacim. One su jako slatke kada su u jatu. Takodje bih ti od algara preporučio sijamce. A ako planiraš jato moja topla preporuka su rodostomusi. ja ih imam i oduševljen sam njima. Imam ih 50 komada i prave mnogo lepo jato. Ostale ribe iako su jatne ne prave baš neka jata ako nisu u nekoj opasnosti od neke veće ribe. Ostalo po volji.
-Za kozice ti je jako bitno da ih ne mešaš. Opredeli se za one koje su ti najlepše. Puževi ako nadješ Dunavske nerite. Ostali će se već nekako sami doseliti da nećeš znati šta ćeš sa njima.

Eto da malo davim i ja Smile

Srećno i nadam se da sam bar nešto pomogao
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
denza025
Akvarista



Registrovan: 17 Feb 2018
Poruke: 22
Lokacija: Sombor

PorukaPoslao: Pon Feb 19, 2018 10:20 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Naravno da si pomogao i hvala ti mnogo na tome. Evo jutros upalih svetlo, voda bistra sve super. Znaci oko 2 dana je trebalo da se skroz izbistri.
Inace za rodostomuse procitah u jednoj temi (stvarno ne mogu da se setim ko je to rekao) da mu je prosto zao da gleda kada se "lepo zalete u 100cm akvarijumu i vec moraju da koce jer nema dovoljno duzine" pa sam ih zbog toga izostavio iz svog izbora. Inace i meni su bas bas lepi.

Pumpa je: http://www.akvarijum.org/forum.....T304AS.jpg

Sve u svemu hvala puno jos jednom!
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Mladen82
Akvarista



Registrovan: 16 Okt 2013
Poruke: 85
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Uto Feb 20, 2018 9:53 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hahaha pa ja sam to rekao. Mene si citirao. Drago mi je da bar neko čita šta ja žvrljkam. Slobodno možeš da ih ubaciš. Ima tu dužine za njih. Nije baš idealno ali nije ni loše toliko. Na kraju krajeva oni bi najsrećniji bili da mogu slobodno u reci da plivaju.
Što se pumpe tiče neka neko stručniji pomogne
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
denza025
Akvarista



Registrovan: 17 Feb 2018
Poruke: 22
Lokacija: Sombor

PorukaPoslao: Pet Feb 23, 2018 2:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pre nekoliko dana sam to procitao pa zato se nisam mogao setiti Very Happy
Inace, uspeo sam konacno da spojim da pumpa ubacuje vazduh.. Pre mi nije uspevalo jer sam dodatak pokusao da uglavim negde na pocetku.. Sve sto je trebalo je da isti smestim na kraju (znaci da iz njega direkt uduvava u akvarijum a ne u sledeci dodatak/crevo).
Inace, pocela je plesan da se pojavljuje na Red Moor-u ali i na podlozi. E sad, nailazio sam na razlicite savete: tretiran/usisaj/ne diraj/ocisti.. Moze li mi neko reci da li ce ona sama sigurno nestati i ako hoce koliko ce joj trebati otprilike?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Kalypso
Akvarista



Registrovan: 11 Jan 2018
Poruke: 43
Lokacija: Sombor

PorukaPoslao: Pet Feb 23, 2018 3:40 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

I meni se pojavila plesan ali se povukla nakon nekog vremena,redovnom zamenom vode verujem da ce se povuci ako kod mene,a ako te iritira,uzmes cetkicu za zube/vodene bojice ili farbanje,naravno cisto,i ocistis rucno i nemas brige.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Skybuffalo
Akvarista



Registrovan: 08 Maj 2017
Poruke: 161
Lokacija: Cacak

PorukaPoslao: Pet Feb 23, 2018 3:47 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kod mene je nestala za oko desetak dana (cini mi se da je anticitrusi vole), nista nisam dirao.Ne znam za koliko bi nestala bez njihovog ruckanja.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Kalypso
Akvarista



Registrovan: 11 Jan 2018
Poruke: 43
Lokacija: Sombor

PorukaPoslao: Pet Feb 23, 2018 3:55 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Tako nekako i kod mene ali nisam siguran da li sam imao pleka tada ili je useljen nakon povlacenja pa nisam naveo.Alge koje sam takodje imao na panju povukle su se 7-10 dana nakon plesni.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Miroslav85
Akvarista



Registrovan: 05 Feb 2017
Poruke: 136
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Pet Feb 23, 2018 3:57 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav,foto period obavezno smanji bar prvih par meseci ipak imas i tropiku kao hranljivu i moja preporuka je da menjas vodu bar 20-30% svaki 3-4 dan neko vreme da koliko toliko osvezavas vodu i izbacujes visak hranljivih materija.
i zasto ja ne mogu da vidim slike? Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
simici789
Akvarista



Registrovan: 12 Jan 2012
Poruke: 639
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Pet Feb 23, 2018 4:35 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Tu plesan (belo, ljigavo Smile ) pojede ancistrus sa slascu (koliko odmah Smile ). I nauziva se dok to ruca, tako da ako si u mogucnosti ubacis jednog malog, malenog, makar ga posle i zamenio drugim algarima.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
denza025
Akvarista



Registrovan: 17 Feb 2018
Poruke: 22
Lokacija: Sombor

PorukaPoslao: Pet Feb 23, 2018 4:47 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala ljudi!

Miroslav85 ::
Pozdrav,foto period obavezno smanji bar prvih par meseci ipak imas i tropiku kao hranljivu i moja preporuka je da menjas vodu bar 20-30% svaki 3-4 dan neko vreme da koliko toliko osvezavas vodu i izbacujes visak hranljivih materija.
i zasto ja ne mogu da vidim slike? Smile


Svetlo sam smanjio na 10h dnevno (11h-21h). Ovo za vodu cu poceti da primenjujem... Kazem, zeznuh se jer sam kasno procitao da trebam da odradim pripremu za hranljivu podlogu..
Sto se tice slika, nmg da nadjem edit pa da ispravim. Inace, samo oznaci link izmedju [img] [/img] i c/p ga u browseru, trebalo bi da otvori.

Evo najnovije slike nakon sto sam namestio da ubacivanje vazduha (prastajte ako opet omanem sa linkom Very Happy ). Kao sto se vidi ima bas bas dosta baloncica, kontam zato sto je pumpa bas jaka. Nisam jos stavljao regulator protoka, procitah negde da je bolje da bude sto jaja filtracija na pocetku + oslabice jacina pumpe vremenom. E sad, da li bi ribicama smetala ovolika kolicina "baloncica"? Inace grejac sam namestio kako treba. Pali se na 23-23.5 a gasi na 25 stepeni.

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Miroslav85
Akvarista



Registrovan: 05 Feb 2017
Poruke: 136
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Pet Feb 23, 2018 5:00 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ako si to crevo za vazduh dobio uz pumpu trebalo bi da na njegovom kraju imas crni cep koji mozes da zavrces i odvrces malo ga zavrni da neubacuje toliko vazduha.i da li si dobio jos neki prikljucak uz pumpu?trebalo bi da si dobio spey bar koji ce bar malo ublaziti tako jaku cirkulaciju vode kroz akvarijum.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
oldwolf
Akvarista



Registrovan: 13 Nov 2016
Poruke: 307

PorukaPoslao: Pet Feb 23, 2018 5:02 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

denza025 ::

Svetlo sam smanjio na 10h dnevno (11h-21h).


Ali .... opet je fotoperiod veći od 10h, jer imaju neku (dnevnu) svetlost od 7-10h (osim ako u prostoriji
nije totalni mrak do 10h), još ako je aq blizu nekog prozora, eto algi za neko vreme. Smanji fotoperiod. Poz.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Miroslav85
Akvarista



Registrovan: 05 Feb 2017
Poruke: 136
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Pet Feb 23, 2018 5:02 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

A svetlo slobodno smanji i na 8 h dnevno za pocetak,nece biljke propasti ako se toga bojis.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Kalypso
Akvarista



Registrovan: 11 Jan 2018
Poruke: 43
Lokacija: Sombor

PorukaPoslao: Pet Feb 23, 2018 5:38 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Meni je foto period od 9 do 19,s tim da se pre 8 ne podizu roletne a uvece mrak kada padne padne(na leto ce biti dan i do 20h) tako da trenutno sada imam 11h foto period s tim da 1h se svetlost reflektuje o zidove,stolariju itd. a na leto cu morati naci neko resenje mada svetlost nece biti direkt akvarijum.
sto Miroslav kaze,nece biljkama biti nista,samo ces se resiti deo algi koje su zavisne od svetla Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Potpuni početnik i moj prvi akvarijum Popac86 Početak u akvaristici 1 Čet Mar 07, 2024 9:37 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Filtracije vode u akvarijum Viktor Kotor Početak u akvaristici 2 Čet Dec 14, 2023 9:39 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Preporuka za led rasvjetu akvarijum o... brankorad Rasveta 2 Ned Okt 01, 2023 10:33 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Nas dvoje se vratilo posle 10 godina.... nasdvoje Upoznavanje 0 Ned Sep 24, 2023 3:08 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Oprema za akvarijum srki.acs Ponuda 1 Uto Avg 08, 2023 4:47 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License