|
|
|
Autor |
Poruka |
midnight
Akvarista
Registrovan: 08 Mar 2016
|
Potrebam savet iskusnijih u elektronici.
U planu mi je da napravim set koji ce pomocu elektronskog termostata meriti temperaturu vode i kad dodje do neke granice koju odredim, dace signal tj propustiti struju od 12v do ventilatora iz kompa koji ce duvati u povrsinu vode i hladiti je.
Nacin kako to izvesti mi je jasan i nije komplikovan ali , interesuje me kako kontrolisati brzinu kojom ce se okretati ventilator, odnosno sta bi se moglo ubaciti (neka vrsta potenciometra) da bi mogli kontrolisati kojom brzinom ce se okretati ventilator. |
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
Milan.B
Akvarista
Registrovan: 07 Avg 2015
|
PWM... Pulse-width modulation... Na taj nacin mozes kontrolisati brzinu okretanja ventilatora... PWM je u sustini neprestano paljenje i gasenje izlaznog signala i time se odredjuje brzina... Za primer cemo uzeti period od jedne sekunde... Ako tokom te jedne sekunde 100% vremena bude 12V a 0% vremena bude 0V i tako svake sledece sekunde, imaces brzinu od 100%... Ako na primer u roku od 1 sekunde bude pola sekunde 12V a pola sekunde 0V i tako svake sledece sekunde, smanjio si brzinu za 50%... Budi malo precizniji kako ces izvesti to sve, da li kroz neki mikrokontroler ili nesto drugo pa da mozemo bolje da pomognemo... Uglavnom, istrazuj pojam PWM...
[img]http://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-284e6cd1504b56902da50778cd233c9a[/img] |
|
|
   |
 |
|
|
|