Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 240l Potpuni pocetnik...potrebni saveti Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Taurus




Registrovan: 15 Mar 2018
Poruke: 0
Lokacija: Svajcarska

PorukaPoslao: Čet Mar 15, 2018 8:31 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Postovanje i veliki pozdrav svima.

Potpuno sam nov u ovoj celoj prici sa akvarijumima al to mi je bila zelja oduvek. Pre 2 meseca sam kupio Juwel Rio 240 koji je dosao u paketu sa Bioflow M filterom, Pumpom od 600 l/h i grejacem. Podloga sam stavio Aqua Soil Amazonia, pa preko u jednom uglu crne kamencice 2-4 mm, okolo je zmajevo kamenje i 2 bela kamena (ne znam im ime), a okolo toga beli pesak JBL Sansibar. Ubacio sam koren jedan zbog somova i imam jos Jedan vulkan dekorativni koji u sebi ima plavi kamen za aeraciju ali ga nisam povezao. Od biljaka sam ubacio Pogostemon erectus, Althenanthera reinecki, Cladophora aegariopila, neke travice kojima ne znam ime i jos dve biljke koje imaju lisce zeleno odgore a od dole crveno...ne znam ni njima ime..Ubcene su bakterije Amtra clean procult i ciklirao sam ga 3 nedelje pre prvih ribica. od ribica imam:
Betta halfmoon
Ancistrus
Albino ancistrus
5 Garra flavatra
17 amano kozica
13 kraljevskih neonki
7 razbora harlekin
4 Kuhli kuhli
2 staklena somica
1 yoyo botia
6 puzeva
1 albino africka patuljasta zaba

Svi se slazu ok, sem sto mi kraljevse neonke grickaju peraja Betti (!?). Ono sto sam hteo da pitam vas sve je sledece:

1. Sta od malo vecih ili srednjih ribica bih mogao jos da ubacim posto iako spisak deluje dugacko akvarijum deluje skoro pa prazno. Zanima me da li neki patuljasti ciklid ili kolisa ili leri...predlozi?
2. Imam malo problema sa spot algama, za koje kapiram da je normalno, i imao sam cvetanje algi koje mi je prijatelj resio sa AlgoRem-om. Sem toga na zmajevom kamenju se javljaju alge takodje pa me zanima da li bi trebao da ubacim jos nekog algara posto ocigledno ne mogu da se izbore ovi moji sa tim i sta od algara di trebalo jos ubaciti?
3. Uopste nisam zadovoljan sa cirkulaciom vode u akvarijumu i potpuno mi je nejasno zasto Juwel daje identican filter kao moj za akvarijume od 120 l i za 240. Ozbiljno se razmisljam da ga iscupam napolje i da ubacim npr. EHEIM professionel 4+ 350 ili JBL Cristalprofi e902...oba su kanister filteri a kako nemam nikakva iskustva sa njima interesuje me vase misljenje ili preporuke...mozda ipaak neko trece resenje...
4.Koliko kolicinski i na koji period bi trebao da menjam vodu? Vrednosti merim nedeljno i za sad su NO2 NO3 PO4 Ph Kh O2 NH4 i Fe odlicni. Od hemije ide jednom nedeljno Amtra clean za ciscenje vode, svaka zamena vode ide sa Amtra pronature pripremac vode, i posle zamene dodam Tetra filteractivre. Za biljke ide tropica premium nutrition jednom nedeljno i sve to u propisanim dozama napisanim na pakovanjima. Zbog algi mi je receno da bi trebao da tretiram vodu i sa Easylife Algexitom ali sam malo skeptican po tom pitanju.
5. Hranjenje ide na 2 dana mesano, jednom JBL Gala premium, jednom Soll colour flakes preporuceno zbog boje ribica, i jednom ziva hrana ( crvene ili bele larve komaraca)...naravno ne sve od jednom nego po jedno od toga na svaka dva dana...ponekad ubacim po jednu JBL tabis zbog ribica dna....tipa jednom u 10 dana...
6. Problem sa skramom na povrsini vode koji se javlja u poslednje vreme...ubedjen sam da je zbog loseg pomeranja vode jer moj trenutni filter ako se podesi da izbacuje na gore onda nema cirkulacije na dnu a ako ode na dole onda nema pomeranja na vrhu...zato sam se i razmisljao da izbacim Bioflow i da ubacim neki kanister filter....mozda i skimer...
Dakle, gde gresim, gde ne gresim, saveti??? Finansije nisu sporne, samo zelim da im obezbedim sve sto im treba....hobi...
7. Aktivni ugalj Juwel preporucuje stalno...ja sam ga izbacio...ali drugari koji ga drze non stop nemaju nikakvih problema tako da se mislim da ga ubacim i drzim stalno...savet?


PS Uzmite u obzir da sam nov u svemu ovome i da sam sve do sad uradio iz citanja sa raznih foruma...

Hvala unapred i pozdrav svima jos jednom
Ubacio bih rado slike ali mi forum ne dozvoljava kaze da su prevelikog formata
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Čet Mar 15, 2018 8:31 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Taurus




Registrovan: 15 Mar 2018
Poruke: 0
Lokacija: Svajcarska

PorukaPoslao: Čet Mar 15, 2018 8:35 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ako neko zna kako da smanjim i okcaim slike da biste videli to sve, neka me prosvetli.... Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Taurus




Registrovan: 15 Mar 2018
Poruke: 0
Lokacija: Svajcarska

PorukaPoslao: Čet Mar 15, 2018 8:45 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ili evo link web albuma

https://get.google.com/albumarchive/112130240416486273630/album/AF1QipNUe5nO3bP9TfTCzU3tP18ROI6a25eTHF6R4Kef?authKey=CPmeiby8mpvoVA
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Kalypso
Akvarista



Registrovan: 11 Jan 2018
Poruke: 43
Lokacija: Sombor

PorukaPoslao: Čet Mar 15, 2018 9:00 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Evo da kazem par reci.
1. Mozes slobodno da ubacis jos mnogo bilja.Podlogu imas u jednom uglu mada ne bi bio lose jos negde da je rasiris i usadis jos bilja,nesto ne zahtevno i brzorastuce.
2. Za algemozes potraziti nerita puzeve,da ociste to kamenje od algi.
3. nadji neki panj ili kamen pa napravi pecinicu za kuli,da imaju da se sakriju,pa ce ti biti zanimljivo dok uz posmatranje i brojanje ribica u akvarijumu trazis gde su se one sakrile Smile
4. Biljka koju si spominjao je Cryptocorine Wendtii Brown ako ne gresim
5. Lep akvarijum sa puuuuno potencijala.Jako lepo pa cu da te uputim ka temi jednog od kolega pa pogledaj kako je to on odradio pa ukradi foru,dve,tri Smile

Dr.Mr. Strahinja White Ghost Aquarium
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Ksendzi
Akvarista



Registrovan: 08 Nov 2017
Poruke: 111
Lokacija: Beograd, Nis

PorukaPoslao: Čet Mar 15, 2018 10:03 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

1 ako ubacujes jos ribica gledaj da se slazu sa bettom, ja sam vise za recimo za manje vrsta ribica ali jatnih. Menibsu se razbore pokazale kao strava ribice, uvek su u jatu i prelepe su, mozes slobodno veca jata da napravis, ipak imas 240l. + Ne diraju mi bettu, betta ne dira njih, svako gleda svoja posla. Imaj u vidu da garra flavatra moze da poraste od 8-10cm pa ti ja mozda ne bih preporucila vise algara. Imas i kulije (doduse oni nisu algari) ali i oni mogu da porastu, boce guzve na dnu pored ancistrusa kad porastu i tih somova.
2 koliko dugo ti je upaljeno svetlo? Uglavnom se alge pojavljuju ako ti je svetlo predugo upaljeno, ili akvarijum obasjava sunceva svetlost, pa probaj da smanjis vreme koliko je dugo upaljeno.
3 uglavnom pumpe oslabe vremenom i potrebno ih je ocistiti jednom u mesec dana da bi imale odgovarajuci protok. Mozes da probas da ubacis malo jacu pumpu.
4 ja sam svuda nalazila info da treba da se menja 30% vode na nedeljnom nivou, ali ja sam ustalila menjanje na 5 dana po 20%. Sve zavisi koliko vremena imas, da li imas prostora za cuvanje 30, 40% vode za tvoju litrazu menjanja, ili sipas odmah iz cesme pa dodas preparate za pripreme vode. Sto se algi tice, probaj da smanjis svetlo, ako ne pomogne lako ces da dodajes preparate protiv algi, puzeve, ribice, kozice (odlicne au protiv algi)
5 mozes da ubacis u ishranu i spirulinu. Kuliji, garre, anciji je obozavaju. Kozice isto. Ja svako vece ubacim 1/4 tabletice i pojedu je u roku od odmah.
6 skrama se javlja sigurno zbog lose cirkulacije, pokupi je ubrusom, i probaj da stavis sprej bar, ili rasprsivac koji ce da ti da dodatnu cirkulaciju i komesanje vode. Trebalo bi da pripomogne sa ovim problemom.
7 ne znam, nisam imala kontakt sa aktivnim ugljem

Srecno brckanje ruku i dobrodosao na forum Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Miroslav85
Akvarista



Registrovan: 05 Feb 2017
Poruke: 136
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Čet Mar 15, 2018 11:12 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pokusaj jacu pumpu da stavis i sto Ksendzi kaze stavi spey bar pomoce dosta u cirkulisanju vode,sto se tice ciscenja pumpe treba raditi i to naravno(ja nisam bar godinu dana Smile )
Trebalo bi da se menja 30% vode nedeljno mada je to nepisano pravilo svaki akvarijum je za sebe ako sipas dosta tecne prehrane za biljke potrebno je i vise vode zamenuti.
Zaalge slobodno kupi alge exit dobar je ja sam ga koristio mada u dstabilnom akvarijumu nebi trebalo da bude puno algi.i meni su otprilike alge krenule posle 2-3 meseca koristio sam algeexit i od tada nemam algi.
Aktivni ugalj je dobar da pokupi toksine iz vode i lekove posle lecenja,posle se vadi.Mozes ga imati uvek u filteru ali posle 3-4-5 meseci izvadis ga i ubacis nov jer kada se zasiti pusta otrove nazad u vodu.Bolja varijanta po meni je da ga ubacis kada ti treba i izbacis posle odredjenog vremena.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Taurus




Registrovan: 15 Mar 2018
Poruke: 0
Lokacija: Svajcarska

PorukaPoslao: Čet Mar 15, 2018 11:30 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Problem sa pumpom je sledeci, ako skinem izduvnu cevcicu onda pici voda kao luda i ribice beze jer je prejaka struja...onda samo gare uzivaju...ako stavim jacu pumpu imacu isti problem...zato i mislim da ubacim kanister filter Eheim pro. 4+ ili JBL cristalpro e902 jer su dosta veci i jaci a oni dolaze sa sprey barom...vodu menjam oko 60 litara nedeljno...pustim da odstoji sa sredstvom za pripremu vode i onda usisam dno i ubacim novu vodu...imam i RO uredjaj al ne treba mi za slatkovodni akvarijum...filter kompletno cistim svakih mesec dana...i pumpu...znaci vec dva puta sam ga sredio...alge me cude jer imam 17 kozica 5 gari 2 ancistrusa i 6 puzeva...kapiram da je problem malo i ta slaba cirkulacija....svetlo je upaljeno oko 8 sati dnevno...prozore sam zatamnio da ne ulazi sunceva svetlost...Ksendzi hvala na dobrodoslici Smile a spirulinu imam samo je JBL i zove se tabs...al je isto...najvise me muci taj filter, jer ortak ima rio 125 i onjemu je isti filter kao moj...ne vadi ugalj i ima kristalnu vodu uvek....al njegov filter provuce vodu 5-6 puta na sat a moj ni cela 3 puta...ubacicu jos ribica samo da vidim sta bi tu pasovalo a da svima odgovara...tipa bikolor, ramirezi, bosemani duga, leri, kolisa ili tako nesto...mozda jos neka kozica i mozda sijamskog algara...al onda ce biti opaka guzva na dnu kad porastu svi...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
becke021
Akvarista



Registrovan: 31 Avg 2017
Poruke: 110
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Pet Mar 16, 2018 12:46 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Taurus ::
filter kompletno cistim svakih mesec dana...i pumpu...znaci vec dva puta sam ga sredio...najvise me muci taj filter, jer ortak ima rio 125 i onjemu je isti filter kao moj...ne vadi ugalj i ima kristalnu vodu uvek....al njegov filter provuce vodu 5-6 puta na sat a moj ni cela 3 puta...


Kako i sa cime peres filter?
Nadam se da ispratio Juwel-ovo uputstvo sta se i kada cisti i menja i da ne peres filtere sa cesmovacom...
Da sam na tvom mestu, ja bih obavezno dokupio i stavio u filter Cirax, da poboljsa biolosku filtraciju, a Carbon menjao obavezno kako su naveli u uputstvu.
Sto se cevcice na pumpi tice, okreni je prema gore, da talasa, nemoj da se brines oko cirkulacije, Nemac je to sigurno dobro proracunao.
Ja verujem da taj filter bez problema moze da podnese taj broj ribica sto trenutno imas i da ti za sada nije potreban kanister (mada ne verujem da ce skoditi ako ga stavis Smile )

Ako hoces kristalnu vodu, probaj Easylife FFM (Filter medium), on bi mogao da pomogne u svakom smislu.

Pozdrav!
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Taurus




Registrovan: 15 Mar 2018
Poruke: 0
Lokacija: Svajcarska

PorukaPoslao: Pet Mar 16, 2018 1:17 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Filter perem sa vodom iz akvarijuma...Sto se tice zamene jos ni jedan nije dosao do starosti za menjanje...prvi na redu je nitrrax za nedelju dana...cirax imam od pocetka ubacen a carbax sam izbacio po preporuci ovih iz radnje ovde...navodno ubija i dobre bakterije pa kao zbog toga ga teba koristiti samo kad primenjujes antibiotike ili tako nesto...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Kalypso
Akvarista



Registrovan: 11 Jan 2018
Poruke: 43
Lokacija: Sombor

PorukaPoslao: Pet Mar 16, 2018 9:49 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Aktivni ugalj-carbax,mnogi ce ti reci,da ne treba semu slucaju da si ribicel lecio sa lekovima,u tom slucaju se ubacuje.Uglavno se koristi za hemijsku filtraciju.Odgovore na temu aktivnog uglja mozes naci ovde.
Bio sundjer-predpostavljam da je Ntirax fensi ime Smile je mehanicka filtracija atokom vremena i bioloska sem ako fabricki nije nastanjena dobrim bakterijama jer kako opis proizvoda kaze,smanjuje nitrate,sto u sustini i rade bakterije.
Siporax-opet fensi Cirax ti je bioloska filtracija i nju najredje menjas,jer lepo mozes necistoce da isperes u vodi iz akvarijuma kada se uprlja.

Uglavnom,ja sam koristio aktivni ugalj zbog tanina ali nije bio problem sa taninom nego do podloge(zemlja za cvece/carobna zemlja kako god,ovom prilikom ako jos neko ima zemlju kao hranljivu podlogu u akvarijumu i voda mu je zuta da zna do cega je 99%) pa sam izbacio.Posto koristim spoljnji stakleni filter imam dosta filter materijala a najvise mehanicke filtracije,tj. par slojeva bio sundjera i par slojeva perlon vate i jedan sloj siporaxa.Prvi na udaru vode je perlon vata koju cistim svakih 2-3 nedelje,kako kada,zavisi da li me mrzi da cistim,da li je jako prljavo,itd.Jednostavno dobro isperem u 2 vode iz akvarijuma,u prvoj grubo necistocu,dok u drugoj detaljnije sto vise da sperem,slozim i vratim.A bio sundjer koji je odmah ispod perlon vate je cist kao nov i do sada nisam imao potrebe da ga vadim i cistim,a siporax je pod 10ak cm filter materijala i nema teorije da dodje ista do njega.
Sve sto te zanima mozes naci na forumu,za sve ostalo na netu.Ako znas i nemacki i engleski u velikoj si prednosti.Ipak nemci su ludi i sto posto imaju dobrih informacija o svemu u vezi akvarijuma.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Taurus




Registrovan: 15 Mar 2018
Poruke: 0
Lokacija: Svajcarska

PorukaPoslao: Ned Mar 18, 2018 12:14 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Mali update

Danas sam opet otisao malo u nabavku i opet malo pricao sa ljudima iz prodavnice ribica...preporucila mi je zena da alge na liscu resim sa braon otocinclusima i kupio sam ih pet, tome sam dodao jos 2 nerita puza i jos jednog crvenog ancistrusa...kupio sam i drugara yoyo botii i za to me je malo izgrdila zena jer kaze da se one drze minimalno 5 u grupi...kao i staklasti somici...

Sto se filtracije tice resen mi je problem sa cvetanjem algi sa Tetra Pond AlgoRem-om i sad je voda veoma cista...amano kozice rade svoj posao i u poslednjih par dana ima sve manje algi...ostaje da vidimo kako ide to sve dalje...

Sto se aktivnog uglja tice ovde i u Nemackoj svi kazu da nema sta da trazi u filteru jer dobar je samo da iscupa hemiju iz vode...dakle da ga koristim tek ako ubacujem neke lekove ili tako nesto...oni ovde preporucuju upotrebu zeolita ali i to ne uvek...rekla mi je da joj donesem uzorak vodei slike od akvarijuma pa ce mi reci sta je najbolje da uradim...al to tek sledeci vikend...preko nedelje nemam vremena da odem... Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Taurus




Registrovan: 15 Mar 2018
Poruke: 0
Lokacija: Svajcarska

PorukaPoslao: Ned Mar 18, 2018 12:22 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kalypso ::
Aktivni ugalj-carbax,mnogi ce ti reci,da ne treba semu slucaju da si ribicel lecio sa lekovima,u tom slucaju se ubacuje.Uglavno se koristi za hemijsku filtraciju.Odgovore na temu aktivnog uglja mozes naci ovde.
Bio sundjer-predpostavljam da je Ntirax fensi ime Smile je mehanicka filtracija atokom vremena i bioloska sem ako fabricki nije nastanjena dobrim bakterijama jer kako opis proizvoda kaze,smanjuje nitrate,sto u sustini i rade bakterije.
Siporax-opet fensi Cirax ti je bioloska filtracija i nju najredje menjas,jer lepo mozes necistoce da isperes u vodi iz akvarijuma kada se uprlja.

Uglavnom,ja sam koristio aktivni ugalj zbog tanina ali nije bio problem sa taninom nego do podloge(zemlja za cvece/carobna zemlja kako god,ovom prilikom ako jos neko ima zemlju kao hranljivu podlogu u akvarijumu i voda mu je zuta da zna do cega je 99%) pa sam izbacio.Posto koristim spoljnji stakleni filter imam dosta filter materijala a najvise mehanicke filtracije,tj. par slojeva bio sundjera i par slojeva perlon vate i jedan sloj siporaxa.Prvi na udaru vode je perlon vata koju cistim svakih 2-3 nedelje,kako kada,zavisi da li me mrzi da cistim,da li je jako prljavo,itd.Jednostavno dobro isperem u 2 vode iz akvarijuma,u prvoj grubo necistocu,dok u drugoj detaljnije sto vise da sperem,slozim i vratim.A bio sundjer koji je odmah ispod perlon vate je cist kao nov i do sada nisam imao potrebe da ga vadim i cistim,a siporax je pod 10ak cm filter materijala i nema teorije da dodje ista do njega.
Sve sto te zanima mozes naci na forumu,za sve ostalo na netu.Ako znas i nemacki i engleski u velikoj si prednosti.Ipak nemci su ludi i sto posto imaju dobrih informacija o svemu u vezi akvarijuma.


Sto se filtera tice raspored je ovako:

bioPad -perlon vata oko 2 cm
Nitrax- juwelov zeleni sundjer fabricki nastanjem bakterijama
bioPlus coarse - plavi sundjer sa krupnim rupicama
Cirax - keramicke granule
2 x bioPlus Fine - plavi sundjeri sa sitnijim rupicama

Pitao sam za savet sto se tice kanister filtera i prodavacica u Nemackoj mi kaze da je sigurno da ce kanister filter bolje da radi posao od ovog mog filtera (Eheim Professionel 4+ 350 ili JBL Cristalclear e902 Greenline) ali takodje mi je rekla da za naseljenost koju ja imam u akvarijumu misli da je ovaj juwelov sasvim ok...tek ako ubacim jos 20-30 riba treba da razmisljam o kanisterima...tako kaze teta.... Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Kalypso
Akvarista



Registrovan: 11 Jan 2018
Poruke: 43
Lokacija: Sombor

PorukaPoslao: Ned Mar 18, 2018 10:45 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zlatno pravilo,vise,bojle,isto vazi i za filtraciju.Sto je bolja filtracije manje rizikujes,i ne bi pogresio kada bi uzeo kainster filter.Moj savet,ako planiras uzeti vise riba,uzmi prvo filter.Sa vremmenom ces videti da li je sve ok ili ima problema pa ces znati na osnovu toga sta ti je ciniti.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Potpuni početnik i moj prvi akvarijum Popac86 Početak u akvaristici 1 Čet Mar 07, 2024 9:37 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Potrebni barski i malezijski puzevi Veverac Tražnja 0 Ned Jan 22, 2023 12:37 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pocetnik i neplanirana ljubav Boxer89 Upoznavanje 0 Pon Dec 19, 2022 6:40 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pocetnik - akvarijum sa biljkama Gardijan Početak u akvaristici 0 Pon Avg 15, 2022 1:52 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Potrebni mikro crvi DonderionBerik Tražnja 1 Pon Jul 18, 2022 6:48 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License