Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Japanka - cudno ponasanje Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
IvaKiki
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 28 Mar 2018
Poruke: 4
Lokacija: Pančevo

PorukaPoslao: Sre Mar 28, 2018 10:01 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Postovani,

molila bih vas za pomoc i da mi oprostite ako nisam na dobrom mestu formirala poruku, nova sam na forumu.

Moja jedna zlatna ribica se jako cudno ponasa.
Prvo sam primetila da je pocela da dobija novu boju na krajevima peraja-crnu.Zatim je pocela da bleji na dnu i da se krije iza kamenja ili skoljki. Retko je izranjala, i kada je to cinila plivala je malo tromo. Izgubila je apetit, po malo je jela. Stomak joj je nabrekao, izmet beo jako tanak - koncasti. Buljava je ali ne bih znala da vam kazem da li je to oduvek tako ili sam ja uparanoisala od kada sam citala o dropsy bolesti. Odvojila sam je sada u veliku teglu zbog ostalih i cini mi se da je nesto malo bolje. I dalje menja boju na perajima - duz ivica. Krljust joj je nakostresena. Morala sam da smanjim sliku kako bih je poslala, ne znam da li se vidi..

Imam akvarijum od 68l, unutra 6 japanki i jednog cistaca. Vodenu pumpu Atman At 101, grejac koji je retko ukljucen, temp. vode je oko 22 stepena. Filter je unutrasnji -akvarijum ima poseban unutrasnji prostor za filter, punila sam ga: sundjer, keramicki prstenovi, sundjer, ugalj, vata - redosled od dole na gore tako su mi rekli da poredjam, nadam se da je dobro? Akvarijum stoji na stolu, na stiroporu, dalje od prozora. Nema biljaka, lampe, ni vazdusne pumpe za "mehurice".
Hranim ribice jednom dnevno po malo. Podloga je pesak i preko toga sljunak. Dekoracija su mi keramicke figure, po koja skoljka i kamencic sa mora i jedan koral - sad cu dobiti kritiku. Ribice se stvarno nisu povredjivale, gledala sam ih redovno, Nikada nista na perajima ili krljusti one nisu imale. Akvarijum mi je star 3 meseca, kupila sam ga jer sam imala prethodno mali.
Inace, neke zlatne ribice umeju nekada da se nakrive malo, plivaju na stranu ili nekada ne mogu bas da zarone - glava dole a dupe gore. Kasnije budu ok.To su radile i u manjem akvarijumu kada sam imala unutrasnji filet i pumpu u jednom-Atman At-f302. Citala sam da to hoce i ako se prejedu mada ja im bas malo dajem - u pocetku sam im mnogo vise davala hrane dok nisam naucila. Cula sam za njihov problematicni mehur, nadam se da to nije to. Hranim ih serinom hranom za japanke i graskom ponekada. Prodavacica mi je rekla da vodu ne menjam uopste, kao zbog takvog filetra nema potrebe, ali sam ipak menjala na tri nedelje trecinu.


Tretirala sam sad akvarijum sera toxivecom jer nisam znala da treba da iskljucujem vodenu pumpu kada hranim ribice pa su mi u apoteci rekli da je mozda problem u amonijaku. Inace sada svim ribicama umesto hrane par dana dajem po pola tablete nekog antibiotika \ne znam ime, kupuju se na komad - isto sam ih uzela u toj apteci - tamo sam i ribice bila kupila.

Molim vas da mi napomenete ako negde gresim, i sta da radim sa ovom ribicom...

Image
Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Sre Mar 28, 2018 10:01 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Skybuffalo
Akvarista



Registrovan: 08 Maj 2017
Poruke: 161
Lokacija: Cacak

PorukaPoslao: Čet Mar 29, 2018 1:56 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Mislim da treba da menjas vodu jer ti je premali akvarijum za toliko japanki .Mnogo prljaju, rastu velike mnogo jedu, mnogo amonijaka.To se resava filtracijom i menjanjem vode
Menjaj barem 40/50% nedeljno (ako ti je mnogo i nemas vremena,mozda iz dva puta tu kolicinu).Preskoci par dana hranjenje pa onda vrlo malo hrani.Cisti filter mesecno akvarijumskom vodom
Ja bih ubacio i Ceratophyllum demersum (drezga) da pluta malo po povrsini da bi odstranilo lose materije iz vode i da ti malo obogati vodu kiseonikom.Pomalo je i japanke grickaju, obezbedjuje je im prirodnu hranu ali nedovoljno da je uniste jer raste kao kuga.Ako je gradska tretiraj je necim ili ostavi da ostoji pre dolivanja.

Javice ti se neko sa vise znanja ali to bih uradio da sam na tvommestu.Iako mozda nije resenje problema sa tvojom ribicom mozes time da izbegnes probleme na duge staze.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
IvaKiki
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 28 Mar 2018
Poruke: 4
Lokacija: Pančevo

PorukaPoslao: Čet Mar 29, 2018 5:01 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala puno na savetu i javljanju. Juce sam satima kucala poruku iz straha da ne zaboravim nesto a samo ti si mi se za sada javio... Da li za tu biljku treba osvetljenje i ako treba koje treba?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Skybuffalo
Akvarista



Registrovan: 08 Maj 2017
Poruke: 161
Lokacija: Cacak

PorukaPoslao: Čet Mar 29, 2018 5:53 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne treba, sta god imas trebalo bi da raste.
Ne moras ako ti deluje ruzno, predlozio sam cisto da mala pomogne sa filtracijom, a meni lepo izgleda.
Najbitnije je da menjas vodu redovno i dovoljnoj kolicini (ali nikad svu), kad sipas da pazis na temperaturu da bude priblizna temperatura vode koju sipas i one u akvarijumu cistis filter redovno (akvarijumskom vodom), smanjis hranu, usisavas visak hrane i smeca sa podloge.Resice ti veliki deo problema (i lakse od lekova i hemije) i spreciti buduce kad ti ih vec imas toliko ribica.

Kazem previse zato sto porastu od 8cm pa navise zavisno od vrsta koje imas, prave mnogo vise nevidljivog djubreta od obicnih ribica.

Nemoj da se plasis, i gledaj da resavas problem jednostavno.Sto vise panicis, vise lekova i ostalih stvari trpas, to se sve gore probleme pravis.Zamena vode Smile

Opet ako se neko javi sa boljim savetom bolje za tebe.I ja sam pocetnik.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Pet Mar 30, 2018 3:00 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

IvaKiki ::
Prvo sam primetila da je pocela da dobija novu boju na krajevima peraja-crnu.


Sasvim normalna pojava promene pigmentacije u telu i perajima ukoliko je japanka starosti izmedju 6-12 meseci neke rade i kasnije promenu, zavisi dosta od genetike i kako su ukrstane. cak i posle dve godine znaju da se "presvuku"..

IvaKiki ::
Zatim je pocela da bleji na dnu i da se krije iza kamenja ili skoljki.


Ukoliko su mlade japanke moguce je da prave hijerarhiju.

IvaKiki ::
Stomak joj je nabrekao


Moze da bude od raznoraznih faktora sto od guranja sto od suve hrane sto ukoliko je sub zenka..

IvaKiki ::
..izmet beo jako tanak - koncasti.


Hrani crvenim granulama par dana ukoliko i dalje bude beo i koncast moguce je sve i svasta leci ga baktopur tecni (po uputsvu sa prekomernom aeracijom ili ce se japanka ugusiti da ne kazem udavi).

IvaKiki ::
Buljava je ali ne bih znala da vam kazem da li je to oduvek tako ili sam ja uparanoisala od kada sam citala o dropsy bolesti. Krljust joj je nakostresena..


Kakvo joj je stanje trenutno jel se i dalje siri ili je da kazemo normalno, da li znas koju vrstu japanke imas? Teleskop? Da nije pearl skin varitet pa samo raste? Mozda pearl skin teleskop?

Usputno na 68L bi trebalo da menjas redovno vodu ukoliko akvarijum nema bolji filter sto nije slucaj ovde vec je mini unutrasnji, nije strasno i odgovara trenutno (ukoliko su japanke jos male) sto vise rastu vise ce.. kada dodje leto nastace ti problem ukoliko - ne odstranis japanke dok na 68L ostanu dve ili napravis bolju filtraciju ili napravis hladjenje koje ce drzati temperaturu ispod 24C. O tome pocni vec sada da razmisljas za sta se odlucis ili ti je potrebna smernica sta i kako pitaj slobodno nacice se neko da odgovori.

IvaKiki ::
Inace, neke zlatne ribice umeju nekada da se nakrive malo, plivaju na stranu ili nekada ne mogu bas da zarone - glava dole a dupe gore.


Klasicno prejedanje suvom hranom. Ukoliko mozes prokuvaj pa u blender ubaci sargarepu, crvenu papriku (ne ljutu), par listova blitve, par listova spanaca, par kasika graska, zelenu salatu, cen belog luka (ili pola zavisi od jacine i kolicine ostalih namirnica koliko ce belog luka ici u pripremu) kada izblendiras vrati na vatru sa malo vode i dodaj zelatin kada se malo prohladi ti ga zamrzni u mini kocke i vadi po potrebi, a mozes ih hraniti i svaki dan tako spremljenom hranom i neces nikada imati problema sa prejedanjem (sem ukoliko bas bas ne preteras), a i same ribe ce biti zdravije i otpornije, koloritetnije itd..

Desava se ovo mojima non stop ima jedna bela zenkica koja kada se prejede visi naopako po par sati nekada i ceo dan, ali preskocim taj dan hranjenje i ona ko nova, dok druga pluta po povrsini ali deluje "normalno".. Nije neuobicajeno..

IvaKiki ::
Prodavacica mi je rekla da vodu ne menjam uopste, kao zbog takvog filetra nema potrebe, ali sam ipak menjala na tri nedelje trecinu.


Da ne pricamo o prodavcima/prodavacicama, jer ima slucajeva, ali ima i korektnih, kao rece Skybuffalo i ja potvrdjujem, a javice se sigurno i jos ljubitelja japanki, moraju da imaju redovniju zamenu vode kao i svaka druga riba makar i cetvrtinu, ali redovnu.. na kom vremenskom periodu to zavisi od akvarijuma do akvarijuma, ali preporuka je jednom nedeljno..

IvaKiki ::
..nisam znala da treba da iskljucujem vodenu pumpu kada hranim ribice..


Zasto bi ovo radila? Potpuno nepotreno. Talasanje moze samo da "natera" hranu da prze upije vodu i da potone sto japankama vise odgovara.

Kod tebe moze biti problem ukoliko je ovaj krupni sljunak duz cele podloge u akvarijuma pa ne mogu da ga prevcu i ciste za japanke da kamo idealna je granulacija koju mogu da provuku kroz skrge, da se ne bi udavile ukoliko je prevelika, sitnija naravno dolazi u obzir.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
IvaKiki
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 28 Mar 2018
Poruke: 4
Lokacija: Pančevo

PorukaPoslao: Pet Mar 30, 2018 2:31 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala puno obojici na odgovorima...Primeniću apsolutno sve što ste mi rekli kako bi sačuvala preostalih pet...Pa i ako treba veći akvarijum - uzeću. Noćas mi je ribica uginula, proplakali smo i moje dete i ja. Da li sam mogla da je spasem? Sinoć joj se pojavila bela paučina na jednoj strani, apoteka nije radila, nameravala sam ujutru da trknem da joj kupim taj lek kojim je jedna članica ovde spasila svoju japankicu koja je imala tu sluzavu belu paučinu. Ubi me griža savesti! Vama dvojici stvarno hvala puno, znate ja nisam mogla na vreme da odreagujem, ali pretpostavljam da je bilo dosta akvarista koji su mi na vreme mogli reći šta da radim...ljuta sam i na sebe i druge i tužna sam jako...baš je bila pitoma. Hvala puno još jednom vama dvojici ako budem imala neku nedoumicu nadalje oko održavanja i svega obratiću vam se. Veliki pozdrav!
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Pon Apr 02, 2018 4:28 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Iskreno mi je zao sto je uginula, ali moram da pitam da li je imala vazduha u akvarijumu/tegli u kojoj je odvojena?

Sto se tice ostalih pet da budu zdrave redovnije zamene vode i zamena sljunka sitnije granulacije da mogu da ga muljaju ce biti za pocetak vise nego dovoljno, zatim poboljsana ishrana u vidu povrca i preskakanje hranjenja jedan dan ukoliko pocnu da se krive, pa nastavljanje sa hranom sledeceg polovina kollicine koja ima se inace daje.

Nadam se da ce biti i neka fotografija celog akvarijuma u odredjenom podforumu..
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
IvaKiki
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 28 Mar 2018
Poruke: 4
Lokacija: Pančevo

PorukaPoslao: Uto Apr 03, 2018 10:27 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zdravo,

ribica je bila pred kraj izdvojena u veliku teglu, 2 dana. I ja sam iz te tegle isto menjala vodu (sipala bih vodu iz akvarijuma a ovu bih bacila).Nije do tegle jer sam ja vec tu teglu pre koristila kada mi je bila sumnjiva i okretala se pa je vracala posle par dana u aq kada vidim da je ipak ok. Sudbina.
Da, pocela sam da primenjujem ono sto ste me savetovali. Trazim da kupim tetrinu vazdusnu pumpu, neku biljcicu. Pocela sam da im dajem vise povrca, jos nisam stigla da napravim ono po vasem receptu ali nameravam da napravim vecu kolicinu za vikend pa onda da pakujem u kesice i odlazem u zamrzivac/frizider.Bice slicice. Slikacu sada za vikend pa da ocenite i vi podlogu. Nije to tako krupan sljunak kao sto se cini, u tegli su bili krupniji kamencici. Ali ja ispod tog sljunka u aq imam sitan pesak od koga mi je voda bila zuta (iako sam ga dugo prala pre nego sto sam formirala aq).Pa se bojim da mi se voda ne zamuti opet ako ga skinem...Elem, uskoro postavljam sliku pa je svaki savet vise nego dobro dosao.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Japanka Ranchu Mikid Bolest 0 Uto Jan 10, 2023 9:03 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Japanka jede rep od drugih japanki (m... Boki2000 Početak u akvaristici 3 Uto Nov 17, 2020 11:52 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Japanka dobija crne fleke sofijaxs Bolest 0 Pet Maj 29, 2020 5:44 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Japanka miruje i pluta SaleSO Bolest 4 Pet Mar 27, 2020 12:50 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pomoc: japanka dobila crne fleke na repu milicica97 Bolest 3 Pet Feb 08, 2019 1:59 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License