Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 2000L FOWLR morski akvarijum Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
nickname
Akvarista



Registrovan: 08 Sep 2014
Poruke: 147
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Pet Avg 03, 2018 11:03 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav svima,

Nisam se bavio sa morskom akvaristikom pa mi treba nekoliko saveta. Imam akvarijum duzine 300cm X 95cm X ~63cm (voda). U kolicinu vode dolazi i sump ~350l vode. Nek se zaokruzi da je to 2000l vode.

Hteo bih da ga pretvorim u morski (trenutno je samo ciklirani slatkovodni). Ne zelim da drzim korale nego samo odredjene vrste ribe (zavisi sta mogu da nabavim).

U pitanju je ili akvarijum sa jednim velikim trigerom i neke manje ribe ili akvarijum sa jednim velikim snapperom (zavisi sta mogu da nabavim kod nas). Planiram da uzmem mangrove seme pa da pustim da raste iznad akvarijuma (radio sam slicne stvari sa sobnim biljkama iznad slatkovodnog). Tako da bi to bio deo filtracije.

Za filtraciju imam:

1. Sump u kojem imam jednu komoru punu sundjera (od slatkovodne akvaristike oni plavi srednje porozni)

2. Planiram skimer da uzmem (oko toga mogu predlozi)

3. K1 micro media koja se vrtai u jednoj komori (to mozda mogu da izvadim pa stavim neke alge)

4. Uzeo bih kamen za display deo (nekih 20-30kg za pocetak pa dodavao polako) da podebljam bio filtraciju (preporuka kolicine mi treba)

5. Hocu da stavim samo makro alge u display deo po mogucnosti neke koje se ne lome lako (svidjaju mi se robusne zelene sto lice na slatkovodne biljke).

U akvarijumu imam kvarcni pesak (obican obojeni u braon boju) pa ne znam da li je to ok tj. da li moram da ga menjam.
Koliko citam po netu vidim da nije neophodno da se stavlja drugi pesak (argonit) pa ako neko ima neki za/protiv.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Pet Avg 03, 2018 11:03 am Snimi Poruku Nazad na vrh

Nikolac
Akvarista



Registrovan: 08 Apr 2014
Poruke: 912
Lokacija: Beograd, Vracar

PorukaPoslao: Pet Avg 03, 2018 1:45 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Uh, zvuci dobro, ali nadam se da si spremio ozbiljan kes za ovako nesto.
Kamena ti treba bar 100 kg, a preporuceno je oko 200kg. Zivi(najskuplja opcija) izasla bi te 1.500-3.000€, dok bi sa suvim prosao nedto jeftinije, ali ovo ti je cisto okvirno da znas o kojim parama se radi.
Za jedno punjenje trebace ti oko 150-200€ soli. Dva puta mesecno da menjas po 10% trebace ti bar 10kg soli, sto je oko 30€. Skimer te za tu litrazu nece izaci ispod 500€. E sad, sve je ovo jeftino. Da ga napunis ribama trebace ti i jos ovoliko para. Postoji razlog zato kod nas nema takvih akvarijuma.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nickname
Akvarista



Registrovan: 08 Sep 2014
Poruke: 147
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Pet Avg 03, 2018 1:55 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

S obzirom da necu krenuti sa velikom ribom odjednom, niti mislim staviti 50 riba odjednom. Mislim da ne moram ici sa zivim kamenom, nek se ciklira.

Da li je neophodno ubaciti odjednom sav kamen ili moze da se dodaje npr. uzmem 100kg pa dodam jos 100kg sledeci mesec? Pretpostavljam da se bio filter (kamen) ne pravi po litrazi nego po kolicini koju mora da obradi.

Koliko gledam ima reef salt i sea salt? Koliko sam citao reef salt je nesto sto je vise vezano za korale po sastavu i a ja ne mislim da ih ubacujem vec samo ribe i makro alge.

Sto se skimera tice to mi je ok.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Nikolac
Akvarista



Registrovan: 08 Apr 2014
Poruke: 912
Lokacija: Beograd, Vracar

PorukaPoslao: Pet Avg 03, 2018 2:12 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Naravno, sto jeftiniju so, i nizi salinitet. Ima dosta kineskih soli koje su jeftinije ali su samo za ribe sasvim dobre. Moze cak i upola jeftinije da bude od coral pro ili reef salt, probiotic, itd.
U pravu si za kamen, zavisi iskljucivo od riba. E sad, ako imas 2000l pretpostavio sam da hoces i riba da uzmes za tu litrazu. Sa 40kg kamena mozes drzati riba kao 300l da imas. Naravno mozes i od kg da krenes pa da dodajes postepeno, kako dodajes i ribe. Riba ionako ne treba odjednom ubacivati, ma koliko kamena imas. Mozes i suvi ako ne zuris pa polako. Samo eto okvirno koliko ce to da ispadne na kraju. Kapiram da si vec iscitao dosta o problematici i video da je bas dugacak proces. Naoruzaj se zivcima pa polako. Ja bih preporucio refugium sa makro algama da radi od starta, da ima velika komora u sumpu i jako svetlo. Tako bi mogao ozbiljno da smanjis troskove za so, a to je uz struju najveci redovni trosak.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nickname
Akvarista



Registrovan: 08 Sep 2014
Poruke: 147
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Pet Avg 03, 2018 2:25 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne zurim ja nigde tako sam mislio da uzmem so, deo kamena i skimer.
Kad se sve to isciklira da dodam ribe koje ce da borave i polako dodajem ostatak kamena. Ne deluje meni to nesto mnogo drugacije od slatkovodne akvaristike (ako samo ribe drzis) - osim soli.

Kao sto sam napisao necu je mnogo riba, zavisi sta mogu da nabavim ovde (ne mogu ni za slatkovodnu nesto egzotoicno nabaviti). Biti ce ili jedan snapper ili veliki triger sa par manjih riba, to je to. S obzirom da volim da ribe narastu kod mene uzet cu ih manje.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Pet Avg 03, 2018 5:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

... 3000l i velike ribe zahtevaju prostorija za filtraciju Very Happy
Treba ti veliki sump sa gomilom makro algi i ogroman skimmer. Onda nemaš potrebe da se menjaš 300-500l vode 2x mesečno niti postoji potreba za sundjerima i k1. Za razliku od slatkovodne morksa filtracija je jako jednostavna. Komplikovanjem samo povećavaš šansu da ti sistem briže predje iz stanja raja u stanje pakla po organizme. Ako se ne varam K1 je mač sa dve ostrice u morskoj. Kamena ti treba koliko da se ribe osećaju sigurno možeš i sa keramikom da ideš ako je nadješ jeftino. Ne vidim zašto bi isao na filtraciju sa kamenom, uz dobar skimer on je samo bonus, ne planiraš reef akvarijum ne treba ga ni 1/3 od generalno preporučene količine ako ne kupiš stene od po 10kg i lepo ga složiš.

Skimer da valja je sam po sebi izmedju hiljadu i dve €, mada Deltec ima nekih verzija do 1000€ za one koji pripaze kako hrane i ne preteraju sa ribama. Kontam da bi start bi koštao oko 10000€ zavisno na šta se odlučiš od prateće opreme. Sa ribama 15000tak.

Do 500l možeš da zakidaš, sitničariš, koristiš lošje skimere i alternative u giltraciji. Preko 1000l nemoj ni da razmišljaš o lošijoj opreme jer ti ribe dugo živeti neće. Taj sump od 300l mozda ti posluži da staviš u njega skimer mada za te litraže skimeri su ogromi tako da je pitanje da li će stati u sump i postolje. Po meni treba sump od nekih 700l, ne točiš ga do vrha to će biti 300-400l vode max.

Alge tesko da će opstati, ribe će ih urnisati najverovatnije.

Iskreno ja sam o tome sanjario jedno vreme više puta stavio na papir i nije mi se ni jedanputa svidelo. Staklena kutija je najjeftiniji deo opreme po njoj ne treba da se orjentišeš. Srećno sa startom.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nickname
Akvarista



Registrovan: 08 Sep 2014
Poruke: 147
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Pet Avg 03, 2018 5:52 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Razumem da je sve skupo ali da li je stvarno skupo ako se u 2000l stavi 1 riba ili 5 manjih?
Nekako mi je to mnogo para za nista onda...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Pet Avg 03, 2018 7:17 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nećeš ostati na tom broju riba dugo.
Za manje sisteme skimer možeš i sam da napraviš za veće bolje uzeti kupovni jer će diy biti u visini akvarijuma. Razlika u onom koji će pokriti malo riba i mnogo riba za istu litrazu je možda 200 do 300e a da dokupis nov za veće ribe koštaće te 5x više. Stari ovde nećeš moći da prodaš svi će čekati da bude za džaba.

Bolje idi na nekih 500l 150x60x60 recimo, to su baš lepe dimenzije i pokrivaju većinu riba a cena sistema je 5 do 10x manja, lakše ćeš naći opremu. Posle godinu dana razmisliš koliko ti se svidja i da li ćeš na veće. Ribe ga neće prerasti ni za 3 godine, osim ako ne naručiš ajkule.

Ne očekuj da ćeš vidjati one scene iz Tanked gde ribe jure iz jednog kraja u drugi. Mali je broj aktivanih plivača većina će čučati na jednom mestu i to mesto uglavnom braniti od drugih riba.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nickname
Akvarista



Registrovan: 08 Sep 2014
Poruke: 147
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Pet Avg 03, 2018 7:26 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Razumem sta kazes. Za pocetak ja imam akvarijum sa 1 ribom koji je 170X70x65 i nekoliko malih cistaca. Slatkovodni je u pitanju i takav je zadnje 4 godine.

Ne mislim da ja da ubacujem tonu riba, kao sto sam rekao ako mogu da nabavim nesto iz porodice snappera (lutjanusa). Trebalo bi da su oni aktivni plivaci.

Ako to ne mogu da nabavim onda planiram trigera (titan ili queen) to je to, nista preko.

Ne bih isao sa skimerom diy varijante vec ako se radi da bude uradjeno kako treba (da ne mislim posle).

Ne zanima mene sarenilo riba i da ih ima mnogo tako da iskljucivo me zanima 1 predator, malo veca riba i nista vise.

Zato i kazem da mi je to sve malo puno za opremu za tako neki sistem. Svi saveti koje trazim jeste da se u tom smeru vode. Iskreno malo mi deluje da me odgovarate od toga pa bih vole da se diskusija vrti oko sitema koji planiram a ne nesto sto bi drugi voleli.

Znaci 1 velika riba, kamenje, mangrove (zivi) i dobra filtracija.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Nikolac
Akvarista



Registrovan: 08 Apr 2014
Poruke: 912
Lokacija: Beograd, Vracar

PorukaPoslao: Pet Avg 03, 2018 7:29 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

E vala moram da napisem ovo pa po cenu da ispadne tepanje na forumu, koje inace izbegavam. U nas Srba je najveci problem to sto ljufi pricaju o stvarima o kojima nista ne znaju, sa takvim samopouzdanjem i takvom sigurnoscu da onda sagovornik misli da su doktorirali odredjenu temu. Ovde peku mislim na tebe. Ne bih da se sukobljavamo, al brate lupetas ga za sve pare. Moram tako da kazem.
Ajd da pocnemo redom. Da kamen sluzi za sakrivanje kao staniste ribama, i ribe se vezuju i prave teritorije vezane za kamen. Vecina njih. Ali to nije glavna funkcija kamena u morskom akvarijumu. U berlin sistemu, kamen je filter. Keramika je ukras(los) a pravi kamen sluzi kao mesto za bakterije i kljucan je za preradu amonijaka. Bez kamena morao bi da ima ogroman sump pun recimo siporaxa(skuplje od zivog kamena). Dakle kamen je neophodan za to, a sto se ukrasa i mesta za ribe tice moze da stavi i dvorac. Kad smp kod toga, reef akvarijum zahteva manje kamena nego fowlr ao se ide na berlin sistem.
Druga stvar koju si lupio jedte vezano za skimer. Skimer i zivi kamen nemaju mnogo veze. Skimer regulise najvise fosfate. Skimer ne radi nista po pitanju amonijaka. Skimer samo sprecava da se hrana koja truli raspadne do nitrata i fosfata i vadi ih iz vode na vreme. A sta je sa amonijakom? Najveci izvor zagadjenja jeste amonijak koje ribe pustaju iz skrga non stop, i skimer ne moze nista da uradi po tom pitanju. Za to je potreban ili kamen ili drugi filter materijal velike povrsine.
Druga stvar, skimer od 1000-2000€, za sta? Bazen? Koji to skimer on po tvojoj proceni mora da uzme da bi mu radio? Kad smo kod toga, fowlr zahteva slabiji skimer od reef akvarijuma, jer kvalitet vode nije presudan i nutrijenti smeju da se drze na mnogo visim nivoima od reefa. Korali su osetljiviji od riba po tom pitanju. Dakle, skimer koji tera 1000l reef moze da tera 1500 pa mozda i 2000l fowlr.
Ja ne kazem da nema skimera od 2000€, samo kazem da nije neopjodno. I za aq od 500l ima takvih skimera pa nama savrseno dobro odradjuju posao i dosta jeftiniji. I nemamo problema ni sa reef octopusima i buble magusima, itd. Ne mora da uzme vertex skimer.
5000€ za ribe? Daj molim te. Pa ajkule da uzima, nacice jeftinije.
Kako si samo dosao do procene da do 500l moze sa losom opremom, a preko ne moze. To je cista glupost. To ne zavisi od litraze, nego od pristupa akvaristici. Mozes da izneses konkretno cinjenice vezane za odredjene skimere ili pumpe, itd, ali tako pausalno da iznosis procene, to nije u redu.
Nemoj plasiti coveka nekim ciframa koje su ti tek tako pale na pamet. Sve to moze i mnogo jeftinije da se odradi nego sto si ti napisao. I ponovio je vise puta da hoce postepeno da kupuje, kamen, ribe, itd. I to moze tako da se odradi. Kako si ti napisao ispade da mora odmah da pljude 15k ili nema nista od toga. A to nije tacno.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Nikolac
Akvarista



Registrovan: 08 Apr 2014
Poruke: 912
Lokacija: Beograd, Vracar

PorukaPoslao: Pet Avg 03, 2018 7:39 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

E jedna stvar koju sam ja zaboravio a jako je bitna i kosta dosta je cirkulacija. Pozeljno je da imas dobru, a na tvoju litrazu bi morao minumum dva ooozbiljno jaka strima da imas. Tu gledaj tunze(stream), gyre, ecotech mp40/60 ili neke kopije, ali jake. Ovo se tesko(nikako) nalazi kod nas i ispadne dosta para.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nickname
Akvarista



Registrovan: 08 Sep 2014
Poruke: 147
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Pet Avg 03, 2018 7:48 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nema razloga za svadjanjem. Samo zelim da se tema odnosi na ono sto ja zelim da napravim a ne neko drugi. Znaci ne reef sistem, nema korala. Samo ribe sa zivim kamenom.

Necu ni da lici na morski akvarijum (ja ne volim izgled morskog akvarijuma, previse sarenila...). Hocu da napravim nesto kao sto izgledaju sume mangrova zeleno iznad akvarijuma a dole koji koren da zalazi od zivog drveta...

@Nikolac samo jedna ispravka izmet riba koji se skuplja sa skimerom bi se inace pretvario u amonijak, amonijak u nitrit a nitrit u nitrat na kraju. To je ciklus.

Sto se tice streama trenutno 1 RW-20 prilicno okrece vodu u akvarijumu + 2 povratne pumpe (jedna 4k a druga 9k).

Moze da se doda jos koji stream ako je potrebno.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Nikolac
Akvarista



Registrovan: 08 Apr 2014
Poruke: 912
Lokacija: Beograd, Vracar

PorukaPoslao: Pet Avg 03, 2018 7:54 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nije bas tako nickname. To je mali deo. Veci deo se pretvara u fosfat. Izvor nitrata u akvarijumu su 95% ribe a mali procenat hrana koja se skuplja u akvarijumu. Inace nitrat nije kraj ciklusa!
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nickname
Akvarista



Registrovan: 08 Sep 2014
Poruke: 147
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Pet Avg 03, 2018 7:58 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Moguce je da odlazi u fosfat deo. Koliko sam ja upucen u nitrogen ciklus on ide izmet -> amonijak -> nitrit -> nitrat -> biljke/izmena vode skidaju nitrat (ili smole itd)

Ja sad govorim o slatkovodnom akv. iskreno mislio sam da je isti sistem i u morskom tj. ciklus.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Nikolac
Akvarista



Registrovan: 08 Apr 2014
Poruke: 912
Lokacija: Beograd, Vracar

PorukaPoslao: Pet Avg 03, 2018 8:16 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Donekle si u pravu. Ciklus je tako objasnjen sa bi ga svaki hobista razumeo. Inace je daleko komplikovaniji proces. Dakle kada se nesto raspada u akvarijumu stvara se amonijak. Odtkud amonijak tu? On je produkt metabolizma. Svakog. Naseg, ribljeg, bakterijskog, itd. Svaki organizam proizvodi amonijak kao produkt metabolizma, ukljucujuci i bakterije koje pod znacima navoda jedu visak hrane ili mrtvu ribu u akvarijumu. Dakle ne raspadne se granula hrane koju ti ubacis u amonijak. Ona se raspadne u popularno nazvano DOC, a amonijak samo proizvedu bakterije koje posao razgradnje ostave. Dakle granula koju si ubacio u vodu nije nekim cudom postala amonijak pa ide dalje. Ne. Ona je samo donekle rastavljena. E amonijak ide dalje u nitrit, nitrat i konacno u kiseonik i azot. To je kraj ciklusa. I to se objasni akvaristi, zato sto je amonijak toksican i taj deo razgradnje mora da razume. Ostatak ne mora u toj meri.
Uzmimo slucaj akvarijuma gde je ludacki jaka struja, gde se podloga sifonira svaki dan, ima carapu, itd. Nema viska hrane, ili jos bolje, nema uopste hrane par dana. Kako se ovo odrazava na hemiju vode? Po4 je minimalan, ali azotnih jedinjenja ce biti gotovo u istoj meri kao i do sad. Zasto? Zato sto su ribe i dalje zive. I dalje proizvode amonijak. I veruj mi, broj jedan izvor su ribe. Sto vise riba to vise amonijaka makar i i ne davao hranu. E skimer sluzi da iz vode izvlaci DOC(tim delom raspadanja se slatkovodni akvaristi ne bave zato sto nije bitan za njih) Dakle hrana koju si ti ubacio pod navodnicima postane 5% amonijak i 95 DOC(tu je po4 bitan) a to regulise sskimer. Uopstalom, da je sve tako pravolinijski kako si ti objasnio kako bi ljudi imali 100ppm no3 a samo 0.03ppd po4? Kako ovo nastaje. Tako sto no3 dolazi direkt iz skrga i urina a skimer ne moze da pokupi, dok ostale stvari pokupi. Skimer je vrlo neefikasan u borbi protiv nitrata, dakle taj ciklus zaboravi. Zato sam napisao da skimer i amonijak nemaju veze.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Potpuni početnik i moj prvi akvarijum Popac86 Početak u akvaristici 1 Čet Mar 07, 2024 9:37 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Filtracije vode u akvarijum Viktor Kotor Početak u akvaristici 2 Čet Dec 14, 2023 9:39 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Preporuka za led rasvjetu akvarijum o... brankorad Rasveta 2 Ned Okt 01, 2023 10:33 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Oprema za akvarijum srki.acs Ponuda 1 Uto Avg 08, 2023 4:47 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka fabricki akvarijum ljiki Akvarijumi 2 Uto Avg 01, 2023 7:57 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License