Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Nesto crno na dnu Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
ivanhoe
Akvarista



Registrovan: 05 Jul 2018
Poruke: 21

PorukaPoslao: Ned Avg 05, 2018 9:02 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Jutros videh na dnu fontane sa ribicama i biljem ovo crno.... Deluje da moze biti i od biljaka neki otpad, ali ne bih da nagadjam... Nov sam u akvaristici i zamolio bih za pomoc.

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Ned Avg 05, 2018 9:02 am Snimi Poruku Nazad na vrh

HORUS
Koristan akvarista


Opomene: 2
Registrovan: 21 Avg 2012
Poruke: 2655
Lokacija: Bela Crkva

PorukaPoslao: Ned Avg 05, 2018 9:40 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ako imaš ribe u fontani, onda je to riblji izmet.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
ivanhoe
Akvarista



Registrovan: 05 Jul 2018
Poruke: 21

PorukaPoslao: Pon Avg 06, 2018 8:06 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Imam zlatne ribice u fontani i biljke. Pogledajte ovu. Drugi dan lezi na dnu i deluje mi bolesno. Brine me samo da li je moguce da je pojela jednu ribu koja je bila pre par dana dezorijentisana i vec sledeceg dana je nije bilo u ribnjaku. Jedino vidim takvo objasnjenje za ovu ribicu, da je pojela prethodnu pa se nadula ovako. Plasim se da nemaju i neku infekciju pa da se prenosi sa jedne na drugu. Imate li neku ideju ili predlog?

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
HORUS
Koristan akvarista


Opomene: 2
Registrovan: 21 Avg 2012
Poruke: 2655
Lokacija: Bela Crkva

PorukaPoslao: Pon Avg 06, 2018 4:33 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ako te brine stomak, japanke imaju takve stomake. Japanka nije pojela uginulu ribu (ako je uginula). To što dva dana leži na dnu, može biti mnogo uzroka. Znaš kako, za fontane koje su napolju su pogodni koi šarani, a ne japanke. Koja je temperatura vode? Kakva je filtracija? Treba mi još informacija.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Skybuffalo
Akvarista



Registrovan: 08 Maj 2017
Poruke: 161
Lokacija: Cacak

PorukaPoslao: Pon Avg 06, 2018 6:17 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja bih ti predlozio da uzmes obicne japanke.Racunaj 60-70 litara po ribici.Em ce ti biti lepse (zato sto su je izgled njihovog tela idealan za gledanje odozgo i lepsi od fensi vrsta kod fontana) em ces imati manje problema.

Ova fensi vrste su teske i za kavarijum a kamoli za neko spoljnje drzanje.Traze dobru filtraciju, dosta vode, osetljivije su na losu hranu (treba dobar miks i zelenisa zive hrane).cim nesto izostane razbole se i obicno bude smrtni ishod.Lezanje na dnu moze da bude simptom loseg kvaliteta vode, i recimo prejedanja.Mozes da ih postis bar dana, i datestiras vodu.Uzrok moze biti i manjak kiseonika, kad je voda pretopla zbog vremena kisenik se teze zadrzava.I koi su dobre ako mozes da nadjes kvalittetna .Ja bih ti preporucio da zamneis ribice obicnimzlatnim i onda ces imati manje problema.Nema iskustva za fontanama i kakav je sistem filtracije ali i to bi mogao da pobol;jsas.To ce ti pomoci neko iskusniji.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Skybuffalo
Akvarista



Registrovan: 08 Maj 2017
Poruke: 161
Lokacija: Cacak

PorukaPoslao: Pon Avg 06, 2018 6:31 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

I izvinjavam se za dupli post.Tek sam sada video sliku temeljnije.ako je ovo njihova kaka moze biti prejedanje.Ne bi trebalo da je ovolike duzine.I dalje preporucujem post za par dana za pocetak.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
ivanhoe
Akvarista



Registrovan: 05 Jul 2018
Poruke: 21

PorukaPoslao: Uto Avg 07, 2018 6:04 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala na odgovorima. Fontana je dubine 80cm, 3mx2m i ima filtersku pumpu i dva UV filtera. U vezi hrane, za te cetiri vece ribice i nekih 5 sredhjih i 10 sasvim malih dajem im jednom dnevno kroz prste ne vise od jedne pune kafene kasike. To valjda nije mnogo. Vise me brine da se ne prejedu od biljaka i trave lemna minor koju tamane. Koliko god da stavim tu travu kao dekor fontane, one je pojedu.

U vezi vode u fontani, uzimao sam onaj Serin tester i svi su parametri dobri osim sto je malo uvecana ph vrednost. Valjda su parametri isti za akvarijum i fontanu. Menjam na 15 dana trecinu vode iz fontane, cistim dno sa usisivacem.

I dalje mi je onda misterija sta je sa tom jednom ribicom koja je nestala. Bio sam ubedjen da su je pojele jer seru kao lude zadnjih par dana. Very Happy
Smanjicu hranu i vise necu, teska srca, ubacivati tu travu.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Ksendzi
Akvarista



Registrovan: 08 Nov 2017
Poruke: 111
Lokacija: Beograd, Nis

PorukaPoslao: Uto Avg 07, 2018 6:19 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zlatne ribice ce da pojedu svu travu koju vide, na zalost, ali tako je. Supena kasika jeste mnogo ako ih hranis svaki dan, ako ih hranis svaki drugi onda nije.
Imas li ti neke puzeve u toj fontani? Neke druge ribe?
Mozda ti je ribica zavrsila u filteru (desava se ako su krupni otvori), ili u fontanskoj pumpi 🤔 a mozda je i tu negde okolo po biljkama. Kao sto tinpredlozise, koi sarani su mnogo bolja solucija za otvorene fontane no zlatne ribice, pogotovu sto zelis da ti se fontana, izmedju ostalog, i zeleni od biljaka, ali drzim palceve da bude sve okej Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Skybuffalo
Akvarista



Registrovan: 08 Maj 2017
Poruke: 161
Lokacija: Cacak

PorukaPoslao: Uto Avg 07, 2018 7:04 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja ne bih vadio biljke.Pomaze im da ne dodje do zacepljenja.Cak bih predlozio da drzis van fontane negde da je uvek imas ako ti onu u fontani pojedu.Do prehranjivanja dolazi od ove kupovne hrane.Mogao bi recimo da probas da dajes na tri-cetiri dan dana kupovna ili cetiri a da ostavis lemme miror.Zdrava je za njih, poboljsava filtraciju. Ja bih dodao jos i vise biljaka.Recimo Azolliju i nju jedu da prekirjes 60-7o posto povrsine.Moze da malo zakloni to dno betonsko

Dakle da sam na tvom mestu probao bih da jos prvo smanjim hranjenje kupovnom hranom kao sto sam napisao.Ona izaziva navedene probleme.Pratio bih redovno parametre (recimo svaka dva-tri dana) da ne dodje do skokova i mozda bih povecao kolicinu vode koju menjas ako mozes da izdrzis toliko posla , veroatno imas milion obaveza.Menjanje vode je uvek dobrodoslo.I video bih da povecam kiseonik u vodi i da pratim stanje.Kako to da uradis ne znam, dace ti savet neko ko poznaje fontane i ispravice me ako gresim iznad sto sam napisao.

Ne znam da li je glupa ideja da stavis najveci sundjer filter koji moze da nadjes koji bi ti em pomogao sa filtracijom em bi sluzio za aeraciju.Kao dodatno pomocno resenje mozes da dodas oksigenatori biljke poput drezge (Ceratophyllum demersum)
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
ivanhoe
Akvarista



Registrovan: 05 Jul 2018
Poruke: 21

PorukaPoslao: Uto Avg 07, 2018 10:19 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

U fontani imam samo te japanke, ali ste me zbunili jer nisam znao da ima vise tih vrsta koje su razlicito otporne. Nisam hteo da ih mesam sa drugim ribama jer mi je receno da samo japanke i koi sarani mogu da izdrze zimu u fontani da se ne prazni. E sad, da li sam razumeo dobro da koi sarani nece da jedu tu travu i biljke? To bi onda bilo dobro i nabavio bi ih, al isam cuo da oni9 ne mogu da prezime bez najmanje 1 m dubine. Meni je kao sto sam pomenuo dubina betonskog ribnjaka 80 cm.

Hvala na savetima, dodavacu lemnu minor i smanjicu kupovnu.... ali teska srca, jer su ribice neodoljive dok jedu i bukvalno mi jedu iz ruke koliko su se oslobodile.

Evo fotke fontane, za one koji nisu videli na prethodnim postovima.

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Skybuffalo
Akvarista



Registrovan: 08 Maj 2017
Poruke: 161
Lokacija: Cacak

PorukaPoslao: Uto Avg 07, 2018 10:57 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Imas ih vise.Slobodno neka neko uskoci sa vise znanja i nek me ispravi i ja sam ovde vise da ucim.

Ja mislim da je za pocetak dok ne steknes vise iskustva i ne povezes se sa ljudima koji poznaju materiju najbolje je uzmes obicne, klasicne zlatne ribice koje vidjas po sopovima.

Image

Izdrzljivije su, otrporne su na neiskustvo vlasnika, mogle bi tokom normalnoj zime da prezive uz neke manje pripreme bez problema.
Narastu deset i vise cm.Namenis im 60-70 l (po mom misljenju, bolje da budes siguran i da stavis manje ribica nego sto mozes nego da pravis sebi probleme)
Zive desetak i vise godina u dobrim uslovima.

Jedu biljke, domacu hranu, kupovnu.I cini mi se da ce bolje da izgledaju u fontani jer jedini pogled koji imas je odozgo a one imaju lepa duguljasta tela.

Ti cini mi se imas neke od fensi vrste ako dobro vidim.
Recimo ovakvo nesto i slicno.
Image

Zbog svog oblika tela, genetike i drugih razloga malo su teze za drzanje, i veoma osetljive na nebalansiranu dijetu.Mnogo lakse se prejedaju, lakse oboljevaju od bakterija.
A cini mi se da ne dolaze do punog izrazaja ovde jer su one najlepse iz profila kad mozes da gledas njihovo slatko plivanje.Nisam ih drzao napolju ali prepostavljam da su i tu ima vecih problema nego kod obicnih zlatnih ribica.

Koi fish su ovakve
Image
Nisam ih drzao i nemam uskustva sa njima ali si prelepe.Meni(laicki) se cini da se prevelike za tvoje jezerce.


Ja bih poceo od obicnih, da ucis kako se ponasaju tokom zime, sticao iskustva i ako ti se dopadne razvijao dalje.Ovde ima daleko iskusnijih i ljudi sa mnogo znanja, pojavice se sigurno.Ovo je samo da imas savet neke vrste za prvu pomoc.

Mozes recimo da poredjas valinsariju po dnu da pokrivas beton da ti to izgleda lepse (recimo Vallisneria americana koja je istovremeno oksigenator ).Uglavnom sta god odlucis najbitnije je po meni da voda bude cista (kad god te ne mrzi promeni deo vode, nece nista faliti) da hrana bude raznovrsna (balans zelenisa i zive hrane, kupovne ili zamrznute ali voditi racuna da to bude kvalitetna hrana iz pouzdanog izvora) , dosta kisenika da uvek ribica po glavi ima vise vode nego sto ti svi preporucuju, jer kolicina vode oprasta greske nacinjene iz neiuskustva.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
ivanhoe
Akvarista



Registrovan: 05 Jul 2018
Poruke: 21

PorukaPoslao: Uto Avg 07, 2018 11:27 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Imam svega tih 4-5 neobicnih, a ova glavata mi je najludja i najpametnija. Vodi za sobom citavo jato malih i neverovatna je. Ostale su bas takve kao prva, znatno su manje i lepe su. Mislim da je moj ribnjak mali za koi sarane, ali zaista su jako lepi.
U vezi ishrane, mislio sam da je dovoljna neka bolja hrana u listicima i eventualno neki vitamini i sl. Za sada dajem Sera hranu bas za vrtne ribice. Pogledacu po netu sta mogu da im dajem od zelenisa. Uh, samo da mi ne jedu lemnu minor, jer ona mi zaista ulepsa fontanu, iak osam citao da je mnogi ne vole jer je invazivna. pa eto, savet i od pocetnika je da ako vam vec smeta ta travka, uzmite malu japanku u akvarijum i pomoci ce da je se resite.

E sad, moja najveca boljka estetske prirode je samo dno i providnost vode. Gde god sam gledao takve fontane betonskog ovira i dna, nekako je voda poluprovidna, tamnija, a opet bistra. Meni izgleda dno kao dno nekog belog lavora.... To me uzasno nervira. Vidi se svaka cev od fontane, kablovi, svako riblje govance, svaka mrvica koja padne. Nekako mi ne ide za ovu vrstu fontane da stavljam kamenje dole. Nije to jezerce, pa okolo travica.... Mislio sam da stavim mozda par nekih plocastin kamencica, neku amforu i sl. Mozd aoko same pumpe one grane ili panj pogodne za vodu.... Ako imate neku ideju, pisite. Drago mi je da ste se ukljucili svojim porukama. Uglavnom ima puno informacija o akvarijumima, ali veoma malo o ovakvim fontanama zidanog tipa, pa mi znaci svako vase iskustvo koje se moze primeniti i na ovu vrstu gajenja ribica i biljaka. Uglavnom, preporucujem ove fontane jer su lek za dusu, odmaram se psihicki uz vodu koja zubori, ribice obozavam, a radost kad se pojavi svaki cvet lokvanja je neopisiva... jedin osto ne volim to je ulazak svakih par dana u vodu da ocistim filter fontanske pumpe jer se lako zapusi od algi i ne rade mlaznice, ili voda samo malo surka. Tu jos nisam nasao neko resenje.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Skybuffalo
Akvarista



Registrovan: 08 Maj 2017
Poruke: 161
Lokacija: Cacak

PorukaPoslao: Uto Avg 07, 2018 11:52 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Po meni najgorahrana je u listicima.Nagutaju se vazduha i zbog toga cesto dolazi do zacepljenja.Mozda neko ima drugacije ikustvo.Od zelenisa jedu sve.Najlaksi ti je mozda brokoli ili tikvice.Prokuvas dva minuta (ne vise da ne izgube vitamine ) i samo ubacis.

Ili mozes recimo da napravis hranu stavis u zamrzivac i vadis po potrebi.Mozes da kombinujes stvari.Ja od hrane koristim tonucu za ciklide, lemmu minor i koristim ovaj recept naseg urednika samo sto dodajem i crvenu pecenu papriku.Grasak ljustim jer se kozica graska tesko vari.I dodajem brokoli jos u njega i karfiol.



[quote="nikouro"]Evo jednog mog recepta.

- Blitva ................250gr
- Spanac ............250gr
- Tikvice .............200gr
- Sangarepa ......100gr
- Grasak .............200gr
- Beli luk ............. 1 cesanj
- Slatka al. paprika ...... 1 kaf. kasika
- Filet oslica ....... 100gr
- Multivit. sirup ...... 1 sup. kasika
- Zelatin ................. 2 kesice

Svo povrce sem graska ( njega treba oljustiti pa bi bilo pozeljno da se posebno dinsta ),
izdinstati. Filet oslica prokuvati dok ne omeksa i sjediniti sa povrcem.
U posudi sa masom dodati multivitamin i slatku alevu papriku.
Takvu pripremljenu masu ispasirati u blenderu.
Posto je masa kasasta dodati kesice zelatina i masu sipati u neku posudu ( plasticni posluzovnik bi
bio idealan ) i staviti u zamrzivac.
Kada primetite da se masa steze, izvadite posudu i nozem pravite male kockice.
Vratite posudu u zamrzivac dok se masa ne stvrdne ili zaledi. Pripremljenu hranu upakovati u kesicama
kako ne biste vadili svu kolicinu prilikom hranjenja
Imas u ovoj temi i predloga jos (ja izbegavam recepte sa mesom jer mi se cini da se vise prlja vodu).


Sto se tice dna, zato sam i predlozio da dodas jos plutajucih da to malo zamaskiraju, mozda bi mogao da poredjas po dnu recimo neke plitke plasticne providne kadice u koje bi postaviao valinsariju, ne treba joj zemlja samo zabodes u pesak (nju provereno ne jedu zlatne ribice) i da ih strateski rasporedis da prikrijes to sto ti smeta.A negde gde ti ne smeta a ima sunca stavis kadicu sa lemmom i samo dopunjas fontanu kad nestane.Tako ti stalno imas biljku a i one imaju da jedu da prosire jelovnik.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
ivanhoe
Akvarista



Registrovan: 05 Jul 2018
Poruke: 21

PorukaPoslao: Čet Avg 09, 2018 8:15 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala na savetima i za ishranu ribica i za uredjenje fontane.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Molike crno/zute/sarene Dukisef Na poklon 0 Pon Jun 27, 2022 10:19 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka zut moli jedno oko mu nesto uvecano goran012 Početak u akvaristici 4 Pon Nov 09, 2020 9:35 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Mahovina za nesto ljubisa03 Razmena 0 Čet Okt 01, 2020 3:43 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka T-barbs trampim za nesto drugo popindeed Arhiva Malih Oglasa 3 Sub Apr 11, 2020 8:41 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Malci gupika genetika ili nesto drugo popindeed Bolest 9 Uto Feb 11, 2020 10:21 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License