Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Preseljenje akvarija Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Tinno1986
Akvarista



Registrovan: 18 Sep 2017
Poruke: 34
Lokacija: Stockholm

PorukaPoslao: Sre Sep 12, 2018 11:38 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Lijep pozdrav.
Posto smo kupili novi stan uskoro stize vrijeme selidbe. E sad najvise me strah selidbe akvarija. Radi se o Juewel riu 240l s unutrasnjim filterom. Kupio sam dodatni akvarij od 100 litara kojeg bi pokrenuo i prebacio ribe u njega. E sad posto je selidba jako kratka 10 min autom dvoumim se dali vaditi skros vodu i pjesak vani ili pustiti 10 cm. Razmisljam napravit plocu ispod nesto kao nosila i time ucvrstiti.akvarij i olaksati nosenje jer u novi stan ide na 3 kat. Svi prijedlozi su dobro dosli. Hvala.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Sre Sep 12, 2018 11:38 am Snimi Poruku Nazad na vrh

Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Sre Sep 12, 2018 12:41 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Lično mišljenje: Akvarijum je najbolje zadnji da udje. Preseljenje iskoristi da promeniš podlogu. Kontam da akvarijum sa podlogom ima stotinak kg. Muka je nositi jedan veći prazan uz stepenice, sa podlogom nećeš moći ni da ga iskosiš.
Premestiš akvarijum u jednom danu. Sačuvaš 3/4 vode. Pomoćni akvarijum može da ti služi kao rezervoar za vodu. Po ribe je možda veći stres da ih 2 puta juriš i hvataš. Koji h mogu da prežive i u kantama samo ih poklopi da ne iskoče.

Savet: Dobro premeriš da li može u lift ili kroz hodnik i vrata da prodje bez naginjanja pa onda razmisliš šta ćeš i kako raditi.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Tinno1986
Akvarista



Registrovan: 18 Sep 2017
Poruke: 34
Lokacija: Stockholm

PorukaPoslao: Sre Sep 12, 2018 1:16 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala na odgovoru. Nema lifta pa ce se definitivno morati naginjati na stepenicama mislim da nema teorije da ga drzimo ravnoga. U slucaju ako mjenjam podlogu dali ce bit problema ako se promjenom gube bakterije kohe su u podlozi. Ili ce vracanjem vode ispraznjene iz filtera to biti ok?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nemanjask
Urednik
Urednik



Registrovan: 29 Nov 2010
Poruke: 2451
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sre Sep 12, 2018 2:34 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

U svakom slučaju ćeš imati ponovo period cikliranja, malo duži ili kraći, nije preterano bitno, iskoristi priliku za zamenu podloge, sačuvaj deo vode i filter materijala, mada korisne bakterije bez dotoka kiseonika i strujanja vode mogu da žive jako kratko pa će cikliranja svakako biti i u jednom i u drugom slučaju.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Tinno1986
Akvarista



Registrovan: 18 Sep 2017
Poruke: 34
Lokacija: Stockholm

PorukaPoslao: Sre Sep 12, 2018 2:59 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Dali da ribe onda pustim u.manjem akvariju koji dan dok se malo ne isciklira ili ih mogu vratiti kad stavim vodubi pokrenem akvarij?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Sre Sep 12, 2018 5:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Vodu iz filtera i vodu što ostane pri dnu nemoj koristiti. Najbolje je da jedan deo vode istočiš pre nego što kreneš da hvataš ribe, vadiš biljke i hardscape.

Filter masu izvadiš i prebaciš u taj pomoćni. Imaju one plastične kutije za hranu kupiš jednu veću da može sav filtracioni materijal da stane u nju. Ako nemaš u šteku, kupiš najeftiniju motornu glavu što možeš da nadješ. Na jednu stranu posude/kutije izbušiš rupu da može nastavak od pumpe da prodje na drugoj izbušiš gomilu rupa da voda može da izlazi. Privremeno rešenje na brzinu. Samo nemoj dugo držati filter masu van vode ili na suncu pošto će to desetkovati populaciju korisnih bakterija.


Poslednji put izmenio Peku dana Sre Sep 12, 2018 6:00 pm, izmenio ukupno 2 puta
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
IVANRO
Akvarista



Registrovan: 09 Jun 2018
Poruke: 190
Lokacija: Češka

PorukaPoslao: Sre Sep 12, 2018 7:01 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja sam pre par meseci menjao akvarijume i odradio sam to na ovaj način:
1. Vodu iz akvarijuma i filter materijal i ribice sam stavio u plastičnu kutiju iz IKEA-e, onu za odlaganje stvari, u koju sam stavio i skimer tako da gura vodu ka filter materijalu da bi bilo cirkulacije vode oko filter materijala.
2. U međuvremenu sam pomerio stari akvarijum i postavio drugi akvarijum, stavio novu podlogu, stavio kamenje i panjeve i posadio bilje. Napunio sam ga vodom i stavio sredstvo protiv hlora, promešao vodu rukom da se to ravnomerno rasporedi.
3. Izvadio filter materijale iz posude sa ribama i vratio ih u filter i startovao ga odmah. Pustio tako da izvrti jedno sat, dva i sačekao da se temperatura vode u akvarijumu i posudi sa ribama izjednači otprilike. I dodao korisne bakterije(nisam ubeđen da to radi stvarno ali eto da mi bude mirnija glava)
4. Prebacio sam ribice i kozice u akvarijum. Sutradan zamenio nekih 50 % vode za svaki slučaj. Nije bilo nikakvih problema a imao sam i neke osetljivije vrste riba. Možeš da kupiš neko sredstvo sa filter bakterijama i da ga dodaš ako želiš.

S obzirom da imaš drugi akvarijum i da ti novi stan nije daleko samo treba da držiš filter materijale u vodi iz akvarijuma i preneseš ih u taj drugi manji akvarijum i staviš pumpu ili tako nešto da voda oko filter materijala cirkuliše. Ako nemaš kupi najjeftiniju ili skini sa filtera ako može. I tu staviš i ribe. I onda lepo središ glavni akvarijum, zameniš podlogu, središ to kako želiš što se tiče drveća i kamenja i zasadiš sve. Vodu možeš iz starog akvarijuma ali po meni i ne mora jer voda ne sadrži mnogo bakterija a pošto se ne seliš daleko ni sama hemija vode ne može da bude vidno drugačija, odnosno bar ne bi trebalo.
Ako ćeš da kupiš istu podlogu kao što si do sad koristio bolje ti je da jedan mali sloj stare staviš sa novom jer u toj podlozi ima dosta više korisnih bakterija nego u samoj vodi i tako ćeš da ubrzaš cikliranje podloge i akvarijuma.

Obavezno moraš da staviš sredstvo protiv hlora, pretpostavljam da ti nije opcija za toliki akvarijum da pustiš vodu da odstoji nekoliko dana, jer u suprotnom hlor će najverovatnije da ti razjebe sve bakterije pa si džaba krečio. Ili kao što su ti savetovali prenesi vodu iz starog mada je to po meni lično veliko cimanje pogotovo za toliki akvarijum i mnogo je lakše samo napuniti česmušom i staviti sredstvo da neutralizuje hlor.

Moram samo da napomenem da ništa od ovoga ne važi ako koristiš poglodu ADA Amazonia jer ona ispušta amonijak nekoliko dana u toj meri da ni cikliran filter to ne može da podrži i isfiltrira kako treba i onda ne smeš odmah da vratiš ribe.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Tinno1986
Akvarista



Registrovan: 18 Sep 2017
Poruke: 34
Lokacija: Stockholm

PorukaPoslao: Sre Sep 12, 2018 7:53 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala puno.na odg.
Tako cu onda nes i napraviti manji akvarij ima svoj filter pa cu gledat da malo cirkulira ka filter materijalu. Ako ne imam i skimer i jos jednu pumpu rezerve pa cu nes iskemijati. Od podloge imam Aqua basis plus hranjivu i na njoj sansibar sitni pjesak. Podloga je stara oko 1 god ali cu ici u izmjenu jer je to presitno da se odvaja sljunak i hranjiva. A i mislio sam malo krupniji sljunak.stavit radi lakseg odrzavanja. Prcotno je ono bila ideja ali.kad bolje promislim kruzne stepenice i 3 kat nema sanse da ga odnesemo s pjeskom unutra. Smile Koristim Aqua safe i prije izmjene vode pustim da odstoji malo imam velike posude od Ikee pa.mi to nije problem iako ovdje u Stockholm u kako sam mjerio voda je doslovce bez klora.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka preseljenje Zhorz Ponuda 1 Čet Maj 06, 2021 11:00 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Molim za pomoc ,pocetak akvarija matea.lo255 Početak u akvaristici 25 Uto Feb 14, 2017 4:28 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka preseljenje ribica nistaneznam Ribe 2 Ned Apr 05, 2015 10:03 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka bijeli spoj akvarija dundolina Početak u akvaristici 4 Ned Nov 25, 2012 10:48 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License