Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Akvarijum nasih voda Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
aca77
Akvarista



Registrovan: 05 Nov 2009
Poruke: 255

PorukaPoslao: Sub Nov 13, 2010 11:01 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

A, kako bi bilo da stavim ženke sunčanice, da budu same u akvarijumu bez mužjaka? Da li će se i one između sebe ubijati? Razlika između mužjaka i ženke nije velika, kad je u pitanju lepota ribe, pa me zanima da li će one biti agresivne. Kod borca je moguće držati više ženki zajedno bez mužjaka. Da li je tvoj prijatelj, možda držao samo mužjake, pa da je zato imao takvu situaciju?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Sub Nov 13, 2010 11:01 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

deak
Urednik
Urednik



Registrovan: 13 Maj 2010
Poruke: 1533
Lokacija: Becej

PorukaPoslao: Ned Nov 14, 2010 11:13 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da drzao je samo muzjake za zenke stvarno ne znam kako se ponasaju u zajednickom akvariumu. Muzjak je samo zato lep jer kad dodje vreme parenja on se sepuri i boje postaju intenzivnije, za zenke stvarno ne znam za ponasanje. Ako uspes da namestis akvarium sa suncanicama postavi slike bas me interesuje kako ce to izlgedati Smile i postavi svoja buduca iksustva Wink.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
aca77
Akvarista



Registrovan: 05 Nov 2009
Poruke: 255

PorukaPoslao: Ned Nov 14, 2010 11:05 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Za sada imam dve sunčanice i jednu babušku koje se nalaze u jednoj kadici. Juče su prošle tretman kratkotrajne kupke u rastvoru hipermangana, a od danas su na dvodnevnom tretmanu sa rastvorom FMC-a. Nakon petnaest dana ponoviću FMC, pa kad se očiste od svih parazita idu u akvarijum koji će biti biotopski. Planiram da u njega uselim organizme iz reke Tamiš koji su međusobno kompatibilni. Na netu nailazim na različite informacije na tu temu, pa čak i na podatke koji su kaontradiktorni. Imam utisak da se jako malo zna o ribama naših voda kao i o njihovom ponašanju. Sve više sam ubeđen da svaki ozbiljniji akvarista ima moralnu patriotsku dužnost prema svojoj domovini da napravi i neguje jedan akvarijum sa organizmima koji žive u reci koja je najbliža njegovom rodnom kraju. Lako smo naučili o tropskim akvarijumima, sve napamet znamo. U kućama imamo akvarijume u kojima se šepure ribe iz svih krajeva sveta, a ono naše, što je lepo i dobro, i ne poznajemo, a kamo li da predstavimo drugima. Mnogi će reći da su sunčanica, babuška i sl. ribe koje nisu autohtone, ali one su sada deo naših ekosistema i nemožemo tu činjenicu da zanemarimo. Sunčanice koje sam nabavio su obe ženke i za sada nisu agresivne jedna prema drugoj, čak i plivaju jedna uz drugu. Veća sunčanica ponekad krene prema babuški i babuška od nje pobegne malo dalje, a sunčanica stane tu u mestu i ne juri je dalje. Neznam da li će je kasnije proganjati ili je to samo "upoznavanje" da se vidi ko je gazda. Pratiću pa ću dalje beležiti svoja zapažanja. Planiram da ubacim još neke vrste riba, puževe iz Tamiša kao i bubu koju mi zovemo gnjurac. Kad na osnovu zapažanja naučim koja je vrsta sa kojom kompatibilna, napraviću kombinaciju koja je najbolja. Od biljaka prvo će ući drezga, a kasnije i drugo što budem nabavio.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
deak
Urednik
Urednik



Registrovan: 13 Maj 2010
Poruke: 1533
Lokacija: Becej

PorukaPoslao: Pon Nov 15, 2010 10:29 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Gnjurac nije pametno ubaciti u vodu, ako odraste na vece napasce cak i zive ribe "slabije". Gnjurac je zapravo mesojed, uglavnom u prirodi nalazi jako puno uginulih i nema potrebe da napada zive ribice al sa malima ce sigurno da se pocasti.
Imas pravo od centralne Amerike pa do Afrike sve znamo o njihovim ribama a o nasem prirodnom stanistu ama bas nista, sve su to samo nagadjanja. Neko je jednom davno sve to stavio u knjigu i mi njemu verujemo i dan danas. Svidja mi se tvoj projekat i na prolece i ja cu da se prikljucim ovom projektu i iz Tise cu doneti neke vrste u akv.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
aca77
Akvarista



Registrovan: 05 Nov 2009
Poruke: 255

PorukaPoslao: Pon Nov 15, 2010 10:20 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Naručio sam od kolege da mi sa jednog ribolovnog lokaliteta na Tamišu donese nekoliko komada sige. Kaže čovek da na tom mestu ima puno sige u koritu u blizini same obale, pa bih ja neki lep komad da ubacim u taj budući akvarijum. Videću šta če na kraju ispasti.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
deak
Urednik
Urednik



Registrovan: 13 Maj 2010
Poruke: 1533
Lokacija: Becej

PorukaPoslao: Čet Dec 30, 2010 12:25 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

aca77 jel ti uspeo projekat sa suncanicama?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
aca77
Akvarista



Registrovan: 05 Nov 2009
Poruke: 255

PorukaPoslao: Čet Dec 30, 2010 4:07 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nije. Odustao sam od ove ideje. Sunčanice su izgubile onu lepu boju. Postale su sive. Previše prljaju i nisu uspele da se pripitome. Najviše vremena provode u jednom mestu i nisu htele da jedu. Divlja je to riba. Teško je postići nešto sa njima.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Raka
Akvarista


Opomene: 1
Registrovan: 21 Dec 2010
Poruke: 516
Lokacija: mladenovac

PorukaPoslao: Čet Dec 30, 2010 9:48 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

pozdrav;mogu vam reci dase kod mene suncice i mrestile posto ja idem po izlozbama i mogu vam reci sa suncicama klenova haubleri somici cikovi ...toje stvarno lepo i nista im ne treba ni grejac ni kvalitetna hrana;dasam prvu nagradu dobijo za hladnovodan akvarijum
Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
aca77
Akvarista



Registrovan: 05 Nov 2009
Poruke: 255

PorukaPoslao: Čet Dec 30, 2010 9:55 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Daj nam neku sluku sunčanica. Da li su kod tebe lepo obojene, ili su izbledele kao kod mene? Koliko im je trebalo vremena da se pripitome i da počnu da jedu?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
dejasoko
Akvarista



Registrovan: 04 Avg 2009
Poruke: 343
Lokacija: Krusevac

PorukaPoslao: Pet Dec 31, 2010 9:32 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Moj prvi akvarijum je pio hladnovodni nasih voda. Laughing. Kod mene ssu bile ribe koje sam sam upecao i bilje koje sam sam iscupao iz vode.Meni su suncice porasle ogromne ,jele mi iz ruke...Inace imao sam i pesa i raznorazne male ribice ne secam se bas svih. Na kraju sam morao da ih pustim jer im je bili tesno u aq od 50l. Bile su velike skoro 15cm, jele su zive crvice koje sam kupovao u ribo shopu....
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Valter
Akvarista



Registrovan: 11 Jan 2013
Poruke: 94
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sre Sep 12, 2018 6:28 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

AJ da malo oživim temu. Pre mesec dana formirao sam jedan akvarijum sa organizmima iz naših voda. Od riba imam jednu babušku koja se jako brzo prilagodila. Dva danaj e bila mirna i nije jela, ali sada juri po akvarijumu, jede halapljivo sve što ubavim i vesela je. U početku joj se repno peraje malo iskrzalo ali se regenerisalo brzo. Imam dva amurska čebačoka koji se u akvarijumu ponašaju kao i sve ostale akvarijumske ribice, male su, veselo plivaju, jedu sve što im baciš i ne pokazuju nikakve znake da im nešto fali. Imam i jednu gavčicu kojoj sam se jako oradovao kad sam je ugledao u čerencu. Vesela je, pliva lepo, jede halapljivo, ali pokazuje znake bolesti. repno peraje joj je bilo bolesno čim sam je doneo i sad je u fazi regenerisanja. Pokazuje neke čudne znake, naročito ujutro. Povremeno se otrese onako kao pas koji je izašao iz vode. Imam utisak da je nešto "svrbi". Imam i jednu belicu (alburnus alburnus) koja je mnogo lepa u akvarijumu. Velika je kao sardina, a krljušt joj blješti pod svetlom. vesela je, pliva, jede kao prase, ali i ona se onako povremeno trese kao i gavčica. Ribe su proše karantin, tretmane sa FMC-om, slane kupke, kupke u hipermanganu i ostalo što sam mogao da učinim. Simptomi kod gavčice i belice su sve ređi od kako sam počeo da im ubacujem sitno seckani beli luk u akvarijum (1 čen na 50L vode). Možda je smešno i možda nekome liči na riblju čorbu, ali beli luk definitivno jedini pomaže. Da napomenem da je bilo tu mnogo više riba koje sam doneo sa Tamiša, ali nisu sve imale sreću da uđu u kavariju. Jedna crvenperka je izbačena jer je bila prevelika i čekam novu priliku da donesem neku manju jer lepo izgledaju. Imao sam i dve deverike, ali one se nisu prilagodile. Ćutale su u ćošku i nisu htele da jedu, a kad im neka riba priđe one beže u drugi ćošak. Jedan mali bandar je bio jako veseo i plivao je lepo, ali on neće da jede suvu hranu. On traži živu hranu, a ja to ne mogu da mu obezbedim pa je ispao iz kombinacije. Belice sam ulovio više komada, ali većina je uginula na putu do kuće, a ostale koje su preživele, brzo su počele da se izvrću. Ostala je ova jedna najveća koja je sad baš u ful konciji. Doneo sam i puževe viviparus viviparus, koji su preživeli sve torture karantina, ali su lenji. Retko se kreću i u stanju su da se zatvore u kućici po nedelju dana i ćute. Ako se prevrne na "leđa", mrzi ga da se okrene danima, dok mu guza ne ogladni. Ukopaju se u podlogu i ne izlaze nedelju dana. Imam i dunavske nerite, one su već prilagođene na akvarijumske uslove, samo sam iz drugog akvarijuma ubacio u ovaj nekoliko komada i vidim da im je lepo. Doneo sam i dva phisa puša koji su veliki kao orah. Nikad u životu nisam video toliko velike phisa puževe. aktivni su, stalno se kreću i mislim da su vredni pažnje. Imao sam i još dva mala phisa puža, ali su in amurski čebačoci pojeli u slast. Nastavak sledi
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Valter
Akvarista



Registrovan: 11 Jan 2013
Poruke: 94
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sre Sep 12, 2018 6:51 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Što se biljaka tiče, imam jednu drezgu koja se dobro drži. Ubacio sam i nekoliko komada salvinia natans koje, takođe, izgledaju lepo. Za sada nek se zadrži na ovoome dok se sve ne stabilizuje i ne iskristališe situacija, pa ću videti šta je opstalo, a šta nije. Na proleće, ako bude uspelo ovo što sam započeo, idem u lov na nove vrste riba, puževa i biljaka. Viđao sam na obali puno praznuh kućuca od puževa planorbarius corneus, ali žive nisam našao. Kućice su ogromne, veličine od 3 do 5 cm i voleo bih baš te velike da imam. Puž limnea stagnalis je ispao iz kombinacije, jer ima pluća pa prošeta i izvan akvarijuma. Probao bih neke nove biljke, koje će opstati u ovom akvarijumu. Doneo sam i neke školjke, ali njih sam izbacio jer sam pročitao da se njihove larve kače na telo riba u jednoj fazi svog razvoja, pa sam posumnjao da se gavčica i belica zbog njih tresu.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Valter
Akvarista



Registrovan: 11 Jan 2013
Poruke: 94
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Ned Okt 28, 2018 12:08 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Evo nakon dužeg vremena da se opet oglasim. Moj domaći biotop polako napreduje. Ribice su zdrave i vesele. Voda je bistra i zdrava i pored minimalne filtracije od 2 korner filtera. Od riba, stigle su tu još 3 male babiškice i jedna mala crvenperka. Tragova bolesti nema. Ribe lepo jedu. Puževi viviparus vivparus su postali aktviniji od kao je vreme zahladnelo. Primećujem i podmladak Fisa puževa, pa se nadam da će nekoliko mladih opstati jer ribe ne diraju velike Fise, ali male pojedu. Salvinia nantas je propala. Ubacio sam malo sočivice. Algi ima, ali ne preterano, taman toliko da dunavske nerite imaju dovoljno hrane. Sve u svemu, mislim da sam uspeo da održim domaći biotop i to u malom akvarijumu od 50 litara. Pratiću dešavanja do proleća, kad nameravam da povećam zapreminu stakla i ubacim nove vrste riba. Razmišljam da se u narednoj fazi preorijentišem na autohtone vrste i napravim biotop u izvornom obliku kakav je nekad bio dok man ekosistem nije bio narušen alohornim invazivnim vrstama.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Potpuni početnik i moj prvi akvarijum Popac86 Početak u akvaristici 1 Čet Mar 07, 2024 9:37 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Filtracije vode u akvarijum Viktor Kotor Početak u akvaristici 2 Čet Dec 14, 2023 9:39 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Preporuka za led rasvjetu akvarijum o... brankorad Rasveta 2 Ned Okt 01, 2023 10:33 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Bela mutna voda Maridza Početak u akvaristici 5 Uto Sep 12, 2023 12:06 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Oprema za akvarijum srki.acs Ponuda 1 Uto Avg 08, 2023 4:47 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License