Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Stara ljubav zaborava nema Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
IVANRO
Akvarista



Registrovan: 09 Jun 2018
Poruke: 190
Lokacija: Češka

PorukaPoslao: Pon Okt 29, 2018 11:02 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ayrton ::
Ovo je stvarno predivno! Ali moram da pitam, kako se ovakav akvarijum sifonira, a da se ne poremeti ceo sistem? I koliko često?


Pa sad sam prvi put sifonirao tepih još od početka a posle toga ga i trimovao jer se montekarlo baš zgusnuo u zadnjih mesec dana i pretpostavio sam da se nakupilo smeća. Odradio sam klasično sifoniranje jer je tepih čvrsto ukorenjen i nije bilo problema,sve je ostalo nasvom mestu a uopšte nije bilo previše smeća ali jeste bilo. Tako da ću sad povremeno da sifoniram dno kad procenim da ima potrebe. U suštini ja imam soil i tu se svakako ne radi klasično sifoniranje sve i da nema toliko biljaka a kozice, bakterije, puževi itd će da odrade svoje i razgrade te materije i ostave ih kao hranu za biljke, bitna je cirkulacija vode i da ima kiseonika. Postoji i fazon da se vazduhom prvo razduva dno pa onda pokupi to što izleti ali ja to ne radim. Imam preko 50-60 a verovatno i mnogo više čeri kozica, 7 Amano kozica i neki normalan broj puževa a imam koridorase koji non stop vršljaju po dnu. Otprilike po tome što je broj puževa jako mali znam da nema previše otpada od hrane jer bi se oni prenakotili. Isto tako postoji par preparata koji dodaju enzime i ili specijalne vrste bakterija koje služe da baš razgrađuju taj organski otpad pre nego što uopšte od toga nastane amonijak koji će filter bakterije dalje da razgrade u nitrate.

m.vlacina ::

Pinnatifida je prelepa, izgleda kao da si koristio profi aparat. Very Happy


Haha znaš da nije onaj moj digitron od telefona sigurno Very Happy


Hvala svima ljudi. Biće još slika kad se ovo još malo razgrana.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Pon Okt 29, 2018 11:02 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

geronimo
Akvarista



Registrovan: 18 Jan 2011
Poruke: 131
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Uto Okt 30, 2018 11:14 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Vrhunski izgleda, vidim da biljke bas bujaju. Kako si zadovoljan podlogom? Vidim da si u filter ubacio i matrix i denitrate a koliko vidim oba rade istu stvar pa me interesuje zbog cega dupla zastita? Jel si zamenio fabricki JBL Micromec ili si ostavio i njega?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
IVANRO
Akvarista



Registrovan: 09 Jun 2018
Poruke: 190
Lokacija: Češka

PorukaPoslao: Uto Okt 30, 2018 11:34 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala, hvala. Podloga je odlična stvarno. Bez zamerki. Lepo izgleda a i bilje vrhunski raste a i za razliku od klasične Amazonie ne ispušta amonijak prvih 7-10 dana pa mi je to omogućilo da odmah startujem sa ribicama sa mojim cikliranim filterom.

Što se tiče filter materijala, matrix sam imao već što cikliranim što nekorišćenog a denitrate dobio kao poklon uz kupovinu filtera. Micromec sam izbacio ne deluje mi preterano porozno i baš deluju ko klikeri.

Da nisam dobio denitrate kupio bih još litar matriksa. Nije to dupla zaštita nego činjenica da što više biološke filtracije to je bolje. JBL ima predfilter gore odmah na ulazu i ako u prvu donju fioku staviš mehaničku filtraciju kako treba prvo sunđer sa širokim porama pa fini sunđer koji dobiješ uz filter (u poslednjoj fioci je odmah ispod predfiltera) i onda vatu preko toga ostaje ti gomila mesta za biološku filtraciju. Sad sam se razmišljao da li da stavim micromec i u poslednju fioku i da imam tih tri litara biološke filtracije ali sam se odlučio za hemijsku filtraciju, ali purolit (purigen) koji skuplja organske materije(smanjuje nitrate) i ne utiče na đubriva kao aktivni ugalj.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
geronimo
Akvarista



Registrovan: 18 Jan 2011
Poruke: 131
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Uto Okt 30, 2018 10:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Koliko ocekujes da će ti ova podloga trajati? Ne mogu da nađem nigde taj podatak. Pitam te jer sam trenutno u fazi ponovnog formiranja akvarijuma. Trenutno mi je dilema da li da probam sa nekom podlogom kao što je Amazonia ili da se ipak zadržim na inertnom kvarcnom pesku koji sam imao i ranije.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
m.vlacina
Akvarista



Registrovan: 11 Jun 2017
Poruke: 222
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Uto Okt 30, 2018 11:26 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Akp hoces da sadis neke ozbiljnije biljke soil svakako, neces pogresiti, bilo tropicaa, amazonia, jbl itd. U kvarcnom prsku ne mozes da sadis bilje, sad sta zelis to je na tebi da odlucis.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
IVANRO
Akvarista



Registrovan: 09 Jun 2018
Poruke: 190
Lokacija: Češka

PorukaPoslao: Uto Okt 30, 2018 11:28 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

E sad to je pitanje. Oni tvrde da traje dve godine a posle treba obnavljati sa root tabs ili menjati podlogu.
Ono što je karakteristično za ove vrste podloga jeste da one vuku nutrijente iz vode i vežu ih nazad u podlogu(ovo ne važi za nitrate jer oni ne mogu na taj način da se vežu) i čitao sam da ako redovno doziraš đubriva i doziraš malo više ove podloge bukvalno ne mogu da se isposte, jer će uvek da usisavaju iz vode sve od elemenata što im fali nazad u sebe i tako se obnavljaju. To je sve veliko pitanje ali to što usisavaju višak elemanata je jako dobra stvar ako redovno hraniš biljke. Ja ću svakako nakon godinu dana da počnem sa dodavanjem nekih root tabs na svakih recimo 6 meseci. Neke soil podloge znaju da krenu da se raspadaju nakon određenog vremena ali Tropika i Amazonia ne bi trebalo jer su stvarno kvalitetne.

Na svom primeru sam osetio da one stvarno vuku elemente iz vode u sebe. Imao sam nedostatak kalijuma u vodenoj koloni i Phoenix moss i Pinatifida su krenule da propadaju. Krenuo sam da doziram kalijum prema uputstvu i merim bukvalno nakon doziranja i i izmerim otrpilike količinu koju sam dodao. U roku od par sati kalijuma nema više u vodi. Nakon dve nedelje doziranja kalijum se stabilizovao i više nisam imao problema.
Sa fosforom je bilo još gore, jer ova podloga ima relativno malo fosfata u sebi. Bukvalno sam dozirao kao lud tri nedelje dok nisam uspeo da očitam fosfate sledeći dan. Bukvalno samo da ih očitam da ih ima u vodi uopšte. Ali kad se to desilo konačno redovnim doziranjem fosfati u vodi su se stabilizovali polako i sad su tu. U međuvremenu sve što nije bilo posađeno u podlogu nego je zakačeno na panjeve i kamenje je krenulo polako da nazaduje a zahtevnije bilje tipa pinatifida je krenulo da propada dok sve što je bilo posađeno je raslo bez problema. Tako da verujem da ove podloge uz doziranje elemenata mogu da traju i bez root tabs jako, jako dugo. Ali videćemo. Ono što mi se sviđa je to što snižavaju PH i omekšavaju vodu ali to će u jednom trenutku morati da stane zasigurno jer to ne mogu da obnove nikako.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
geronimo
Akvarista



Registrovan: 18 Jan 2011
Poruke: 131
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Uto Okt 30, 2018 11:41 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Greška gore, htedoh reći šljunak, ne pesak Smile Svaka ti čast na toj alhemiji koju si izveo sa makro elementima. U mom slučaju to teško da bih izveo zbog manjka vremena. Razmislicu još malo o opcijama za sebe, ti si svoju dobitnu kombinaciju izgleda pronašao Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
IVANRO
Akvarista



Registrovan: 09 Jun 2018
Poruke: 190
Lokacija: Češka

PorukaPoslao: Uto Okt 30, 2018 11:48 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Uvek možeš da doziraš nedeljno kao Ralke što radi sa zelenom Tropikom i opet nemaš brige. Kad zameniš vodu dodaš prihranu i to je to.
A i pritom ako ne gajiš ništa na panjevima sem recimo Nana ili nekog mikrosoruma mislim da ne moraš da doziraš uopšte.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
geronimo
Akvarista



Registrovan: 18 Jan 2011
Poruke: 131
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Uto Okt 30, 2018 11:53 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Otprilike to sam i imao u prošloj postavci. Nisam ništa dodavao osim CO2 a vodu sam menjao na višemesečnom nivou. Sad bih to malo ozbiljnije ali je previše. Dodavanje prihrane me ne plaši mnogo, to bih automatizovao kao što sam još odavno planirao. Gledam i čitam još uvek o svemu tome a akvarijumi kao tvoj ne olakšavaju jer je iza svakog takvog dosta rada u uloženog vremena.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
IVANRO
Akvarista



Registrovan: 09 Jun 2018
Poruke: 190
Lokacija: Češka

PorukaPoslao: Sre Okt 31, 2018 12:12 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

A pazi ja sam sam hteo da ga zakomplikujem Very Happy
Moglo je ovo i prostije da nisam hteo da gajim određeno bilje. Za neke biljke ne treba ništa osim podloge koja ima hranu u sebi, CO2 i dobro svetlo su svakako bonus. Što je bilje zahtevnije više svetla i više CO2 treba a samim tim i više prihrane. Ja svakako hranim ribice manje više svaki dan a onda i dodam đubriva 3 puta makro i tri puta mikro. Ali to može i na nedeljnom nivou da se radi i da se doda sve đuture samo je moj izbor da radim ovako kako radim jer mi tako odgovara.
Ono što ti je sigurno sa CO2 akvarijum postaje veća obaveza, biljke rastu više i više hrane im treba.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
simici789
Akvarista



Registrovan: 12 Jan 2012
Poruke: 639
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sre Okt 31, 2018 10:40 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Super ti je akvarijum (i dalje Smile ). A agasizzi prelep!!! Vidim i kozice, blago tebi (kad ima manja usta nego kakadu) ....
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
ASX
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2018
Poruke: 93
Lokacija: Beograd Vozdovac

PorukaPoslao: Sre Okt 31, 2018 11:28 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Prelep akvarijum!
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
m.vlacina
Akvarista



Registrovan: 11 Jun 2017
Poruke: 222
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sre Okt 31, 2018 11:31 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Simici, kod mene je kakadu uspesno istrebio sve koze, potvrdjena prica. Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
IVANRO
Akvarista



Registrovan: 09 Jun 2018
Poruke: 190
Lokacija: Češka

PorukaPoslao: Sre Okt 31, 2018 8:32 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala ljudi.
simici789 ::
Super ti je akvarijum (i dalje Smile ). A agasizzi prelep!!! Vidim i kozice, blago tebi (kad ima manja usta nego kakadu) ....


Haha nije da imam kozica nego za izvoz iako ih jede ovaj moj a ko zna koliko mladunaca pojedu tetre. Ja sam prvi akvarijum ciklirao samo sa kozicama jedno 2 meseca, od 20 ih nastalo sigurno 50-60. Agasizi je došao tek nakon 5 meseci od starta akvarijuma. Kad sam prebacivao živi svet u novi akvarijum sigurno ih je bilo oko 80-100. Održava im on broj ali to čim ima gde da se krije se koti ko ludo Very Happy. Mada Kakadu su definitivno streptomicin za kozice Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
IVANRO
Akvarista



Registrovan: 09 Jun 2018
Poruke: 190
Lokacija: Češka

PorukaPoslao: Sub Nov 03, 2018 10:49 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Image



Image



Image



Image



Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Pocetnik i neplanirana ljubav Boxer89 Upoznavanje 0 Pon Dec 19, 2022 6:40 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka potpuni pocetnik, kozice i ljubav Angeli Početak u akvaristici 9 Pon Jul 26, 2021 1:21 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka 56x30x30 nema fluo, nema štednih, kak... Rich999 Rasveta 7 Uto Jun 23, 2020 10:38 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka crkla pumpa a rezerve nema cyanogen Filteri i pumpe 1 Sub Apr 11, 2020 6:15 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Stara kocka 35cm Peku Arhiva Malih Oglasa 1 Čet Jan 02, 2020 2:38 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License