Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 gyre pumpe Iskustva Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Laki
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Jan 2014
Poruke: 1684
Lokacija: Makce (Vel. Gradiste)

PorukaPoslao: Čet Jan 10, 2019 11:44 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Otvaram ovu temu jer sam primetio da je sve vise korisnika gyre pumpi.
Zeleo bih da ovde podelimo svoja iskustva kako bi smo jedni drugima pomogli,ukazali na prednosti i mane i priblizili ovaj vid cirkulacije onima koji bi se okusali sa ovim tipom strujanja.

Moj akvarijum je dimenzija 100x65x55,poceo sam sa vortechovom pumpom starije generacije mp40 18.000 l/h koji mi je ostavljao previse mrtvih tacaka a ujedno bio toliko neuravnotezen(jak) pa mi je na 30-40%jacine u delovima na 30cm ispred same pumpe bukvalno lomio korale.
Kada sam kupio xf150 sa istim max protokom to je vec bila druga prica,najveca prednost gyre-a je u tome sto pokrece veliku kolicinu vode(vecom povrsinom) slabijom snagom kretanja ali u kontinuitetu ,Tako da stvara efekat pravog talasa.Koristio sam ga na 30% snage i i dalje mi je nekako bio jak.Mogo zavisi od toga kako ste pozicionirali kaveze sa rotorima-moja iskustva su da pumpu treba postaviti horizontalno na oko 7-8 cm od povrsine vode sa kavezima blago uglovanim ka povrsini.
Mnogo zavisi i od samog skejpovanja te ako zelite jedan sps tank da drzite skejp bi trebao biti sto nizi sa sto vise praznog prostora, dok mixed ili soft tank treba da ima jedan visok greben kako bi ujedno svojom masivnoscu zaustavljao u odredjenim tackama jacinu strujanja.
JA sam koristio uvek standardan AB tip (oba rotora u istom smeru ) u konstantnom modu.
Kada sam dokupio jos jedan manji model xf130 to je vec bio pravi progres,ali je bilo tesko sinhronizovati ih jer nije bilo mogucnosti povezivanja zbog razlicitih jacina tako da sam vecu furao na 20% dok slabiju na 40% u konstantnom modu.
Uvidevsi kolike mogucnosti pumpe pruzaju prosto ih je steta imati dve nesinhronizovane,te sam prodao jacu i dokupio xf230-cu sa kontrolerom na koju sam povezao ovu xf130-cu.
Sam kontroler i mogucnosti koje pruza mislim da i ne treba previse hvaliti,dovoljno je sam rekao za sebe svojim progresom na trzistu.
Po mom misljenju su sto se strujanja vode tice prevazisli odavno tunze,a ecotech u koliko ne osmisli nesto novo prestaje max za par godina da im bude konkurentan.Proslo je vreme kad su kinezi kopirali druge,sada su postali inovativni ,te drugi kaskaju za njima(gutaju trziste),sto se ne moze jos uvek reci i za svetlo ali zivi bili pa videli i tu ce uskoro izdominirati.

Dakle trenutno sam na dve pumpe od po 9000 l/h max snage (svaka) od cega mi rade od 10h ujutro do 20h uvece na 40% obe u konstantnom modu, dok od 20h do 10h (preko noci rade na 20% obe).
Na obe su rotori AB sistemu(standardnom),gde oba guraju unapred vodu.Jedva cekam da vidim na delu ovu trecu generaciju u kojoj ce se moci direktno manipulisati sa pravcem izbacivanja vode.
Znaci one fore 30x zapremina za miksovani ili 50 plus x za sps tank okretanja zapremine vode su "PALI U VODU".

Da sumiram:
Prednosti - ......,nebrojene bolji flow ,ravnomeran(ne wild),potrosnja struje,prirodnije,na duze staze isplativije,estetski prihvatljivije.....
mane- odrzavanje ( svako ko ju je jednom radi ciscenja rasturio zna o cemu govorim).

Voleo bih da i drugi napisu svoja iskustva sa maxspectom,icekap ili jebao npr , da vidimo u cemu su razlike sta je gde bolje a sta losije, s obzirom da ima vas koji koristite razlicite tipove gyre-a.
Naravno,u diskusjiju su pozvani i svi drugi sa drugacijim pristupima kako bi izneli svoja vidjenja i iskustva.


Poslednji put izmenio Laki dana Čet Jan 10, 2019 11:55 am, izmenio ukupno 2 puta
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Čet Jan 10, 2019 11:44 am Snimi Poruku Nazad na vrh

nickname
Akvarista



Registrovan: 08 Sep 2014
Poruke: 147
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Čet Jan 10, 2019 12:52 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Dobra tema. Ja sam razmisljao o jednom gyre da mi pokrece povrsinu celom duzinom ali ne znam kakav im je radni vek s obzirom da nisu jeftine.

Koliko cesto se cisti?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Laki
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Jan 2014
Poruke: 1684
Lokacija: Makce (Vel. Gradiste)

PorukaPoslao: Čet Jan 10, 2019 6:51 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

pa garancija je 24 meseca(maxspect- ostale ne mogu da komentarisem).
Kazu 2 do 3 puta godisnje treba ih cistiti,ja sam uvek jednom do 2 puta godinje,i nisam primetio da su gubili nesto preterano snagu mozda na pola godine do 5-10% .
kao sto sam ti vec rekao tebi bi xf 150 zavrsio posao ,jer sam video da gura duzine 2m bez problema.


Poslednji izmenio Laki dana Čet Jan 10, 2019 6:52 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
acabgd
Akvarista



Registrovan: 21 Dec 2011
Poruke: 97

PorukaPoslao: Pon Jan 14, 2019 11:46 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja sam imao Jebao CP-25 i moje iskustvo sa njom nije najbolje. Mnogima su crkavali motori ali meni motor i dalje radi, međutim propale su mu unutrašnje gumice koje drže lopatice na onom keramičkom štapiću. To kad propadne praktično je pumpa neupotrebljiva jer pola puta ne može uopšte da je pokrene jer glavi, a pola puta je toliko bučna da imam utisak da će da se raspadne u akvarijumu. Tražio sam te zamenske gumice ali ih nisam našao ni kod Kineza, a ubrzo sam i digao ruke.

Sam gyre inače jeste dobar koncept posebno za veće ili duže akvarijume. U našim standardnim koji su oko metra nemaju neku posebnu prednost, a imaju poseban problem jer ostavljaju dosta mrtvih uglova pa se sve bolje rešava sa nekoliko slabijih običnih pumpi nego sa jednim gyre-om. Ono gde jeste prednost je kada je baš veliki akvarijum (ili dugačak) pa treba pokrenuti ogromnu količinu vode. Ako se uzme obična pumpa ona će biti izuzetno jaka ali će joj i snop biti ipak usmeren i popustiće jako brzo, dok gyre gura li gura čak i te veće količine vode.

Jebao je kao i sve drugo navodno poboljšao kvalitet i ovih svojih CP-xx pumpi ali ja je svakako neću uzimati jer nemam dovoljno veliki akvarijum da bi mi se isplatilo. Ipak, ko ima veći akvarijum mislim da mu je to svakako odlično rešenje, a posebno kada se upare dve naizmenično.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Laki
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Jan 2014
Poruke: 1684
Lokacija: Makce (Vel. Gradiste)

PorukaPoslao: Uto Jan 15, 2019 12:23 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Moj akvarijum jeste dugacak metar,ali je zato sirok 65 tako da bi mi trebale bar 4 pumpe kako bi ostvario zadovoljavajucu pokrivenost.Kao sto sam vec i napisao sama struktura grebena utice na mrtve tacke,sa dve gyre pumpe ja ne da ih nemam vec sam jacinu flow-a smanjio na neki minimum (30% svaka) kako mi ne bi stvarao efekat sand storm-a.Inace kada oba rade u konstantnom modu istom jacinom horizontalno postavljene pri povrsini, gornjom stranom guraju vodu po povrsini ,sudaraju se na sredini i istu tu vodu( ne agresivno vec umerenom jacinom) vracaju u visini peska u kontra smeru kad im je jacina vec znatno oslabila kako ne dizuci pesak ,vec blago lelujajuci lps korale koji mi se nalaze po dnu.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Sre Jan 16, 2019 9:07 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ako kupujete Jebao pumpe, onda kupite one koje su označene kao "ATI Jebao". Bolje je dati koji € i imati solidnu proverenu pumpu nego se kockati sa neproverenom preko Alia, Amazona...
MAXSPECT(Hong Kong) Limited kao i ostali njihovi sugradjani prvo gde zakinu to je napajanje, mada Maxspect zakida malo manje. Gubitak snage nadoknadite novim napajanjem. Za Jebao mislim da svi znaju da sa novim brendiranim napajanjem pumpe rade mnogo bolje pa čak i kad su tek raspakovane.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Laki
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Jan 2014
Poruke: 1684
Lokacija: Makce (Vel. Gradiste)

PorukaPoslao: Sre Jan 16, 2019 9:40 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja sam do sada od maxspecta imao r420r 10k 60w lampu,
Mazarra sistem 2 modula sa kontrolerom,r420r 180w 15k lampu,
Gyre xf150,gyre fx130 gyre xf230 sa kontrolerom,nikad mi do sada nista nije crklo ni na jednom uredjaju,koriszio sam ih izmedju 2-3 godine svaki.
Velika razlika izmedju maxspecta koji je kineski ali sveobuhvatan i drugih kineza je u tome kao sto sam i rekao sto maxspect stoji iza svojih proizvoda sto se garancije tice i rezervnih delova,bar u ovom delu sveta gde ja zivim,sto je prvi preduslov za stvaranje dobre slike o jednom brendu.
Ja bih ga svakome preporucio.
E sad, desi se da kupite nesto polovno sto je vec neko skrsio a prodao vam ga kao "ispravno"(morate biti realni u ocekivanjima i svesni rizika),ili jednostavno desi se defekt ali za to sluze garancije...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
sputnik8
Akvarista



Registrovan: 02 Sep 2018
Poruke: 185
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Čet Jan 17, 2019 8:51 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Sve je lako kad se zna kako, ovce su za šišanje. Pumpe, grejači, filteri, jao, jao ..........
eh zlobo i neznanje uvek si bila skotov prijatelj. P.s. ko zna znanje čast njemu !
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Laki
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Jan 2014
Poruke: 1684
Lokacija: Makce (Vel. Gradiste)

PorukaPoslao: Čet Jan 17, 2019 9:50 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

sputnik8 ::
Sve je lako kad se zna kako, ovce su za šišanje. Pumpe, grejači, filteri, jao, jao ..........
eh zlobo i neznanje uvek si bila skotov prijatelj. P.s. ko zna znanje čast njemu !


Nisam bas razumeo tvoj komentar,mozes li da nam obrazlozis sta si ovim hteo da kazes?!
Bez da me pogresno shvatis,pitam te najdobronamernije.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Čet Jan 17, 2019 10:35 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Totalno skretanje sa teme
sputnik8 ::
Sve je lako kad se zna kako, ovce su za šišanje. Pumpe, grejači, filteri, jao, jao ..........
eh zlobo i neznanje uvek si bila skotov prijatelj. P.s. ko zna znanje čast njemu !


Na žalost more ne može bez protoka. Tamo gde je protok loš bujaju alge i dianoflagelati. Količina protoka je nenormalna kad se poredi sa slatkovodnim. Svako pitanje i komentar šta valja a šta ne je validno. Do opreme je tesko doći. Ako stane problem brzo nastaje, živi svet kreće da odumire a akvarijum postaje toksičan po ukućane.
Nema tu šišanja... standardna oprema brzo crkava u moru. Ni 440 čelici ne traju preterano dugo u sintetičkoj vodi koja se koristi.
A nije samo tesko doci do opreme već i do organizama. Šanse su velike da ako ih jednom izgubiš više nećeš moći da ih nadješ u prodaji ili uneseš u zemlju.
U velikim akvarijumima gyre su isplatljivije nego stream pumpe. Postoji razlog ko ih kupuje i zašto.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Nikolac
Akvarista



Registrovan: 08 Apr 2014
Poruke: 912
Lokacija: Beograd, Vracar

PorukaPoslao: Pet Jan 18, 2019 1:30 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Moram u potpunosti da se slozim sa Lakijem. Ja ne bih pomislio na pravljenje morskog akvarijuma sa bilo kojom pumpom osim Gyre, nebitno koje velicine.
Sad se prave i modeli za nano akvairjume tako da su svi pokriveni, bukvalno od 50- 1.000 L
Ciscenje je mozda problematicno prvih par puta, posle se covek uvezba i to traje 5 minuta, tesko da se moze okarakterisati kao mana.
Jebao, stara verzija je imala ozbiljnih urodjenih mana, za novu generaciju jos ostajeo da vidimo. Ali postavlja se pitanje, sta ocekivati od gyre od 99$? Ko god je i kupi, treba da racuna na to da ce mu otkazati relativno brzo, u poredjenju sa skupljim pumpama, nema tu neke narocito filozofije. I opcija sa 3-4 slabije tunze pumpe bi kostala isto.
Opcije programiranja su daleko ispred tunze, jebao i ostalih proizvodjaca, a u rangu ecotecha koji je lider u industriji.
Ja koristim random mode 10-50% i prezadovoljan sam. Kazu da je to najprirodnije kretanje vode, sto nasumicnije. U planu je jos jedna na drugi kraj vise kao backup kada nisam kod kuce.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nickname
Akvarista



Registrovan: 08 Sep 2014
Poruke: 147
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Pet Jan 18, 2019 7:35 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Koje marke su nakpouzdanije za gyre pumpe? Naravno i koje imaju najbolji support za garanciju ako nesto crkne?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Laki
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Jan 2014
Poruke: 1684
Lokacija: Makce (Vel. Gradiste)

PorukaPoslao: Pet Jan 18, 2019 9:17 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Gyre je maxspectov koncept koji su oni osmislili i usavrsili kroz tri generacije proizvoda,svi ostali ih kopiraju.
Maxspect,pa icecap i na kraju jebao.
Mreza distributera je jako bitna,ne znam da li mi imamo oficialnog zastupnika za maxspect(raspitaj se u ovaj fish world ili reefroom)?!.
Prodavac koji ti proda pumpu ,u koliko kupujes novo) obavezan je da ti pruzi i tehnicku podrsku.
U koliko se odlucis za druge dve ja bih pre kupio jebao ,jer je icecap jako redak kod nas,a generalno i svuda,ljudi ga najcesce dobavljaju iz USA(ameri ga najvise koriste,posle maxspecta),ali koliko sam citao o njemu i dosta dobro odradjen(pouzdan i kvalitetan ali i dalje kopija maxspecta),dok je jebao uvek bio ekonomicno resenje-disbslans u odnosu potrosnja/performanse,los kvalitet plastike i samog kontrolera,problemi sa napajanjem,bucan ,ali koliko para toliko i muzike sto kaze nas narod.Upravo zbog toga je dosta i prodavan(ekonomican) ,ali posto ima dosta onih kojima je po nesto crklo ja bih predlozio da te kojima je npr zviznuo motor neko ko se odluci za jebao kupi kao izvor rezervnih delova.
Pomislicete da forsiram maxspect,i bicete u pravu.ja sam do sada koristio sve..., od jebao rw ,preko hydora i tunze,do vortecha i odgovorno tvrdim da je tunze u svojim dc varijantama mnogo kvalitetniji od vortecha po pitanju svega sem softvera,al sa druge strane maxspect je nesto sto se sa tradicionalnim stream pumpama ne moze uporediti.
Dva uparena maxspecta i dva uparena vortecha se ne mogu uporediti-performsnse maxspecta u klasi sa odgovarajucim vortechom su mnogo mnogo bolje(a mnogo jeftinije),samo sto su oni za razliku od tunzea koji koristi neki bzv softver cak i na tom polju otisli korak dalje,trenutno usavrsavaju nesto sto bih ja nazvao savrsenijom kopiom reeflinka,sopstveni ruter,obicno u drugoj generaciji je vec to to.


Poslednji izmenio Laki dana Pet Jan 18, 2019 12:20 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
sputnik8
Akvarista



Registrovan: 02 Sep 2018
Poruke: 185
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Pet Jan 18, 2019 10:57 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Laki - prethodni komentar zaista nema veze sa tvojim komentarom, slučajno se desilo da je usledio posle tvog komentara,
čak šta više zaista cenim tvoj doprinos akvaristici i ovom forumu, a što se tiče razumevanja jeste malo zagonetno, ali ima
ko će razumeti.Poz.

Peku - apsolutno si u pravu komentar je svakako skretanje sa teme, i bio je za slanje u pp ali je greškom otišao javno.Poz.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
dzonib
Akvarista



Registrovan: 13 Sep 2015
Poruke: 102
Lokacija: Sremska Mitrovica

PorukaPoslao: Pet Jan 18, 2019 1:01 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Imam akvarijum slicnih dimenzija kao Nikolac, uglavnom soft korali, po koji lps i par sps fragova. Vodu trenutno gura Jebao ow25, 8000l/h i povratna pumpa. U planu mi je da pojacam protok, opcija je bila jos jedna Jebao ow25 u kombinaciji sa sadasnjom pumpom, ili Jebao cp40 kao solo varijanta. Vidim da su vase preporuke na strani gyre, ali generalno su vam losa iskustva sa Jebao markom sto me sad malo stavlja u dilemu obzirom na ogranicen budzet...
I da li ici sa jednom jacom gyre pumpom ili dve slabije?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Izbor pumpe za veci akvarijum Yaesu Filteri i pumpe 5 Uto Apr 27, 2021 9:52 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Izbor pumpe - Savet Milan Bakic Filteri i pumpe 5 Uto Feb 09, 2021 1:17 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Zamena kabla kod potopne pumpe nikouro Uradi Sam (DIY) 12 Pet Nov 20, 2020 7:47 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Wave maker tj. stream pumpe Jande Filteri i pumpe 2 Čet Nov 12, 2020 12:23 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kupujem potopne pumpe laky_kg Arhiva Malih Oglasa 0 Sub Jun 20, 2020 9:23 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License