| Autor |
Poruka |
Blue
Urednik

Registrovan: 21 Jul 2009
|
To znamo sve vreme, nego smo trazili alternativu koja ne probija budzet mnogo...  |
|
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
Djole
Akvarista

Registrovan: 11 Avg 2010
|
Mislim da ti je najlakse i najbolje da povezivanje ipak odradis preko serijskog interfejsa. Postoje i jednostavni RF cipovi ali to bi mozda vec bio overkill. |
|
|
|
   |
 |
Blue
Urednik

|
Da, da, to je definitivno resenje u prvoj verziji. |
|
|
|
   |
 |
Djole
Akvarista

|
Ako hoces da vrsis neku dojavu (alarm) putem gsm-a moze s veoma jednostavno odraditi sa siemens telefonima npr. M35i, gotove seme su dostupne koje bi se mogle iskoristiti kao nadogradnja na tvoj sistem. |
|
|
|
   |
 |
Blue
Urednik

|
Tako sam nekada i radio, mada mi se cini da smo koristili C35, al' to je valjda to, on podrzava jednostavnu serijsku komunikaciju i AT komande. Nego, gde sad da nadjem C(M)35? Ima i gomila gotovih GSM modula namenjenih ovoj potrebi, al' to opet podize cenu. U svakom slucaju, to ce biti kao dodatna opcija, al' polako, daleko smo jos od te price. Poslednjih dana sam nesto bistrio oko analognog dela za pH sondu, nisam sa njima jos radio, ima na netu svasta, al' ne bih bas da rizikujem, obzirom na cenu sonde. No dobro, i to ce malo da saceka... |
|
|
|
   |
 |
Djole
Akvarista

|
Ako hoces da te povezem sa ovim holandezom, mislim da je on zavrsio vec dio za ph sondu ?Forum je na holandskom (koji govorim) ali vjerovatno lik zna engleski. Ja imam sondu pa bi mogao vrsiti neko testiranje ako je potrebno. Za siemense ne brini, naci cemo koliko bude trebalo. |
|
|
|
   |
 |
Djole
Akvarista

|
Odlucio sam da sam zapocnem svoj projekat zasnovan na arduino plocici. Uskoro vise o ovom u novoj temi. Cekace se neko vrijeme da stigne arduino ploca. Ko bude zainteresovan za suradnju ili kopiranje projekta imace moju potpunu podrsku.
Izvinjavam se za off topic. |
|
|
|
   |
 |
Blue
Urednik

|
Odlicno, sto vise, to bolje, razmenjivacemo ideje...
Ajde stavi link sa tog foruma, da vidim o cemu se radi. |
|
|
|
   |
 |
Djole
Akvarista

|
|
   |
 |
Blue
Urednik

|
Odavno nista nisam pisao u ovoj temi, da ne bude da spavam, radio sam malo na probnoj verziji aplikacije za kontrolu.
 |
|
|
|
   |
 |
Fricky`88
Akvarista

Registrovan: 29 Avg 2010
|
Blue, moram da te pohvalim, software je profesionalno odradjen, znaci najpreciznije, svaki detalj, sve mozes da podesis kako hoces...
E sad, nadam se da ce i hardware biti isto tako profesionalno uradjen... E, naci cu ja neke upravljacke jedinice pa cu da ti ponesem kad se budemo videli za one biljke... 100%ces nesto iskoristiti... naso sam jednu vrstu sa COM prikljuckom i LTP... tipujem da moze da se poveze na komp, mada je to prvi kontroler koji srecem sa tim COM portom... a ima jedno 3,4 prekidaca tj. da 3,4 prikljucka prekida i spaja... Pa bi mozda mogao da zbudzis 2 kom... |
|
|
|
   |
 |
gocha
Akvarista

Opomene: 1
Registrovan: 07 Avg 2010
|
Posoto gledam sta radite sve je to lepo.... svidja mi se...
A da li mozete da mi kazete cime se u zivotu bavite i da li imate ovo pravite mehanicki ili sa znanjem...?!
Izvinjavam se ako misli neko da nekom solim pamet,ali sve ovo pitam jer da to radi kako treba mora da radi PRAVI PROfesionalac... PoZz
Mogu pomoci(malo ),ali evo pratite onaj holandski link,mada ne znam da li ste svesni koliko ce to da vas kosta(a milim da jos je i dosta veliki problem kako ce te to lepo spakovati a uzgred lepo povezati)...nadam se da nisam nikog zbunio  |
|
|
|
    |
 |
nasdvoje
Akvarista

Registrovan: 18 Okt 2010
|
Moze da se isprogramira pik kontroler sa sondama za merenje temperature, pa recimo moze da kontrolise vise akvarijumskih grejaca (onih bez termostata jeftinih) na zeljenu temperaturu svaki posebno. Nesto sam video u pancevu na buvljaku tekve grejace ruske proizvodnje za oko 100 din komad, zatim bi sledeca skuplja stavka bila ekrancic koji je oko 500 din(potreban samo jedan), sonde verujem da nisu skupe... planiram nesto takvo da napravim za policu u dogledno vreme cim malo bude vise vremena i manje obaveza na poslu. |
|
|
|
     |
 |
nasdvoje
Akvarista

Registrovan: 18 Okt 2010
|
| Blue :: |
Odavno nista nisam pisao u ovoj temi, da ne bude da spavam, radio sam malo na probnoj verziji aplikacije za kontrolu.
 |
mada i ova usb varijanta moze da bude jako dobra, mozda cak i laka za gradnju. |
|
|
|
     |
 |
Fricky`88
Akvarista

Registrovan: 29 Avg 2010
|
Zasto mislis da to nebi moglo da se lepo upakuje, ove kontrolne jedinice kojima ja imam pristup i koje mogu lako da nabavim su vec pristojno "upakovane". I tu nema puno zavrzlama, tu su ti uglavnom sve da kazes prekidaci
Inace, posto vec pitas, ja sam Masinski Tehnicar za Kompjutersko Konstruisanje - po struci, a poslednjih par godina radim kao majstor frigomehanike tj. popravljam frizidere, prvo za koka kolu pa sad za jelen pivo i hajneken. Brendovi se slobodno mogu izbrisati.
Sadasnji frizideri sa napretkom tehnologije vise ne sadrze klasicne termostate nego su elektronski, tj. frofovi i eliweli, to su "termostati" sa sondama, koje se mogu iskoristiti u ovim slucajevima. |
|
|
|
   |
 |
|
|