Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Stvarna korisna zapremina filtera Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
markovic000000
Akvarista



Registrovan: 03 Jul 2009
Poruke: 31

PorukaPoslao: Ned Jun 02, 2019 7:34 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav.Zovem se Damir ,iz Novog Sada. Citam forum godinama, nisam pisao ali sam naucio dosta. Posedovao sam do sada nekoliko akvarijuma litraze od 200-300 litara, drzao sam vece ciklide, koristio sam pregradne filtere velike zapremine(zadnja strana akvarijuma) i nisam imao problema.. Planiram nesto pipavije, biljno, sa vecim jatom barbusa ili neonki... U glavnom pitanje za koje su mi dobrodosla misljenja je da li sam u pravu kad tvrdim da je najvazniji deo (i jedini bitan) deo u trokomornom filteru u koji staje kvalitetna filter masa? Taloznik i njegova funkcija ok, minimalan. Skrivanje opreme i pumpa ok, minimalne velicine. Filer mediji najveci deo sto bi meni na dimenzije 115x50x45cm bilo, primer, 25x12x40 sto je znatno vise filter mase od dobrog kanistera ali opet znatno manje od preporucenih dimenzija ukupnog filtera, znatno manje i od mojih ranijih filtera. Znaci da li je taj mali filter iste efikasnosti od velikog sa isto toliko folter mase a puno, po meni, bespotrebne akvarijumske vode? I da li se to moze porediti sa kanisterima, oni nemaju taj deo viska akvarijumske vode... Smorih, valjda sam dobro srocio.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Ned Jun 02, 2019 7:34 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

sputnik8
Akvarista



Registrovan: 02 Sep 2018
Poruke: 185
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Ned Jun 02, 2019 10:29 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pitanje je logično . S jedne strane postoji višak nepotrebnog prostora u poređenju sa filterima drugog tipa.
Sa druge strane voda koja je u takvom filteru nije beskorisna kao što reče. ta voda je u filteru koji
je "smetlište" tj. izvor nekih korisnih stvari za akvarijumski sistem, i ta beskorisna voda pomaže
donekle da se ubrzaju procesi u samom delu korisne filter mase. Dakle za mene je prednost imati stari
dobri filter od stakla (iako je glomazan), sve ostalo je stvar estetike. Poz.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
markovic000000
Akvarista



Registrovan: 03 Jul 2009
Poruke: 31

PorukaPoslao: Ned Jun 02, 2019 10:45 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Medjutim, kanisteri nemaju taj visak vode pa su ipak odlican vid filtracije.. Nisam siguran da ta voda cini staklene filtere nadmocnijom filtracijom od kanistera.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
markovic000000
Akvarista



Registrovan: 03 Jul 2009
Poruke: 31

PorukaPoslao: Ned Jun 02, 2019 11:00 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Potpuno ista voda koja je i u akvarijumu, ne zadrzava se u filteru, samo prolazi kroz njega, nema mi smisla da ima neku funkciju pre nego udje u deo sa filter masom.. ili posle njega u delu za pumpu..
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
io
Akvarista



Registrovan: 26 Sep 2013
Poruke: 418

PorukaPoslao: Ned Jun 02, 2019 11:50 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

nije ista voda u ulazu na filter, i na izlazu iz njega. prfiltrirana je. sva gov*a od riba, ono sto izluce, da ne kazem ispi*aju, nepojedena hrana, komadici biljaka i sitne truncice koje pumpa uvuce u filter, ode u taloznik, ili na sundjer na vrhu druge komore (ili vatu, sta god bilo na vrhu posle taloznika). onda ta voda prodje kroz sundjere, keramicke kugle ili sta god, i izadje bez tolike kolicine odpadaka i truncica i djubreta, gotovo pa cista. tome filter i sluzi, mehanicki gledano, a hemijski gledano, ako u filteru postoji i denitratna smola, ili treset ili vec nesto sto joj menja hemijska svojstva, onda strokenzi voda prodje i kroz to, pa se i to koliko-toliko iscisti. inace bi ti bila dovoljna gola pumpa koja tera vodu po akvu, poput onih u morskim akvima koje imaju samo glavu, wave pumpe, ne bi ti trebao nit sundjer nit komore nit bilo sta u njima. razlika je velika.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
markovic000000
Akvarista



Registrovan: 03 Jul 2009
Poruke: 31

PorukaPoslao: Pon Jun 03, 2019 12:03 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nisi razumeo, naravno da je prolaskom kroz filter preciscena, ajde da zamislimo da dirktno voda iz akvarijuma prodje kroz tu glavnu komoru i precisti se i odmah se nadje u akvarijumu, bez taloznika i bez komore sa pumpom, da li je to isto? .. Pitanje je ima li jos neku funkciju taloznik osim da talozi krupnije smece i komora sa pumpom osim da pumpa stoji u njoj..?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Pon Jun 03, 2019 1:04 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Razlika je kod biljne akvaristike jer moze da pomogne u djubrenju..

Sad kako to moze da pomogne u djubrenju to je vec malo sira prica o kojoj moze da se pise i pise u nedogled ali opet to su neke nijanse koje tokom odredjenog vremena nastane i sa kanister filterom tj kada podloga (opet zavisi od velicine akvarijuma i debljine same podloge, naravno i od samih stanovnika) dobije na djubrenju i (ne)redovnom sifoniranju dna, od 6 meseci do godinu dana.

E sad opet zavisi da li je trokomorni sa dve pregrade ili sa tri pregrade i duzinom cevi u talozniku, jer nije isti protok vode u njima i drugacije se bakterije ponasaju i prave drugacije okruzenje. Mislim na duzinu cevi u smislu da li je pri vrhu ili je pri dnu u talozniku.

Kod kanistera je filtracija kao i da napravis jednokomorni gde bi samo imao laksi pristup ciscenju filter materijala, mada kod kanistera je zatvorena sredina i bakterije se drugacije ponasaju nego kod jednokomornog, ali i vid aeracije je drugaciji. Npr kod kanistera ce ici preko sprejbara dok kod jednokomornog moze da se napravi slobodan pad kroz filter materijal itd.. opet zavisi od visine i filter materijala koji bi bio upotrebljavan u samom filteru i za koje potrebe bi ti kakav filter trebao.

Ono bitno sto tebe interesuje jeste da je slicno ali nije isto.

Daj ukratko neki plan sta bi ti da pravis i kako bi da to izgleda da vidimo da li bi ti bilo bolje sa jednim ili sa drugim, mada mislim da ukoliko dodjemo to toga koji bi bio najbolji vid filtracije i zasto vecina bi glasala za sump. naravno i da nemas mesta ubedili bi te da ga napravis.. salim se naravno oko ubedjivanja, ali glas i dalje ide za sump. Wink

Ukoliko mozes nesto sire od ovoga:
markovic000000 ::
Planiram nesto pipavije, biljno, sa vecim jatom barbusa ili neonki...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Pon Jun 03, 2019 1:07 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Totalno je sve jedno. Po meni što je masivniji filter to bolje jer onda voda sporije teče kroz filter materijal, tj manje su šanse da će voda samo da projuri. Na kraju da li ćeš imati veliki filter sa jačom pumpom ili manji sa slabijom je totalno sve jedno. Bitno je samo da imaš dovoljno protoka a ne previše da bi se stvorila voda osiromašena kiseonikom(anaerobni uslovi) u donjim slojevima filter materijala. Prazan prostor nikada nije na odmet uvek može da se napravi algae scruber, da služi kao prihvatilište za živu hranu(gupi) ili ribu kojoj su izgrizli peraja...

Moje lično iskustvo sa taložnjakom je loše jer me je mrzelo da usisavam djubre, ne bih ga pravio ponovo, filter vata nije skupa, efikasno otklanja sav otpad a menja se za 2-3min.

Višak vode i ne igra neku posebnu ulogu u slatkovodnim akvarijumima. To je više stvar morske akvaristike zbog očuvanja parametara jer se 5l vode meša sa oko 200g soli pa kada ispari koji litar bez dolivanja nastaje karambol sa tvrdoćom, kalcijumom i slanoćom. U slatkovodnom, mora mnogo vode da ispari da bi problem nastao.

Kanisteri imaju uglavnom ravnomeran sporiji protok vode, filter materijal je uvek u mraku i najvažnije nije lako čačkati i prati filter materijal kao kod spoljnog filtera.

Bolje su neonke za biljni akvarijum sa nežnijim biljkama. Isto filteri koji gaje bakterije u anoksičnim uslovima su mnogo bolji sistem filtracije za biljne akvarijume. Pa ako se osećaš avanturistički možeš takav filter da praviš.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
markovic000000
Akvarista



Registrovan: 03 Jul 2009
Poruke: 31

PorukaPoslao: Pon Jun 03, 2019 1:30 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Za sump nemam mesta. Uvek sam pravio pregradne celom zadnjom stranom, zazor sa obe strane, pumpa u sredini, dve pregrade za filter masu, veci ciklidi. Sad mi se za biljni akvarijum to cini previse, razmisljam o manjem trokomornom i od tud ta ideja da smanjim maksimalno taloznik i komoru sa pumpom a komoru sa filter masom odradim od nekih 23x12x37 (realna povrsina ispunjena filter masom, bez dva centimetra ispod i nesto iznad..) sto bi bilo 10,200 litara na akvarijumskih oko 200l. Sobzirom da planiram skejp sa puno kamenja, izdignut, bice i dosta manje od 200l...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
markovic000000
Akvarista



Registrovan: 03 Jul 2009
Poruke: 31

PorukaPoslao: Pon Jun 03, 2019 1:36 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

A ako se dovoljno smorim od mozganja kupicu kanister..
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Pon Jun 03, 2019 2:49 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Predlog da napravis dvokomorni prenosni..

Nesto tipa

Image

Sa desnje gornje strane da ulazi voda i da direkt pada na vatu pa dole redom sta vec stavljas od materijala mada bi bilo preporucljivo akvarijumski sundjer pa red keramike pa jos jedan sundjer i na kraju sljunak ili bio kugle, dok sa leve strane postavis za nijansu jacu pumpu da bi pravilo odsupanje i blago zuborenje u samom filteru da se ne bi igrao i pravio srejbar (mada opet zavisi kakvu cirkulaciju zelis u akvarijumu), grejac mozes izmedju leve i desne komore (tj ovo je trookmorni ali se vodi kao dvokomorni, jer ova dupla pregrada samo kontrolise tok vode).. inace ako se pitas za sta sluze kamencici, da razbijaju vodu u vise slojeva i da daju vise aeracije, nesto nalik vodopadu iako nisu potrebni mogu da se dodaju za malo jacu nijansu aeracije, ali to je sad vec neko drugo pitanje sta ce mi visak aeracije itd.. ne moraju da se lepe kamencici mogu da posluze i priljubnice u slucajevima kad je dodatna aeracija potrebna.

Vatu menjas kod svake redovne zamene vode, i stavljas novu. Sta mozes da radis sa tom vatom je da iscedis u neko saksijsko bilje, jer je odlicno kao djubrivo.. Wink

Kao sto sputnik napisa sad je stver estetike da li ce da stoji u akvarijumu i da zauzima mesto ili ce biti kanister pa stoji napolju, a kao lepsi akvarijum to ces morati sam da odlucis, a vec vidim da naginjes ka kanisteru.. Smile

Za filtraciju nemoj da se brines, kad biljke preuzmu sve pod svoje sa korenjem kod podloge na tebi je samo kao sto vec rekosmo da menjas vatu i nista vise (mozda jednom u mesec dana da sifoniras, kao reda radi)

Inace kanisteri su ti manje zapremine od tog sto bi pravio tako da bi ipak imao bolju filtraciju sa staklenim, ali opet kazem ti se pitas. Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
markovic000000
Akvarista



Registrovan: 03 Jul 2009
Poruke: 31

PorukaPoslao: Pon Jun 03, 2019 12:12 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nije mi najjasnije kuda pumpa vraca vodu u akvarijum na toj skici? Ne naginjem ka kanisteru, zelim bolje od kanistera. pregradni su mi od uvek vrsili funkciju, sada samo pokusavam da zadrzim tu funkciju a maksimalno mu smanjim zapreminu, jer sam veoma ogranicen sa prostorom. Jato neonki i poneki ramirez i sijamski algar ne mogu prljati da bi bio potreban taloznik.. Takodje, ima li znacaja u kom delu vuce vodu u filter, pri povrsini ili pri dnu? Uvek sam smatrao da je bolje pri dnu, to jest zazor pa da uzima vodu iz svih slojeva ali vise nisam siguran, sumpovi vuku pri povrsini pa su idealni...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Doksas
Akvarista



Registrovan: 11 Jun 2015
Poruke: 585
Lokacija: Valjevo

PorukaPoslao: Pon Jun 03, 2019 12:53 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ako se odlucis i za taloznik mozes dodati jos jedno parce sundjera koje kod mene znatno produzi vreme za ciscenje ili menjanje perlon vate u prvom sloju. Evo i slike

Image

Taj crni sundjer prilikom nedeljne izmene vode operem i vratim.

Sto se tice odakle da vuce vodu u filter, po meni je naravno bolje pri dnu jer se tu kako je i poznato najvise zadrzavaju stetne materije.
Dobra je i varijanta da izbusis prelivnu cev sa sve 4 strane i tako negde od dna do recimo pola vodenog stuba na svakih santimetar-dva, tako kupi iz vise slojeva.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Pon Jun 03, 2019 2:22 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Npr imamo akvarijum visine 50 cm i pravis filter levu stranicu 49 cm i dve bocne po 49 cm, dok desnu skracujes na 45 cm (sad sve zavisi do koje ti je visine vodeni stub -3cm, po tome pravis kracu stranicu) da bi na toj strani bio "usisnik" (kao prelivna cev, ali bez prelivne cevi, filter sa zazorom samo sto nije na stranici vec pri povrsini) tj tu voda imala slobodan pad ka vati/sundjeru/kerammici.. u prvu komoru, zatim u drugoj komori imas pumpu i jedno crevo koje vraca vodu (ovo sivo predstavlja pumpu koja vraca vodu nazad).

Image

Na ovom principu mozes da uradis i jednokomorni (gde bi licilo i na kanister ali bio u sklopu akvarijuma) tacnije sa dve strane otvoris da ima slobodan pad a sa dijagonalne ne na sirinu creva +1cm narpavi kanalica kroz koju se crevo provuce do pumpe a pumpa stoji na dnu sa bio kuglama ili kojim vec materijalom (moze se obloziti sa malo akvarijumskog sundjera da ne dodje do udaranja plastike o plastiku pa moze da iritira zvucno)

Image

Neko na ovakve filtere stavlja mrezicu da mu ribe ne bi upadale u filter ali nije neophodno jer se posle nekog vremena i same naviknu da ne prilaze a s obzirom da neces imati povrsinske ribe nece ni mrezica biti problem.

Postoji razlika gde vuce vodu, ali je zanemarljiva kod biljnih akvaijuma.. Nego ako pravis tepih po celom akvarijumu tek onda nemoj da brines gde ce da usisava.
Vise ti je bino gde ces imati kakav protok vode, strujanje vode.

Doksas ::
po meni je naravno bolje pri dnu jer se tu kako je i poznato najvise zadrzavaju stetne materije.


Inace iz tog razloga se vecini pocetnika savetuje da uzmu koridorase da ne bi bilo talozenja, jer oni svuda prolaze i pomeraju vodu tako da sa njima nenma brige u akvarijumu, o ancistrusima i da ne govorim sta rade kad se svetlo ugasi. Wink Mada i te bakterije se pojavljuju kod akvarijuma koji se ne odrzavaju redovno, kod jedne nedeljne zamene vode nikad se to ne moze pojaviti, jednom mesecno vec da.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Pon Jun 03, 2019 2:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Sudjer posle taložnjaka je robija, zaprlja se, obori nivo vode a posle krene da pravi fini detrus koji proleće kroz vatu sudjere i završava u keramici. U prevodu ako ga ne pereš redovno obrao si zelen bostan. Ako ti je baš žao da kupuješ filter vatu možeš da je pereš a da ne ostetiš strukturu: presaviješ vatu na pola pa ispereš pod tušem, presaviješ na drugu stranu pa opet ispereš. Ako je ne presaviješ razbije se fina struktura pa bude kao da si je gnječio.


markovic000000 ::
A ako se dovoljno smorim od mozganja kupicu kanister..


Napravi filter kao što ti je Lisac predložio. Zaista nemaš potrebe za kanisterom. Bolje uloži te pare u veći broj biljaka za start i jednu, dve male pumpice da vrte vodu u akvarijumu. Zašto? Akvarijum koji je bogat biljkama ne treba da ima supermasivan filter. Akvarijumske biljke najrađe uzimaju NH4 tako da ti filter uglavnom treba samo za NO2, NO3 se rešava redovnim izmenama vode a ako filter ima anaerobne uslove samo je bonus. Kada NH4 padne ispod 0.1 biljke počinju da uzimaju NO3 a bakterije u gornjim slojevima filter materijala kreću da bujaju i uklanjaju ga. Biljke nisu u stanju da uzmu N iz NO3 tek tako već moraju da potroše 20tak % energije da bi ga pretvorile u NH4.

NO3- + H2O + 2H+ -> NH4+ + 2O2

Sa druge strane bakterije dobijaju energiju razlaganjem NH4.
NH4+ + 2O2 -> NO3- + H2O + 2H+
Iz ove formule se može videti da razlaganje NH4 u filteru ima i jednu negativnu stranu, oslobadjanje H+ tj obaranje pH. Kod akvarista koji hoće da drže nizak KH to može biti veliki problem.
Bijke i bakterije su u stalnom nadmetanju za NH4. Zato je bolje krenuti sa dosta biljaka i "manjim" klasičnim filterom.


NO2 zahteva sunčevu energiju kako bi ga biljke uzimale a i potrebno je dosta vremena da bi se biljke prebacile na njega. Naravno postoje i mali broj akvarijumskih biljaka koje preferiraju NO2, neke su: Echinodorus ranunculoides, Littorella uniflora, Lobelia dortmanna, Luronium natans.

Sergeja Mihajloviča Brina i Larija Pejdža u crkveni kalendar treba ubaciti!
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Preporuka za velicinu filtera Zivadin Filteri i pumpe 4 Sub Nov 27, 2021 11:15 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Izbor filtera: Sicce Space EKO+ 100 i... Spavalica13 Filteri i pumpe 15 Sre Dec 25, 2019 7:38 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Modifikacija Atman AT-F302 unutrašnje... banem Filteri i pumpe 9 Uto Dec 24, 2019 9:51 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka saveti u vezi mog corner filtera axentije Filteri i pumpe 11 Sre Jul 17, 2019 10:31 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pomoc oko atman kanister filtera scorpion Filteri i pumpe 5 Uto Sep 11, 2018 11:06 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License