Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Voda - kristalno cista ili u "boji"? Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Poll :: Vise volim

Kristalno cistu vodu u akvarijumu
61%
 61%  [ 11 ]
Blago obojenu vodu
16%
 16%  [ 3 ]
Malo pojacanu sa taninima
5%
 5%  [ 1 ]
Recicu ti kada se osisas!
16%
 16%  [ 3 ]
Ukupno Glasova : 18


Autor Poruka
Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Sre Avg 28, 2019 12:16 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Vecina nas se pitala dok smo bili u skoli kako da pocnem sastav? Ispravite me ako gresim i kazite da gresim i da ste jedna ili jedan od onih retkih kad uzme pero u ruke da pise li pise i pise i pise i pise.. nesto kao kad ja sednem za tastaturu.. e sad vecina nema pojma i kako da postavi pravo pitanje sto bi rekli u danasnje vreme "e da te pitam pitanje" ili "e a samo da te pitam jos ovo" i da dobije pravi odgovor vec ga upucuju na nesto sto je vec napisano ali opet nikako da pronadju odgovor koji bi njima najvise odgovarao, da ne spominjemo jos koliko ima odgovora koji nikakve veye sa pitanjem nemaju, a da ne kazem koliko ih zanima i u kojoj kolicini i sto sta od koga cega itd, tako da dolazimo do onoga opet ispravite ma ako gresim i kazite da ste jedan od onih koji vole sve da znaju makar i udavili osobu sa pitanjima, nesto nalik poput mene kad udjem u radnju sa ribama pa pitam kad je riba dosla, kako je prevezena, kada je hranjena, koliko puta je hranjena, kada dobila na boji, ko joj je uzgajivac, kad je rodjena, ko su joj roditelji, ko su joj babe i dede sve do nastanka drzave iz koje je uvezena, mada tesko kad dobijem odgovor kod gupika za liniju duzu od godinu dana mislim sto se tice prababa i pradeda i ko je tu bio s kojom komsinicom ili komsijom iz susednog akvarijuma.. pitajte, ni jedno jedino pitanje nije glupo ako nekud vodi, pogotovu kada vam te informacije znace mada poneki put mogu da vode daljoj raspravi, poneki put i negativno po vas ako se pravite pametni i mislite da sve znate.. ipak da ostanemo na tome i da to nazovemo to rasprava. Svadje cemo da ostavimo za one.. e bas te. Promeni kanal.

Ne znam sto ste ovo iznad citali jer pa i nema neke veze sa temom al ajde prekratili ste jutarnje vreme na solji.. e sad da ne pisemo na kojoj, al ja cu da mislim na solji kafe.

Nego sta mene zanima kakve akvarijume vise volite da vidite sa kristalno cistom vodom ili da ipak ima malo neke primese ofarbane taninom? #NEFARBAJTEAMONIJAKOM!

Koliko vas zna prednosti i mane kristalno cistog tj "ofarbane" vode u akvarijumu? Koje svetlo staviti na kristalno cist akvarijum, a koje na ofarbani? Tokliko nedoumica sta je "najbojle".. ovo je samo par, a de su ona u kristalno cistoj vodi vidim uzmimo za primer neonke ribe tamno plava ledja dok ih u ofarbanim vidimo kako se presijavaju sa blago belo plavim.. sta je bolje? Nema tu bolje samo je drugacije staniste pa se drugacije ribe boje, a i nase oci se igraju sa bojama po neki put.. znaci dok gledam u akvarijum (ne)pijem da lepse boje vidim..

Da, ne pricamo o hemijski ispravnoj vodi jer i jako zuta voda gde se ribe ne vide moze biti hemijski ispravna, da neko ne pomesa zapusteni akvarijum sa namerno farbanim, jos jedna jako bitna stvar, makar meni, sa cime ste farbali vodu tj koje ste kore, granje, ljuske ili sta ste koristili da obojite vodu da postane braon?

Npr skoro me je jedan od clanova pitao sto koristim hrastovu koru kod bojenja vode, zato i otvaram ovu temu, nekako mi se pokazala najboljom za tamno braon tek koliko da je i vidno za ribe na litrazu/potrebu kore, a da se rapada i muti vodu i od nje pravi zagadjenje je samo zabluda, jer do toga dolazi samo ako kora nije pripremljena prethodno isto kao i svako drugo korenje i granje sto nadjeno u prirodi sto kupljeno u prodavnicama. Inace kada se priprema kora ne kuva se do iznemoglosti da se otkloni sav tatnin i da stoji u vodi da otpusti sto vise is sebe, vec kada se prokuva prva voda se prospe, da se otklone samo prasina i necistoce kao i neke mahovine koje su uzrok stvaranja plesni i zagadjenju, pa se kuva jos petnestak minuta u drugoj vodi a zatim se tako da kazemo ociscena i topla ubacuje u akvarijum da otpusta direkt u akvarijum tanin koji je u njoj. Jedana casa od jogurta traje oko par meseci zavisno od toga koliko cesto menjate vodu tj da li je jednom u nedelju dana ili imate super odradjen filter pa moze i jednom u dve nedelje..

Jedna pomoc kod ne pripremljenih grana, tj ubacenih sve sa korom, ramshorn, phise i amazonci/jabucari ubijaju sto plesan koja nastaje sto budj sto sta god i sa drugih planeta nikne na kori ali i samu koru drveta tako da ako se pitate da li smete da ubacite ili kako lako pripremiti grane drveta ubacite ih u lavor i par pomenutih puzeva u neku kadu preko leta i dolivajte vodu sa par gupika da tamane komarce koji se izegnu u toj vodi i na jesen cete imati gotovo i pripremjeno drvo bez kore.. ali ne preterujte sa crnim jovom toliko bas kore da pojedu ne bi ni do sledece godine, mada gladni puzevi su cudo..

E sad sto se tice jedna od prednosti kod obojenih ni u jednom u koji sam dodavao tanin nikad nisam imao problema sa bolestima riba cak i neke koje su bile bolesne sam testirao da ih lecim njime i uspeh je bio veci nego sa lekovima. Zasto e to je sad vec neka druga tema o kojoj moze da se pise i pise i pise i pise.. ali to ostavljamo za neki drugi put ili budite malo avanturistickog duha i istrazujete.. za nas dangubare sto nemamo da radimo nista drugo na pauzi imedju prve i druge smene.

Ova tema nije da se neko isprovocira, cacne ili povredi, niti je upucena nekome da se pronadje prozvanim tako da delom je ozbiljna a delom je i saljivog karaktera, ukoiko cete postavljati pitanja i pisati da prozovete nekoga da budete zajedljivi omah je preskocite i zaj... to. Drzite se pravila foruma da se postujemo ako preraste u raspravu za one, zamolicu admministratore da se omah ukloni, hvala unapred.. a inace verujem da ce biti i korisnih saveta i primera kako je ko bojio vodu i sa cime.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Sre Avg 28, 2019 12:16 am Snimi Poruku Nazad na vrh

Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Sre Avg 28, 2019 1:43 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Blago obojena je mozda najbolja po živi svet. Za baš "tamnu" mislim da nema potrebe osim ako KH i GH nije nizak. U AdvancedAquarist postoji članak o korisnoj ulozi rastvorene organske materija po ribe. Možda gresim, može biti da sam čitao na drugom mestu.
Inače dok sam držao biljni, voda je morala da bude kristalno čista iz sebičnih razloga. Zelenilo opušta, smiruje... tamna voda čini biljke manje atraktivnim za oko. Generalno čini akvarijum nasilnijim, divljim više je sredina za hobistu koji voli da veću ribu nahrani manjom, govorim o većim "izložbenim" postavkama.
Rasveta zimi je dodavana jedna neonka od 4800k da da topliji izgled akvarijumu a leti kineska 6400k da rashladi pogled jer je više plava nego bela.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Sre Avg 28, 2019 3:09 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da li su manje atraktivne za oko? Smile

Image

Bitno je kako je postavljeno a i mnogo ima budalastina napisanih da biljke nece da rastu pod vodom s taninima, jeste ima primera gde neke biljke nikako ne podnose tanine ali postoji i lista za njih tj za one koje rastu u takvim uslovima. Tako da je samo malo istrayivanjapotrebno da se napravi lep akvarijum.

Jedina da kazemo teza stvar je pogoditi PH kod dolivanja/zamene vode jer vecinom je kisela sredina gde su tanini u akvarijumu, ali ni to nije ne resivo samo ako je akvarista spreman malo vremena da ulozi u trud i odrzavanje svog akvarijuma.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
IVANRO
Akvarista



Registrovan: 09 Jun 2018
Poruke: 190
Lokacija: Češka

PorukaPoslao: Čet Avg 29, 2019 7:46 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zanimljiva tema. Ja definitivno obožavam jako ubiljene akvarijume sa kristalno čistom vodom jakim svetlom i CO2 ali volim i ove sa obojenom. Nisam do sad imao akvarijum sa vodom punom tanina (delimično obojen jednom prilikom da) ali sam video jako lepe takve akvarijume. Čak mi biljke u takvom akvarijumu u nekim većim količinama ne bi ni bile lepe. Po koja biljčica, dosta panjeva i boja tanina meni izgleda sjajno.
Imao sam pokušaj sa blago obojenom vodom, tad sam pri promeni vode prelivao šišarke i suve listove ključalom vodom i puštao da odstoje. Nakon toga taj litar vode sa sve šišarkama i listom mešao sa 10 litara normalne vode i dodavao u akvarijum. Voda je bila blago obojena po nekoliko dana a čini mi se da su mi ribice tad bile daleko srećnije i lepše obojene. Problem je što od kad koristim denitratne smole one jednostavno pokupe svu boju u roku od dana pa i nema mnogo smisla da pokušavam sa tim više.
Inače želju imam dok prostor i uslove trenutno nemam ali biće jedan blackwater akvarijum jednom prilikom najverovatnije.
Problem je i što treba malo pažljivije pratiti parametre i naći način da se pri promeni vode ubode količina tanina zbog PH i stabilnosti kao što si i sam primetio. Naravno da nije nerešivo ali zahteva malo više opreznosti od izvadim 50 litara vode i dodam nazad toliko što otprilike sad radim gde mi je najveći problem da pogodim temperaturu česmuše da se ne razlikuje previše od one u akvarijumu.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Zasiljeni "repovi" kod mali... nasdvoje Guppy fun club 3 Pet Dec 08, 2023 3:30 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Bela mutna voda Maridza Početak u akvaristici 5 Uto Sep 12, 2023 12:06 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Voda Borca vuce ka povrsini EmEmily Bolest 3 Uto Jul 11, 2023 2:23 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Skotna gupi "gubi ravnotežu" marcus Guppy fun club 0 Ned Feb 12, 2023 3:20 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Microsorum "Narrow" Aquamaniac Ponuda 0 Sre Avg 24, 2022 9:35 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License