Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 I konacno akvarijum Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Ned Nov 03, 2019 9:35 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kad se biljke razrastu ta figura se nece ni videti. Smile

Inace slazem se sa IVANRO da amonijera treba ukloniti ali za to imas fore oko dva meseca dok ne poraste vecina riba ili da ubacujes po komadic belog mesa (veoma mali) da bi amonijer bio naviknut na drugu vrstu hrane tj ne bi ubijao ribe po akvarijumu, ali ako ti nije do hranjenja sa belim mesom itd tj dodatnog cimanja i navikavanja ribe na ishranu pokloni ga ili zameni u pet sopu kom si ga pazarila, vecina hoce da izadje u susret i da zameni ribu ako je kod njih kupljena.

Za ovu turu kozica ne nadaj se previse, jer ima dosta otvorenog prostora, kad se leva strana sa HM-om zgusne mozda ce i imati sansu da prezive. Inace ima keramike gde bi mogle da se skrivaju i da tu zive, razmnozavaju, druze itd tako da bi mogle da budu dobra dopunska ziva hrana ribama, tako da ako ti ne smeta malo keramike pri zadnjem delu akvarijuma ubaci da imaju gde da se kriju, a za hranu nemoj da brines jer se na istoj toj keramici pojavljuju alge koje kozice jedu tako da je dobitna kombinacija, eh a sad ako koja zaluta i ode u otvorene vod.. tu su i neonke i trihogaster ne samo skalari..

Sto se samog akvarijuma tice odlican start, vidi se da je bilo listanja i listanja ovde po forumu pre kupovine i prvog posta. Bravo
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Ned Nov 03, 2019 9:35 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Tanjicak79
Akvarista



Registrovan: 01 Nov 2019
Poruke: 38

PorukaPoslao: Ned Nov 03, 2019 11:30 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kozice se sada kriju u panju uglavnom i u rupama u kamenu. Lepo napreduju videcemo dal ce neko da ih dira. Nije mi cimanje da hranim amonijera belim mesom ako je to uslov da ne dira druge ribice. Interesuje me jedan trihogaster slabije jede od kada sam ga uzela uglavnom cupka mahovinu i hoce susenu larvu komarca. Ostalu hranu ni ne pogleda. Neki savet?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Tanjicak79
Akvarista



Registrovan: 01 Nov 2019
Poruke: 38

PorukaPoslao: Ned Nov 03, 2019 11:35 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

I pocele su po malo alge da se pojavljuju verovatno jer dugo drzim svetlo. Nana je malo stradala a na staklu se primecujuzelene tackice koje sam ocistila.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Pon Nov 04, 2019 2:40 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Sta jede to je njena stvar (trihogaster, zenka je, vidi se po perajima), svaka riba je inividua za sebe npr od pet betti jedan do drugog u alvarijumu jedan jede samo granule za bette drugi jede sta stigne treci samo larve crvenog komarca cetvrti tetrine granule peti samo zivu hranu ako bas pregladni onda je prihvatao i granule tetrine al ni jedan da pipne lisnatu, tako da ne opterecuj se sta jede sve dok jede kad prestane da jede i da dolazi kad sipas hranu e to je vec alarmantno. Npr zenka pred mrest je kod mene cosby triho jela samo christmass moss sa kako kad kojim crvicima, dok je muzjak jeo sve zivo i granule i suseno i vlazno i hrskavo i masno ma sve. Jos jednom sve dok jede dobro je.

Nana bi trebala da stoji u senci dok je mlad akvarijum i dok se visak elemenata ne potrosi sa brzorastucim biljkama al nije problem, ako je tackasta ko na staklu par teoduxusa resava taj problem, cisto da se ne bi gurale ruke cesto u akvarijum.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Tanjicak79
Akvarista



Registrovan: 01 Nov 2019
Poruke: 38

PorukaPoslao: Sub Nov 09, 2019 6:50 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Izgleda da sam unela sa jednom novom biljkom crnu cupavu algu. Biljku sam odstranila. Da stavljam nesto od hemije? Bojim se da ce se rasiriti sada. Jel ima neko savet. Inace imam i koncastu algu nju uklanjam fizicki. Fotoperiod mi je od 8 do 13 i od 17 do 21. Hvala
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
sputnik8
Akvarista



Registrovan: 02 Sep 2018
Poruke: 185
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sub Nov 09, 2019 7:09 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Gledajući sliku gde je gupy i sliku gde je moly, pokušao sam da odredim gde je akvarijum u sobi,
premda vidim i mačka a iza sliku na zidu - što znači da na tom zidu nije prozor. Još uvek imam nedoumicu
odakle i koliko ti u prostoriji dopire dnevne svetlosti. Hoću reći da u fotoperiod možda moraš da računaš
i vreme od 13 do 17 (to je vreme kad bije sunce ,što zavisi od položaja dopiranja dnevne svetlosti).Dobro je ide zima !!!!

Bilo kako možda je gore napisano uzrok svih algi koje se stvaraju obzirom da je mlad akvarijum.

Što se tiče hemije ne preporučujem je ili u vrlo oskudnim količinama (na duže staze), pogotovo ako stim nemaš iskustva.
Srećno, pozdrav !
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Sub Nov 09, 2019 8:22 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Crnih cupavih ima vise vrsta jedne vole svezu vodu druge prljavu i zagadjenusamo ispod mikroskopa mozes da saznas koja je vrsta.. iz kakvog je akvarijuma preneta biljka, cesca zamena vode direkt iz cesme sa povusenih hlorom moze da korusti kod nekih od crnih/zelenih cupavih algi i da je u potpunosti unisti, kod pojedinih pomaze easy carbo, dok kod nekih hidrogen, a kod 15ak vrsta ne pomaze nista od navedenog vec samo odstranjivanje i kompletnog sistema i resetovanje tj zamena i podloge i filter mase itd (ali ovo je hako redak slucaj, jer te koje se ne mogu odstraniti dolaze samo sa uvoznim biljkama). Posto je biljka uklonjena, ukoliko je neka riba cackala algu moguce je da je isprazni za par dana la se pijavi ponovo, ukoliko se prosiri probaj da je suzbijas sledecim redom, cesca zamena vide ukoliko ne ide probaj sa hirogenom ukoliko ne ide probaj sa carbom umoliko ne ide.. znas sta ti je ciniti. Period koji mora da prodje samo sa izmenama vode je oko 8-16 nedelja, sa hidrogenom (iako se vidi razlika vec 24h) potrebno je izmedju 2-6 nedelja da se pitpuno ukloni, sa carbom moze da potraje i duze do pola godine kad se i vremenski uslovi promene. Temperatura vode igra bitnu ulogu u njenom razvijanju.. sve u svemu sacekaj da se pojavi pa tek onda odluci kako da je se resis.

Za zelene koncaste nabavi par amano kozica, mada opet vise vrsta postoji i ne jedu sve, ali nece ti smetati u akvarijumu to je sigurno.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Tanjicak79
Akvarista



Registrovan: 01 Nov 2019
Poruke: 38

PorukaPoslao: Ned Nov 10, 2019 7:57 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Biljku sam pre nekoliko dana kupila u radnji , posadila je i samo na njoj se pojavila ta crna cupava alga. Nema je na drugim biljkama. Akvarijum je na zidu sobe koji nema prozor ali dnevna svetlost ipak prodire jer se preko puta nalaze velika staklena vrata , ali nije direktno izlozen suncu.
Hidrogenom ispiram biljke dok su u vodi ili moram da ih vadim? Glupo pitanje al pocetnik.... easy carbo sam narucila stici ce u utorak pa cu da probam i sa tim .
Videla sam u pet shopu neki preparat domaci oodinopour , to su mi preporucili ali ne stavlja mi se hemija. Imam amano kozice 6 komada ali nesto lencare Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
chaosad
Akvarista



Registrovan: 27 Avg 2017
Poruke: 157
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Ned Nov 10, 2019 8:46 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

hidrogenom možeš da ispitaš napolju uglavnom se to radi za anubie koje nisu zasađene pa je lako izvaditi sa kamenom ili granom a ako imaš po stabljikastim biljkama onda sa špricem što bliže po listu i algi.mislim da ti je korisnije da uložiš u filter materijal jer će ti to pomoći da sve dođe u ravnotežu i sve se samo sredi i nestanu alge nego da se mučiš sa hemijom.predpostavljam da filter koristiš anako kako je fabrički došao samo sa 4-5 sunđera i vatom što je dobra mehanička ali slaba biološka filtracija.Predložio bi ti da celu donju polovinu staviš džak Sera siporaxa ili Seachem matrixa a gore ostavi 3-4 sunđera i vatu koliko stane.Ima i one kutijice sa keramikom od Juwela cirax al je to još mnogo skuplja varijanta a malo pakovanje.Vidi kod sponzora Akvarijum art ima rinfuz siporax ili siporax mini veće pakovanje možda lakše njih uklopiti u filter nego valjke.I uz to dosta vremena i srpljenja da se sve stabilizuje i dođe u ravnotežu.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Tanjicak79
Akvarista



Registrovan: 01 Nov 2019
Poruke: 38

PorukaPoslao: Ned Nov 10, 2019 10:35 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala puno na odgovorima. Poslusacu savete. a za filtere imam fabricki kako je doslo uz juwell akvarijum. Smanjila sam svetlo , a i kozice su cini mi se ppcele da jedu tu koncastu algu uglavnom danas popodne nisam je videla uopste .
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
sputnik8
Akvarista



Registrovan: 02 Sep 2018
Poruke: 185
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Pon Nov 11, 2019 7:28 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Tanja u akvaristici je bitna pre svega strpljivost, što znači na neke rezultate treba čekati par dana do par meseci,
takođe treba sticati oko koje će takoreći zapažati promene svakog dana ,kao kod zdravlja čoveka. Postoji uzlazna i nizlazna putanja u vezi izlečenja ribe/biljke/alge. Dakle što god primenjuješ potrebno je opažanje da li to vodi nečemu pozitivnom.
To je univerzalan savet koji će ti pomoći oko bilo koje dileme. Nema posebnog šablona jer je svaki akvarijum priča za sebe,
ja lično imam akvarijume sa pumpama velikog protoka, a takođe i akvarijume koji nemaju filter već samo površinsko talasanje vode i raspršivač. Nema pravila u svemu tome.

Ko se profesionalno bavi akvaristikom, što uključuje svako moguće testiranje vode ,co2, razne vrste prihrane i hranjenja, te posebne vrste filtriranja do najsavremenije rasvete može ti dati konkretnije saveta ako si spremna za primenu istih. Pozdrav !
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Tanjicak79
Akvarista



Registrovan: 01 Nov 2019
Poruke: 38

PorukaPoslao: Sre Nov 13, 2019 1:02 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Evo trudim se da ucim i da budem strpljiva.

Jedna ribica mi je jutros iznenada umrla , zenka gupi, bila je ok plivala , juce je lepo jela , jutros je bila ok , i posle 15 minuta vidim da je pala na dno , mrtva. Ne znam sta bi moglo da bude , bas sam se iznenadila. Sve ribe su u dobroj kondiciji , bas sam juce bila u pet shopu gde sam uzela neke od njih , moje su bas lepo napredovale , za trecinu su vece od ovih iz pet shopa.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Tanjicak79
Akvarista



Registrovan: 01 Nov 2019
Poruke: 38

PorukaPoslao: Pon Nov 18, 2019 3:53 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Uletela mi je bolest bele tacke , neonke su po perajima dobile te bele tackice . Sipala sam Sera Protazol i posle 48 h zamenila 3/4 vode. Bele tackice se vise ne primecuju e sad dal ce se vratiti , nadam se da nece. Sve ribice au u dobroj kondiciji , zivahne , jedu. Jel ima neki savet jos , sta sa radim da sprecim vracanje ove bolesti?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
chaosad
Akvarista



Registrovan: 27 Avg 2017
Poruke: 157
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Pon Nov 18, 2019 7:00 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

sad ako si koristila lek vajda je gotovo,ubuduće sa ili bez leka veća temperatura na 28-29c i čista voda pomažu i ubrzavaju lečenje.To možeš da uneseš sa novim ribicama iz radnje tako da gledaj pažljivo kad kupuješ i biraj koje i gde uzimaš.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Tanjicak79
Akvarista



Registrovan: 01 Nov 2019
Poruke: 38

PorukaPoslao: Pet Nov 22, 2019 7:35 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Bele tacke su se pojavile samo na neonkama njih sam prve kupila. Jel postoji mogucnost da sam unela drugim ribama ali da one nemaju simptome?doduse ta zenka gupi mi je iznenada umrla .ali nije imala bele fleke. Podigla sam bila temperaturu na 30 i dala lek. Sad su sve ok
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Potpuni početnik i moj prvi akvarijum Popac86 Početak u akvaristici 1 Čet Mar 07, 2024 9:37 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Filtracije vode u akvarijum Viktor Kotor Početak u akvaristici 2 Čet Dec 14, 2023 9:39 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Preporuka za led rasvjetu akvarijum o... brankorad Rasveta 2 Ned Okt 01, 2023 10:33 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Oprema za akvarijum srki.acs Ponuda 1 Uto Avg 08, 2023 4:47 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka fabricki akvarijum ljiki Akvarijumi 2 Uto Avg 01, 2023 7:57 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License