Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Kupovina i formiranje novog aquariuma Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Pet Nov 08, 2019 12:40 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Za mene je taj akvarijum kičeraj a crna traka po bočnim ivicama znak da se nešto krije. Ako sam nekoga uvredio, žao mi je ali je to istina.
Nabavi novi normalan akvarijum, može se desiti čak da bude i jeftiniji od onoga što gledaš na kp. Ako možeš da ideš u visinu idi na 80x40x50 i nemoj uzimati nešto poput tog akvarijuma, gde rasveta ide unutar stakla. Lepo to deluje dok u sobi ne postane 26-27c onda akvarijum kreće da se zagreva. Dobra rasveta oslobađa dosta toplote pa čak i led.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Pet Nov 08, 2019 12:40 am Snimi Poruku Nazad na vrh

Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Pet Nov 08, 2019 6:54 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Daj oglas da trazis coveka ko pravi akvarijume u Krusevcu valjda ima makar jedan koji radi akvarijume po meri.. mozda neko od kolega ovde zna nekoga, valjda ce ti stici neka pp sa kontaktom pa da se organizujes da ti naprvi to po tvojim dimenzijama, ne zuri samo bitniji je plan od svega drugog i razmisli dobro koji bi vid filtracije tebi najvise odgovarao tipa unutrasnji, spoljasnji, kanister.. izlistaj to ovde medju temama pre pravljenja akvarijuma, dok se neko ne javi, pa taman i to da se napravi po zeljenim dimenzijama, ujedno da se napravi dodatak za svetlo itd.. Batali ovaj ako zelis ozbiljnije da udjes u pricu sa akvarijumom. Moj predlog, moze da ti se ne svidi ali dobronamerno ti pisem..
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Bombadil
Akvarista



Registrovan: 24 Okt 2017
Poruke: 119
Lokacija: Požarevac

PorukaPoslao: Pet Nov 08, 2019 8:28 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

@Lenji Lisac - Taman posla da mi se zahvaljuješ, znao sam da je slučajna greška Smile

Peku ti je dao dobar savet što se akvarijuma tiče. Ova pozadina osim što je kič (iako izgleda bolje od mnogih), u nekim delovima zauzima pola širine akvarijuma, imaćeš problem i da napraviš skejp, a i ribe da plivaju, taj akv po spoljnim merama prebacuje 100l, a unutra možeš da sipaš upola manje vode.

Ja bih još jednom pomenuo mogućnost da se takva postavka osvetli LED reflektorima. Jeftina opcija, a neće osetiti nedostatak brendiranih konzola. U slučaju da se kasnije odlučiš za zahtevniju postavku, reflektorima uvek možeš da nađeš namenu. Takođe, je jako jednostavno i namontirati je bez pravljenja haube, pa ne bi imao muku ni da ti rasveta greje akvarijum, kao što Peku kaže, to ume da napravi problem kada je soba topla, a biće topla makar leti Smile
Po meni, haube su već prevaziđene i akvaristika dobija još jednu dimenziju sa akvarijumima bez poklopca, pa i upotrebom emerznih formi akvarijumskih i ''zemaljskih'' biljaka Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Ayrton
Akvarista



Registrovan: 25 Sep 2017
Poruke: 134
Lokacija: Bgd.-Karaburma

PorukaPoslao: Pet Nov 08, 2019 9:06 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Bombadil ::

Sagitaria
Valisneria

Zar nije pravilo ili Sagitaria ili valisnerija?
Kod mene se dešavalo da, kad imam obe vrste u akvarijumu, jedna preovlada a druga propada.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Sub Nov 09, 2019 2:32 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

@Ayrton mogu u istom ali mora koren da se blokira da se ne dodiruju cim krenu da se mesaju jedna ce da provkada nad drugom i brzo ce da propadne.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Nikola.M95




Registrovan: 06 Nov 2019
Poruke: 0
Lokacija: Keusevac

PorukaPoslao: Uto Nov 12, 2019 1:31 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Uspeo sam da nadjem iskusnog akvatistu u Krusevcu koji moze da mi napravi akvarijum po mojim merma. On mi je rekao da bi cena za aq 80x40x50 bila 8000 din. U pitanju je covek koji ima radnju (jedinu normalnu i bavi se aqvaristikom i samo prodaje ribice i opremu preko 20 god) i on je rekao da ce aq imati krovni filter i koliko sam video izmedju neonki i vode postoji stakleni "box" u kome su neonke. Kako vam sve ovo zvuci?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
peconis
Akvarista



Registrovan: 19 Sep 2018
Poruke: 116
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Uto Nov 12, 2019 2:26 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja bih izbegao krovni filter iz više razloga.

Veliki je i ružan, teško ga je sakriti da bi to ličilo na nesto.

Zavisno od konstrukcije filtera, vrlo lako može da se desi da prilikom nestanka struje ostane bez vode i korisnih bakterija, što dalje vodi ka mnogo većim problemima.

Treba jača pumpa da potera vodu u filter i ako se koriste kolena i duža creva, ume da bude prilično bučan. + pumpa usisava stanovnike.

Kako god da se namesti, u nekom trenutku će da počne da žubori.

Dobre strane su dry-wet filtracija ( malo bolja od klasične), nemogućnost izlivanja vode van akvarijuma, ne zauzima prostor u samom akvarijumu i ujedno vrši aeraciju vode (pumpa za vazduh nije potrebna).

Mislim da je unutrašnji pregradni filter sa zazorom mnogo bolja opcija i jednostavniji je za izradu. Trokomorni, manjih dimenzija, završiće posao isto kao i krovni. I možeš u njemu da sakriješ grejač. Ukoliko dodaš sprej bar na izlazu pumpe, malo iznad površine, vršiće aeraciju isto kao i krovni.

Naravno, kanister filter bi bila najbolja i najlepsa opcija ukoliko možeš finansijski da ispratiš.

Cena je okej ukoliko radi sa 8 ili 10mm staklom, ukoliko radi sa 6mm, moj savet je da odustaneš od kupovine. Ima milion tutorijala na Youtube-u kako zalepiti akvarijum, nije nikakva nauka. Samo trebaš naručiti staklo kod staklorezca. Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Nikola.M95




Registrovan: 06 Nov 2019
Poruke: 0
Lokacija: Keusevac

PorukaPoslao: Sre Nov 13, 2019 1:16 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Sad gledam kanister filteri su oko 50-60e za ovu litražu i to mi se za sad najviše sviđa samo da prevaziđemo ovu finansijsku barijeru. A potražiću još nekog ko se bavi izradom akvarijuma, što kažu da prikupim još neku ponudu. Čak mi ne bi smetalo da za aq odem do Niša, Kragujevca, Kraljeva... Pa ako ima neko od članova koji je u u okolini neka se javi.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Sre Nov 13, 2019 2:24 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Cena je uvek diskutabilna. Ima iskusnih akvarista koji kada zalepe akvarijum izgleda kao da ga je robit lepio. Za tako nešto vredi dati pare.
Kada ti bude dosadno baci pogled u uradi sam deo foruma. Ima tamo svašta pa i kako burence pretvoriti u kanister ili kako pola ženinih "potrebnih" stvari iz kuhinje pretvoriti u nešto korisno za akvarijum.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Caniggia
Akvarista



Registrovan: 05 Jan 2017
Poruke: 20
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Čet Nov 14, 2019 12:42 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja se nikada ne bih "zezao" sa pravljenjem/lepljenjem akvarijuma, iz prostog razloga, ako nemam iskustva u tome, ne bih rizikovao da nešto ne odradim kako treba, pa da "zaplivam" u sobi. To ipak prepusti profesionalcima i vredi svaki dinar dati za dobar akvarijum.I da se iscimaš u drugi grad, vredi... Srećno!
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Bojan95
Akvarista



Registrovan: 15 Dec 2018
Poruke: 144
Lokacija: Ruma

PorukaPoslao: Čet Nov 14, 2019 2:20 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nikola.M95 ::
Sad gledam kanister filteri su oko 50-60e za ovu litražu i to mi se za sad najviše sviđa samo da prevaziđemo ovu finansijsku barijeru.

Nemoj nikad da kupujes kanister koji se po specifikacijama preporucuje za neku odredjenju litrazu. Uvek kupi jaci, jer razlika u ceni nije velika. Evo na primer ako si gledao Atman Ef1 on se preporucuje za akvarijum do 100L a ja ti garantujem da on to ne moze sam da izgura, ni blizu. Pogotovu ako imas lepo naseljen akvarijum. Creva se brzo zaprljaju i protok znacajno opada, posle nekog vremena se gotovo prepolovi. Taj filter ima protok 300 L/h i ne moze da gura akvarijum od 100L. Koristim taj kanister na akvarijumu od 112 L zajedno sa unutrasnjim pregradnim filterom pa ti to govorim iz licnog iskudtva.
Takodje koristim i Atman Ef4 za akvarijum od 180L ali ni on ne radi sam vec takodje u kombinaciji sa unutrasnjim filterom.
Ja bih ti za tvoj akvarijum preporucio Ef 4.
Ja sam oba kanistera dobio na poklon. Ef1 ili Ef2 nikad ne bih kupio jer uzeti kanister sa tako malim protokom za 7000din je bacanje para, plus da ga napunis sa filter materijalom.
Za te pare mozes da napravis odlican unutrasnji ili spoljasnji stakleni filter, ili dodas jos malo para i kupis ozbiljniji kanister.
Pisao sam ti ovde o Atmanu jer pretpostavljam da si njih gledao jer za 60E ne verujem da mozes da nadjea neku jacu marku.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Nikola.M95




Registrovan: 06 Nov 2019
Poruke: 0
Lokacija: Keusevac

PorukaPoslao: Pet Nov 15, 2019 12:08 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne žurim nigde, jer sam tako pre 6-7 godina žurio sa akvarijumom od 30-40l bez ikakvog znanja po preporuci prodavca i bila je katastrofa. Sad se taj aq vuče negde ko zna gde.
Shodno ceni kanistera koja će preći cenu akvarijuma definitivno idem sa unutrašnjim trokomornim filterom. Budzet sa postoljem je nekih 200e max preko toga za sad ne mogu. Da bih izbegao potencijalne probleme informišem se za sve moguće varijante jer kad krenem sa tim ne planiram skoro da odustanem.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Pet Nov 15, 2019 7:08 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Predlog kupi akvarijum, odlicnu podlogu i kvalitetno bilje i kreni sa suvim startom, taman dok se odlucis sta ces od filtracije bilje ce se lepo formirati i razmnoziti.. Smile

Kasnije kad skupis novac kupis i jaci kanister i milina.. a taman ni ne moras da cikliras akvarijum vec je dovoljno 48h od kako se sipa samo hlor i hemije da ispare i sve spremno za ribe, jer sa suvim startom vec se bakterije formiraju u podlozi dok se ceka da se bilje razraste.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka formiranje novog akvarijuma thefezturtle Filteri i pumpe 0 Uto Apr 11, 2023 4:25 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka RO uredjaj kupovina Ikebana Hemija 3 Sub Nov 26, 2022 8:50 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pozdrav iz novog sada Skale Upoznavanje 0 Pet Maj 14, 2021 12:11 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pomoć oko novog akvarijuma Zmaj Početak u akvaristici 0 Čet Apr 08, 2021 9:18 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Akvarijum 60l - izrada i formiranje od 0 kikii77 Početak u akvaristici 24 Čet Okt 22, 2020 11:43 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License