Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Nedoumice na početku Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
sunny




Registrovan: 27 Avg 2010
Poruke: 2

PorukaPoslao: Čet Feb 06, 2020 5:50 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav! Duže vreme razmišljam o kupovini akvarijuma i iščitavam forum. Želela bih pre početka o svemu dobro da se raspitam, pa onda da se bacim u kupovinu. Ako neko želi da pomogne savetima, bila bih zahvalna Smile .

Moja zamisao je akvarijum kome će trebati minimalno održavanja, vidim da se takav zove ,,lenjivac". Stajao bi na mestu gde bi bio vidljiv sa tri strane (prednje, zadnje i jedne bočne). U njemu sam zamislila sledeću postavku - granu koja se pruža celom dužinom, iza nje (kod te bočne strane koja se ne vidi) visoke biljke (nisam pohvatala sve nazive, ali neka koja liči na vlasti trave), možda malo ludwigia repens zbog crvene boje i valisnerija, a na podlozi nešto kao riccia i mahovina na granama. Ribice jatne, npr. neonke i još neke vrste koje su potrebne za čišćenje i održavanje. Znači najjednostavnije biljke i ribice koje su izdržljivije.

Da li je ovo održivo uz minimalno zalaganje? Da li može bez co2? Na šta posebno obratiti pažnju kada su lenjivci u pitanju? Koje biljke i ribice preporučujete?

Ako ima posebna tema o lenjivcima, uputite me. Hvala Very Happy

Nešto ovako npr. (naravno, ne ove ribice)

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Čet Feb 06, 2020 5:50 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Čet Feb 06, 2020 7:37 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Moramo da krenemo od pocetka.. Kojih bi dimenzija bio akvarijum?

Riccia na dnu i vezana za kamenje, grane itd zahteva CO2 da ne bi rasla mlitavo i dizala se ka povrsini non stop. Ima drugih travcica tipa eleocharis koji je najnezahtevniji od svih kao i hemianthus micranthemoides koji se siri u svim pravcima i zna da napravi tepih, a tu su i za nijansu zahtevnije kojima ce biti dovoljan CO2 od riba i sa sporijim rastom marsilea hirusta/minuta, glossostigma, ranunculus inundatus..

Na sta obavezno obratitii paznju je redovno odrzavanje tj menjanje vode i pracenje algi dok se sistem ne stabilizuje, ali mogu da se dodaju brzorastuce biljke na pocetku pa kasnije da se izvade, ali ako ce u tvom akvarijumu biti valisnerija i ludviga, nema potrebe ni za algama da se brine.

Sve u svemu moze nesto kao sto si zamislila, ali kreni redom od dimenzija, filter, rasveta, pa podloga, bilje, na kraju ribe..
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Čet Feb 06, 2020 8:07 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja ja bih takav akvarijumčić da bude ravan sa vratima, nije to puno 600-800l Very Happy
Batali biljke sa stabljikom ako hoćeš akvarijum koji je lagan za održavanje. Batali i sve sto raste brzo. Anubie i microsorum rastu sporo lepo izgledaju a nisu zahtevni.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
sunny




Registrovan: 27 Avg 2010
Poruke: 2

PorukaPoslao: Čet Feb 06, 2020 8:47 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Peku, ne vidim potrebe za ironijom, nisam idiot, naravno da ne mislim na ove dimenzije akvarijuma, već na postavku, odnosno na slične biljke.

Lisac, hvala na odgovoru. Znam da ribe dolaze na kraju, ovo sam samo okvirno iznela svoju zamisao da vidim da li je izvodljivo. Akvarijum bi bio oko 80l, zavisi da li bih pravljen ili fabrički. Videla sam jedan zanimljiv na KP sa spoljnim filterom na bočnoj strani. Konkretno, taj kod tog čoveka ima 97l, ali pretpostavljam da pravi i druge dimenzije. Da li bi bio dovoljan toliki filter jer vidim da svi te spoljne stavljaju sa zadnje duže strane? Izbegla bih kanister.
Takođe, iako su lepši otvoreni, pre bih sa poklopcem zbog isparavanja vode, mirisa, prašine... Tu je novi problem jer mi se varijante koje postoje kod nas ne dopadaju. Lakobel izgleda lepo, ali sam pročitala da se odvaja posle nekog vremena.
Rasvetu bih led.

Uglavnom, još uvek vagam da li da se upustim u sve. Dobro bih pomislila o svakom segmentu i bez žurbe. Najvažnije mi je da nađem dobar akvarijum, a ostale stvari će se lako menjati.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Čet Feb 06, 2020 9:15 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nemoj da kupujes akvarijum preko KP. Pogotovu ne polovne. Uglavnom su preskupi, ne vrede toliko. U većini slučajeva možeš dobiti nov akvarijum za iste pare.
Litraza je relativna stvar 100x40 moze biti akvarijum od 80, 120, 200, 240l zavisno od dubine. Gledas maksimalno da iskoristis prostor u dužinu i širinu posle koliko od bužeta dozvoljava gledaš koliko će biti dubok, jer dubina će poprilično to diktirati koje debljine će biti staklo. Pre bilo kakvog izbora razmisli kako ćeš uneti akvarijum i gde ćeš ga staviti.
Poklopac može da se stavi unutar akvarijuma i ne vidi se, parče stakla za prorezom za cevi i kablove. To je super rešenje za prostorije koje se ne pregrevaju. Inače akvarijum smrdi samo u početku, dok se formira i kada nesto krene po zlu. Uglavnom nema miris ako se desi da ima stavi se aktivan ugalj u filter i miris nestane.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
IVANRO
Akvarista



Registrovan: 09 Jun 2018
Poruke: 190
Lokacija: Češka

PorukaPoslao: Čet Feb 06, 2020 9:36 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Moj savet ti je ako već hoćeš da se malo cimaš uzmeš lepo nešto kao juwel primo 110. Za to što tebi treba i više nego dovoljno.
Savetujem dužinu od 80 cm jer će lepše da izgleda od 60cm akvarijuma i ima malo veće dimenzije a mnogo više možeš sa njim i mislim da je mnogo lepše napraviti postavku kakvu želiš u akvarijumu tih dimenzija.
Filter koji se dobija je sasvim dovoljan za to što planiraš naravno ako se ne pretera sa ribama i ako se samo malo promeni filter materijal što ovde može svako da ti objasni.
Svetlo je slabo i baš što tebi treba da bi gajila lako bilje oko kog nema mnogo posla a da pritom ne moraš da đubriš, dodaješ CO2 i da te alge ne muče.
Biljke pozadi(na toj bočnoj koju planiraš da se ne vidi) dve tri amazonke neke užbunaće se lepo lake su i prekriće filter i onda samo kako ideš prema prednjoj bočnoj strani spuštaš visinu biljaka koristeći raznorazne kripte. Nema posla oko održavanja i nema problema zbog slabog osvetljenja. Na granju/panju i po kamenju dodaš anubije sitnije, mahovinu ne preporučujem jer će sa njom biti posla kad jednom krene da raste.
Panj pitaj člana HORUSa i verujem da će nešto lepo da ti sklopi za takvu postavku. Kamenje koje ti se svidi samo da popuni malo.
Od riba neke lagane za držanje i rastom manje tetre, jato od 20-25 komada(zavisi od veličine). Nekoliko puževa nerita i rogatih nerita. 5-6 koridorasa i to je to. Možeš i čeri kozice i amano kozice. Sve će to jako lepo i prirodno da izgleda bez da ti imaš mnogo posla oko toga.
Možeš ovo sve da primeniš i ako se odlučiš da praviš akvarijum naravno samo mislim da ti je mnogo lakša varijanta gotov paket za to što ti želiš.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
sunny




Registrovan: 27 Avg 2010
Poruke: 2

PorukaPoslao: Čet Feb 06, 2020 9:36 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

U stanu mi je pretopo i jako suv vazduh, tako da mislim da bi dosta isparavao. To sa staklom nije loše, nisam vidjela takve po netu, pa ne znam bas kako izgleda. Najlepše je da nema nikakvih ojačanja, odnosno traka ni po bočnim ivicama ni na vrhu. Ali to je za kamenac pakao.
Na ovaj tip sam mislila sa KP


Image

Ili možda da kupim Juwel Primo 70.

Mesto imam, nije blizu prozora, ni na promaji.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
sunny




Registrovan: 27 Avg 2010
Poruke: 2

PorukaPoslao: Čet Feb 06, 2020 9:41 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ivanro, hvala! Odlični saveti, kao i od ostalih.
Otići ću do pet shopa da vidim uživo akvarijume. I ja mislim da je jednostavnije kupiti fabrički.

Svi ste mi jako pomogli i baš mi dajete podstrek da krenem sa svim ovim Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Čet Feb 06, 2020 10:29 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Izvodljivo jeste Ivan ti je dao opis pravog lenjivca. Smile

Iako sam za to da pocetnici uzmu vec gotov fabricki radi lakseg odrzavanja za tvoj primer kako zelis da ti izgleda, pogled sa 3 strane, je bolje raditi po meri i da filter bude kao kod ovog sa fotke na KP sa bocne (u tvom slucaju sa zadnje strane) sve u jednom delu, vec ugradjen, da ne bi virile cevi itd. Na tebi je da razmislis. U svakom slucaju krenula si ti vec u akciju nema nazad. Smile Za mesec dana cemo (ako ne i pre) videti akvarijum u podforumu predstavljanje. Wink
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Čet Feb 06, 2020 11:41 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ako ćeš iskreno nemoj to uzimati. Taj akvarijum ima svega 19.5cm, kada oduMes staklo staće ti 18cm. Efektivno imaš 15cm za uređenje akvarijuma. Izgled što želiš postići nećeš u tom akvarijumu. Neki to zovu plazma akvarijum bolje da ne znaš kavo je moje mišljenje o takvom tipu akvarijuma. Inače iste slika se koristi za druge akvarijume iz ponude. Za iste pare imaš kod tog čoveka 80x40x40 sto je već akvarijum sa kojim može nešto da se uradi.
Generalno akvarijum koji je dosta dublji nego što je širi izgleda ružno(najblaza reč) osim ako nije namenjen da se gleda odozgo ili kao slika.

Treba ti bar 30tak cm u sirinu da bi mogla lepo da postaviš drvo, kamen da sve izgleda prirodnije a ne nabijeno. Juwel Primo 70 ima 100x bolje dimenzije nego taj od 97l.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
sunny




Registrovan: 27 Avg 2010
Poruke: 2

PorukaPoslao: Pet Feb 07, 2020 12:49 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da, ovaj je preuzak. Od njega bih iskoristila samo model i materijal, ali svakako druge dimenzije. To ću tek videti sa ljudima koji prave aq. Veći problem je taj lakobel za koji sam ovde na forumu čitala da nije dobar. Izgleda da je Ipak sigurnije kupiti gotov. Ići ću u neku specijalizovanu prodavnicu, (kod sponzora foruma), pa ću uživo sve videti i raspitati se.

Al što kaže Lisac, ovde mi se sviđa što se ne vide cevi.
Sačekaće više od mesec dana, treba novca malo skupiti Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
PetarOdin
Akvarista



Registrovan: 19 Jun 2019
Poruke: 16
Lokacija: Novi Beograd

PorukaPoslao: Pet Feb 07, 2020 10:42 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

bogami treba,mene je izašlo grdilo para ali vredelo je😊😊kod sponzora je sve preciše skupo
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Sub Feb 08, 2020 12:20 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ako nećeš da imaš ojačanja postoje držači za isparivač(tako su krstili to staklo kao poklopac).

Image

Druga opcija je staklo koje naleže na akvarijum i ima male graničnike koje ga sprečavaju da sklizne. Tu je mana što mora laganije da se vraća.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Nedoumice vezane za top filter Igor1980 Uradi Sam (DIY) 7 Čet Mar 10, 2016 11:31 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka CO2 nedoumice jajzy Ostala oprema 18 Čet Feb 25, 2016 3:10 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Nedoumice u vezi filtera bettas Filteri i pumpe 7 Sre Okt 10, 2012 11:28 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License