Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Low Budget Reef 120l Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
peconis
Akvarista



Registrovan: 19 Sep 2018
Poruke: 116
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sub Feb 22, 2020 9:31 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Posle low tech biljnog, odlucio sam se da predjem na low budget morski. Very Happy Mozda ne bas low-budget u klasicnom smilu (bez opreme), nego vise da se ustedi gde god je to moguce.

Gledajuci klipove po netu, svideo mi se fabricki akvarijum JBJ 45g sa prelivom i filtracijom u zadnjem delu akvarijuma, pa sam se odlucio da napravim nesto slicno. Hteo sam da taj zadnji deo ima isti sklop kao i moderniji sump, a ujedno da izgleda lepo i sakrije svu opremu. Dimenzije akvarijuma su 65d x 50v x 56s, ukupne zapremine oko 180l, ali realne zapremine oko 120l vode bez dela za filtraciju. Staklo 8mm, dno 10mm, KP obrada.

Prva usteda je bila samostalno lepljenje akvarijuma, jer su cene lepljenja za to sto sam zamislio bile vece od cene samog stakla. Nikad nisam lepio akvarijume, ali sam shvatio da ljudi prave preteranu dramu i nauku oko toga pa sam morao licno da se oprobam. Od pribora su mi trebale 4 ugaone stege, spahtlice za fugne i soudal silikon. Fiksirao sam akvarijum u zavrsni polozaj, i lepio stranu po stranu. Kada bih zalepio stranu, vratio bih stege i istisnuo visak silikona spahtlicom. Traje malo duze, ali svako moze da zalepi akvarijum savrseno i izvuce savrsene fugne bez koriscenja trake. Resetku za preliv sam napravio od klirita a izlaz za vodu iz filtera sam narucio od kineza. Crna pozadina je sendvic staklo crni lakobel i flot 6mm. Zalepljene samo po obodu kako ne bi ulazila voda izmedju.

Image

Image

Image

U zadnjem delu se nalazi preliv sa mehanickom filtracijom i grejacem, komora za skimer, mali refugium sa algama, kao i komora za vodu sa auto top-off sistemom.

Od opreme sam uglavnom kupovao polovne stvari sa foruma, oglasa i narucivao sa aliexpressa. Dok se sve to skupilo proslo je nekoliko meseci. Skimer je Tunze 9004, osvetljenje kineska konzola Wattshine 180W LED Coral, stream pumpa Jebao SDW-5 5000l, grejac Eheim thermocontrol 150w i povratna pumpa Atman AT-103 1300l.

U akvarijumu se nalaze tri razlicita kamena. Deo zivog i suvog aquaforest sintetckog kamena, i vecina neki polovni navodno "zivi" jadranski kamen, ali vrlo lagan i porozan. Ukupno oko 14-15kg kamena. Pesak zivi iz formiranog akvarijuma, kao i deo vode (oko 30l).

Image

Image

Image

Prvi skejp je bio samo nabacan kamen, gde je izgledalo kao da ima vise nego dovoljno kamena. Nakon "cementiranja" kamena u neki slican oblik, ispostavilo se da ipak fali jos par kilograma. To planiram da dodam kad dodjem do nekog kvalitetnijeg kamena, i prosirim postojeci greben.

Posle par dana je krenuo diatom, nitrati i fosfati su blizu nule (te testove trenutno imam). Voda izgleda lepo i bistro, nema nikakvih mirisa, a stanovnici su dve morske zmijuljice i par kopepoda. Temperatura vode je 25,5 stepeni i dodajem Aquaforest Bio S bakterije. Akvarijum trenutno izgleda ovako.

Image

Svaka sugestija i misljenje je dobrodoslo, nadam se da na forumu i dalje ima aktivnih "morskih" clanova. Uskoro planiram da ubacim i nekoliko aklimatizovanih Molija, mozda i nekog puza ili meki koral.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Sub Feb 22, 2020 9:31 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

No 1
Akvarista



Registrovan: 17 Avg 2009
Poruke: 3517
Lokacija: Belgrade

PorukaPoslao: Ned Feb 23, 2020 2:07 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Dobrodosao u morske vode. Sugestija oko sundjera, moras ih povremeno redovno cistiti, mada nisu neophodni pored toliko zivog kamena. Ne znam koliko ce ti biti problem vadjenje i ponovo vracanje skimera u komoru. Ipak skimer mora povremeno, redovno da se cisti. Mozda si mogao da izbegnes te komore. Ali u svakom slucaju srecno. Potrebno ce biti dosta strpljenja i ucenja, predstojeci proces cikliranja i unosa korala i zivog sveta.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Mixerlo
Akvarista



Registrovan: 13 Jan 2020
Poruke: 30

PorukaPoslao: Ned Feb 23, 2020 3:47 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ovo izgleda ozbiljnooooooo, svidja mi se Very Happy

Sad samo "živina" i da uživaš u pogledu!
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
midnight
Akvarista



Registrovan: 08 Mar 2016
Poruke: 142
Lokacija: NS

PorukaPoslao: Pet Feb 28, 2020 11:12 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Na osnovu nekog mog skromnog znanja, ja bih krenuo sa ubacivanjem mekih korala. Razlog je to što će i oni polako trošiti ugljen dioksid koji se stvara u vodi (radeći foto sintezu) a izbacivaće kiseonik. Pomalo će se hraniti foto sintezom a pomalo i izvaciti iz vode šta im treba. Po meni je bolje imati više korala a manje riba u poćetku dok se akvarijum ne stabilizuje. Faza algi je normalna i to se mora proći tako da te to ne sekira.
U svakom slučaju sretan početak i ne žuri sa ribama, a opet sa koralima i čistačima slobodno kreni.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Pet Feb 28, 2020 5:15 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

E ako ti pored skimera, obrnutog fotoperioda iznad utočišta sa algama i talasača trebju još i životinje da ti proizvode kiseonik!!! učini sebi uslugu nabavi klima uređaj sa inverterom i ostavi ga da radi 24/7 da se ne bi ugušio.

Kad ti te braon/bronzane alge dođu do faze da prekriju veći deo kamena i postanu kao čokoladni premaz od 1mm uzmi četkicu za zube i slobodno istrljaj kamen dok je u akvarijumu. Posle toga nećeš imati problema sa algama po njemu. Isto važi i za neku tanku kratku gustu končastu algu koja hoće da prekrije kamen pri oživljavanju. Druge alge ili ne diraj ili usisavaj kada ih budeš grebao jer će se u suprotonom raširiti svuda po akvarijumu.
Dianoflagelati i cijanobakterija ako se pojave usisaj pa sipaj hemiju.

Bez obzira što bi neki da ti što pre poklome ili prodaju korale učini sebi uslugu gaji kamen pa kamen i puževe ili samce jedno vreme tj dok se akvarijum ne stabilizuje. Sa koralima unosiš alge i bakterije koje će brzo kolonizovati mlad akvarijum pa ćeš sledećih godinu dana imati problema. Strpljen sašen, ne praviš sistem da ga imaš koji mesec već koju godinu.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
peconis
Akvarista



Registrovan: 19 Sep 2018
Poruke: 116
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sub Feb 29, 2020 12:35 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Za pocetak, hvala svima na podrsci i savetima! Very Happy

Ja sam se vodio logikom da svaki deo opreme ima svoju komoru, bas zbog tog lakseg pristupa. Vreme ce pokazati da li sam se zeznuo ili ne. Uglavnom mi svi kazu da sam previse zakomplikovao. Very Happy

Braon alga je bukvalno za jedan dan prekrila ceo akvarijum. Sve je bilo braon, i staklo i kamen i pesak. Akvarijum je izgledao bas lose i krenuo je da se oseca onaj smrad na alge, odmah su krenuli dinoflagelati da mi se vrzmaju po glavi.

Medjutim, smanjio sam intezitet svetla i foto period (8h umesto 12h) i posle par dana ostali su samo ponegde braon koncici, duzine oko 4-5cm. Deluje mi kao da ih je sve manje. Zelene jos nema, a nadam se da je nece ni biti jer se chaeto alga skoro udvostrucila za ovih nedelju dana. Jedino sto mi bas smeta je kao neka braon prasina po staklu, koja se pojavi momentalno posle brisanja stakla. Nadam se da je i to neki diatom koji ce da prodje.

U akvarijum uneto par korala (xenia, kenya, sarco i zelena pecurka), kamen sa kolonijom crva, puzeva i kopopoda i jedan debeli nevaljali Damsel (poklon). Jos ribica ne planiram uskoro, mozda eventualno neki meki koral. Parametri su za sada dobri, nadam se ce tako i ostati. Sliku kacim sutra, kad malo upristojim akvarijum. Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
peconis
Akvarista



Registrovan: 19 Sep 2018
Poruke: 116
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Sub Feb 29, 2020 7:13 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
peconis
Akvarista



Registrovan: 19 Sep 2018
Poruke: 116
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Uto Mar 03, 2020 7:13 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Poceli problemi. Ova braon alga (diatom nadam se) je pocela da se hvata i po koralima, konkretno sarkofiton i xenia izgledaju lose. Xenia ni u jednom trenutku od ubacivanja u akvarijum nije delovala dobro, ali mi sad deluje kao da je pocela da propada zbog algi.

Alge su prestale da se sire po pesku, ali tu gde su bile rastu u visinu. Končići su dužine do 10cm, odvajaju se od podloge i lepe po kamenu i koralima. Treba mi pomoc iskusnijih, da li samo treba da budem strpljiv da prodju ili treba da preduzimam nesto? Jel moze neko da prepozna sta je tacno u pitanju (diatom, dino, cijano ili kombinacija svega) ?


Image


Image


Image


Image


Drugi problem je Damsel koji nece da jede vec 5 dana, tj od kako sam ga ubacio u akvarijum. Aktivan je, po ceo dan juri nesto po akvarijumu, ali kad ubacim hranu zaleti se na nju i ispljune. Probao zamrznuti kril, kril listice, spirulinu, tetra diskus (i sve to u kombinaciji sa ekstraktom belog luka) ali nece. Pre mene bio je oko godinu dana u drugom akvarijumu, i jeo je normalno svu tu hranu koju sam mu nudio. Inace, gojazna je ribice, nema nikakvih znakova da mu nesto fali. Rolling Eyes

Anemonu sam dobio od devojke jer je videla da sam fasciniran njima, i ona deluje savrseno zdravo. Pomerila se nekoliko cm od mesta gde sam je spustio, rasirila se i ne mrda.

Ubaceni i zoantusi dobijeni da parcetu nekog polu zivog tvrdog korala. Bio je skroz beo, iz znatizelje sam ga odvojio od zoa i bocnuo u kamen blize svetlu, i posle nekoliko dana je pustio polipe. Nadam se da ce da prezivi.


Image


U akvarijumu je RO voda, nitrati i nitriti su 0, fosfati malo poviseni (oko 0.3). Salinitet 1024-1025, kako kad izmeri. Skimer palim samo preko dana (kad i svetlo) zbog buke, ali generalno skoro da nista ne skimuje. Ako neko ima bilo kakav savet, bicu veoma zahvalan.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Nikolac
Akvarista



Registrovan: 08 Apr 2014
Poruke: 912
Lokacija: Beograd, Vracar

PorukaPoslao: Čet Mar 05, 2020 12:33 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Cestitam, postao si ponosni vlasnik dina Very Happy
Definitivna potvrda moze da se uradi samo pod mikroskopom. Vidim da si iz bg-a tako da mozes da svratis sa uzorkom da odradimo dijagnostiku. Bitno je i koja je vrsta dinoflagelata. Nisu svi isto toksicni pa tako nije ni borba ista.
Vizuelno i po tvom opisu najverovatnije se radi o rodu ostreopsis koji je izgleda najzastupljeniji u morskim akvarijumima. Nazalost i najtoksicniji i najtezi za lecenje, ali ajde pre toga da sacekamo da vidimo sta ce mikroskop da kaze.
Neretko bude vise vrsta zastupljeno ali ostreopsis uglavnom prevlada kao najagresivniji. Nekad se pojavljuje i u kombinaciji sa cijanobakterijom, ali rekao bih da to kod tebe nije jos uvek slucaj jer je akvarijum dosta mlad.
Moram samo da ti kazem pre nego sto krenes sa guglanjem i citanjem foruma da je to normalna pojava u mladom i potpuno sterilnom sistemu kao sto je tvoj. Kamen ti je mrtav, suv i trebace mu dosta vremena da se naseli svim korisnim stvarima koje su potrebne morskom ekosistemu. To je veliki nedostatak suvog kamena jer sa njim start po pravilu mora da potraje, i ma sta god pricali ljudi, ne moze da se poredi sa zivim kamenom. Nazalost, to je dobra prilika za dino da se naseli i bukvalno ce ti preuzeti svaki milimetar prostora. Dino to obozava, sveza voda puna trace elemenata, mali broj potrosaca hrane, nedostatak bakterija. Idealno.
Ono sto mozes da uradis odmah je da svetlo smanjis na minimum. Ne preporucujem ti potpuno zamracenje jer dino moze mesecima da opstane bez svetla a korali ne mogu. Ali moras smanjiti i intezitet i duzinu fotoperioda. Imaces gubitaka u koralima najverovatnije, ali je dobra stvar sto nisi jos naselio koralima i generalno meki korali dobro podnose ovakvo maltretiranje. I da, taj SPS nece preziveti.
Nemoj dodavati nove korale, organizme, puzeve, ribe, nista. Obustavi izmene vode. Ne uklanjaj mehanicki dino sa peska, stakla, kamena, eventualno ga oduvaj sa korala.
Jos jedan indikator da imas dino je recimo kad uperis pumpu u kamen na kom se nalazi. Posto je on jednocelijski organizam, bicar, rasprsne se bukvalno i kao da ispari. Totalno se rasformira, ali se formira jako brzo.
Ubaci dosta aktivnog uglja zbog toksina.
Sa demzelom ne znam sta ce biti. Neka istrazivanja kazu da dino kada se dovoljno zapati pocne da ubija i ribe. Tacnije, sigurno ubija, samo je pitanje da li je kod tebe stiglo do tog stadiuma. U svakom slucaju mu ne prija da bude u tako toksicnoj sredini.
Guglaj red tide, sve ce ti biti jasno.
Posle ovih prvih koraka koje treba sto pre da preduzmes, treba zadati dinu udarac kako bi se ostalim dobrim organizmima dalo malo prostora i kako bi imali neke sanse za borbu protiv dina. Ovako ih jednostavno nema dovoljno i kao sto vidis, gube bitku. Jos jednom, ovo je normalna pojava, dosadna, dugotrajna, ali to je sve deo startovanja od 0. Srecno!
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
peconis
Akvarista



Registrovan: 19 Sep 2018
Poruke: 116
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Čet Mar 05, 2020 3:29 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Znaci prvo pa musko! Very Happy I nije mi bas tako smesno, sve sam strane forume prelistao, ubedjujem se vec par dana da nije dino. Hvala na pozivu, dogovoricemo dijagnostiku. Very Happy Ionako sam krenuo da trazim mikroskope po oglasima.

Smanjicu svetlo na 6 sati, nekih 30-40% intenziteta, 80% royal plava, 20% hladno bela. Jel mislis da je to ok? Provalio sam da na toj kombinaciji mnogo sporije raste. Plot twist cele situacije je da sam u delu sa chaeto algom pre par dana stavio jacu sijalicu (CFL 15W 6500k) koja radi oko 20h dnevno. Cisto je kao suza, nema naznaka nikakvim drugim algama sem chaeto.

Juce sam sifonirao pesak i promenio bas mali deo vode, cisto da taj talog mogu bezbedno da uklonim. Stavicu danas aktivni ugalj. Inace veci deo kamena bi trebalo da je ziv ili ozivljen (samo ova dva bela parceta aquaforestovog kamena nisu), kao i pesak i deo vode. Ali mislim da sam sa tim peskom pokupio dino, jer sam prilikom ispiranja peska pored gomile detritusa video i oblak tamno braon sluzi koja se odvojila iznad detritusa.

Damsel je danas poludeo, sve sto sam mu dao je pojeo. Poceo je i anemonu da gricka, nije bas odusevljen.

Ono sto sam primetio je da braon alga posle par dana od pojavljivanja po pesku prestala da se siri, cak je pocela i da nestaje. Ali tu gde je ostala napravili su se oni dugacki koncici koji se odvajaju i lete po akvarijumu. Nema nigde one braon sluzi, koju vidjan na tudjim slikama dinoflagelata u akvarijumu.

Vidim da svako ima svoju teoriju za uklanjanje dinoflagelata. Jedno od tih teorija pojacavanje nitrata ( a mislim da ce vrlo brzo da skoce od nepojedene hrane u akvarijumu), i pustanje chaeto alge da maksimalno nadvlada sve ostale. Sacekao bih tako par dana u kombinaciji sa smanjenim osvetljenjem, pre nego sto preduzmem neke radikalnije mere.

Video sam tvoju temu o dino, jel imas mozda neki dodatni savet sta i kako dalje?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Laki
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Jan 2014
Poruke: 1684
Lokacija: Makce (Vel. Gradiste)

PorukaPoslao: Pet Mar 06, 2020 4:38 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

http://www.akvarijum.org/forum.....25583.html

Mislim da je u ovoj temi vecina toga recena.

Dinoflagelati su sigurno,kao sto kaze Nikolac,samo je pitanje u kojoj varijanti(sto je manje bitno).
Mnogo je tema o njima, svako je manje vise imao slican pristup.
Nikolac ti je dao pregrst korisnih informacija,ja bih tu dodao potpuno zamracenje akvarijuma na par dana.Moja iskustva su da skimer ne treba gasiti ,tj da nema nikakvog uticaja.
Hidrogen peroxid moze da pomogne.

Spremi se na gubitke ,i da se ne ponavljam naoruzaj se strpljenjem.
pozzzzz

P.s.
Drago mi je da forum i dalje zivi........
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
peconis
Akvarista



Registrovan: 19 Sep 2018
Poruke: 116
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Pon Mar 09, 2020 8:56 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nedelju dana kasnije, nije se dogodio outbreak dinoflagelata, ali jeste kopepoda i amphipoda. Very Happy Dino je prestao da se siri po pesku, ima ga malo po zidovima i poneki koncic koji leti po akvarijumu.

Ali zato kopepodi preko celog zadnjeg stakla, na stotine. Izgleda da im odgovara ovaj visak hrane u akvarijumu. Pretpostavljam da jedu dinoflagelate. Verovatno i je zbog njih refugium i dalje cist, i bez dino.

Ovo je pokusaj slike kopepoda. Mislio sam prvo da su baloncici na dino, dok nisam primetio da se krecu.
Image

Amphipodi izlaze nocu iz kamenja, ima ih na desetine i prilicno su veliki.

Pocele su i aiptasie da nicu, i naterale veliku anemonu na beg.

Ovaj pristup dinu mi za sada deluje dobro, tako da cu sacekati jos malo pre zamracivanja ili neke hemije. Samo cu da ugasim skroz skimer i ispostujem "prljavu" metodu borbe protiv dino.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Uto Mar 10, 2020 3:27 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nemoj gasiti penilicu. Penilica ti izvlači iz vode organsku materiju uključujući i plangton(izvlači dianoflagelate koji trenutno slobodno plivaju u vodi) i pomaže razmeni gasova.
Taj suvi i oživljeni kamen nije bio dovoljno dugo potopljen da bi ga magnezijum i drugi elementi propisno zacementirali. Raspadom organske materije oslobađa se i PO4, novi kamen će da ga upije i da bude dugo vremena čupavo zelen.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
peconis
Akvarista



Registrovan: 19 Sep 2018
Poruke: 116
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Uto Mar 17, 2020 4:31 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Mislim da se dino u potpunosti povukao (ili sta god to bilo). Dodato jos par korala sarko, sinularia, gsp, pecurke i caulastrea. Cementirane jos dve terasice sa leve strane grebena u konacnu postavka kamena. Meni bar deluje funkcionalno i lepo. Very Happy

Akvarjium trenutno izgleda ovako.


Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
m.vlacina
Akvarista



Registrovan: 11 Jun 2017
Poruke: 222
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Uto Mar 17, 2020 11:16 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Bravo Peconis, svaka čast! Izborio si se sa boleštinom u svom akvarijumu, lepa nagrada u ovim sluđenim vremenimma. Trebaju ovakve lepe slike! Samo rokaj Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Reef cube Miksa Morski Akvarijumi 7 Sre Dec 08, 2021 6:57 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Od sumraka do svitanja reef CristopherMoltisanti Oprema u morskoj akvaristici 2 Pon Jul 27, 2020 8:21 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Reef party CristopherMoltisanti Morski Akvarijumi 10 Pet Feb 28, 2020 10:03 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Nano reef - početak sage Mixerlo Morski Akvarijumi 48 Sre Jan 15, 2020 4:18 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Nano reef LazarZ1 Morski Akvarijumi 10 Ned Dec 29, 2019 2:00 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License