Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Pomoć oko zlatne ribice i novog formiranja akvarijuma Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Zlatna ribica




Registrovan: 13 Mar 2020
Poruke: 1
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Pet Mar 13, 2020 2:35 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav svima!

Zamolila bih za pomoć. Nasledila sam zlatnu ribicu u maloj kugli. Pošto sam čitala da se tako muče, odlučila sam da je prebacim u akvarijum. Dobila sam korišćene -akvarijum od 18-20 L, grejač i filter pumpu, ne znam koju ali izgleda slično ovoj:
[img]http://www.akvarijum.org/forum/upload/uploads/_56573493_50846.jpg[/img].
Temperaturu držim trenutno na 20 C. Menjala sam joj svu vodu iz akvarijuma odstajalom vodom i prala kamenčiče i akvarijum na 10-14 dana, i prvih nekoliko dana nakon zamene vode ribica bude vesela i pokretna. Nakon 5-8 dana postaje inertna, stoji u mestu skoro po ceo dan, ili na samom dnu akvaruma, ili legne na filter ili miruje blizu površine. Vremenom joj je stolica postajala drugačija- dugački beli končići, koji sada već mogu da budu dužine i do 10 cm. Smanjo joj se apetit. I dobila je umesto belo-narandžaste boje malo braon boje na ivici u jednom delu repa. Dugačka je 4 cm.
Pre 3 dana promenila sam podlogu sa krupnijih kamenčića na kvarcni šljunak granulacije 1-4mm, kupljeno rinfuz u pet shopu. Nakon ispiranja imao je neki, čini mi se malo jači miris, kao na prašinu ili malter . Od kad sam njega ubacila, ( i pri tom ovog puta nisam menjala celu vodu, već samo oko 30 %) ribica je non stop pri vrhu vode, ni malo se ne spušta, i opet, po ceo dan stoji u jednom mestu , u ćošku na površini akvarijiuma, ili ako se kreće- samo po površini i stalno otvara usta. E, sad... zamolila bih za vaše savete povodom:
1. Zdravlja ribice- šta može biti u pitanju i kako da je lečim ?
2. Kupila bih novi filter i eventualno pumpu. Pa imam dileme oko toga da li da uzmem hang-on filter, konkretno dobila sam savet za Atman HF 0300, https://www.akvarijumart.com/product/atman-hf-0300/ unutra bih dodala filtracioni materijal ( Sera vatu, Sera mini siporax i zeolit) ili korner filter, pa isto da ga punim razl. filter materijalima i pumpu npr. Champion CX0078 https://www.akvarijumart.com/product/champion-cx-0078/. Ili da uzmem i hang-on filter i pumpu sa raspršivačem.
3. Uzela bih i još neku ribicu ( kad ovu izlečim)- mislila sam još jednu zlatnu i 1 muljara i 2 puža. Da li bi to bilo mnogu u tolikom akvarijumu?

Hvala unapred na odgovorima.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Pet Mar 13, 2020 2:35 am Snimi Poruku Nazad na vrh

Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Pet Mar 13, 2020 6:36 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Riba je na povrsini jer nema dovoljno kiseonika u vodi, potrebno je da se pojaca aeracija vode kroz filter koji je trenutno u funkciji tako sto ces podici taj rasprasivac van vode ili da lomi vodu cm ispod povrsine, sledece da nabavis hranu u granulama nesto poput diskus granula crvene boje da kad ribica obavlja nuzdu da se vidi da li je izmet bele boje ili skroz crvene ako ima belog sumnjaj na parazite ako je u kompletu crvena nemas za sta da brines. Ne treba ti pumpa pored trenutnog filtera. Na tu litrazu hang on je bolji samo zato sto manje mesta zauzima u akvarijumu, funkcije su iste tj ista kolicina materijala, u ovom slucaju jos malo pa ne dovoljna. Ukoliko mislis da dodajes jos riba tj jos jednu japanku moze ali da se akvarijum duplira sa litrazom tj minimum 50L za dve japanke. Na to moze i 5 korija maksimalno, puzeve ako su amazonci do 4 komada slobodno. Ukoliko se sve to nadje u istom akvarijumu, filtracija mora biti dobra i redovno odrzavana, s tim da se ribe hrane na svaka dva dana, ne svaki dan, ujutru i uvece. Od bilja mogu kripte, higrofile, anubie, mikrosorum, sagitaria/valisneria.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Zlatna ribica




Registrovan: 13 Mar 2020
Poruke: 1
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Pet Mar 13, 2020 3:55 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

[quote="Lenji Lisac"]Riba je na povrsini jer nema dovoljno kiseonika u vodi, potrebno je da se pojaca aeracija vode kroz filter koji je trenutno u funkciji tako sto ces podici taj rasprasivac van vode ili da lomi vodu cm ispod povrsine, sledece da nabavis hranu u granulama nesto poput diskus granula crvene boje da kad ribica obavlja nuzdu da se vidi da li je izmet bele boje ili skroz crvene ako ima belog sumnjaj na parazite ako je u kompletu crvena nemas za sta da brines. Ne treba ti pumpa pored trenutnog filtera. Na tu litrazu hang on je bolji samo zato sto manje mesta zauzima u akvarijumu, funkcije su iste tj ista kolicina materijala, u ovom slucaju jos malo pa ne dovoljna. Ukoliko mislis da dodajes jos riba tj jos jednu japanku moze ali da se akvarijum duplira sa litrazom tj minimum 50L za dve japanke. Na to moze i 5 korija maksimalno, puzeve ako su amazonci do 4 komada slobodno. Ukoliko se sve to nadje u istom akvarijumu, filtracija mora biti dobra i redovno odrzavana, s tim da se ribe hrane na svaka dva dana, ne svaki dan, ujutru i uvece. Od bilja mogu kripte, higrofile, anubie, mikrosorum, sagitaria/valisneria.[/quote]

Hvala na odgovoru !

Trenutni filter stoji od početka tako kako si rekao tj. deo koji ubacuje vazduh je izdignut iznad vode oko 1- 1,5 cm. Zato me je i čudilo kako se tako brzo promeni sastav u vodi pa ribica postaje inertna. I to je razlog zašto bih uzela novi filter. Onda ću poslušati savet i uzeti hang-on zbog prostora.
Što se tiče hranjenja, izgleda da sam je suviše hranila- 3 puta dnevno. Od pre 3 dana sam smanjila na 2 puta dnevno, a i to ću smanjiti. Hranim je TETRA Mix listićima u boji. A kupiću joj te crvene granule od sada.

Pošto ne bih uzimala veći akvarijum - da li je ok da ubacim samo jednog muljara ili 2 eventualno ( da li je taj kori muljar ?) i 2 amazonska puža ?

Hvala još jednom na savetima !
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Pet Mar 13, 2020 5:03 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nije inertna jer je podloga promenjena vez zbog temperature vode a i sto je sama, nece valjda po ceo dan da ide levo desno i mi kad smo sami legnemo i ne pomeramo se kako kad u toku dana.. japanke su jako druzeljubive i mazne ribe sto ih je vise to je bolje. Kupovina hang on filtera ce ti dati samo cosak vise mesta u akvarijumu ali nece promeniti situaciju i ponasanje japanke.

Na tu litrazu sa japankom od 4cm dodaj dva korija (muljara) ali bez amazonaca, ako bi bas nesto da dodas, ali ubrzo ce ti prerasti japanka taj akvarijum.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Zlatna ribica




Registrovan: 13 Mar 2020
Poruke: 1
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Pet Mar 13, 2020 6:44 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

[quote="Lenji Lisac"][b]Nije inertna jer je podloga promenjena vez zbog temperature vode a i sto je sama, nece valjda po ceo dan da ide levo desno i mi kad smo sami legnemo i ne pomeramo se kako kad u toku dana.. [[/b]/b]japanke su jako druzeljubive i mazne ribe sto ih je vise to je bolje. Kupovina hang on filtera ce ti dati samo cosak vise mesta u akvarijumu ali nece promeniti situaciju i ponasanje japanke.

Na tu litrazu sa japankom od 4cm dodaj dva korija (muljara) ali bez amazonaca, ako bi bas nesto da dodas, ali ubrzo ce ti prerasti japanka taj akvarijum.[/quote]


To za inertnost mi nije palo napamet, a tako je logično..
Volela bih da ima društvo u svojoj vrsti, primetila sam da je društvena sa nama ljudima- uvek se približi ivici avarijuma kada joj priđem i bude tu dok god sam pored, i raduje se kad treba da jede. Razmisliću o većem akvarijumu.

Hvala na svim odgovorima i savetima ! Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Kako sa jednim grijacem grijati dva a... Luka2907 Grejanje i hladjenje 1 Uto Jan 09, 2024 10:53 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako sa 1 grijacem grijati 2 akvarijuma Luka2907 Grejanje i hladjenje 0 Uto Jan 09, 2024 10:53 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka formiranje novog akvarijuma thefezturtle Filteri i pumpe 0 Uto Apr 11, 2023 4:25 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Poklanjam ribice i biljke Mladen82 Na poklon 1 Ned Jan 08, 2023 1:38 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Naziv ove ribice? SavaNS Ribe 2 Čet Jan 05, 2023 11:28 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License