Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Filteri Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Čet Avg 30, 2018 2:01 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

krslon ::
Pretpostavljam da se ovaj zadnji komentar odnosio na mene...

Nije na Vas Krslon. Odosilo se na jednog drugog gospodina koji kaže da mu se hemija smučila jer se njom bavi profesionalno!!!

Biću iskren prvi put vidim ovakav sistem preliva. Za mene je to mnogo zakomplikovano plus ne razumem šta piča. Postoji jednostavnije resenje za spajanje spoljnjeg filtera i akvarijuma. Probušiš prelivnu cev na i tu uguraš crevo za vazdušne pumpe. Samo isisaš vazduh, i to je to. Posle uzmeš to crevo i zakačiš za izlaz od neke pumpe(venturi dodatak) da se ne razmišljaš.

Image

Ako se razmišljaš kako da napraviš preliv za sump mislim da je NZivković imao temu za stakleni overflow box
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Čet Avg 30, 2018 2:01 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Pet Avg 31, 2018 6:58 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Image

Za pumpe do 300l/h pelivna cev se može praviti od pvc cevi Ø20 ili Ø25, mada mogu i poslužiti prelivne cevi koje se mogu naći u prodavnicama.
Image
Oni koji odluče da prave preliv od ovih cevi treba da znaju da se ove cevi spajaju pomoću pegle. Za one koji nemaju peglu postoji rešenje. Cev je potrebno stanjiti skalperom ili smirglom keih 0,5-1cm i potom nakucati u koleno. Meni se ovaj metod pokazao uspešniji nego zagrevanje cevi na plamenu ili lemilicom. Uglavnom ne curi.

Za pumpe od 350-600l/h pvc cev Ø32.
Image
Ove cevi se lako spajaju i seku. Svaki element na sebi ima proširenje i gumicu, sve što je potrebno jeste ugurati cev u luk i obrnuto.
Za pumpe preko 700l poželjno je koristiti pvc cevi većeg promera.


Bušenjem cevi i ubacivanje silikonskog creva u nju olakšavamo postupak povezivanja filtera i akvarijuma. potrebno je da se oba kraja cevi nalaze pod vodom. Izbacivanje vazduha je najbolje raditi pomoću neke pumpe. Pumpa se stavi blizu površine vode a cev se nakaći na venturi dodatak od pumpe. Brzi metod, ne tako zdrav, je isisavanje vazduha. Oni koji se odluče na ovakav pristup najbolje je da koriste crevo koje ima bar 1m dužine kako bi videli kada su isiali sav vazduh iz cevi i poceli da povlače vodu. Osim što je crevo prljavo pa rizikujete da "pokvarite stomak" u cevi se mogu nakupiti otrovni gasovi. Poželjno svaki put izvaditi cev iz vode.

Po izvalačenju vazduha iz cevi, crevo je potrebno zavezati ili priključiti na pumpu od filtera. Priključivanjem na pumpu rešava se problem nagomilavanja gasova u cevi. Kod večih filtera dovoljno je samo uključiti pumpu bez potrebe za isisavanjem vazduha, pumpa će to sama odraditi. Kod manjih filtera će pumpa ostati bez vode pre nego što se akvarijum i filter spoje, potrebno je prvo izbaciti vazduh iz cevi a zatim crevo za vazduh spojiti sa pumpom.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
oldwolf
Akvarista



Registrovan: 13 Nov 2016
Poruke: 307

PorukaPoslao: Uto Sep 04, 2018 3:57 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Naš Nobelovac Ivo Andrić je rekao: “Doći će tako ponekad vremena kada će pametan da zaćuti, budala da progovori ,a fukara se obogati”.O ovoj I danas aktuelnoj temi ,ovo “ponekad”, što se mene tiče,moglo bi se sada komotno izostaviti. Ova, ne tako sjajna vremena ,traju li traju. Živimo u nekj neobičnoj eri kada nam lekari, ekonomisti, pravnici I ostali mnogobrojni stručnjaci nisu potrebni . Svi sve znaju .Svako se u svaku oblast razume.
Čak ni oni koji padeže ne znaju ne smatraju da treba da porade na sebi. Oni će se, ako se malo bolje zagledate, naći u prvim redovima kada je reč o deljenju “mudrih” I neponovljivih saveta. Oni će vam , bez obzira na vaš nivo obrazovanja, na neki neponovljiv način staviti do znanja das u načitaniji I obrazovaniji od vas. Takvi će vas, sa samopouzdanjem do neba, ubeđivati da je mleko rno, samo zbog toga što oni tako misle.ali, mleko nije crno , crna je jedino činjenica da takva vremena još uve traju, da pametni uglavnom ćute, dok …….. ponosno sede I pametuju opčinjeni svojom “pameću”

Što se mene tiče pridružiću se "mnogima" koji se na OVOM forumu više NE POJAVLJUJU . Z B O G O M !!!!!!!!!!
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
ljubisa03
Akvarista



Registrovan: 19 Feb 2017
Poruke: 77
Lokacija: Kula, vojvodina

PorukaPoslao: Čet Sep 13, 2018 10:43 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Postovani svete,
imao bih jedno pitanje u vezi filter mase. i jos nekoliko dodatnih.

akvarijum 90*45*40
spoljni stakleni filter 10*45*40

do sada je filter zadovoljavao potrebe ali sad kako s ribe porasle i vise izbacuju odpada, cini mi se da je filter prezasicen. Svakih 7 dana vata je crna od smeca i voda dobija bledo zutu / braon boju. tada perem sundjer, vatu i menjam 33% vode
filter je trokomorni, svaka komora je odprilike oko 5 litara efektivno. prva je taloznik, na vrhu 5 cm sundjera koji zadrzava dosta smeca u prvoj komori. druga komora oko 2.5L vata, 1.5l keramicke perle, 0.5l zeolita. Treca komora 2l bio kugle i na vrh njih je pumpa. Da li da neki materijal zamenim da bih dobio bolju filtraciju?
i da li iste korisne bakterije zive na materijalu kao ker. perle, bio kugle i slicno
Hvala
posto fizicki nemam mesta za veci filter,
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Čet Sep 13, 2018 11:44 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da, bio kugle keramikom zameni ili bilo kojim drugim filter materijalom. Dok ne nabaviš nešto da zameniš biokugle, stavi ih pre keramike da stoje. Biokugle su osmišljene kao nitrifikacioni materijal. Keramika zbog svoje poroznosti ima širu primenu u biološkoj filtraciji.

Boju i mirise možeš otkloniti aktivnim ugljem.
Ako pereš filter vatu nemoj je stezati i gnječiti. Isperi je pomoću tuša, urolaj i protresi malo da izbaciš česmovaču iz nje. Kad je stisneš poprilično razbiješ finu strukturu koju ona ima pa gubi na predfiltraciji.
Ako ćeš sundjer da koristiš za mehaničku filtraciju kupi u knjizari školski sudjer, samo ga dobro prokuvaš za svaki slučaj. Mada kod nas skoro ni jedan proizvodjač ne tretira sundjere hemijom da bi bili nezapaljivi pa možeš i običan gusti sundjer da koristiš.

Alternativa ti je da napraviš novi filter pošto kod tog očigledno taložnjak loše funkcioniše. Možda možeš čak i da ga okreneš/zarotiraš pa u deo gde je taložnjak da staviš pumpu a u deo gde je bila pumpa da staviši prelivnu cev i materijal za mehaničku filtraciju.

Sera siporex je kod nas najbolji filter materijal koji možeš naći. Nije obična keramika već sinterovano staklo tako da je daleko poroznija od klasične keramike.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
IVANRO
Akvarista



Registrovan: 09 Jun 2018
Poruke: 190
Lokacija: Češka

PorukaPoslao: Pet Sep 14, 2018 12:49 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ako možeš da nađeš kupi Seachem Matrix, po meni ubedljivo najbolji biološki filter materijal.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Pet Sep 14, 2018 2:24 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

IVANRO ::
Ako možeš da nađeš kupi Seachem Matrix, po meni ubedljivo najbolji biološki filter materijal.


Matrix je uzet iz prirode, prečišćen od nečistoća i granuliran da može da potone. U pitanju je kamen plavac, vulkanska stena. Ništa novo ni revolucionarno. Plavac se koristio i koristi se kao daleko bolja opcija od običnog peska/sljunka za prečišćavanje vode.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
IVANRO
Akvarista



Registrovan: 09 Jun 2018
Poruke: 190
Lokacija: Češka

PorukaPoslao: Pet Sep 14, 2018 7:53 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne kažem da je nešto revolucionarno nego da je po meni najbolji. Ima najveću površinu za naseljavanje bakterija (bar tako tvrde) i sve do sad što sam koristio ne može da se poredi sa matrixom, ja sam lično prezadovoljan. Siporex nisam koristio tako da stvarno ne mogu da komentarišem.
Suštinski je najbitnije da je postojan filter materijal i da ne mora da se menja nakon nekog vremena.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
ljubisa03
Akvarista



Registrovan: 19 Feb 2017
Poruke: 77
Lokacija: Kula, vojvodina

PorukaPoslao: Pet Sep 14, 2018 10:01 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala za odgovore, jednostavno cu polako da dokupljujem sera perle.
Svatio sam takodje ( verovatno) zasto se boja vode menja, poceo sam da koristim hranu Tetra discus ( pored Tetra ciclid stick) koji je izrazito crvene boje, tako da je moguce da to farba vodu. Naprotiv, voda nema promenu mirisa, ali cu da probam sa aktvinim ugljem, dosta jeftino se moze kupiti, makar pre nego sto dokupim perle.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Nebojsa92
Akvarista



Registrovan: 19 Okt 2018
Poruke: 21

PorukaPoslao: Sre Jan 02, 2019 1:17 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Imam akvarijum od 30l i dosao je uz onaj filter sto dolazi uz akvarium, ima onu plasticnu podlogu i kuciste unutra. Pored njega imam i sundjerasti filter.

E sad, planiram da napokon zamenim taj sto je dosao uz akvarijum jer mi se cini da ne deluje, koji filter mi preporucujete? Cuvam samo gupike
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Spavalica13
Akvarista



Registrovan: 14 Jul 2019
Poruke: 42
Lokacija: Obrenovac

PorukaPoslao: Uto Dec 24, 2019 3:48 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Koja bi pumpa bila dobra za akvarijum od nekih 80l (mozda par litara vise) ,koji protok bi bio idealan da nije prejak a ni preslab.. do sad sam imala sobo corner ,sundjerasti filter, sa par komora koje sam preuredila pa dodala perle,vatu i sindjer... primetila sam da je jako slab i da se voda prlja mnogo brze nego sto on uspe da procisti..
Inace od ribica imam 1 skalara, 4neonke, 1 ancija, 1 coridorasa, ksifo,black molly,2 tetre i 1 jabucara. Hvalaa
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
ljubisa03
Akvarista



Registrovan: 19 Feb 2017
Poruke: 77
Lokacija: Kula, vojvodina

PorukaPoslao: Uto Dec 24, 2019 9:52 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

postovana, mozda se drugi nece sloziti sa mnom, ali ja za biljni akvarijum od 80l imam atmanov hang on filter, 600, on je predvidjen za akvarijume do 200l na papiru, zato meni odlicno radi posao u80l. naravno, ubacio sam do pola komore keramiku, gornju polovinu sundjer. takodje I onaj mali procep gde dolazi cev sam ubacio traku sundjera. takodje ovaj filter mi radi na minimalnom protoku, razbija povrsinu vode sa talasima, nema potrebe za vazdusnom pumpom. ja zadovoljan.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Sre Dec 25, 2019 6:18 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

@Spavalica13 u kom smislu pumpa? Ili je pitanje za filter?

Ako vec postoji neki spoljasnji filter onda puma do 300L bi bila dobar izbor, ali ukoliko nema spoljasnjeg filtera i pitanje je koji bi filter bio dobro resenje a ima mesta da se napravi spoljasnji filter trokomorni iza ili pored akvarijuma koji se odvaja (radi lakseg pranja) bi bio najbolje resenje, ukoliko nema mesta pored ili iza onda neki hang on tipa kao sto je ljubisa03 dao predlog samo sto bi sa njim isao na HF-800 jer je duplo veci od HF-600.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Gizmo




Registrovan: 30 Apr 2020
Poruke: 2

PorukaPoslao: Čet Apr 30, 2020 2:07 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav nisam tolko iskusan oko filtera pa me zanima kakav bi bio atman ef 1 kanister filter za akvarijum od oko 80 litra
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Bojan95
Akvarista



Registrovan: 15 Dec 2018
Poruke: 144
Lokacija: Ruma

PorukaPoslao: Čet Apr 30, 2020 2:37 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

slab. Imam taj kanister pa ti iz iskustva kazem. Kod mene radi dobro jer su creva kratka a sam kanister podignut sa poda na malo ispod nivoa dna akvarijuma. Mala je razlika izmedju cene ef1 ili ef2 tako da je uvek dobro uzeti jaci. Ja ti preporucujem da za tu litrazu uzmes bar taj EF2, da uzimam za sebe uzeo bih Ef3. .
Ef3 je navodno namenjen za akvarijume do 300 litara, u realnosti on ne moze da gura ni blizu te litraze.
Koristim i Ef4 na akvarijumu od 180L i po meni za taj model to je plafon.
Evo da ti malo pojasnim zasto mislim da je Ef3 dobar izbor. Tamo pise da on gura 800L/h, sto je mozda tacno kad u njemu nema filter materijala.
Medjutim ako ga drzis ispod police i ako ga lepo napunis filter materijalom protok nece biti veci od 600L/h. Kad se filter i creva zaprljaju bice i manji od toga.
U svakom slucaju ti sam odluci, procitaj malo ovde na forumu i iskustva drugih sa tim filterima.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Eheim filteri Aquamaniac Arhiva Malih Oglasa 2 Ned Jan 19, 2020 9:50 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kanister filteri Sicce Space Eko+ Aquarist1204 Filteri i pumpe 4 Uto Okt 29, 2019 5:01 pm Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati sunđer filteri nzivkovic Arhiva Malih Oglasa 0 Uto Jun 05, 2018 8:13 pm Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Spoljni filteri nikouro Arhiva Malih Oglasa 1 Pon Apr 24, 2017 8:07 am Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Sundjer filteri azazel Arhiva Malih Oglasa 0 Uto Dec 22, 2015 3:01 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License